Slovensko má 61 nakazených, vláda vyhlásila pre nemocnice núdzový stav

Na Slovensku pribudlo v nedeľu celkovo 17 prípadov ochorenia COVID-19. Spolu tak evidujeme 61 prípadov. Potvrdil to premiér Peter Pellegrini (Smer) po mimoriadnom rokovaní vlády SR. Vláda tiež pristúpila k vyhláseniu núdzového stavu nemocníc a prijala ďalšie opatrenia, ktoré budú v platnosti od pondelka 16. marca. Ide o ďalšie zatváranie prevádzok, pričom platí, že sa to netýka potravín, drogérií, lekární či vybraných služieb, akými sú napríklad banky či poisťovne.

15.03.2020 11:28 , aktualizované: 20:39
debata (501)

Päť nových prípadov nákazy majú v Trenčíne. „Ide o dvoch mužov, dve ženy a jedno dieťa. Všetci pacienti sú v stabilizovanom stave, časť je hospitalizovaná, časť v domácej izolácii,“ uviedol predseda vlády.

Jeden prípad hlási Trnava. „Je to muž, ktorý je hospitalizovaný a po dohode s Univerzitnou nemocnicou v Bratislave bude prevezený do Bratislavy,“ doplnil Pellegrini s tým, že muž má cestovateľskú anamnézu a jeho stav je stabilizovaný.

Muža s cestovateľskou anamnézou majú aj v Martine, kde hlásili tento jeden prípad. „Bol na kongrese v zahraničí,“ konkretizoval premiér. Jeden prípad je aj v Nových Zámkoch. „Ide o ženu, ktorá je v domácej izolácii, a je potvrdený priamy kontakt s nakazeným,“ uviedol Pellegrini.

Päť nových prípadov má Bratislava, Banská Bystrica jeden. „Je to 65-ročná pani, ktorá je hospitalizovaná a nakazená členom rodiny,“ upozornil premiér. V Nitre nahlásili tri nové prípady.

VIDEO: Pellegrini po mimoriadnom rokovaní vlády.

Ďalšie prísne opatrenia

„Dnes vláda uložila hlavnému hygienikovi SR vydať opatrenie, ktoré na 14 dní uzatvára na SR všetky maloobchodné prevádzky okrem potravín, dorgérií, lekární, stravovacích zariadení, pôšt, bánk, predajní novín, benzíniek a obchodov s krmivami pre zvieratá,“ informoval na tlačovej besede Pellegrini.

Stravovacie zariadenia budú môcť od pondelka stravu poskytovať iba formou výdaja, teda bez toho, aby zákazník vstupoval do reštaurácie.

Vláda vyhlásila pre štátne nemocnice na Slovensku núdzový stav. Opatrenie začne platiť od pondelka (16. 3.). Premiér zdôraznil, že vyhlásenie núdzového stavu neznamená žiadny problém v slovenskom zdravotníctve. Núdzový stav má umožniť presuny personálu, materiálu a techniky z nemocnice do nemocnice. Zdravotníci zároveň nebudú môcť odmietnuť prísť do práce, respektíve vyhlásiť štrajk. Nariadenie sa týka všetkých nemocníc a ústavov v zriaďovateľskej pôsobnosti štátu. „Vláda je pripravená kedykoľvek toto uznesenie rozšíriť,“ upozornil Pellegrini.

Vláda žiada nemocnice, aj súkromné, aby prestali poskytovať plánované operácie a aby svoje kapacity držali na potreby starostlivosti o ľudí nakazených koronavírusom. V pondelok už budú laboratóriá testovať vzorky aj v Banskej Bystrici a Košiciach. Zatiaľ bolo negatívnych 1 375 vzoriek.

Pellegrini tiež oznámil pravdepodobné ukončenie výroby v bratislavskom Volkswagene pre možný výskyt koronavírusu. Rozhodnutie fabrika potvrdí v pondelok. Automobilka Volkswagen Slovakia je najväčší zamestnávateľ na Slovensku.

Minister zahraničných vecí má pripraviť plán repatriácie občanov Slovenska domov. V zahraničí sa totiž stále nachádza veľa občanov, ktorí sa dožadujú svojho príchodu na Slovensko. Občania majú byť v kontakte s veľvyslanectvami, aby ministerstvo vedelo, koľko ich je, a aby mohlo prijať rozhodnutie, kedy a akou formou ich prepraviť. Premiér a minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák o tom informovali po mimoriadnom rokovaní vlády.

V pondelok zasadne krízový štáb

Krízový štáb má v pondelok (16. 3.) rozhodovať o ďalšom súbore opatrení proti šíreniu koronavírusu. Medzi nimi je napríklad odporúčanie pre prevádzkovateľov verejnej hromadnej dopravy, aby neumožnili použitie vlakov či autobusov ľuďom, ktorí si nebudú chrániť tvár rúškom. Premiér Peter Pellegrini nevylúčil, že môže prísť aj zákaz vstupu bez rúška do potravín a iných prevádzok, ktoré zostanú otvorené.

Prídu rúška, ochranné odevy a rýchlotesty

Správa štátnych hmotných rezerv (SŠHR) podpísala zmluvy na dodanie 30 miliónov chirurgických rúšok a ďalších ochranných pomôcok. Naskladnené by mali byť do týždňa a pol. Oznámil to predseda SŠHR Kajetán Kičura s tým, že by to mohlo predstavovať dostatočné množstvo pre všetkých občanov. SŠHR rokovala s dodávateľmi aj o zabezpečení niekoľko stotisíc rýchlotestov.

VIDEO: Šéf štátnych hmotných rezerv Kičura o aktuálnej situácii.
Video

Naskladnené by mali byť respirátory s filtrom FFP2 a FFP3. Plánujú sa nakúpiť aj prístroje na pľúcnu ventiláciu, sady na diagnostiku ochorenia COVID-19, vyplýva to z materiálu, ktorý vláda schválila v nedeľu na mimoriadnom rokovaní. Vláda chce nakúpiť aj jednorazové ochranné obleky, návleky na obuv, ochranné okuliare, vrece na biologický odpad a jednorazové plášte.

„Musíme si veriť, že zmluvy sa aj naplnia a druhá polovica ďalšieho týždňa uspokojí požiadavky SR,“ poznamenal Kičura s tým, že denne im príde niekoľko stoviek až tisíc ponúk, pritom až 99 percent z nich je bez akejkoľvek relevancie.

Niekoľko stotisíc rýchlotestov má byť určených nielen pre verejnosť, ale aj pre zložky, ako sú hasiči, policajti či železničiari. Dodané by mali byť testy odskúšané priamo vo Wu-chane, kde nákaza vypukla. Hoci rýchlotesty majú len informatívnu úlohu, podľa Kičuru môžu mať zmysel, napríklad ak sa človek v domácom prostredí otestuje na začiatku a na konci karantény.

Chirurgické masky by sa podľa Kičuru mohli dostať k občanom pomocou okresných úradov, do ktorých by boli distribuované. „Je tu aj čisto hypotetická možnosť, že by sme chirurgické masky rozniesli aj prostredníctvom pošty, ale uvažujeme, že to urobíme pomocou okresných úradov, lebo na to sú pravidlá,“ uviedol Kičura. Rúšok by malo byť dostatok, aj keď príde pacient do ambulancie k lekárovi.

Od pondelka sa začnú rúška obozretne distribuovať

Niekoľko stotisíc rúšok by malo byť na sklade Štátnych hmotných rezerv od minulého týždňa. Hľadá sa však kľúč, podľa ktorého sa budú čo najefektívnejšie rozdávať. „Od pondelka (16. 3.) začneme obozretne distribuovať to množstvo rúšok, ktoré už máme,“ uviedol v relácii TA3 V politike premiér Pellegrini.

Na skladoch by sa mali objaviť aj respirátory s filtrami FFP2. Taktiež sa bude podľa Pellegriniho riešiť, ako sa bude narábať s respirátormi s filtrami FFP4, pretože tie musia dostať hlavne ľudia na klinikách. „Na budúci týždeň sa to už bude zlepšovať,“ uviedol predseda vlády SR na margo dodávania rúšok.

Nemocnice v Banskej Bystrici a Bratislave priebežne dokupujú ochranné pomôcky, aby ich mali k dispozícii, hovorí Pellegrini. Priznal však, že o rúška je obrovská vojna. „My súperíme s každou krajinou na spoločnom trhu,“ poznamenal premiér.

V relácii tiež povedal, že Slovensko už malo zarezervované dva milióny rúšok na Ukrajine. Podmienkou však podľa Pellegriniho bola platba v hotovosti. „Už sme pripravovali hotovosť 1,2 milióna eur v kufri, aby sme sadli do vládneho špeciálu a jednoducho po ne išli. Prišiel tam priekupník z Nemecka, ktorý to celé preplatil a kúpil,“ priblížil premiér.

Pellegrini ďalej na TA3 povedal, že bude v pondelok rokovať s majiteľmi výstaviska Incheba v Bratislave. „Budeme potrebovať takéto priestory na určitú koncentráciu ľudí v uzavretom priestore, ak bude treba,“ podotkol s tým, že dúfa, že na to nepríde. Areál výstaviska by podľa Pellegriniho mohol slúžiť na mobilné testovanie ľudí, kde ľudia jednou bránou vojdú a druhou vyjdú. Výstavisko by mohlo tiež slúžiť aj ako zhromaždisko chorých ľudí, ak by ich nezvládali nemocnice.

Pellegrini: Minister financií pripravuje balík opatrení

Dosluhujúci minister financií pripravuje balík ekonomických opatrení, ktorý bude pripravený pre budúcu vládu. Aktuálna situácia s pandémiou koronavírusu bude mať totiž aj zásadný dopad na slovenskú ekonomiku, uviedol ďalej v diskusnej relácii Pellegrini.

Musíme novej vláde pripraviť nejaké návrhy. Ona to už bude musieť nejakým spôsobom riešiť, ale sme zodpovední. Musíme už dnes spolu s organizáciami rozprávať o tom, akým spôsobom budeme sanovať tieto škody, povedal.

V súvislosti so zásobami potravín na Slovensku vyhlásil, že ich je určite dosť. Na pondelkový krízový štáb sú pozvaní aj predstavitelia veľkých obchodných reťazcov. Informovať majú o zásobách tovaru. Možno budeme musieť urobiť brífing v niektorom z distribučných veľkoskladov, aby ľudia videli plné sklady potravín, avizoval Pellegrini.

Takisto vláda plánuje komunikovať s cestovnými kanceláriami a poisťovňami o slovenských turistoch, ktorí uviazli v zahraničí. Pripraviť by mala plán evakuácie týchto ľudí domov. Budeme musieť zvážiť, či s povolením krajín, cez ktoré budeme môcť prejsť, budeme môcť napríklad vypraviť flotilu prázdnych autobusov po našich turistov a doviezť ich domov, doplnil premiér.

Zástupcovia novej koalície opatrenia podporujú

Zástupcovia novej koalície súhlasia s opatreniami, ktoré prijala dosluhujúca vláda v súvislosti so šírením koronavírusu. Vyzvali ľudí, aby boli v tejto krízovej situácii zodpovední a chránili sa, napríklad aj nosením rúšok. Zástupca OĽaNO Eduard Heger, podpredsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová, predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár a predseda SaS Richard Sulík to uviedli v nedeľnej diskusnej relácii TA3 V politike.

Podľa Hegera je dôležité, aby bolo zabezpečené fungovanie kritickej infraštruktúry. Hovorí, že v tejto oblasti treba ešte pridať. Navrhuje napríklad zriadenie samostatného webu s informáciami o novom koronavíruse či informačné bloky nasadené do médií. Ľudia potrebujú podľa neho poznať odpovede na svoje otázky.

Strana Za ľudí sa stotožňuje s prijatými opatreniami, ako povedala Remišová. Zároveň by však vláda mohla podľa nej urobiť ešte viac, aby zabezpečila pre ľudí ochranné prostriedky. Myslí si, že by mala napríklad priamo oslovovať firmy s požiadavkou dodania tovarov na ochranu zdravia, ale aj stanoviť fixné ceny rúšok. Zmobilizovať by sa podľa nej mohli tiež diplomati a rokovať s ostatnými štátmi o dodaní týchto prostriedkov.

Kollár ocenil, že sa národ dokáže v krízových situáciách zomknúť. Pochválil promptnú reakciu súčasnej vlády. Informoval, že premiér Peter Pellegrini (Smer) mu dal prísľub, že o ľudí, ktorí uviazli v zahraničí a nemajú tam kde zostať, sa bude snažiť postarať, napríklad zabezpečením dopravy vládnym špeciálom či autobusmi. Ostro kritizoval ľudí, ktorí šíria dezinformácie alebo zneužívajú rýchlu zdravotnú pomoc.

Podľa Sulíka sa ukazuje, že uzavretie hraníc je jediným rozumným riešením. Za dôležité považuje aj to, aby sa stretli terajší a budúci členovia vlády na plynulú zmenu vlád v súčasnej mimoriadnej situácii.

V Trnave hospitalizovali mladého muža

Vo Fakultnej nemocnici v Trnave bol na oddelení infektológie hospitalizovaný mladý muž s potvrdeným koronavírusom Covid-19. Pacient má pozitívnu cestovateľskú anamnézu, je v stabilizovanom stave a bude po dohovore s Univerzitnou nemocnicou v Bratislave prevezený do Bratislavy. Nemocnica o novom prípade informovala na sociálnej sieti. Ide o jeden z desiatich nových prípadov, ktoré boli dnes do 11:00 potvrdené na Slovensku.

„Prosíme verejnosť, aby prísne dodržiavala pokyny vlády a opatrenia, ktoré boli prijaté krízovým štábom. Čím budeme disciplinovanejší, tým skôr sa môžeme vrátiť do bežného života,“ píše ďalej nemocnica.

Fakultná nemocnica v Trnave ďalej v dôsledku zníženia rizika prenosu vírusu Covid-19 od pondelka zatiaľ na 14 dní zatvára denný detský stacionár. Už minulý týždeň zatvorila aj denný psychiatrický stacionár pri psychiatrickom oddelení.

Nakazený je aj poslanec z Giraltoviec

Muž z Giraltoviec, u ktorého v sobotu potvrdili koronavírus, je mestský poslanec. Po návrate zo zahraničia sa v pondelok (9. 3.) zúčastnil na rokovaní mestského zastupiteľstva v Giraltovciach. Metský úrad preto zatvorili a v karanténe je viac ako 40 ľudí. Potvrdil to predseda okresného krízového štábu okresu Svidník Jozef Baslár.

„Nový koronavírus bol potvrdený u mestského poslanca. V sobotu (14. 3.) večer zasadal v Giraltovciach okresný krízový štáb za účasti hygienikov. Zisťujú sa kontakty, s ktorými ľuďmi prišiel do styku. Na základe uznesenia krízového štábu bol uzavretý celý mestský úrad,“ uviedol Baslár.

Všetkým poslancom a zamestnancom úradu nariadili karanténu. „Na dnešný krízový štáb sme prizvali aj riaditeľa nemocnice ohľadom pripravenosti nemocnice vo Svidníku, v prípade, že bude nutná hospitalizácia,“ doplnil Baslár.

Primátor Giraltoviec Ján Rubis uviedol, že podľa prezenčnej listiny a videozáznamu spísali zoznam ľudí, ktorí boli na Mestskom zastupiteľstve prítomní. „Všetkých sme kontaktovali a boli oboznámení s tým, že nastupujú do domácej karantény po dobu 14 dní. Tí, ktorí s ním boli v kontakte aj počas týždňa, tak sa im karanténa predlžuje,“ vysvetlil primátor.

Keďže na zastupiteľstve bolo viac ako 80 percent zamestnancov mesta, zatvorili podľa Rubisa od pondelka 16. marca celý úrad. „Do práce nastúpia iba tí, ktorí neboli na zastupiteľstve a upratovačky, aby sa previedla dezinfekcia úradu,“ doplnil s tým, že príbuzní zamestnancov úradu nie sú v karanténe, s výnimkou tých, ktorí pracujú v nemocniciach.

Ako povedal, jednotlivé oddelenia úradu bude možné kontaktovať len elektronicky prostredníctvom e-mailových adries uvedených na webstránke mesta. Pracovná agenda sa bude vybavovať až po uplynutí povinnej domácej karantény. Vyplácanie sociálnych dávok prostredníctvom inštitútu osobitného príjemcu sa uskutoční už v určenom termíne za prísnych hygienických opatrení.

Rubis zároveň verejnosti odporúča dodržiavať preventívne opatrenia. Teda časté umývanie si rúk, nedotýkania sa očí, nosa a úst. Ľudia by sa mali vyhýbať chorým a v prípade choroby kontaktovať svojho ošetrujúceho lekára.

Od 12. marca platí na Slovensku pre koronavírus mimoriadna situácia. V tejto súvislosti boli v krajine zavedené viaceré obmedzenia na zamedzenie šírenia ochorenia. Svetová zdravotnícka organizácia považuje šírenie koronavírusu za pandémiu.

501 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Pellegrini #koronavírus