Na Slovensku je už 32 nakazených, Matovič a Pellegrini vyzvali k zodpovednosti

Ministerstvo zdravotníctva SR dnes potvrdilo ďalšie dva prípady nákazy koronavírusom na Slovensku. Počas dneška tak pribudlo 11 prípadov, dovedna tak na Slovensku k zatiaľ evidujú 32 nakazených koronavírusom.

13.03.2020 08:00 , aktualizované: 22:32
debata (324)

Dosluhujúci premiér Peter Pellegrini sa v tejto súvislosti dnes prihovoril k všetkým občanom Slovenska a vyzval ich, aby sa spoločne pričinili k spomaleniu a zastaveniu nákazy, ktorá podľa jeho slov radikálne búra predstavy o bezpečnom svete, v ktorom sme žili doteraz. V podobnom duchu sa vyjadril aj budúci premiér a líder hnutia OĽaNO Igor Matovič, ktorý vyzval ľudí k zodpovednosti.

V oboch nových prípadoch potvrdenej nákazy ide o mužov. Jedného ošetrili vo Fakultnej nemocnici v Trnave a lieči sa v domácej karanténe, druhého hospitalizovali vo Fakultnej nemocnici v Banskej Bystrici.

Národné referenčné centrum potvrdilo predtým 9 nových pozitívnych vzoriek a 118 negatívnych. Medzi prípadmi sú štyria muži, tri ženy a dvaja chlapci, z tohto počtu sú piati hospitalizovaní v Martine.

„Jeden chlapec je v súčasnosti hospitalizovaný v Detskej fakultnej nemocnici v Košiciach,“ spresnil v piatok poobede po uvedení prvotných informácií rezort zdravotníctva. V Univerzitnej nemocnici Martin (UNM) bolo vyšetrených päť nových pacientov s ochorením Covid-19. Štyria sú v domácej izolácii a jedna pacientka bola podľa informácií doplnených MZ SR hospitalizovaná. V Bratislave sa v domácej izolácii nachádzajú dvaja muži. Jedna pacientka sa nachádza v domácej izolácii v Košiciach.

  1. muž, Bratislava, domáca izolácia
  2. žena, Košice, domáca izolácia,
  3. chlapec, Bratislava, hospitalizovaný v Národnom ústave detských chorôb v Bratislave
  4. muž, Bratislava, domáca izolácia
  5. žena, hospitalizovaná v Univerzitnej nemocnici Martin
  6. muž, hospitalizovaný v Univerzitnej nemocnici Martin
  7. chlapec, hospitalizovaný v Univerzitnej nemocnici Martin
  8. žena, hospitalizovaná v Univerzitnej nemocnici Martin
  9. muž, hospitalizovaný v Univerzitnej nemocnici Martin
  10. muž, Trnava, domáca izolácia
  11. muž, hospitalizovaný vo Fakultnej nemocnici v Banskej Bystrici

Video: Príhovor Petra Pellegriniho v súvislosti so šírením koronavírusu.

Pellegrini vo večernom príhovore vyzval znovu občanov Slovenska, aby v čase šírenia koronavírusu obmedzili sociálne kontakty na minimum a trávili čo najviac času doma.

Vo svojom príhovore tiež upozornil, že v čase šírenia nákazy netreba zabúdať na solidaritu. „Podeľme sa o rúška, ktorých sme pre seba kúpili viac, no inde možno chýbajú,“ zhrnul Pellegrini. Podľa dosluhujúceho premiéra by mal každý občan Slovenska konať tak, akoby bol sám nositeľom choroby a nechcel nakaziť ostatných.

Matovič vyzval ľudí k zodpovednosti

Líder hnutia OĽaNO Igor Matovič, poverený zostavením vlády, vyzval ľudí k zodpovednosti v súvislosti so šírením nového koronavírusu. Potenciálny minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) zdôraznil, že zákazy sú zavedené v prospech všetkých. Ak nebudú dodržiavané, treba podľa neho zaviesť aj sankcie. Podľa svojich slov majú pripravených 11 strán opatrení na riešenie situácie. Uviedli to v diskusnej relácii TV Markíza.

Matovič navrhuje napríklad, aby ľudia prichádzajúci zo zahraničia, dostávali esemes správy s informáciou o počte dní, ktoré im zostávajú do konca karantény. V tejto súvislosti už rokoval s jedným z mobilných operátorov. Chcel by tiež, aby vznikol permanentný krízový štáb, ktorý zasadá 24 hodín a koordinuje jednotlivé zložky.

Krajčí hovorí tiež o zavedení špeciálnych zón v nemocniciach. Lekári by v nich boli plne vybavení a pripravení na pacienta, ktorý by mohol byť pozitívny na nákazlivé ochorenie.

Matovič si myslí, že v nemocniciach by mohol fungovať aj tzv. systém drive-through. Pacienti by mohli byť vyšetrení bez toho, aby vyšli z auta. „Chceme, aby ľudia, ktorí majú podozrenie, že by mohli byť nakazení alebo majú nejaké respiračné opatrenie, aby telefonovali,“ načrtol Krajčí. Následne po odporučení a vyplnení protokolu by sa dopravili k takzvaným kontajnerovým stojiskám, kde by im boli odobrané vzorky.

Líder OĽaNO ubezpečil, že popri záchrane životov sa budú snažiť pomôcť aj podnikateľom, ktorí pre situáciu trpia ekonomicky. Pripustil, že štát sa bude musieť aj zadlžiť, aby im pomohol.

Platia mimoriadne opatrenia

Od dnešného rána platia na Slovensku nové a oveľa prísnejšie pravidlá, aby sa zamedzilo šíreniu koronavírusu. Ďalšie sa pridajú počas víkendu a od pondelka budú na dva týždne zatvorené všetky školy – materské, základné i vysoké. Dôvodom je nedisciplinovanosť obyvateľov a narastajúci počet pacientov s potvrdeným koronavírusom.

Vo štvrtok popoludní dosiahol číslo 16, v podvečer rezort zdravotníctva hlásil 21 pozitívne testovaných ľudí. Väčšina z nich žije a býva v Bratislave, jeden prípad zaznamenali v Humennom, ďalší vo Veľkých Uherciach, vo Vysokej pri Morave a Hviezdoslavove. Čo nás teda čaká?

Opatrenia platné od piatka od 7. hodiny

  • Sú zavedené dočasné hraničné kontroly na hraničných priechodoch s Maďarskom, Rakúskom, Českom a Ukrajinou. Hraničný priechod do Poľska zatiaľ zostáva otvorený, bez kontrol. Nie je vylúčené, že neskôr sa opatrenie bude týkať aj našich severných susedov.
  • Zatvárajú sa všetky tri medzinárodné letiská – v Bratislave, Poprade a Košiciach – pre osobnú leteckú dopravu. Obmedzenie sa netýka prepravy tovarov a súkromných letov. Odletieť bude umožnené cudzincom, ktorí sú aktuálne na Slovensku na dovolenke.
  • Otváracie hodiny v klientskych centrách, na úradoch práce, okresných úradoch a pobočkách Sociálnej poisťovne sa obmedzia na tri hodiny denne. Počet ľudí prichádzajúcich na úrady budú regulovať. Na rovnakom princípe regulovania počtu klientov už funguje aj pracoviská pošty. V obmedzenom režime budú otvorené aj pracoviská oddelení cudzineckej polície Policajného zboru.
  • Slovenská pošta funguje v obmedzenom režime, podľa potreby upravuje otváracie hodiny. Pobočky podliehajú pravidelnej dezinfekcii.
  • Uzatvorené sú všetky lyžiarske strediská, akvaparky, detské kútiky, fitnescentrá, plavárne, wellness časti hotelov, zábavné parky, nočné bary, kasína a všetky rekreačné zariadenia vrátane kúpeľov. V prevádzke zostávajú reštaurácie a hotely.
  • Do krajiny budú púšťať občanov SR a ľudí s trvalým, prípadne prechodným pobytom na Slovensku. Tieto osoby však budú musieť ísť do 14-dňovej karantény. Výnimkou budú ľudia, ktorí žijú v okolitých krajinách a denne dochádzajú do práce na Slovensko alebo naopak. Cez hranice budú prednostne púšťaní, ich povinnosťou je však vybaviť si od zamestnávateľa potvrdenie o práci.
  • Ľudia, ktorí odmietnu ísť do domácej izolácie zo strachu, že by nakazili ostatných členov domácnosti, majú možnosť zavolať na číslo 112, kde ich informujú o najbližšom účelovom zariadení ministerstva vnútra, kde môžu prežiť karanténu. K dispozícii sú zariadenia v Gabčíkove, na Donovaloch a v Liptovskom Svätom Jáne.
  • V platnosti naďalej zostáva zákaz návštev v sociálnych domovoch a organizovania kultúrnych, športových a verejných podujatí.
  • Letka ministerstva vnútra a obrany prešla do núdzového režimu. V prípade potreby dovezie Slovákov zo zahraničia domov.
  • Medzinárodná nákladná doprava sa obmedzovať nebude. Cieľom je zabezpečenie fungovania spoločností a fabrík. Na 14 dní bude povolené kamiónom jazdiť aj v nedeľu.
  • Nemocnice postupne začnú odkladať plánované operácie a zákroky. Výnimkou sú akútne stavy a prípady, ak by choroba bez lekárskeho zásahu napredovala.
  • Ak človek zistí, že niekto z jeho okolia prišiel zo zahraničia a nedodržiava domácu izoláciu, môže sa obrátiť na políciu.

Opatrenie platné od soboty

  • Prevádzka obchodných centier bude obmedzená. V rámci nich budú fungovať len predajne potravín, drogérie a lekárne. Veľké potravinové obchodné reťazce zostávajú otvorené, ich otváracie hodiny sa nebudú upravovať.

Opatrenie platné od pondelka 16. marca

  • Svoje brány zatvoria na 14 dní všetky materské, základné, stredné školy aj univerzity. Fungovať nebudú ani voľnočasové organizácie. Termíny maturít sa posunú. Písomnú časť mali stredoškoláci absolvovať na budúci týždeň.
  • Obmedzená bude aj osobná vlaková doprava, jazdiť bude podľa prázdninového režimu. Obmedzenie sa týka aj autobusovej a lodnej dopravy. Zastavená bude medzinárodná vlaková aj autobusová doprava.

Opatrenia polície na hraniciach

Polícia uverejnila na sociálnej sieti video z diania na hraniciach s upozornením pre verejnosť a opatreniami.

Stúpli kontroly pri manipulácii s potravinami

Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) zvýšila kontroly,povedal ústredný riaditeľ ŠVPS Jozef Bíreš. V prípade, že by sa spustila diagnostika koronavírusu aj u zvierat, ŠVPS je metodicky pripravená, tvrdí Bíreš. „Sme pripravení na spustenie diagnostiky, akú úlohu zohráva pes či mačka v oblasti nákazy. V celej Európe sa zatiaľ nevyšetruje tento typ nákazy,“ povedal Bíreš.

Priblížil tiež, že prepravcovia, ktorí chodia do postihnutých zón, nevychádzajú z kabíny. „Náklady a výklady tovaru robia ľudia z firmy, z ktorej prišli,“ podotkol Bíreš.

ŠVPS na webovej stránke uvádza, že prenos vírusu cez potraviny je nepravdepodobný a neexistuje žiadny dôkaz o tom, že by k tomuto došlo u koronavírusu. „Doteraz však pokračuje výskum zameraný na identifikáciu zdroja ohniska, rozsahu šírenia infekcie a spôsobov prenosu,“ poznamenalo ŠVPS. Dodáva, že ľudia, ktorí sú podozriví z nakazenia, by mali úplne vylúčiť manipuláciu s potravinami.

© Autorské práva vyhradené

324 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #koronavírus