Slovensko pritvrdilo v boji s vírusom. Nosenie rúšok je povinné

Rastúci počet obetí vo svete a množstvo nakazených v krajine núti Slovensko opäť pritvrdiť. V nedeľu večer bol koronavírus potvrdený u 61 pacientov. Vyšetrených s negatívnym výsledkom bolo 1375 vzoriek.

15.03.2020 20:45
debata (818)

VIDEO: Premiér Peter Pellegrini o opatreniach – TB po mimoriadnom rokovaní vlády.

Video

Zatvoria sa preto všetky obchody, okrem potravín a lekární. Do mestskej hromadnej dopravy bude možné nastúpiť len s rúškom na tvári. Svoju prevádzku zastavia reštaurácie, bary, krčmy. Otvorené budú len obchody s potravinami, lekárne, drogérie, trafiky, čerpacie stanice, banky, pošta, prevádzky telefónnych operátorov, obchody s krmivom pre zvieratá a veterinárne kliniky.

Pellegrini (Smer) vymenoval sprísnené opatrenia v nedeľu po siedmej hodine večer, po viac ako štvorhodinovom mimoriadnom rokovaní vlády. „Od pondelka je zákaz prítomnosti hostí v prevádzkach verejného stravovania,“ povedal premiér s tým, že pripravovať jedlo sa v tých prevádzkach môže. Jedlo sa tak bude len vydávať alebo sa využije donášková služba.

Rezorty práce a dopravy musia pripraviť plán, akým spôsobom budú vyplatené sociálne dávky v marci. „Blíži sa termín ich výplaty a musíme znížiť riziko rozšírenia nákazy,“ dodal premiér. Do vozidiel mestskej hromadnej dopravy nemôže vstúpiť cestujúci, ktorý by si nechránil ústa a nos rúškom alebo iným prostriedkom. Tento zákaz bude platiť aj vstupe do obchodov, ktoré zostanú otvorené.

Vláda zároveň požiadala všetky nemocnice, aby prestali poskytovať plánované operácie. „Dnes alebo v najbližších dňoch tiež pozastaví svoju prevádzku najväčší zamestnávateľ v krajine, automobilka Volswagen,“ uviedol Pellegrini. Dôvodom sú prevenčné opatrenia a podozrenie na ochorenie. Do povinnej 14-dňovej karantény pôjdu všetci Slováci, ktorí sa v týchto dňoch vrátia skupinovo zo zahraničia, izoláciu strávia v zariadeniach ministerstva vnútra v Gabčíkove či na Donovaloch.

Počas nedele premiér potvrdil sedemnásť nových prípadov. O jedenástej predpoludním bolo v krajine 10 nových prípadov, spolu teda 54. Večer premiér ohlásil ďalších sedem nových pacientov. Pribudli v Trenčíne, Trnave, Martine, Nových Zámkoch, Bratislave, Banskej Bystrici a Nitre.

VIDEO: Šéf štátnych hmotných rezerv Kičura o aktuálnej situácii.
Video

Do týždňa a pol by mali Štátne hmotné rezervy naskladniť veľké množstvo ochranných prostriedkov pre všetkých, nielen pre zdravotníkov. Informoval o to predseda rezerv Kajetán Kičura. „Malo by prísť 30 miliónov rúšok, ochranné odevy pre zdravotníkov a pracovníkov dopravy,“ vymenoval Kičura.

Lekári by mali dostať respirátory FFP2 a FFP3, dostupne bude dostatok aj rukavíc a návlekov. „Prostriedky nám dodá najmä Čina,“ spresnil Kičura. Rúška by sa mali dostať aj k bežným ľuďom, a to prostredníctvom okresných úradov." V hre je, ze rúška roznesie aj Slovenska pošta, ale to je zatiaľ len hypotéza," naznačil Kičura. Hmotne rezervy dostali včera za úlohu zabezpečiť aj rýchlotesty na potvrdenie ochorenia. Malo by ich byt niekoľko stotisíc. „Dostať sa k zdravotníckych pomôckam je naročné, mnohé ponuky sú len feikové, každú ponuku však musíme preveriť,“ uzavrel Kičura.

Pravidlá karantény

  • svojmu lekárovi telefonicky oznámte, že ste sa vrátili z krajiny, v ktorej bol potvrdený koronavírus, alebo ste boli v kontakte s človekom, u ktorého bol potvrdený koronavírus
  • lekár vystaví automaticky PN z dôvodu karantény pre COVID-19
  • ak nechcete ohroziť svojich blízkych, možno využiť zariadenia ministerstva vnú­tra
  • hlavný alebo regionálny hygienik môžu rozhodnúť o strávení karantény v zdravotníckom zariadení
  • v karanténe je automaticky celá domácnosť
  • minimálne až žiadne sociálne kontakty – čiže nechodiť do kina, divadla, nenavštevovať športové podujatia, ďalšie podujatia, kde by sa mohlo stretnúť viac ľudí, neprijímať návštevy a nechodiť na návštevy ani v rámci susedov v panelovom dome
  • platí zákaz cestovania tak v rámci Slovenska, ako aj do zahraničia
  • zákaz chodiť do školy alebo na krúžky – učiť sa možno napríklad e-learningovou formou
  • zákaz chodiť do práce – ak je to možné, pracovať z domu, ide o tzv. home office
  • nechodiť na nákup – požiadať o pomoc niekoho z rodiny, susedov, prípadne obecný alebo mestský úrad
  • sledovať svoj zdravotný stav – pri nástupe niektorého z príznakov: horúčka, kašeľ, dýchavičnosť, okamžite kontaktovať ošetrujúceho lekára a miestne príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva a podrobiť sa odboru biologického materiálu
  • venčenie psa – treba si vybrať čas, keď venčiaci na ulici nikoho nestretne, nevyhnutnosťou sú ochranné pomôcky, minimálne rúško, a platí zásada: zdržať sa vonku len na nevyhnutný čas
  • dodržiavať hygienické pravidlá – čo najčastejšie prať na vyšších teplotách, čo najčastejšie si umývať ruky, nedotýkať sa zbytočne tváre, pravidelne upratovať a dezinfikovať domácnosť

Polícia pátra po autorke nepravdivej informácie, že v telách ľudí, ktorí podľahli vírusu COVID-19 bol Ibuprofén. Autorka tejto správy sa odvolávala na štúdiu univerzity vo Viedni. Tá to však počas víkendu dementovala. Odporúča sa konzultovať s lekárom, či na zníženie horúči užiť Ibuprofén alebo paracetamol.

Počet úmrtí v Európe stúpa. Taliansko za nedeľu hlásilo 368 obetí. V Španielsku za 24 hodín pribudlo dve tisíc nových prípadov a viac ako sto obetí. Španielska vláda vyhlásila zákaz vychádzania, povolená je cesta do práce a nákup potravín. Radikálne opatrenia prijíma aj Rakúsko. Zakázalo stretnutia nad päť ľudí, von môžu obyvatelia vychádzať len v troch prípadoch: nevyhnutná cesta do práce, zabezpečenie potravín a v prípade pomoci druhým ľuďom. Obydlie môžu opustiť len sami alebo s ľuďmi, s ktorými žijú v jednej domácnosti. Naši susedia evidujú aktuálne 800 prípadov koronavírusu. Opatrenia vyhlásil rakúsky kancelár Sebastian Kurz.

© Autorské práva vyhradené

818 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Pellegrini #koronavírus