Žiadosť generálneho prokurátora na vzatie do väzby sudcov bola podaná

Žiadosť generálneho prokurátora o súhlas na vzatie do väzby sudcov, ktorých v rámci akcie „Búrka“ zadržala včera Národná kriminálna agentúra (NAKA), bola podaná 12. marca o 0:55. Informovala o tom hovorkyňa Ústavného súdu SR Martina Ferencová.

12.03.2020 09:09 , aktualizované: 10:03
debata (10)

„Predmetná žiadosť je na Ústavnom súde SR evidovaná pod evidenčným číslom Rvp 523/2020, sudcom spravodajcom je sudca Ľuboš Szigeti,“ uviedla.

Predseda ústavného súdu Ivan Fiačan zvolal neverejné zasadnutie pléna so začiatkom o 9:00. „O priebehu zasadnutia a prijatých rozhodnutiach pléna bude ústavný súd verejnosť informovať v súlade s doterajšou praxou,“ dodala Ferencová.

Video: Polícia predvádza pred sudcov Ústavného súdu v Košiciach obvinených sudcov.

Video

Bratislavský advokát Peter Filip podal sťažnosť voči uzneseniu o vznesení obvinenia voči dvom sudkyniam a jednej bývalej sudkyni.

Filip zastupuje z 13 v stredu (11. 3.) zadržaných sudcov a ďalších osôb tri obvinené osoby, a to podpredsedníčku NS SR Jarmilu Urbancovú, jednu aktívnu bratislavskú sudkyňu a jednu bývalú sudkyňu. O jeho sťažnosti bude rozhodovať v najbližšom období Generálna prokuratúra.

Sudcovia OS Bratislava V sa zastávajú svojho obvineného predsedu

Sudcovia Okresného súdu Bratislava V, ktorého predsedu Dušana Srogončíka tiež zadržala NAKA, považujú za absolútne nespochybniteľné a jednoznačné, že s výkonom funkcie sudcu a jeho postavením je nezlučiteľné akékoľvek nemorálne správanie.

Pritom sa kategoricky osobne i stavovsky dištancujú od protizákonného konania kohokoľvek z radov sudcov. Stanovisko OS Bratislava V sprostredkoval hovorca Krajského súdu (KS) Bratislava Pavol Adamčiak.

„Vo vzťahu k zásahu NAKA voči Dušanovi S., ktorý zastáva funkciu predsedu tunajšieho súdu od 1. júna 1986, teda 34 rokov, však považujeme za nutné uviesť, že tento nemožno označiť za primeraný tak z hľadiska jeho osoby, ako aj skutku, ktorý je mu z dostupných informácií kladený za vinu, keď zrejme nesúvisí so široko medializovanými podozreniami zo závažnej trestnej činnosti vyplývajúcej zo zverejňovanej komunikácie cez aplikáciu Threema. Na tej sa Dušan S. jednak nezúčastnil, a jednak v nej nebol žiadnym spôsobom spomínaný,“ uvádzajú sudcovia.

„Osoba Dušana S. požíva všeobecnú vážnosť a nielen pre sudcov a zamestnancov súdu za dlhé roky jeho pôsobenia predstavoval morálnu i profesionálnu autoritu. Je známy ako slušný a čestný človek, ktorý si vždy dôsledne plnil svoje povinnosti vyplývajúce mu tak z výkonu funkcie sudcu, ako aj z funkcie predsedu súdu. Pritom rovnaký prístup očakával a vyžadoval aj od sudcov a zamestnancov súdu. Z verejne prístupných zdrojov a ani z osobnej znalosti činnosti súdu pod vedením Dušana S. sme doposiaľ nemali žiadne poznatky, ktoré by zakladali akékoľvek podozrenie voči jeho osobe. V prípade návrhu na jeho vzatie do väzby sme pripravení ponúknuť prevzatie záruky za jeho ďalšie správanie ako obvineného podľa paragrafu 80 Trestného poriadku (náhrada väzby),“ uvádza ďalej OS Bratislava V.

NAKA v stredu v skorých ranných hodinách zadržala sudcov, ktorí sa spájajú s komunikáciou Mariana Kočnera cez aplikáciu Threema. Medzi 13 zadržanými je aj bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská, sudkyne Denisa Cviková, Zuzana Maruniaková či Miriam Repáková.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #súdnictvo #Ústavny súd #Marian Kočner #kauza Threema