Aj klebety o koronavíruse treba preveriť

Na sociálnej sieti sa objavila informácia, že polovica obyvateľov Lendaku v kežmarskom okrese sa vrátila z Talianska, nedodržujú karanténu a chodia po uliciach. Správu zaregistroval aj prednosta obecného úradu Michal Marhefka.

15.03.2020 09:00
debata (15)

Na sociálnej sieti sa objavila informácia, že polovica obyvateľov Lendaku v kežmarskom okrese sa vrátila z Talianska, nedodržujú karanténu a chodia po uliciach. Správu zaregistroval aj prednosta obecného úradu Michal Marhefka.

„Nie je to pravda. Dvakrát denne aktualizujeme zoznam ľudí, ktorí boli v zahraničí a sú v karanténe. Momentálne je ich 87 a všetci dodržiavajú prikázaný režim,“ ohradil sa Marhefka, podľa ktorého sú denne v kontakte s hygienikmi.

Panika nastala aj v autobuse košickej mestskej dopravy. Dvaja muži sa pred ostatnými rozprávali, že boli v zahraničí a možno majú koronavírus. Jeden z cestujúcich, ktorý začul ich rozhovor, zavolal na políciu, a tá autobus zastavila. Mužov previezli do nemocnice a autobus vydezinfikovali. Keďže testy na koronavírus neboli pozitívne, mužov prepustili domov.

„Osoby nenaplnili skutkovú podstatu trestného činu šírenia poplašnej správy, polícia túto vec nerealizovala ako podozrenie z tohto trestného činu,“ informovala košická krajská policajná hovorkyňa Lenka Ivanová. Obavy zažili cestujúci vo vlaku, ktorí čakali dlhé hodiny v Bratislave, keď jednému z pasažierov prišlo nevoľno a padlo podozrenie na koronavírus.

„Personál vlaku okamžite kontaktoval lekársku službu,“ povedal hovorca RegioJetu Aleš Ondrůj. Cestujúci nemal horúčku, ani sa u neho vírus nepotvrdil.

Podľa hovorcu spoločnosti však túto udalosť nepovažujú za šírenie poplašnej správy. Vozeň vydezinfikovali a keďže vlak meškal, ľuďom preplatili cestovné v plnej výške.

Za šírenie poplašnej správy sa podľa advokáta Romana Frnča považuje, ak niekto zverejní správu, o ktorej vie, že nie je pravdivá. „Treba byť však pri takýchto veciach opatrný a radšej si informáciu preveriť,“ uviedol Frnčo, podľa ktorého za šírenie poplašnej správy je trest od dvoch do osem rokov.

Strach z nahlásenia nezodpovedného suseda či kolegu, ktorý sa vrátil z dovolenky a nerešpektuje nariadenia, ľudia nemusia mať.

„V súčasnej situácii je veľmi dôležité vedieť o akomkoľvek nedodržaní pravidiel, na ktoré je verejnosť neustále upozorňovaná,“ uviedol Michal Slivka, hovorca Prezídia Policajného zboru. Obyvatelia môžu okrem polície nahlasovať ľudí, ktorí nedodržujú karanténu aj regionálnemu úradu verejného zdravotníctva podľa pobytu danej osoby. „Našou úlohou bude preverenie a prijatie opatrení a vyvodenie následkov,“ doplnil Slivka.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus