Nakazených koronavírusom je 21, prichádzajú prísne opatrenia

Počet potvrdených nakazených koronavírusom sa vo štvrtok večer opäť zvýšil. K doterajším 16 prípadom pribudlo ďalších 5, na Slovensku je teda 21 pozitívnych prípadov nákazy chorobou COVID-19. Za jeden deň tak pribudlo 11 prípadov.

12.03.2020 10:11 , aktualizované: 22:19
debata (1512)

O náraste počtu nakazených informovala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Od poludnia, kedy premiér Peter Pellegrini (Smer) hovoril o šiestich prípadoch, tak pribudli ďalší piati ľudia s pozitívnym výsledkom na nákazu novým koronavírusom.

Dve ženy, z Bratislavy a Hviezdoslavova, a jeden muž z Vysokej pri Morave sa nakazili v priamom kontakte s pacientom nakazeným novým koronavírusom. Všetci sú v domácej karanténe.

Muž z Humenného je hospitalizovaný na Klinike infektológie a geografickej medicíny Univerzitnej nemocnice Bratislava na Kramároch. Bol na Maldivách.

Ďalším prípadom je žena z Veľkých Uheriec. Hospitalizovali ju vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne. Pôvod jej nakazenia je v štádiu epidemiologického vyšetrovania.

Premiér predpokladá nárast počtu nakazených

Premiér Pellegrini predpokladá, že počet nakazených koronavírusom bude narastať, a to aj rýchlejším tempom. „Musíme byt pripravení na to, že prípadov môže byt viac. V Česku sa to blíži k stovke, v Rakúsku majú prvé úmrtie,“ povedal vo štvrtok v televízii Markíza s tým, že každý deň je nový.

Pripustil, že situácia by mohla byť až tak dramatická, že by ju štát kapacitne nezvládal. Podľa jeho slov to však záleží na ľuďoch. „Kľúčová je disciplína obyvateľov, toto je alfa a omega toho, ako dopadne Slovensko, či Slováci a ľudia, ktorí tu žijú, budú dodržiavať naše opatrenia,“ uviedol. Zdôraznil, že nedisciplinovanosť sa vráti v obrovskom náraste nakazených.

Pokutu môže dostať aj majiteľ baru, ak ho nezavrie

Pellegrini preto nevylučuje, že budú padať pokuty za nedodržanie povinnej dvojtýždňovej karantény tými, ktorí sa vracajú zo zahraničia. Ozrejmil, že sú technické možnosti na odsledovanie návratu ľudí späť do krajiny. Avizoval, že sankcie môžu padať aj za to, ak majitelia barov a diskoték neuzatvoria svoje prevádzky, čo je ďalšie z opatrení prijatých ústredným krízovým štábom. Nevylúčil, že ak to bude potrebné, pristúpi sa aj k uzatvoreniu nákupných centier a nielen k ich obmedzeniu či večernému uzavretiu reštaurácií.

„Oproti iným krajinám, kde je situácia horšia, pristupujeme k drastickejším opatreniam, ale radšej skôr a pretrpme to, ako neskoro a bude problém,“ skonštatoval Pellegrini.

Okrem povinných karantén sa na Slovensku dočasne zavádzajú aj hraničné kontroly. Tým, ktorí cez hranice dochádzajú za prácou, odporúča ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD) mať potvrdenie od zamestnávateľa. Na hraniciach by sa mali riešiť prioritne.

Pellegrini tiež avizoval nákupy státisícov respirátorov, ktoré sa majú distribuovať do ambulancií lekárov a miliónov rúšok pre občanov.

Slovensko po rokovaní krízového štábu potvrdilo zavedenie prísnych bezpečnostných opatrení.

Prezidentka v súvislosti so šírením koronavírusu vyzvala občanov, aby boli disciplinovaní a obmedzili svoje kontakty na nevyhnutné minimum. „Naša generácia nič podobné nezažila, vývoj v ostatných krajinách nám ukazuje, že je potrebné konať hneď,“ vyhlásila Čaputová.

Video: Prezidentka Zuzana Čaputová k aktuálnej situácii v súvislosti s koronavírusom.

Video

Ľudí poprosila, aby venovali osobitnú pozornosť seniorom. Vyzvala politikov, aby odložili osobné spory a predbežné hodnotenia ohľadom zodpovednosti. „Potrebujeme zomknutie“, povedala.

Čaputová na brífingu tiež upozornila, že kým nebude zostavená nová vláda, má úradujúci kabinet plnú legitimitu a zodpovednosť za chod štátu. Čaputová sa tiež prihovorila k všetkým zdravotníkom v krajine. „Spoliehame sa na Vašu (Hippokratovu – pozn. red.) prísahu, ktorou ste svoj život zasvätili službe ľuďom, ktorí potrebujú pomoc,“ dodala.

Za nedodržanie karantény hrozí 10 rokov väzenia

Osoby, ktoré nedodržujú štátom nariadenú povinnú karanténu, môžu ľudia hlásiť regionálnemu úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v závislosti od pobytu danej osoby. Polícia o tom informovala na sociálnej sieti.

Za nedodržanie nariadenej karantény hrozí fyzickým osobám pokuta do výšky 1659 eur, právnickým osobám až do 20.000 eur. „Ak sa u danej osoby potvrdí ochorenie, úrad bude informovať políciu a danej osobe bude hroziť väzenie v rôznych dĺžkach od jedného až po desať rokov,“ uviedla ďalej polícia. Doplnila, že by išlo o podozrenie zo spáchania trestného činu šírenia nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby.

Na Slovensku funguje vyše 30 regionálnych úradov verejného zdravotníctva. Ich kontakty a územná spôsobilosť sú zverejnené na webovej stránke Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Ústredný krízový štáb dnes rozhodol pre koronavírus prijať prísne preventívne opatrenia, ktoré sa dotknú celého Slovenska. Informoval o tom bratislavský samosprávny kraj na svojej stránke.

Video: Premiér Pellegrini po rokovaní krízového štábu.

Bary, zábavné podniky, lyžiarske strediská, wellness centrá, kúpele, akvaparky, ale i detské kútiky budú od piatka (13. 3.) od 7.00 h zatvorené. Informoval o tom dosluhujúci premiér Peter Pellegrini (Smer) po štvrtkovom zasadnutí ústredného krízového štábu. Dodal, že sa tiež obmedzí prevádzka obchodných centier, cez víkend bude možné nakúpiť len potraviny, lieky a drogériu. Malé obchodíky, ale aj reštaurácie budú otvorené.

„V pondelok v spolupráci s mestskými políciami vyhodnotíme, aká je účasť v týchto nákupných centrách, a keď ľudia nebudú rešpektovať odporúčania minimalizovať počet návštev v týchto centrách, zvážime reštrikcie aj na pracovné dni,“ doplnila premiéra ministerka vnútra Denisa Saková (Smer).

Pellegrini ubezpečil, že sa nezatvárajú obchody s potravinami. „Naďalej bude fungovať transport tovaru, ktorý sa týka potravín, stravovania alebo lekárskych a medicínskych predmetov a preparátov. Autá budú prichádzať a zásobovať do všetkých obchodných reťazcov, tie sa nezatvárajú, obmedzuje sa len prevádzka obchodno-zábavných centier,“ dodal.

VIDEO: Komu drží palce expremiér Robert Fico?
Video

Podľa Pellegriniho si reštrikcie v prípade zábavných stredísk vyžiadala situácia, ktorej sú svedkom a ktorá nesvedčí o zodpovednosti časti obyvateľov. „S hrôzou zisťujeme, že prerušené vyučovanie, ktoré má byť preventívnym opatrením na spomalenie šírenia infekcie, si mnohí zamenili za prázdniny. Veselo sa rodičia s deťmi rekreujú v Jasnej, Tatrách, veselo navštevujú akvaparky,“ upozornil premiér. „Svet sa nezastaví, ak 14 dní nepôjdeme na plaváreň, lyžovať sa, to, čo je teraz prvoradé, je zdravie,“ zdôraznil a vyzval k zvýšenej občianskej a osobnej zodpovednosti k svojmu zdraviu i zdraviu iných.

VIDEO: Premiér Peter Pellegrini vracia úder Igorovi Matovičovi.

Video

Informoval o tom, že Správe štátnych hmotných rezerv SR sa podarilo zabezpečiť respirátory štvrtej generácie FFP4, ktoré budú distribuované infektologickým klinikám. "Takisto už máme v tisíckach kusov a zajtra môžeme rátať v miliónových kusoch s jednorazovými rúškami, ktoré budú distribuované do ambulancií, ale aj lekární či na úrady. "Pracovná skupina určí kľúč distribúcie týchto rúšok tak, aby boli bezplatne k dispozícii, uviedol premiér.

VIDEO:Ministerka Denisa Saková o obnove kontrol na hraniciach.

Video

Informoval, že nemocnice disponujú približne tisíckou pľúcnych ventilátorov, štát by mal zvýšiť tento stav o desať percent. Uviedol, že vláda je v kontakte s kabinetmi iných krajín, napríklad Číny i Ruska, a má pozitívne spätné väzby v prípade poskytnutia materiálnej pomoci Slovensku.

Zoznam prijatých opatrení:

  • Zavedenie hraničných kontrol (a zachovanie len veľkých hraničných priechodov).
  • Zatvorenie všetkých troch medzinárodných letísk.
  • Zastavenie medzinárodnej prepravy okrem zásobovania.
  • Povinná karanténa pre ľudí prichádzajúcich z rizikových oblastí.
  • Zatvorenie škôl a školských zariadení na minimálne 14 dní.
  • Zatvorenie sociálnych a kultúrnych zariadení.
  • Obmedzená prevádzka obchodných centier (cez víkend bude možné nakúpiť len potraviny, lieky a drogériu).
  • Zatvorené budú zábavné podniky a diskotéky, lyžiarske strediská i wellness centrá a aquaparky.
  • Vnútroštátne vlaky budú premávať v prázdninovom režime.

VIDEO: Premiér Peter Pellegrini vysvetľuje ochranu pred koronavírusom.

Video

Pellegrini na tlačovej konferencii po rokovaní Ústredného krízového štábu avizoval, že laboratórne testy v súvislosti s koronavírusom, bude na Slovensku po novom vykonávať aj najväčšia súkromná spoločnosť pre laboratórnu diagnostiku.

„Spoločnosť Medirex sa zúčastnila rokovaní k príprave laboratórnych kapacít pre vykonávanie virologických testov na Covid-19,“ uviedla hovorkyňa spoločnosti Diana Madarászová v stanovisku. Doplnila, že Medirex sústredí všetky kapacity na zabezpečenie procesov na pomoc Slovensku a viac informácií bude môcť poskytnúť v piatok (13.3.).

Firmy, ktoré vedia umožniť prácu z domu, by ju mali pracovníkom poskytnúť. Po rokovaní ústredného krízového štábu to v súvislosti so situáciou okolo nového koronavírusu uviedol hlavný hygienik Ján Mikas.

„Každé stretávanie sa je rizikové. Máme mobilné telefóny, sociálne siete, je možnosť audio či videokonferencií. Je čas, aby sa technické možnosti využívali čo najviac. Ak sú firmy, ktoré majú možnosť svojich zamestnancov nechať robiť z domu, situácia je taká, že to treba využiť,“ uviedol Mikas.

Kritika vlády

Starosta bratislavského Ružinova Martin Chren v statuse na sociálnej situácii dnes uviedol, že testovaní ľudia na koronavírus nemajú od kompetentných orgánov žiadne informácie. O tom, že sú pozitívni, sa dozvedajú z tlačovky predstaviteľov vlády, nikto ich podľa neho nekontaktuje.

Ľudia sa len domnievajú, že sa jedná práve o nich a to podľa roku narodenia a práce, uvádza v statuse Chren.

Líder OĽaNO a budúci premiér Igor Matovič počas priebehu krízového štábu potvrdil, že zriadili tieňový krízový štáb pre situáciu so šírením koronavírusu. Dôvod na jeho vznik argumentoval nezvládnutím situácie dosluhujúcej vlády.

Video: Igor Matovič ohlasuje zriadenie tieňového krízového štábu.

Video

Matovič dnes počas tlačovej konferencie uviedol, že bol zhrozený, keď mu na posledom krízovom štábe podľa jeho slov nikto nevedel odpovedať na otázku, aký má vláda plán v prípade, ak dôjde k ďalšiemu šíreniu nákazy v krajine. Zároveň vyzval dosluhujúceho premiéra Pellegriniho, aby pripravil a predstavil plán postupu v prípade, že na Slovensku bude niekoľko ohnísk nákazy koronavírusom.

Matovič na brífingu tiež vyzval všetkých Slovákov, ktorí boli v poslednej dobe v zahraničí – najmä v krajinách s potvrdeným výskytom koronavírusu – , aby dobrovoľne a preventívne ostali v domácej karanténe. Údaje, kto bol v zahraničí, chce budúci premiér Matovič získať priamo od mobilných operátorov.

Týmto ľuďom, by mali prísť od mobilných operátorov sms správy, ktoré ich upozornia na nutnosť ostať v karanténe. „Ak by napriek tomu chodili do práce a nakazili ďalších, môžu skončiť aj na pár rokov v base,“ upozornil Matovič.

Na celom Slovensku začala od štvrtka platiť mimoriadna situácia. Vyhlásila ju vláda SR v súvislosti s rizikom šírenia koronavírusu. Zároveň už od utorka (10.3.) platí zákaz organizovania hromadných športových, kultúrnych a spoločenských podujatí. Pre ľudí, ktorí sa vracajú z Talianska, Číny, Južnej Kórey a Iránu na Slovensko, platí pre ochorenie Covid-19 povinná domáca izolácia. Za porušenie karantény hrozia pokuty až do výšky 1650 eur.

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #mimoriadna situácia #koronavírus