Pellegrini potvrdil ďalších 12 prípadov nákazy koronavírusom

Slovensko má 12 ďalších prípadov ochorenia COVID-19. Premiér Peter Pellegrini (Smer) to oznámil pred médiami v sobotu popoludní. Pellegrini nevylúčil, že vláda prijme ešte prísnejšie opatrenia na zabránenie šírenia koronavírusu. V nedeľu zvoláva mimoriadne rokovanie vlády. Ako doplnilo Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR, na Slovensku máme tak celkovo 44 pozitívnych výsledkov testov na ochorenie COVID-19 a 1 147 negatívnych.

14.03.2020 10:00 , aktualizované: 18:00
debata (334)

„Národné referenčné centrum dnes nahlásilo 12 pozitívnych vzoriek a 173 negatívnych,“ priblížila hovorkyňa MZ SR Zuzana Eliášová. Ide o štyroch mužov a tri ženy z Bratislavy, jedného muža v okrese Bytča, jedného muža v okrese Svidník, dve ženy v okrese Senec a jedného muža v okrese Nové Zámky. Protiepidemické opatrenia zabezpečujú príslušné regionálne úrady verejného zdravotníctva v SR.

„Vyhodnotíme účinnosť týchto opatrení a budeme zvažovať, či nebudeme musieť prijať ešte striktnejšie opatrenia, pretože sa javí, že len prísne a tvrdé opatrenia nám pomôžu zmierniť nárast ochorených,“ povedal Pellegrini o pravdepodobnom programe nedeľného zasadnutia. V hre je podľa neho aj to, že zatvoria všetky krčmy a reštaurácie, ale aj obchody s výnimkou potravín, lekární, drogérií a predajní tlače. Zároveň vyzval ľudí na disciplinovanosť a obmedzenie pohybu. Hovorí, že sprísniť bude treba aj represie.

Pellegrini tiež upozornil na to, aby sa občania nespoliehali na to, že im rúška zabezpečí štát. Každý sa podľa neho musí spoliehať na seba. „Som veľmi rád, že konečne sa v uliciach objavili tie státisíce ochranných pomôcok, ktoré boli húfne vykúpené občanmi,“ podotkol. Tie, ktoré vláda objednala, budú distribuovať lekárom, domovom sociálnych služieb či príslušníkom bezpečnostných zložiek. Apeloval aj na zamestnávateľov, aby sa starali o svojich ľudí.

Premiér zároveň odmietol správy o možnom uzatvorení hlavného mesta. Vyzval ľudí, aby identifikovali hlasy na nahrávkach, z ktorých sa tieto poplašné správy šíria.

Saková informovala o tom, že v Gabčíkove túto noc umiestnili už prvého záujemcu o absolvovanie karantény mimo domova. Ubytovať tam majú aj Slovákov pracujúcich na severe Talianska, ktorých dopravia domov v spolupráci s ambasádou. K dispozícii je podľa nej viacero zariadení Ministerstva vnútra (MV) SR.

Pellegrini spolu s ministerkou vnútra Denisou Sakovou (obaja Smer) kontrolujú aktuálnu situáciu na hraničnom priechode Jarovce-Kittsee. Na otvorených hraničných priechodoch hasiči v súvislosti s výskytom koronavírusu merajú teplotu, policajti rozdávajú letáky a upozorňujú ľudí na povinnú karanténu. Slováci sa na územie Slovenska dostanú len cez veľké hraničné priechody, malé sú zatvorené.

Jednou z ďalších nakazených je študentka v Petržalke

Jednou z ďalších nakazených koronavírusom je študentka cirkevnej školy v bratislavskej mestskej časti Petržalka. Ide o Spojenú školu Svätej Rodiny na Gercenovej ulici. Informáciu v sobotu doobeda potvrdila hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Katarína Nosálová.

„V súvislosti s výskytom koronavírusu Covid-19 u študentky navštevujúcej Spojenú školu Svätej Rodiny v Bratislave a na zabránenie šírenia ochorenia je potrebné podrobiť sa karanténnym opatreniam,“ uviedla Nosálová s tým, že prerušenie výchovno-vzdelávacieho procesu v škole bolo nariadené v termíne od 6.marca do 19.marca a všetci žiaci aj personál školy boli poučení o povinných opatreniach.

Informáciu o koronavíruse oznámila riaditeľka Spojenej školy Svätej rodiny Helena Jánošíková na internetovej stránke školy. „Na základe oznámenia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva vám oznamujeme, že na našej škole bol pozitívne potvrdený test na koronavírus. Z uvedeného dôvodu sú všetci zamestnanci školy a žiaci povinní dodržiavať 14-dennú karanténu, ktorá v tomto prípade platí do 19. marca,“ uvádza riaditeľka v ozname. Spojená škola Svätej Rodiny je cirkevná škola, ktorá má dve organizačné zložky – základnú školu a osemročné gymnázium. Zriaďovateľom školy je Rímskokatolícka cirkev – Bratislavská arcidiecéza. V tomto školskom roku ju navštevuje 792 žiakov.

Nakazené deti

Rezort zdravotníctva sľubuje, že od pondelka bude možné nájsť rúška v ambulanciách. Od budúceho týždňa by sa malo tiež zrýchliť testovanie vzoriek – svojich ľudí a techniku ponúkol Virologický ústav Slovenskej akadémie vied v Bratislave. Desiatky opatrení, ktoré majú prispieť k spomaleniu šírenia ochorenia, vstúpili v piatok do platnosti.

Národné referenčné centrum potvrdilo v piatok deväť nových pozitívnych vzoriek a 118 negatívnych. „Spolu je tak 950 negatívnych výsledkov vzoriek a spolu 30 pozitívnych,“ spresnila Zuzana Eliášová, hovorkyňa rezortu zdravotníctva. Ide o dvoch mužov, ktorí sú aktuálne v domácej izolácii v Bratislave. Neskôr pribudli ďalšie dva prípady.

V Detskej fakultnej nemocnici v Bratislave leží nakazený chlapec. Ďalší chlapec bol vyšetrený v Univerzitnej nemocnici v Martine, v súčasnosti je v domácej karanténe. V Martine rovnako doma zostali aj dvaja potvrdení muži a jedna žena. Aktuálne je v martinskej nemocnici jedna žena. Posledný prípad, žena, je v domácej karanténe v Košiciach. Väčšina zo všetkých nakazených zatiaľ pochádza z Materskej školy Palkovičova v bratislavskej mestskej časti Ružinov. Ide o tri učiteľky, upratovačku a riaditeľku škôlky.

Eliášová uisťuje, že situáciu ministerstvo sleduje a aktívne rieši. „Každý má svoju úlohu a všetko zapadá do jedného celku tak, aby sa vec podarilo čo najskôr vyriešiť. Od pondelka budú prostredníctvom vyšších územných celkov distribuované rúška a ďalšie ochranné prostriedky do ambulancií,“ uviedla. "Ubezpečujeme verejnosť, že všetci, čo potrebujú, dostanú potrebné ochranné prostriedky. Zároveň prosíme ľudí, aby k lekárovi nechodili osobne, ale konzultovali stav telefonicky,“ pripomenula Eliášová.

Rúška by mali preventívne nosiť všetci, najmä však seniori. V mestách sa rozšírila solidarita – najmä v panelákových domoch mladší obyvatelia ponúkajú starším ľuďom hlavne pomoc s nákupom.

Testovať budú aj akademici

Vedci zo Slovenskej akadémie vied (SAV) sa aktuálne pripravujú na testovanie vzoriek na prítomnosť koronavírusu. Virologický ústav Biomedicínskeho centra SAV sa ponúkol, že určí časť svojich vedeckých pracovníkov a prístrojového vybavenia, ktoré využíva bežne vo výskume. Cieľom je navýšenie testovacej kapacity na Úrade verejného zdravotníctva. Vedci sa tak pripravujú na to, aby čo najviac zvýšili svoje kapacitné možnosti s cieľom dosiahnuť 500 testov denne.

"Budeme vykonávať ten istý štandardný test, ktorý odporúča Svetová zdravotnícka organizácia a ktorý používa väčšina laboratórií v Európe. Konkrétne kroky sme začali už vykonávať a pripravujeme sa na to, že budeme testovať od budúceho týždňa,“ povedal Boris Klempa z Virologického ústavu. Testovanie bude prebiehať v úzkej koordinácii s Úradom verejného zdravotníctva.

Povinná karanténa

Od piatku platí povinná karanténa pre všetkých, ktorí sa vrátia zo zahraničia. Rezort vnútra začal už s rozposielaním SMS správ na telefóny Slovákov doma aj v zahraničí. „Upozornenie!!! Koronavírus: Ak ste prišli zo zahraničia, dodržujte povinnú 14-dňovú karanténu! Za nedodržanie je sankcia 1 659 eur,“ uvádza sa v správe. Polícia zároveň upozornila ľudí, aby pre informácie týkajúce sa koronavírusu nevyužívali číslo 158. „Evidujeme preťažené siete mobilných operátorov. Žiadame občanov, aby využívali aj iné možnosti komunikácie, aby v prípade potreby bolo možné dovolať sa na tiesňové linky. V prípade otázok v súvislosti s koronavírusom je potrebné adresovať ich na už medializované stránky a čísla úradu verejného zdravotníctva,“ apelovala Denisa Bárdyová, hovorkyňa Prezídia Policajného zboru.

Ani na letisko, ani na nákup

Obmedzenia začali platiť aj pre osobnú dopravu – sú zatvorené všetky tri medzinárodné letiská. Letisko Košice napríklad v súvislosti s výskytom nového koronavírusu zrušilo celkovo 150 letov.

„Zrušené sú lety leteckých spoločností Českých aerolínií do Prahy v počte 16 príletov a 16 odletov, Austrian Airlines do Viedne v počte 22 príletov a 22 odletov, LOT Polish Airlines do Varšavy v počte 18 príletov a 18 odletov, Eurowings do Düsseldorfu v počte 8 príletov a 8 odletov a Wizzair do Londýna – Luton v počte 11 príletov a 11 odletov,“ priblížila Karolína Linhartová, hovorkyňa košického letiska. Nariadenie platí do 27. marca.

Zastavená je aj medzinárodná vlaková i autobusová doprava. Dopravca Slovak Lines nejazdí ani na letiská do Viedne a Budapešti. „Rešpektujeme rozhodnutie ústredného krízového štábu,“ potvrdila Eva Vozárová, hovorkyňa Slovak Lines. Župan Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba však oslovil krízový štáb, ako postupovať v prípade, že na letiská v Rakúsku a Maďarsku priletia Slováci a budú sa chcieť vrátiť do krajiny. „BSK je v spolupráci so Slovak Lines ochotný túto dopravu poskytnúť zdarma, počkáme na rozhodnutie štábu, za akých podmienok a či vôbec to bude možné,“ dodal Juraj Droba. Cestujúci, ktorí majú zakúpené lístky na toto obdobie, dostanú od dopravcu e-mail s inštrukciami, ako ich stornovať. Dopravné obmedzenia sa netýkajú dovozu a zásobovania.

Zavreté bary

V piatok ráno vstúpili do platnosti aj ďalšie opatrenia, ktoré majú zabrániť šíreniu nového koronavírusu. Zatvorené sú bary, zábavné podniky, lyžiarske strediská, wellness centrá, kúpele, akvaparky, fitnes centrá, detské kútiky a ďalšie voľnočasové zariadenia. Najväčšie mestské časti Bratislavy uzatvorili detské ihriská i športoviská, tie, ktoré sa uzatvoriť nedajú, odporúčajú nenavštevovať.

„Detské ihriská sú miesta, kde prichádza k vysokej koncentrácii ľudí, ale taktiež k potenciálnemu ohrozeniu po hygienickej stránke,“ upozornila najväčšia mestská časť Bratislava-Petržalka."

Pohyb detí na čerstvom vzduchu je dôležitý, ale prosíme vás, aby ste v týchto dňoch preferovali miesta s nižšou koncentráciou ľudí," uviedla samospráva Nového Mesta. Ružinov umiestňuje na detských ihriskách, ktoré nie je možné uzavrieť, informačné letáky s upozornením. To isté robí aj Staré Mesto. „Navyše, od piatka až do odvolania zatvárame päť ihrísk a mestských parkov. Ide o Medickú a Grassalkovichovu záhradu, Slubekovu záhradu, ihriská na Jedlíkovej a pri Kostole Nanebovzatia Panny Márie neďaleko Reduty,“ vymenovala starostka Starého Mesta Zuzana Aufrichtová.

Mimo prevádzky zostávajú aj sociálne a kultúrne zariadenia. Hotely a reštaurácie budú otvorené. Naďalej platí zákaz návštevy nemocníc, organizovania hromadných podujatí športovej, kultúrnej, spoločenskej či inej povahy. Od pondelka sú zas zavreté na 14 dní všetky typy škôl a školských zariadení. Termíny budúcotýždňových písomných maturít sa tak posunú na obdobie od 31. marca do 3. apríla. Opatrenia prijal minulý týždeň vo štvrtok ústredný krízový štáb.

© Autorské práva vyhradené

334 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #koronavírus