Krajčí a Cigániková o zdravotníctve a koronavíruse: Sme ako vo vojne

Situácia na Slovensku s koronavírusom sa ešte zhorší, prognózovali Marek Krajčí (OĽaNO) a Jana Cigániková (SaS) v relácii Zuzany Martinákovej Ide o pravdu.

12.03.2020 09:55 , aktualizované: 15:49
debata (70)

VIDEO: Pozrite si diskusiu s nominantom OĽaNO na post ministra zdravotníctva Marekom Krajčím a poslankyňou za SaS Janou Cigánikovou, ktorá by mala obsadiť post šéfky zdravotníckeho výboru v parlamente.

Video

Situáciu v celej krajine a samotnom zdravotníctve výrazne ovplyvňuje koronavírus, zhodli sa.

„Sme ako vo vojne, musíme sa zomknúť, spoločne bojovať, byť zodpovední,“ uviedol Krajčí. Tvrdé opatrenia sú na mieste, aby sa nezopakoval taliansky scenár, kde prudký nárast pacientov vyústil do obrovského náporu na taliansky zdravotnícky systém.

Hnutie OĽaNO zriaďuje tieňový krízový štáb, ktorý chce monitorovať situáciu, pozvalo do neho aj ďalších zástupcov zo strán budúcej koalície. Podľa Krajčího nechcú zasahovať do krokov vlády, a budú dávať len odporúčania. Cigániková uviedla, že je potrebné pýtať sa, ako vieme chrániť zdravotníckych pracovníkov či prečo nemáme tímy, ktoré by chodili testovať ľudí na koronavírus domov.

Nebezpečenstvo koronavírusu vidí Krajčí v tom, že má veľmi dlhú inkubačnú dobu, v priemere 14 dní, ale boli prípady aj 27 dní a dokážu ho prenášať aj ľudia bez príznakov. Podľa neho sú tvrdé opatrenia namieste, aby sa spomalil nástup epidémie a neskolabovali nemocnice.

Cigániková odporúča, aby sa Slovensko už teraz správalo tak, ako keby tu epidémia bola. Znamená to sebadisciplínu, chrániť seba a iných, využívať domácu prácu, používať rúšky. Krajčí podotkol, že keby všetci používali rúšky, tak by to malo efekt, ako keby bola celá populácia zaočkovaná.

Obaja očakávajú výrazné dopady kornavírusu na zdravotníctvo, takže nový minister zdravotníctva bude v prvých mesiacoch riešiť túto situáciu.

SaS chce stratifikáciu, OĽaNO nové nemocnice

Slovenské zdravotníctvo má veľký investičný dlh. Podľa Cigánikovej chce SaS podporiť vznik špičkovej nemocnice v Bratislave, ktorá bude poskytovať služby pre celé Slovensko. Nevyhnutná je podľa nej stratifikácia nemocníc, lebo ak by sa „neupratalo“ v nemocniciach, tak by sa peniaze liali do čiernej diery.

„Máme jednu z najhustejších nemocničných sieti v EÚ, čo môže znieť dobre, ale zároveň dávame na pacienta podpriemerné zdroje a za tieto peniaze nemocnice nevieme vybaviť personálom ani prístrojmi, rekonštruovať ich a modernizovať,“ uviedla Cigániková. Podľa nej nové nemocnice nepotrebujeme, podľa Krajčího je lepšie postaviť nové ako modernizovať staré.

Treba si namodelovať potreby krajiny tak, aby sa efektívne pokrylo celé Slovensko, tvrdí Krajčí. Nové nemocnice sa postavia vedľa starých, ktoré podľa neho netreba rušiť. Keď sa postavia nové, presunie sa do nich personálnych z tých pôvodných.

„Rozdiel je len v tom, že nebudeme vrážať peniaze do zlých budov nekvalitných nemocníc a budeme sa snažiť dávať peniaze do nových nemocníc,“ uviedol. Podľa Krajčího sa kvalitná regionálna nemocnica dá postaviť za 50 – 60 miliónov eur. Za absolútnu prioritu považuje dostavbu nemocnice Rászsochy, ktorá by mala byť špičkovou univerzitnou nemocnicou.

Ak zdravotné poisťovne nezačnú medzi sebou súťažiť o pacienta, v núdzovom prípade pripustil Krajčí zavedenie jednej zdravotnej poisťovne. SaS rušiť poisťovne nechce, ale plánuje presadiť zavedenie „efektívnych kritérií“, ktoré umožnia poisťovni mať zisk len vtedy, keď ich splní. Obaja volajú po tom, aby na Slovensku fungoval v zdravotníctve „zdravý trh“, čo tu podľa Cigánikovej nikdy nebolo.

70 debata chyba
Viac na túto tému: #Ide o pravdu #nová vláda