Po zrážkach opäť zasvieti slnko

Slnečný štvrtok priniesol teplotné rekordy, no potom ich vystriedal zamračený piatok. Cez víkend však podľa klimatológa Pavla Faška nastane zlom, keď sa začne presadzovať vplyv tlakových výší. Pribudnú dni s dlhšie trvajúcim slnečným svitom, čo spôsobí príjemné popoludňajšie teploty. Rozdiel medzi maximálnou a dennou ale môže byť až 15 stupňov.

14.03.2020 09:00
počasie / dáždnik / dážď / Foto:
debata (1)

Tento týždeň padli celoslovenské teplotné rekordy. Do štvrtka platilo, že najteplejší 12. marec bol v roku 1990 v Rimavskej Sobote, keď mali 20,3 stupňa. Tento rok však namerali v rovnaký deň na viacerých miestach nášho územia vyššie hodnoty. Napríklad na bratislavskom letisku zaznamenali 22,4 stupňa, čo pôvodný rekord výrazne prekonalo.

Nezvyčajne mierna bola, s 10,9 stupňa, aj noc na bratislavskej Kolibe. Priemerná denná teplota vzduchu tak dosiahla tiež rekordnú hodnotu 15,8 stupňa. Klimatológ vysvetlil, že ide o číslo štandardné až na začiatku mája. „Takéto priemerné teploty sa v prípade chladnejších rán objavujú dokonca aj v lete,“ povedal klimatológ zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu v Bratislave.

V piatok sa počasie pokazilo – podobalo sa predchádzajúcim týždňom s pravidelnými a výdatnými zrážkami. Cez Slovensko prechádzal studený front, pričom na väčšine územia pršalo. Len málokde presiahla teplota 10 stupňov.

„Počas víkendu sa to zase stabilizuje. Cez strednú Európu sa bude, smerom na východ, presúvať tlaková výš. To by malo zaručiť pribúdajúce slnečné počasie. V sobotu sa ešte objavia nejaké oblaky, no v nedeľu by mali ubúdať,“ pokračoval Faško.

Zdôraznil však, že vplyvom zmenšenia oblačnosti bude v noci na nedeľu, pondelok a možno aj utorok ráno mrznúť. Na najchladnejších miestach ako sú Spiš, Orava, Zamagurie či Horehronie, to môže klesnúť aj na 10 stupňov pod nulou. „Najsilnejšie mrazy by tam mali udrieť v nedeľu a pondelok,“ podotkol.

Pozrite si videopredpoveď počasia s Danielom Cibulom.

Video

Počas víkendových dní bude v najteplejších miestach Slovenska viac ako 10, začiatkom týždňa sa to niekde vyšplhá na 15 stupňov. „Je to podmienené aj tým, že sa blíži jarná rovnodennosť – slnko už vychádza skôr a zapadá neskôr. Pri bezoblačnom počasí teda jeho svit podporuje príjemné otepľovanie,“ poznamenal Faško.

Upozorňuje, že v najbližších dňoch má fúkať aj vietor. Nemal by spôsobovať škody, ale bude dosť nepríjemný. „Postupne sa bude stáčať zo severného na juhovýchodný. Najviac ho pocítia turisti v horských oblastiach, kde v nárazoch môže dosiahnuť viac ako 100 kilometrov za hodinu. V mestách by to nemalo presiahnuť dvadsiatku,“ objasnil.

Rozdiel medzi nočnou a dennou teplotou môže byť až 15 stupňov, no v tomto ročnom období nejde o výnimku. „Na jar to tak niekedy zvykne bývať a prejaví sa to práve budúci týždeň. Najmä v kotlinách, kde menej fúka, sú na to, aby v noci mrzlo, lepšie podmienky,“ vysvetlil klimatológ. Pred sebou vraj máme príjemné dni s akurátnymi teplotami. „Je to vhodný čas na práce v kvetinových, zeleninových či ovocných záhradkách,“ doplnil.

Ako bude

  • Sobota 14. marca – Malá, miestami zväčšená oblačnosť. Ráno ojedinele hmla. Ojedinele prehánky, od cca 800 m snehové. Denné teploty +7 až +12 stupňov.
  • Nedeľa 15. marca – Jasno, spočiatku miestami zväčšená oblačnosť. V noci a ráno ojedinele hmla. Nočné teploty –1 až –6, v dolinách a kotlinách do –11, denné +6 až +11 stupňov.
  • Pondelok 16. marca – Jasno až malá oblačnosť. Ojedinele hmla alebo nízka oblačnosť. Prevažne južný vietor, v nárazoch do 50 km/h. Nočné teploty –4 až –10, na západe +2 až –4, denné +7 až +12 stupňov.
  • Utorok 17. marca – Malá, prechodne zväčšená oblačnosť. Ojedinele hmla alebo nízka oblačnosť. Nočné teploty +1 až –5, denné +10 až +15 stupňov.
  • Streda 18. marca – Jasno až polojasno, prechodne zväčšená oblačnosť. Ojedinele hmla alebo nízka oblačnosť. Nočné teploty +3 až –2, denné +11 až +16 stupňov.

Zdroj: SHMÚ

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #predpoveď počasia #videopredpoveď