Jankovská a ďalší idú do väzby

Bývalá štátna tajomníčka rezortu spravodlivosti Monika Jankovská ide do väzby. Rozhodol o tom v sobotu Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Banskej Bystrici. Do väzby vzal aj sudcov Denisu Cvikovú, Richarda Molnára a Eugena Palášthyho a tiež advokáta Miroslava Mojtu. Stíhaní na slobode budú sudkyňa Zuzana Maruniaková, bývalá sudkyňa Miriam Repáková a podnikateľ Ladislav Mojžiš. Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, prokurátor aj obhajcovia sa odvolali a rozhodovať bude Najvyšší súd.

14.03.2020 10:32 , aktualizované: 20:50
debata (321)
Zľava sudcovia Monika Jankovská, Denisa... Foto: TASR, koláž Pravda
sudcovia jankovská cviková molnár mojto Palášthy Zľava sudcovia Monika Jankovská, Denisa Cviková, Richard Molnár, Eugen Palášthy a advokát Miroslav Mojto. Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici rozhodol 14.3.2020 o ich väzbe.

VIDEO: Moniku Jankovskú odvádzajú zo súdu, ide do väzby.

Video

Rozhodovanie súdu trvalo celý deň, skončilo krátko pred 21.00 hod. Zo súdu ako poslednú, asi hodinu po rozhodnutí, odviezli do väzby bývalú štátnu tajomníčku z dôvodu, aby nemohla na slobode ovplyvňovať svedkov. Dôvody preventívnej väzby, ktorú prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) takisto požadoval, neuznal. Podal sťažnosť, o ktorej bude rozhodovať Najvyšší súd SR. Rovnako ju podala aj Monika Jankovská.

VIDEO: Kto ide do väzby? Čo hovorí prokurátor?

Video

„Rozhodnutie prijala absolútne v poriadku, rešpektuje rozhodnutie sudcu pre prípravné konanie. Vypovedala, v intenciách jej výpovede pred políciou,“ konštatoval pre médiá jej právny zástupca Peter Erdős.

VIDEO: Jankovskej sa do väzby nechce.

Video

Sudcovia Eugen Palášthy a Richard Molnár sú väzobne stíhaní preto, aby neovplyvňovali svedkov na slobode a nemohli pokračovať v trestnej činnosti. Obaja podali sťažnosť voči uzneseniu. U Denisy Cvikovej uznal sudca dôvody kolúznej väzby, ale už nie dôvody preventívnej väzby, ktorú prokurátor navrhoval. Obvinená podala sťažnosť a rovnako prokurátor. Do väzby dali aj advokáta Miroslava Mojtu.

VIDEO: Sudkyňa Cviková ide do väzby.

Video

Sudca nevyhovel ani jednému z dôvodov väzby, ktorú navrhoval prokurátor v prípade piatej sudkyne Zuzany Maruniakovej a ani u podnikateľa Ladislava Mojžiša a u bývalej sudkyne Miriam Repákovej.

„Sudca v prípade Zuzany Maruniakovej prihliadol na podriadenosť obvinenej iným osobám, ktoré na ňu tlačili, aby želaným spôsobom rozhodla a na to, že sa vzdala pred výsluchom funkcie sudcu ako aj na jej osobné pomery. Je osamelá matka deväťmesačného dieťaťa, psychicky na naviazaného jej osobu,“ konštatovala hovorkyňa súdu Katarína Kudjáková s tým, že prokurátor podal sťažnosť.

VIDEO: Sudkyňa Maruniaková bude stíhaná na slobode.

Video

Tú podal aj v prípade nevzatia do väzby Ladislava Mojžiša. Uplynula dlhá doba od spáchania skutku v roku 2016 a nemá koho ovplyvňovať. Navyše je onkopacient, bezprostredne po operácii srdca.

„Obvinená Miriam Repáková sa pri výsluchu pred sudcom v celom rozsahu priznala k spáchaniu skutku a sudca tiež prihliadol na jej osobné pomery – je matkou dvoch maloletých detí. Skutok mala spáchať pod nátlakom,“ dodala Kudjáková v súvislosti s bývalou sudkyňou. Prokurátor aj v jej prípade podal sťažnosť.

Začínali doobeda, končili večer

O desiatej doobeda priviezli na ŠTS v Banskej Bystrici bývalú sudkyňu Repákovú, advokáta Mojtu a podnikateľa Mojžiša, ktorí sú, spolu s piatimi sudcami, obvinení z korupcie, zasahovania do nezávislosti súdu a marenia spravodlivosti. Krátko pred dvanástou policajti postupne doviezli obvinených sudcov v tomto poradí – Molnár, Palášthy, Maruniaková, Cviková, Jankovská. Všetci mali na tvárach rúška, na novinárske otázky nikto z nich nereagoval.

Prokurátor Úradu Špeciálnej prokuratúry im všetkým navrhol väzbu, o ktorej rozhodoval sudca Peter Pulman.

Rozhodovanie ústavného súdu o sudcoch je raritou

Rozhodovanie Ústavného súdu SR o súhlase s väzobným stíhaním sudcov je raritou. Odborníci na ústavné právo si obdobnú situáciu, kedy by sa rozhodovalo o viac ako desiatke sudcov, nepamätajú. Zaujímavé bude z právneho pohľadu odôvodnenie ústavného súdu, ktorý vo štvrtok 12. marca rozhodol o tom, že súhlasí pri piatich sudcoch s väzbou, u zvyšných ôsmich nie. Súd mal pritom prioritne skúmať či trestné konanie voči sudcom a sudkyniam nie je neoprávneným zásahom do nezávislosti súdnej moci. Vzhľadom na rozhodnutie je však možné predpokladať, že do istej miery sudcovia posudzovali aj odôvodnenosť väzobného stíhania či dôkaznú situáciu.

VIDEO: Moniku Jankovskú priviezli na Špecializovaný trestný súd.
Video

„Určite si nepamätám situáciu, v ktorej je trestne stíhaná takáto skupina sudcov,“ uviedol Ján Drgonec. Niekdajší ústavný sudca je zvedavý, ako v prípade skupiny obvinených rozhodne Špecializovaný trestný súd. Drgonec sa domnieva, že súd nižšieho stupňa nemá čo skúmať rozhodnutie ústavného súdu. „Modelovo je to nezmyselná situácia. Ústavný súd je najvyššia inštancia v systéme súdnictva v Slovenskej republike. Podľa môjho názoru sudca Špecializovaného trestného súdu nemá čo preskúmavať rozhodnutie ústavného súdu a stotožňovať sa s ním, alebo nie. Podľa mňa sa nastaveným riešením obchádza článok 136 odsek 3 Ústavy SR, ktorý zveruje vzatie sudcu do väzby výlučne ústavnému súdu. Som zvedavý, čo sa udeje, ale je to v podstate v rozpore so zdravým rozumom a fungovaním právneho štátu,“ dodal.

VIDEO: Na ŠTS priviezli bývalú sudkyňu Miriam Repákovú.
Video

Šéf katedry ústavného práva Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave Marián Giba tiež uviedol, že ústavný súd prioritne skúma celkovú situáciu. Teda, či trestným konaním napríklad niekto nezneužíva svoje právomoci voči súdnej moci ako takej. „Ústavný súd má skúmať, či konanie voči konkrétnemu sudcovi či sudcom nie je účelové, teda motivované snahou ovplyvniť činnosť súdnej moci pri výkone jej funkcií. Ústavný súd nemá za úlohu skúmať opodstatnenosť väzobného stíhania,“ uviedol Giba. Ani on si nepamätá na podobnú situáciu, v ktorej by posudzoval ústavný súd toľko žiadostí naraz.

Výberové konanie na predsedu Špecializovaného trestného súdu

Ministerstvo spravodlivosti SR vyhlásilo výberové konanie na funkciu predsedu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS). Informuje o tom na webovej stránke. V súčasnosti tento post zastáva Michal Truban, ktorému sa končí jeho funkčné obdobie. „Do výberového konania sa môže prihlásiť sudca, ktorý vykonáva funkciu sudcu na súde toho istého stupňa alebo súde vyššieho stupňa,“ uvádza rezort vo vyhlásení výberového konania. Ministerstvo tiež uviedlo, že výberovým konaním overí predpoklady a schopnosti uchádzača zabezpečiť riadny výkon súdnictva a správu súdu. Žiadosť môžu uchádzači predložiť do 15. apríla na ministerstve.

Kočnerova Threema

Národná kriminálna agentúra zasahovala v stredu 11. marca na viacerých miestach. Počas akcie s názvom Búrka zadržali vyšetrovatelia viacero osôb. Polícia následne na sociálnej sieti informovala, že medzi zadržanými bolo 13 sudcov, jedna bývalá sudkyňa, jedna správkyňa konkurznej podstaty, jedna advokátka a dve civilné osoby. Tí v súčasnosti čelia obvineniam z korupcie, zasahovania do nezávislosti súdu a z marenia spravodlivosti. Ešte vo štvrtok 12. marca vo večerných hodinách rozhodlo plénum Ústavného súdu SR o tom, že súhlasí s návrhom na väzbu u piatich zadržaných.

Základom celého prípadu podozrivej skupiny sudcov bola komunikácia Mariana Kočnera cez aplikáciu Threema. Z vyšetrovania úkladnej vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej vyplynulo, že obžalovaný kontroverzný podnikateľ komunikoval s viacerými sudcami a snažil sa údajne ovplyvňovať rôzne súdne konania vo svoj prospech. Kočner je rovnako v prípade obvinený.

VIDEO: Predseda ústavného súdu Ivan Fiačan o obvinených sudcoch.

Video

Rozhodnutie Ústavného súdu

Ústavný súd vo štvrtok podvečer rozhodol, že dáva súhlas na vzatie do väzby Moniky Jankovskej, Zuzany Maruniakovej, Denisy Cvikovej, Eugena Palásthyho a Richarda Molnára. Jankovská bola štátnou tajomníčkou rezortu spravodlivosti, v súčasnosti má pozastavený výkon funkcie sudcu. Maruniaková pracovala na Okresnom súde Bratislava I, Cviková Bratislava V. Palásthy a Molnár súdili na bratislavskom krajskom súde. Pri ďalších 8 sudcoch Ústavný súd nedal súhlas na vzatie do väzby.

© Autorské práva vyhradené

321 debata chyba
Viac na túto tému: #súdnictvo #Ústavný súd SR #Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici #kauza Threema