Matovič oznámil prezidentke rozdelenie rezortov

Predstavitelia strán a hnutí OĽaNO, Sme rodina, SaS a Za ľudí informovali prezidentku SR Zuzanu Čaputovú o dohode koaličných partnerov na prerozdelení jednotlivých rezortov v novej vláde. Konkrétne mená zatiaľ nie sú dohodnuté pri dvoch alebo troch rezortoch, pretože je na ne viacero nominácií. Líder OĽaNO Igor Matovič, ktorý je poverený zostavením novej vlády, to povedal novinárom po sobotňajšom stretnutí s prezidentkou.

14.03.2020 11:58 , aktualizované: 17:55
debata (770)

Mená nových ministrov zatiaľ Matovič neuviedol, chce ich zverejniť až po tom, keď ich prezidentka odsúhlasí. Pripustil, že by to mohlo byť v strede budúceho týždňa. V pondelok (16. 3.) sa podľa neho majú partneri stretnúť s prezidentkou opäť a prejsť si technické záležitosti, napríklad ďalšie termíny.

Víťaz volieb OĽaNO okrem premiérskeho postu pre Matoviča získa ministerstvo financií, vnútra, zdravotníctva, pôdohospodárstva, obrany, životného prostredia a kultúry. Matovič už skôr povedal, že kandidátom na ministra zdravotníctva je Marek Krajčí.

VIDEO: Brífing novej koalície po rokovaní s prezidentkou.
Video

Hnutie Sme rodina získa ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny, rezort dopravy a výstavby a tiež post podpredsedu vlády pre legislatívu a strategické plánovanie. Predseda hnutia Boris Kollár je podľa dohody medzi partnermi nominantom na post predsedu Národnej rady SR.

SaS bude mať ministerstvo školstva, zahraničných vecí a hospodárstva. Predseda SaS bude ministrom hospodárstva a zároveň prvým podpredsedom vlády pre ekonomiku.

Strana Za ľudí získa ministerstvo spravodlivosti a ministerstvo pre investície a regionálny rozvoj. Pod tento rezort sa podľa Matoviča postupne presunie celá organizácia a koordinácia čerpania eurofondov, má to byť transformácia súčasného Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu.

Podľa Matoviča sa s prezidentkou rozprávali aj o riadení Slovenskej informačnej služby (SIS), o nominácii nechcel hovoriť. „Budeme vás včas informovať,“ doplnil.

Lídri si podľa Matovičových slov s hlavou štátu prešli aj plán zmien, ktoré chcú v jednotlivých rezortoch realizovať. „Akým spôsobom chceme Slovensko zmeniť a ako chceme naplniť náš verejný prísľub, ktorý sme vyjadrili počas volebnej kampane, že chceme zo Slovenska urobiť krajinu, v ktorej bude zákon platiť pre každého, kde si budeme pred zákonom rovní,“ priblížil Matovič s tým, že partneri chcú aj naďalej s prezidentkou aktívne diskutovať, pretože má najvyššiu legitimitu vzhľadom na to, že bola zvolená v priamych voľbách. „A získala sama viac hlasov ako ktorákoľvek z našich politických strán,“ dodal.

Podpredsedníčka Za ľudí Veronika Remišová novinárom v sobotu stále nepovedala, aká bude politická budúcnosť predsedu strany Andreja Kisku. Podľa Remišovej to povie sám. Nie je tak jasné, či vôbec nastúpi do poslaneckých lavíc.

Čaputová sa ešte stretne s Pellegrinim a Matovičom

Prezidentka Čaputová ocenila dohodu strán a hnutí OĽaNO, Sme rodina, SaS a Za ľudí na vytvorení štvorkoalície s ústavnou väčšinou a o prerozdelení ministerstiev. Po stretnutí prezidentky s predstaviteľmi štyroch strán to povedal jej hovorca Martin Strižinec. Prezidentka sa chce podľa jeho slov ešte stretnúť s dosluhujúcim premiérom Petrom Pellegrinim (Smer) a budúcim premiérom Matovičom. Následne hlava štátu oznámi termín ustanovujúcej schôdze Národnej rady (NR) SR.

VIDEO: Hovorca prezidentky Martin Strižinec po rokovaní vládnej koalície s prezidentkou.
Video

„Diskutovalo sa aj o procese prechodu moci, teda prechodu moci z jednej vlády na druhú aj v týchto komplikovaných časoch vzhľadom na aktuálnu situáciu,“ priblížil Strižinec s tým, že s Matovičom a Pellegrinim sa plánuje prezidentka stretnúť počas najbližších dní.

Pellegrini: Budúca vláda by mala na posty vybrať ľudí, ktorí budú chcieť pracovať

Budúca vláda by mala na posty dobre vyberať ľudí, ktorí budú veci zvládať. Taktiež, ktorí budú chcieť robiť, pretože budú musieť pracovať sedem dní v týždni 24 hodín. Povedal to premiér Peter Pellegrini (Smer) pri kontrole hraničného priechodu Jarovce-Kittsee v súvislosti so šírením koronavírusu.

„Nech si uvedomia, do akých zložitých vôd idú nastúpiť. Toto sme tu ešte nemali. Nevieme, čo bude o týždeň, ani o mesiac,“ podotkol Pellegrini. Myslí si tiež, že situácia na Slovensku bude stále zložitejšia a komplikovanejšia.

„Budem im ako občan Slovenska držať palce, aby túto krajinu viedla vláda, ktorá sa postará o každého občana,“ povedal premiér. Ľudia podľa Pellegriniho v tejto situácii chcú vedieť, kto bude v krízových časoch riadiť políciu, armádu či ministerstvo zdravotníctva. „Títo ľudia budú musieť po nás zvládať túto ťažkú a zložitú situáciu, ktorej čelíme,“ poznamenal Pellegrini.

Zároveň uistil občanov SR, že bude s ministrami a ďalšími predstaviteľmi polície „do poslednej minúty robiť maximum, aby zvládli situáciu okolo šírenia koronavírusu“.

OĽaNO, Sme rodina, SaS a Za ľudí sa v piatok večer dohodli na zostavení novej vlády. Potvrdil to líder OĽaNO Matovič, ktorý je poverený zostavením vlády. Rezort financií pripadne hnutiu OĽaNO. Šéf SaS Richard Sulík bude prvým podpredsedom vlády pre ekonomiku a zároveň minister hospodárstva.

VIDEO: Pred predstavením vlády pani prezidentke Čaputovej v prezidentskom paláci.

Predbežné zloženie vlády:
OĽaNO
premiér Igor Matovič
minister obrany Jaroslav Naď
minister vnútra Gábor Grendel
minister zdravotníctva Marek Krajčí
ministerka kultúry Natália Milanová
minister životného prostredia Ján Mičovský
minister financií Eduard Heger
minister pôdohospodárstva ?
Sme rodina
minister dopravy Štefan Holý
minister sociálnych vecí Milan Krajniak
podpredseda vlády pre legislatívu a strategické plánovanie ?
SaS
vicepremiér pre ekonomiku a minister hospodárstva Richard Sulík
minister školstva Branislav Gröhling
minister zahraničných vecí Martin Klus
Za ľudí
ministerka pre regionálny rozvoj a investície Veronika Remišová
ministerka spravodlivosti Mária Kolíková

Šéfom parlamentu bude Boris Kollár (Sme rodina), podpredsedkyňou parlamentu Jana Žitňanská (Za ľudí) a šéfovať SiS by mal Vladimír Pčolinský (Sme rodina).

770 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #Zuzana Čaputová #nová vláda