Sulík: Treba predísť bankrotom, ale aj reorganizovať krízový štáb

Predseda SaS Richard Sulík zdôraznil vážnosť šírenia nového koronavírusu. SaS sa bude podľa jeho slov vo vláde snažiť reorganizovať krízový štáb, aby vedel rýchlo a efektívne reagovať.

12.03.2020 16:16
debata (252)

Potrebu vidí aj v odškodnení podnikateľov po zatvorení viacerých prevádzok, aby sa predišlo vlne bankrotov. V súvislosti s medializovanými informáciami, že mal odhovárať majiteľa firmy Zornica od zákazky na rúška pre štát, hovorí o nedorozumení. Sulík o tom informoval na štvrtkovej tlačovej konferencii.

Šéf SaS priznal, že pred pár dňami kontaktoval jedného z výrobcov rúšok. Tvrdí, že došlo k nedorozumeniu, keď ho majiteľ firmy Zornica obvinil, že ho nahováral, aby nepristúpil k zmluve so štátom.

„Toto nie je pravda, nedáva to ani logiku, aby som to robil,“ povedal Sulík s tým, že išlo o nedorozumenie. To má podľa jeho slov potvrdzovať aj mailová správa, ktorú od majiteľa podniku dostal.

Podotkol, že opatrenia na zabránenie šírenia nového koronavírusu na Slovensku nebudú lacné. Poukázal však aj na viaceré možné dôsledky bezpečnostných opatrení, ako je zatváranie obchodov a podnikov. Podľa vlastných slov chápe podnikateľské riziko, podotkol však, že vláda musí poškodeným, ktorým bolo nariadené zatvoriť prevádzky, pomôcť a odškodniť ich, aby zabránila veľkej vlne bankrotov.

„Koronavírus je omnoho nebezpečnejší, ako si väčšina ľudí myslí,“ skonštatoval s tým, že vláda Petra Pellegirniho dlho spala. Zdôraznil, že v súčasnosti treba konať. Krajina podľa jeho slov potrebuje v prvom rade rúška, ale aj dezinfekčné prostriedky, ďalšie zdravotnícke pomôcky a testy.

SaS má záujem o ministerstvo financií

SaS naďalej deklaruje záujem o post ministra financií v novej vláde. Vo štvrtok to povedal predseda SaS Richard Sulík. Priznal, že aj to je jednou z otvorených otázok pri tvorbe novej vlády. V piatok (13. 3.) má podľa jeho slov zasadnúť Republiková rada SaS, kde sa má hovoriť aj o prerozdelení rezortov.

Sulík priblížil, že na aktuálnych rokovaniach potenciálnych koaličných partnerov a predstaviteľov hnutí a strán OĽaNO, Sme rodina, SaS a Za ľudí riešia obsadenie jednotlivých rezortov. Poukázal na to, že strana SaS získala vo voľbách šesť percent hlasov voličov a je si toho vedomá. Myslí si, že je preto adekvátne mať vo vláde dva rezorty. Opätovne deklaroval záujem o školstvo a financie.

„Keď toto uzavrieme, vláda by mohla vzniknúť,“ povedal Sulík s tým, že je to jedna z otvorených otázok, ale sú aj iné. Doplnil, že je veľmi dôležité, aby sa rokovania čím skôr posunuli a aby mohli partneri začať čím skôr konať.

252 debata chyba
Viac na túto tému: #bankrot #Richard Sulík #koronavírus #nová vláda #Zornica