EÚ chce zavrieť vonkajšie hranice, Rusko to urobí od polnoci

V Česku uzavreli pre koronavírus dve mestá a jednu obec. Vyliečili sa tam už traja ľudia. Počet osôb, ktoré podľahli ochoreniu v Taliansku, sa od štvrtka viac ako zdvojnásobil. Slovensko pripravuje repatriáciu svojich občanov, ktorí sú v zahraničí a chcú sa vrátiť domov. Moskva v snahe zastaviť šírenie koronavírusu rozhodla o uzavretí štátnych hraníc s Bieloruskom.

16.03.2020 05:00 , aktualizované: 22:50
debata (130)

VIDEO: Polícia: Situácia na maďarskej hranici, ktorú o pol noci zatvoria pre Slovákov

22:50 Taliansko v rámci boja proti novému koronavírusu uvalilo prísne karanténne opatrenia na Sicíliu. Vláda rozhodla o pozastavení trajektovej dopravy medzi pevninou a týmto ostrovom. Naďalej v prevádzke majú zostať dva lety denne medzi Rímom a sicílskymi mestami Catania a Palermo. Železničné spojenie s Rímom má byť obmedzené na jediný vlak kategórie Intercity. Menšie sicílske letiská Trapani a Comiso boli uzavreté. Nákladná doprava funguje podľa plánu, zatiaľ čo regionálna železničná doprava bola obmedzená približne o 60 percent. Výrazné obmedzenia sa týkajú aj trajektov na menšie ostrovy v okolí Sicílie.

22:07 Poľský minister životného prostredia Michal Wos v pondelok oznámil, že bol pozitívne testovaný na koronavírus SARS-CoV-2 a je teraz v karanténe. Podľa vlastných slov sa cíti dobre. Koronavírus dosiaľ potvrdili v Poľsku u 156 ľudí, traja ľudia na ochorenie COVID-19 zomreli. Krajina v rámci viacerých preventívnych opatrení uzatvorila svoje štátne hranice pre cudzincov a zatvorila školy.

21:57 Dovedna 58 zamestnancov z Nemocnice s poliklinikou Prievidza so sídlom v Bojniciach zostalo v preventívnej karanténe po tom, čo jedna z pacientiek zamlčala, že sa stretla s dcérou pracujúcou v Rakúsku. Potvrdil to Jaroslav Baška, predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja, ktorý je zriaďovateľom nemocnice. „V karanténe od pondelka zostalo 58 pracovníkov nemocnice. Je to 22 lekárov, 30 sestier a šesť sanitárov. Jedna nezodpovedná občianka z okresu Prievidza, ktorá od 1. marca navštívila nemocnicu niekoľkokrát, priznala tento víkend, že sa stretla s jej dcérou, ktorá pracuje v Rakúsku,“ povedal Baška.

21:29 Holandský premiér Mark Rutte varoval v pondelok v televíznom prejave, že novým koronavírusom sa nakazí väčšina obyvateľov krajiny. Karanténu pre celé Holandsko však odmietol. Rutte vyhlásil, že jeho vláda chce vybudovať „skupinovú imunitu“ do času, keď bude vyvinutá vakcína. Vírusom by sa mali nakaziť najviac odolní ľudia, zatiaľ čo sa vláda postará o starých o chorých.

21:25 Americký prezident Donald Trump v pondelok povedal, pandémia koronavírusu, ktorá usmrtila tisíce ľudí a zastavila život v krajinách po celom svete, by sa mala v Spojených štátoch skončiť do júla. Ďalej uviedol, že ekonomika USA môže upadnúť do recesie z dôvodu pandémie nového koronavírusu. Vrchol epidémie môže podľa neho trvať až do augusta.Prisľúbil tiež pomoc pre aerolínie. Burza sa po jeho slovách ešte viac oslabila. Kľúčový americký index Dow Jones Industrial Average strácal 11 %.

21:16 Francúzsky prezident Emmanuel Macron nariadil v pondelok ľuďom, aby od utorka poludnia zostali doma s výnimkou nevyhnutných dôvodov ako napríklad nákup. Macron upozornil, že porušenie prísnejších pravidiel zameraných na boj s novým koronavírusom bude potrestané.

21:15 Počet obetí pandémie koronavírusu v Belgicku v pondelok večer dosiahol počet desať osôb. Pre flámsku televíznu stanicu VTM to potvrdil virológ Marc Van Ranst. V rozhovore pre VTM priznal, že možno očakávať, že počet úmrtí sa v nasledujúcich desiatich dňoch zvýši, aj keď je rozsah epidémie v Belgicku pomerne obmedzený. Van Ranst je členom vedeckého výboru, ktorý bol špeciálne zriadený na poskytovanie odborného poradenstva štátnym orgánom pre boj s koronavírusom.

20:42 Približne 30.000 registro­vaných rakúskych turistov sa v súčasnosti nachádza vo vyše 100 krajinách sveta, zatiaľ čo pribúdajú dopravné obmedzenia v rámci boja proti šíreniu nového koronavírusu. Odhaduje sa, že ďalšie desaťtisíce Rakúšanov vycestovali bez registrácie. Rakúske ministerstvo zahraničných vecí teraz adresovalo týmto občanom naliehavú výzvu, aby bezodkladne pristúpili k návratu, kým „ešte fungujú linkové lety“. Mali by pritom zvážiť aj možnosť cestovať cez iné európske krajiny, pokiaľ už nie sú k dispozícii priame lety do Rakúska.

20:37 Kanada uzatvorí štátne hranice pre všetkých cudzincov okrem občanov Spojených štátov, aby zastavila šírenie nákazy novým koronavírusom. Oznámil to v pondelok kanadský premiér Justin Trudeau. Trudeau zároveň uviedol, že Kanaďania, ktorí sú v zahraničí, sa musia okamžite vrátiť domov a po príchode zostať v 14-dňovej karanténe. Všetci Kanaďania, ktorí sú v krajine, by „mali čo najdlhšie zostať doma“, povedal Trudeau.

20:32 Ruský premiér Michail Mišustin oznámil v pondelok uzavretie ruských hraníc pre cudzincov, v snahe spomaliť šírenie koronavírusu. Nariadenia bude v platnosti od polnoci z pondelka na utorok do 1.mája. Netýka sa ľudí s trvalým pobytom v Rusku.Rusko doteraz zaznamenalo 93 ľudí nakazených vírusom SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje chorobu COVID-19.Mišustin už predtým oznámil, že Moskva v snahe zastaviť šírenie koronavírusu rozhodla o uzavretí štátnych hraníc s Bieloruskom. Upozornil, že Rusko postupne zatváralo svoje hranice podľa toho, ako sa nákaza šírila – najprv tak urobilo s Čínou a inými ázijskými krajinami a neskôr prerušilo letecké spojenie s krajinami EÚ.

19:57 Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí odporúča v súvislosti s novým koronavírusom občanom Slovenska necestovať do žiadnej krajiny sveta. V prípade vycestovania zo SR do zahraničia, sa občan vystavuje reálnemu riziku nemožnosti alebo obmedzeniam možností návratu zo zahraničia. Ministerstvo upozorňuje, že z dôvodu nepredvídateľného vývoja prijímania opatrení krajín sveta sa občan SR, v prípade vycestovania zo Slovenska do zahraničia, vystavuje reálnemu riziku nemožnosti alebo obmedzeniam možností návratu zo zahraničia.

19:20 Cudzinecká polícia v Maďarsku vyhostila z územia Maďarska a Európskej únie 13 iránskych študentov, ktorí sa nepodriadili nariadeniam v karanténe v budapeštianskej Nemocnici sv. Ladislava, kde boli umiestnení pre hrozbu šírenia nového koronavírusu SARS-CoV-2. Podľa agentúry MTI Iránci opustili bez povolenia a bez ochranných prostriedkov pre nich vyhradenú izbu, kam sa ani po viacerých výzvach nechceli vrátiť. Voči personálu sa správali agresívne, uviedlo ministerstvo vnútra.

19:39 Na 53 mŕtvych stúpol v Británii počet obetí nákazy koronavírusom, čo je o 18 viac ako v nedeľu. Informovala o tom spravodajská televízna stanica Sky News s odvolaním sa na vyhlásenie ministra zdravotníctva Matta Hancocka. Počet infikovaných dosiahol v Británii 1543 osôb. Britský premiér Boris Johnson v súvislosti s pandémiou koronavírusu odporučil Britom, aby sa vyhýbali návštevám pohostinstiev, klubov, reštaurácií, kín a divadiel a v maximálnej možnej miere obmedzili spoločenské kontakty.

18:45 Švajčiarska vláda vyhlásila v pondelok v rámci boja proti šíreniu nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 stav núdze na území celej krajiny, ktorý potrvá do 19. apríla. Švajčiarska vláda vyhlásila v pondelok v rámci boja proti šíreniu koronavírusom SARS-CoV-2 stav núdze na území celej krajiny, ktorý potrvá do 19. apríla. Informovala o tom agentúra AFP.

18:44 Portugalsko oznámilo v pondelok prvé úmrtie v dôsledku koronavírusu. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie ministerky zdravotníctva Marty Temidovej. Podľa vyhlásenia je mŕtvym pacientom 80-ročný muž, ktorého hospitalizovali v nemocnici v Lisabone pred niekoľkými dňami. Ministerka uviedla, že trpel aj inými zdravotnými ťažkosťami.

18:42 V Taliansku podľahlo nákaze koronavírusom ďalších 349 ľudí, čím sa počet úmrtí na ochorenie COVID-19 v tejto krajine zvýšil na viac ako 2 000. Informovala o tom v pondelok agentúra AFP. Počet osôb, ktoré v Taliansku podľahli ochoreniu COVID-19, sa od štvrtka viac ako zdvojnásobil. V Taliansku sa v súčasnosti nachádza 27 980 infikovaných osôb, pričom pred štyrmi dňami ich bolo 15 113. Doposiaľ 2158 ľudí nákaze podľahlo a 2 335 sa z nej vyliečilo.

Všetkým vám ďakujeme. Aj takýto obraz od umelca... Foto: SITA/AP, Luca Bruno
Bergamo, nemocnica Všetkým vám ďakujeme. Aj takýto obraz od umelca Franca Rivolliho má povzbudiť lekárov v talianskom Bergame.

18:41 Španielsko v pondelok oznámilo, že zatvorí svoje pozemné hranice, aby zastavilo šírenie epidémie smrtiaceho koronavírusu. Počet prípadov nákazy sa už v krajine priblížil k 10.000. Minister vnútra Fernando Grande-Marlaska spresnil, že zatvorenie hraníc vstúpi do platnosti už o polnoci a do krajiny budú vpustení iba španielski občania, ľudia s trvalým pobytom alebo akreditovaný diplomatický personál a tiež osoby v prípadoch spôsobených nepredvídateľnými okolnosťami.

18:38 Sociálna poisťovňa v záujme ochrany zdravia občanov vyzýva, aby do priestorov jej pobočiek a pracovísk vstupovali iba s rúškami na tvári alebo s inou primeranou ochranou tváre. Okrem toho je dôležité, aby návštevníci neprichádzali do vstupných priestorov pobočiek na odovzdanie dokladov v skupinách, ale jednotlivo a dodržiavali dostatočný odstup medzi sebou a pracovníkom SP. Rovnako naďalej platí aj zákaz vstupu rodičov spolu s deťmi.

18:35 Slovenská pošta bude od 18. do 27. marca, teda desať dní, vyplácať sociálne dávky obyvateľom obcí a miest do vlastných rúk na pobočkách alebo priamo na adresu. Vzhľadom na to prijala prísnejšie ochranné opatrenia, zároveň vyzýva občanov, aby ich pri preberaní sociálnych dávok dôsledne dodržiavali.

18:15 Zamestnanci železničných staníc nebudú s okamžitou platnosťou až do odvolania predávať cestovné doklady Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK). Opatrenie, ktoré sa týka 66 staníc, má zamedziť ďalšiemu šíreniu ochorenia COVID-19 na území SR. Ide o stanice, v ktorých nevykonáva predaj cestovných lístkov ZSSK. Na týchto staniciach doteraz predávali cestovné doklady na základe zmluvy výpravcovia, dozorcovia výhybiek, signalisti a ďalší zamestnanci ŽSR.

18:12 Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier vyzval v pondelok všetkých občanov, aby sa „zdržiavali doma“. Najväčšia ekonomika Európy zároveň oznámila nové celoštátne obmedzenia na spomalenie šírenia koronavírusu. Informovala o tom tlačová agentúra AFP. „Musíme konať spoločne, aby sme zaistili, že vírus sa bude šíriť čo najpomalšie,“ uviedol Steinmeier vo vyhlásení po tom, čo vláda oznámila, že zatvorí všetky obchody, ktoré nie sú nevyhnutné, a že zakáže aj náboženské zhromaždenia.

18:10 V snahe spomaliť koronavírusovú pandémiu vyhlásil v pondelok rumunský prezident Klaus Iohannis na celom území krajiny stav núdze s platnosťou 30 dní. V televíznom príhovore uviedol, že takýto krok poskytne úradom v Rumunsku právny základ pre účinnejší boj proti šíreniu nového koronavírusu, informovala tlačová agentúra APA.

18:08 Podnikatelia zastúpení v Asociácii zamestnávateľských zväzov a združení považujú za nevyhnutné prijať opatrenia, ktoré v pondelok predstavili na konferenčnom hovore s ministrami hospodárstva a financií Petrom Žigom a Ladislavom Kamenickým (obaja Smer). Okrem toho podnikatelia požadujú aspoň na určité obdobie úpravu tzv. sociálnych balíčkov a zmenu napríklad minimálnej mzdy či jej naviazania na ostatné príplatky.

17:46 Grónsko oznámilo prvý prípad nákazy koronavírusom. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na miestne úrady. Nakazený pacient žije v hlavnom meste Nuuk. Vláda informovala, že bol umiestnený do domácej izolácie. „Začali sme s prípravami na zvládnutie novej situácie. Je dôležité, aby v čase, keď nákaza prišla do našej krajiny, občania postupovali podľa našich odporúčaní,“ uviedol grónsky premiér Kim Kielsen na tlačovej besede.

17:30 V Českej republike boli prví traja ľudia vyliečení z nákazy koronavírusom. Všetci boli pacientmi nemocnice v Ústí nad Labem. Informovala o tom v pondelok televízia ČT24. Pacienti, ktorí sa v zmienenej nemocnici vyliečili z ochorenia COVID-19, sú traja ľudia zo severočeského mesta Děčín. Boli medzi prvými nakazenými v Česku. V krajine hlásili v pondelok ráno 298 potvrdených prípadov nákazy.

17:23 Univerzitná nemocnica Bratislava na Kramároch prijala karanténne opatrenia pre 27 zdravotníckych pracovníkov. Zároveň vykonala dezinfekciu priestorov na Klinike úrazovej chirurgie Nemocnice akademika Ladislava Dérera na bratislavských Kramároch, na ktorej sa nachádzal lekár s nových koronavírusom. Potvrdila to hovorkyňa UNB Eva Kliská s dôvetkom, že lekár sa vrátil zo zahraničného pobytu.

17:12 Päť lekárov, osem zdravotných sestier a dve sanitárky z Fakultnej nemocnice (FN) v Trenčíne sú v karanténe po tom, ako prišli do kontaktu s osobami infikovanými koronavírusom. Tie hospitalizovali na pediatrii.

17:00 Na Slovensku v pondelok pribudlo 11 nových nakazených koronavírusom, celkovo evidujeme 72 pozitívnych prípadov.

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák má pripraviť plán repatriácie občanov Slovenska domov. Občania majú byť v kontakte s veľvyslanectvami, aby ministerstvo vedelo, koľko ich je, a aby mohlo prijať rozhodnutie, kedy a akou formou ich prepraviť. Odznelo to po mimoriadnom zasadnutí vlády v nedeľu. Štát eviduje 992 žiadostí Slovákov, ktorí sa chcú dostať späť do vlasti.

16:53 V Karanténnom centre v Gabčíkove je umiestnených už 155 občanov, ktorí povinnú 14-dňovú karanténu po návrate zo zahraničia nemôžu absolvovať v domácom prostredí. Informoval o tom hovorca Ministerstva vnútra (MV) SR Petar Lazarov. „Po príchode je každý klient zaregistrovaný do elektronickej registrácie, ktorá umožňuje online sledovanie stavu v karanténnom centre, ako aj priebežné informovanie kompetentných orgánov,“ priblížil Lazarov.

Ubytovanie v karanténnom centre je podľa hovorcu bezplatné, za stravu sa platí 13 eur na deň. Pre bližšie informácie majú záujemcovia kontaktovať linku 112.

16:45 Európska únia dočasne zakáže na 30 dní občanom cudzích štátov vstup do krajín únie s výnimkou nevyhnutných prípadov. Navrhla to predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. O zákaze budú prezidenti a premiéri úniových štátov rozhodovať počas utorkového videosummitu.

16:30 Súčasný katalánsky premiér Quim Torra oznámil, že má pozitívny test na koronavírus a od nedele je v izolácii v premiérskej rezidencii v Barcelone. Informovala o tom agentúra Reuters. Torra podstúpil test na koronavírus, keď po stretnutí s osobou, ktorej potvrdili prítomnosť vírusu v tele, vykazoval typické príznaky, píše denník El País. Pozitívne testovaný na koronavírus SARS-CoV-2 bol už skôr aj podpredseda regionálnej vlády Pere Aragones, ktorý to oznámil v nedeľu.

16:27 O 278 sa zvýšil počet ľudí, ktorí sa nakazili v Holandsku koronavírusom. Za posledných 24 hodín tak podľa Holandského národného inštitútu pre verejné zdravie a životné prostredie (RIVM) dosiahol počet prípadov infekcie 1413. Ako v pondelok informovala agentúra AP, ide o najväčší jednodňový nárast v tejto krajine od vypuknutia pandémie. Na chorobu COVID-19 zomreli ďalší štyri ľudia; celkovo tak v Holandsku evidujú 24 úmrtí.

16:12 Počet nakazených sa v Rusku zvýšil na 93 po tom, ako za uplynulý deň hlásili 30 nových prípadov. Oznámila to ruská vicepremiérka Taťjana Golikovová, ktorú citovala tlačová agentúra TASS. „Sedemdesiatdeväť pacientov zostáva v nemocniciach, pričom 57 z nich má miernu formu (koronavírusového) ochorenia bez príznakov,“ dodala.

Pre možnosť nakazenia zostáva v Rusku pod lekárskym dohľadom približne 15 000 ľudí, ktorí sa vrátili z iných krajín alebo prišli s takýmito osobami do styku. U ďalších 35 000 bolo medzičasom možné dohľad ukončiť.

15:58 Epidémia nového koronavírusu sa začína šíriť aj v subsaharskej Afrike, ktorá bola až doteraz menej zasiahnutá ako zvyšok sveta. Najviac postihnutou krajinou v regióne je zatiaľ Juhoafrická republika, ktorá hlási vyše 60 prípadov infekcie. Väčšina z nakazených cestovala v poslednom čase do zahraničia, píše agentúra AFP.

Graffiti s názvom "Ostaňte... Foto: SITA/AP, Sven Hoppe
Koronavírus Graffiti s názvom "Ostaňte doma" na ulici v nemeckom meste Mníchov ako odkaz na zamedzenie šírenia nákazy koronavírusom.

15:40 O 278 sa zvýšil počet ľudí, ktorí sa nakazili v Holandsku koronavírusom. Za posledných 24 hodín tak podľa Holandského národného inštitútu pre verejné zdravie a životné prostredie (RIVM) dosiahol počet prípadov infekcie 1413. Na chorobu COVID-19, ktorú vírus spôsobuje, zomreli ďalší štyri ľudia; celkovo tak v Holandsku evidujú 24 úmrtí.

14:55 Príslušníci španielskej Civilnej gardy zhabali fabrike v juhošpanielskom meste Jaén 150-tisíc kusov chirurgických masiek. S odvolaním sa na pondelkové vyhlásenie gardy o tom informovala agentúra Reuters. Z vyhlásenia vyplýva, že 86-tisíc kusov masiek bolo už v nedeľu v noci dodaných do univerzitnej nemocnice Infanta Sofia v Madride. Zvyšné masky mali byť dodané v pondelok ráno.

14:41 Viaceré nemocnice v Bratislave poskytujú už len akútnu, čiže neodkladnú zdravotnú starostlivosť. Dôvodom sú bezpečnostné opatrenia pred šírením nového koronavírusu. Viac sa dočítate tu.

14:39 Do pražskej mestskej hromadnej dopravy budú môcť od polnoci vstupovať len cestujúci so zakrytými ústami a nosom. Opatrenie má pomôcť zamedziť ďalšiemu šíreniu koronavírusu. Oznámil to v pondelok primátor českej metropoly Zdeněk Hřib, ktorého citoval spravodajský server Novinky.cz

14:37 Írske aerolínie Ryanair uzemnia v dôsledku obmedzení vyplývajúcich zo šírenia nového koronavírusu v najbližších siedmich až desiatich dňoch väčšinu svojich lietadiel. Zároveň nevylučujú, že pre obmedzenia v leteckej doprave budú neskôr nútené stiahnuť z oblohy všetky svoje stroje.

14:32 Súkromné laboratóriá Medirex sú od pondelka pripravené testovať vzorky na koronavírus SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19. Upozorňujú však, že ide výhradne o diagnostiku pre potreby štátu, nie o preventívne testovanie individuálnych záujemcov. Denne by sa mohlo vyšetriť 260 vzoriek, do budúcnosti možno kapacitu zvýšiť. Vedenie spoločnosti o tom informovalo na pondelkovom brífingu. Viac sa dočítate tu.

14:24 Katalánsko začne na takmer dvoch stovkách nakazených koronavírusom testovať dva lieky používané doteraz v boji proti malárii či AIDS, ktoré by mohli pomôcť zastaviť šírenie nákazy. Informovala o tom dnes vláda tohto regiónu na severovýchode Španielska. Podľa miestnych médií sa koncom minulého týždňa tiež Španielsko pridalo k Taliansku, Francúzsku či Nemecku v testovaní lieku remdesivir, ktorý pred niekoľkými rokmi vyvinul tím vedcov kalifornskej firmy Gilead Sciences, ktorého testy sa začali minulý mesiac v Spojených štátoch.

14:19 Nemecký Inštitút Roberta Kocha (RKI) – oficiálny spolkový orgán na kontrolu a prevenciu chorôb – v pondelok varoval obyvateľov krajiny, aby neorganizovali takzvané domáce „korona párty“ po tom, čo zostala väčšina klubov zatvorených v snahe spomaliť šírenie koronavírusu. Informovala o tom agentúra DPA. „Nie je rozumné, aby ste namiesto v klube zorganizovali veľkú párty u vás doma alebo išli na oslavy, kde sa stretne veľa ľudí,“ povedal na pondelňajšej tlačovej konferencii v Berlíne podpredseda RKI Lars Schaade. „Prosím vás, nerobte to. Ostaňte doma vždy, keď je to možné a čo možno najviac obmedzte svoj sociálny život,“ vyzval obyvateľov Nemecka.

14:09 Vzorky od pacientov s podozrením na ochorenie COVID-19 by malo po novom testovať aj laboratórium v Trenčíne. Doposiaľ tak robili odborníci Národného referenčného centra pre chrípku na Úrade verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR a Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) so sídlom v Banskej Bystrici a v Košiciach. Rozšírením testovacích kapacít sa zároveň skráti doba čakania na výsledky. Viac sa dočítate tu.

13:36 Na Slovensku pribudli ďalšie 2 prípady nákazy. Počet infikovaných sa zvýšil na 63. Na tlačovej besede to povedal premiér Peter Pellegrini. Viac si prečítate tu.

13:09 Ďalších 129 obetí nákazy koronavírusom oznámil Irán, čo je zatiaľ najvyšší počet za jeden deň, informovala agentúra AFP. Celkový počet úmrtí v krajine je 853. Hovorca takisto oznámil, že za posledných 24 hodín potvrdili 1053 nových prípadov nákazy, čím sa celkový počet nakazených zvýšil na 14.991. Najviac nových prípadov, 200, hlásili z provincie Teherán.

12:49 Epidémia koronavírusu SARS-CoV-2 by v Spojenom kráľovstve podľa „najhoršieho z možných scenárov“ mohla trvať až do budúcej jari, pričom by si vyžiadala hospitalizáciu 7,9 milióna Britov. S odvolaním sa na správy z uniknutého materiálu vládnej agentúry Public Health England (PHE) o tom v pondelok informovala spravodajská stanica SkyNews.

Hlavný britský zdravotník (CMO) Christopher MacRae Whitty už dávnejšie vyhlásil, že ochorením COVID-19, ktoré spôsobuje koronavírus SARS-CoV-2, by sa mohlo podľa najhoršieho scenára nakaziť až 80 percent britskej populácie. PHE na margo tohto vyhlásenia dodalo, že hospitalizáciu v súvislosti s novým koronavírusom by potrebovalo približne 15 percent nakazených, čo by v takomto prípade predstavovalo asi 7,9 milióna ľudí.

12:38 Desať belgických politických strán sa v nedeľu večer dohodlo na pozastavení rokovaní o vytvorení novej federálnej vlády, pričom do konca leta, na dobu šesť mesiacov, udelilo súčasnej vláde na čele s premiérkou Sophie Wilmesovou „osobitné právomoci“. Tie, ako v pondelok uviedli viaceré belgické médiá, sa týkajú predovšetkým sanitárnych a rozpočtových opatrení prijímaných na boj proti šíreniu epidémie koronavírusu. Úrady v pondelok predpoludním potvrdili, že celkovo bolo doteraz v Belgicku 1085 osôb pozitívne testovaných na koronavírus, z toho 172 v priebehu nedele. Na chorobu COVID-19 zahynuli štyria Belgičania.

12:33 V Španielsku pribudlo za posledných 24 hodín takmer 1 000 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Ich celkový počet sa tak zvýšil na 8744. Informovala v pondelok agentúra AFP s odvolaním sa na španielske ministerstvo zdravotníctva. O deväť stúpol aj počet obetí a dosiahol tak číslo 297, oznámil koordinátor pre núdzové situácie na ministerstve zdravotníctva Fernando Simón.

12:23 V prvom Karanténnom centre v Gabčíkove je v súčasnosti umiestnených 34 občanov. Ako informoval hovorca Ministerstva vnútra (MV) SR Petar Lazarov, určené je občanom Slovenskej republiky, ktorí sú po návrate zo zahraničia povinní dodržiavať 14-dňovú karanténu a nemajú podmienky pre jej strávenie bez ohrozenia svojej rodiny a blízkych.

12:11 Maďarsko pre hrozbu šírenia nového koronavírusu SARS-CoV-2 zatvára svoje hranice, cez ktoré budú môcť prechádzať iba maďarskí občania. Všetky podujatia budú od polnoci zakázané. Podľa spravodajského servera Infostart.hu to v pondelok v parlamente vyhlásil predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

11:2* V Rakúsku zaznamenali v pondelok k 08:00 h už 959 prípadov nákazy, pričom už šesť infikovaných pacientov sa vyliečilo. Informovala o tom agentúra APA. Najviac potvrdených prípadov nákazy ochorením COVID-19, ktorého pôvodcom je koronavírus SARS-CoV-2, je hlásených zo spolkovej krajiny Tirolsko, kde ich zaznamenali už 254.

10:59 Bratislavské Nové Mesto zatvorilo areál prírodného kúpaliska Kuchajda, vedenie mestskej časti tak rozhodlo počas uplynulého víkendu. Dôvodom sú preventívne opatrenia v súvislosti s koronavírusom. Od minulého týždňa je zároveň pozastavená premávka lanovej dráhy medzi Železnou studničkou a Kamzíkom. „Kuchajda bola otvorená minulý týždeň, lebo ľudia ju využívajú ako skratku od Kolosea na Vajnorskú ulicu. Starosta to bol cez víkend skontrolovať a ihriská boli plné mamičiek s deťmi. Tak ešte cez víkend padlo rozhodnutie o zatvorení Kuchajdy,“ uviedol novomestský hovorca Marek Tettinger.

10:52 Mesto Martin dočasne uzatvára mestský úrad (MsÚ) s výnimkou vybavenia pohrebov a nariaďuje vstup do prostriedkov mestskej hromadnej dopravy (MHD) výhradne s ochranou tváre. Informovala o tom hovorkyňa mesta Zuzana Kalmanová. Doplnila, že na základe sprísnených opatrení Ústredného krízového štábu SR mesto dočasne uzatvára všetky pracoviská MsÚ. "Nie je možné realizovať sobáše ani vydávať rodné listy, povolené bude len vybavovanie pohrebov. Mesto zároveň žiada, aby sa na pohrebných obradoch zúčastnili výhradne najbližší rodinní príslušníci.

10:42 V nemeckej spolkovej krajine Bavorsko bol v súvislosti s koronavírusom s okamžitou platnosťou vyhlásený stav núdze. Informoval o tom v Mníchove bavorský krajinský premiér Markus Söder, píše agentúra DPA.

10:36 Fakultná nemocnica s poliklinikou Nové Zámky od pondelka zrušila ambulantnú časť kliniky fyzioterapie, balneológie a liečebnej rehabilitácie. „V priestore rehabilitačnej časti na prízemí monobloku vo východnom trakte nemocnica zriadila takzvanú červenú zónu COVID-19 a prijala tak veľmi prísne opatrenia, v súlade so smernicou hlavného hygienika,“ uviedol hovorca nemocnice Ján Baček.

10:30 Koronavírusu v Iráne podľahol osemdesiatročný člen náboženskej rady, ktorá má na starosti výber iránskeho duchovného vodcu, informovala o tom agentúra AP. Bahrajn medzitým oznámil, že koronavírusom spôsobenú chorobu COVID-19 v krajine podľahol šesťdesiatpäťročný občan, ktorý mal aj iné zdravotné ťažkosti. Podľa agentúry Reuters ide o prvé úmrtie na koronavírus v krajine.

10:16 Počet nakazených koronavírusom SARS-CoV-2 stúpol v Maďarsku na pondelok na 39. Predseda vlády Viktor Orbán ráno zvolal krízový štáb a potom sa stretol aj expertmi na epidemiológiu, informovala agentúra MTI. Z 39 nakazených v Maďarsku sú deviati Iránci, jeden Brit a 29 Maďarov.

9:58 Poľské ministerstvo zdravotníctva potvrdilo 25 nových prípadov nákazy koronavírusom, čím sa celkový počet infikovaných v krajine zvýšil na 150. Informovala o tom agentúra PAP. Ministerstvo takisto uviedlo, že doteraz bolo vykonaných viac ako 6000 testov na zistenie nákazy.

9:52 Prevádzka na všetkých hraničných priechodoch na slovensko-ukrajinskej hranici bude pre medzinárodnú osobnú dopravu od pondelka v noci pozastavená. Na slovensko-poľských hraniciach je obnovená kontrola. Informovala o tom hovorkyňa Riaditeľstva hraničnej a cudzineckej polície v Sobranciach Agnesa Kopernická. Prevádzku na hraničných priechodoch s Ukrajinou podľa jej slov dočasne, „do stabilizácie epidemiologickej situácie“ pozastavila Štátna pohraničná služba Ukrajiny.

9:50 Ruskí predstavitelia rozhodli o uzatvorení hraníc s Bieloruskom v snahe zastaviť šírenie koronavírusu. Oznámil to v pondelok ruský premiér Michail Mišustin, píše agentúra TASS. „Rozhodli sme uzavrieť aj hranice s Bieloruskom pre pohyb ľudí a vykonali sme aj rad ďalších preventívnych krokov,“ povedal Mišustin. „Naďalej budeme vyvíjať všetko úsilie, aby sme ochránili našu krajinu pred touto novou hrozbou, budeme proaktívni a prijmeme dôkladné opatrenia, aby sme v prvom rade zabránili masovému šíreniu koronavírusu,“ prisľúbil ruský premiér.

9:39 Venezuelský prezident Nicolás Maduro pre koronavírus nariadil od pondelka karanténu v siedmich venezuelských štátoch vrátane hlavného mesta Caracas, informovala agentúra AFP.

Pozastavené budú všetky služby okrem rozvozu potravín, zdravotníckych služieb a služieb v oblasti dopravy a bezpečnosti. Maduro podľa AFP uviedol, že pri zavádzaní opatrení sa inšpiroval Čínou.

9:36 Rekordne nízka účasť poznačila v nedeľu komunálne voľby vo Francúzsku, keď milióny voličov nešli v prvom kole hlasovať pre obavy z koronavírusu. Objavili sa aj výzvy na zrušenie druhého kola o týždeň v čase úsilia zastaviť šírenie nákazy, píše agentúra AFP. Inštitúty pre prieskum verejnej mienky odhadli mieru neúčasti na 54 až 56 percent, čo je o 20 percentuálnych bodov viac než predošlý „rekord“ z komunálnych volieb spred šiestich rokov.

9:06 Nemecko od pondelkového rána zavedie rozsiahle kontroly a zákazy vstupu na hraniciach s Francúzskom, Rakúskom, Švajčiarskom, Luxemburskom a Dánskom. Takéto ďalšie opatrenie zamerané na zamedzenie šírenia koronavírusu oznámil v nedeľu večer nemecký minister vnútra Horst Seehofer.

Nemeckí policajti hliadkujú na nemecko-rakúskej... Foto: SITA/AP, Matthias Schrader
Nemecko Nemeckí policajti hliadkujú na nemecko-rakúskej hranici 16. marca 2020 v nemeckom Kiefersfeldene.

8:50 Libanonská vláda v nedeľu rozhodla o zavedení celoštátneho stavu núdze a mobilizácii s cieľom zastaviť šírenie koronavírusu. Informovala o tom agentúra DPA. V Libanone potvrdili 99 prípadov nákazy, ktorý si tam vyžiadal už tri obete na životoch.

8:24 Španielsko v rámci opatrení proti šíreniu nákazy koronavírusu SARS-CoV-2 nasadí v postihnutých oblastiach príslušníkov armády, informovali na svojich webových stránkach denníky El Nacional a El País.

Príslušníci vojenskej zásahovej jednotky UME, zameranej na pomoc pri katastrofách, budú rozmiestnení v oblastiach, ktoré sú považované za ohniská nákazy. Patrí medzi ne hlavné mesto Madrid, ale aj mestá Sevilla, Valencia, Zaragoza, León a dva z Kanárskych Ostrovov.

8:02 Spoločnosť Jaguar Land Rover v nitrianskom priemyselnom parku s prerušením výroby v súvislosti so šíriacim sa koronavírusom zatiaľ neuvažuje.

Každý výrobný závod Jaguar Land Rover v Spojenom kráľovstve aj v Európe je naďalej v plnej prevádzke. Podnikáme kroky na ochranu zdravia našich zamestnancov, ktoré je pre nás na prvom mieste. V tejto súvislosti sme zaviedli opatrenia, ktoré sú v súlade s nariadeniami vlády aj orgánov na ochranu zdravia, ktoré majú prispieť k zníženiu šírenia koronavírusu,“ vyjadrila sa manažérka pre firemné vzťahy Miroslava Remenárová. Automobilka v Nitre aktuálne zamestnáva vyše 2800 zamestnancov.

7:45 Americké metropoly New York aj Los Angeles zatvárajú všetky bary a reštaurácie. Starosta New Yorku Bill de Blasio oznámil, že obmedzuje prevádzku približne 27-tisíc reštaurácií, barov a kaviarní na donášky a konzumáciu mimo týchto zariadení počnúc od utorka. Zatvorené budú tiež nočné kluby, kiná, divadlá a koncertné haly.

7:42 Mesto Bratislava plánuje v najbližších dňoch pre zamedzenie šírenia nového koronavírusu postaviť na Tyršovom nábreží dočasné kontajnerové mestečko pre ľudí bez domova, a tak ich izolovať a ujať sa ich. Oznámil to primátor hlavného mesta Matúš Vallo počas toho, ako v nedeľu (15. 3.) večer odpovedal online na sociálnej sieti na otázky občanov. Zároveň informoval, že od pondelka budú musieť mať cestujúci v bratislavskej MHD zakryté ústa a nos ochranným rúškom, prípadne šatkou či šálom.

6:55 Hygienici v Olomouckom kraji uzavreli pre šírenie nového koronavírusu 21 tamojších obcí. Opatrenie platí od pondelka tretej hodiny ráno a týka sa napríklad aj miest Uničov a Litovel. Svoje obce nesmú opustiť desaťtisíce ľudí a zakázaný je aj vstup na ich územie. „Vzhľadom na výrazné šírenie koronavírusu v tejto oblasti hrozí závažné rozšírenie nákazy z ohniska, preto je nevyhnutné zakázať pohyb fyzických osôb v rámci týchto katastrálnych území,“ cituje krajskú hygienickú stanicu portál TN.cz.

6:38 Počet nových prípadov nákazy koronavírusom v Číne zostáva podľa pondelkových oficiálnych údajov na nízkej úrovni. V krajine však rastú obavy z chorých ľudí, ktorí pricestujú zo zahraničia. Za uplynulý deň nahlásili v Číne 14 ďalších úmrtí a 16 nových infikovaných, z ktorých dvanástim zistili ochorenie pri príchode do krajiny a sú tak v oficiálnej štatistike vedení ako „importované prípady“. Viac než 65 000 ľudí sa v Číne vyliečilo, z nich 838 za posledných 24 hodín. Peking dosiaľ hlásil spolu 123 tzv. dovezených prípadov.

6:30 Letecká doprava z Rakúska a do tejto krajiny sa „takmer zastaví“, vyhlásil spolkový kancelár Sebastian Kurz v nedeľu večer. V osobitnom programe verejnoprávnej televízie ORF o koronavírusovej kríze vyzval Rakúšanov v zahraničí, aby sa „neodkladne“ vydali na cestu domov alebo kontaktovali ministerstvo zahraničných vecí, aby ich doviezli do vlasti.

6:25 Klinická skúška vakcíny zameranej na ochranu proti koronavírusu sa začne v pondelok, uviedol predstaviteľ americkej vlády, ktorého vyjadrenie priniesla v nedeľu agentúra AP. Prvý účastník skúšky dostane experimentálnu vakcínu v pondelok, uviedol predstaviteľ pod podmienkou anonymity, keďže testovanie zatiaľ nebolo verejne oznámené. Dodal, že skúšku financuje Národný zdravotnícky inštitút (NIH), pričom sa koná vo výskumnom ústave v meste Seattle. Americkí zdravotnícki predstavitelia uvádzajú, že úplné overenie potenciálnej vakcíny potrvá rok až rok pol.

6:14 Česká vláda zakázala od nedeľňajšej polnoci voľný pohyb ľudí v celej Českej republike. Opatrenie bude platiť do 24. marca s cieľom zabrániť ďalšiemu šíreniu koronavírusu. Výnimkou budú cesty do zamestnania alebo nevyhnutné nákupy. V Česku aktuálne evidujú 293 ľudí nakazených koronavírusom, nárast ich počtu za nedeľu dosiahol 33 percent, ako uviedol minister zdravotníctva Adam Vojtěch.

Výrazné obmedzenie voľného pohybu osôb v ČR bude v platnosti od pondelka 0.00 h do 24. marca 6.00 h. Zákaz voľného pohybu sa nevzťahuje okrem ciest do zamestnania tiež nevyhnutných ciest za rodinou, nákupu základných životných potrieb alebo ciest do zdravotníckych zariadení, píšu Novinky.cz.

Minister vnútra Jan Hamáček spresnil, že nikto nikomu nezakazuje chodiť na prechádzku. Cieľom opatrenia je podľa neho obmedzenie medziľudských kontaktov. Pri pohybe vonku by si ľudia mali od seba udržiavať odstup a „držať sa s tými, kto sú s nimi doma“. „Polícia nebude nikoho lustrovať ani naháňať po uliciach. Celá tá situácia je tu preto, aby si ľudia uvedomili, že situácia je vážne,“ zdôraznil Hamáček.

Brazílski vojaci s ochrannými oblekmi čakajúci... Foto: SITA/AP, Beto Barata
Koronavírus Brazílski vojaci s ochrannými oblekmi čakajúci na občanov, ktorí sa vrátili z čínskeho Wu-chanu - epicentra šírenia koronavírusu - na vojenskom letisku v obci Anapolis

5:25 V Taliansku, Španielsku a Francúzsku dramaticky rastú počty nakazených a obetí. V Taliansku, kde za 24 hodín pribudlo 368 mŕtvych, je celková bilancia už 1809 obetí na životoch. Nakazených je 24 747 ľudí. Španielsko má v rovnakom období ďalších 2000 nakazených a 100 obetí. Francúzsko má 5400 infikovaných a 120 obetí.

5:20 V USA, kde od soboty platí zákaz príletov z 26 európskych krajín, zavládol na letiskách chaos pre zdĺhavú zdravotnú kontrolu cestujúcich. V krajine je 2816 nakazených a 58 obetí. Prezident Donald Trump medzi nakazenými nie je: jeho test bol podľa lekára negatívny.

Trump v prejave vyzval občanov, aby nepanikárili a neskupovali vo veľkom zásoby potravín. „Nemusia toľko nakupovať. Len žiadny zhon, jednoducho sa upokojte,“ povedal na tlačovej konferencii v Bielom dome s tým, že Američania v súčasnosti kupujú trikrát až päťkrát viac jedla než bežne.

5:00 V pevninskej Číne, odkiaľ sa koronavírus začal šíriť, za sobotu zaznamenali 20 prípadov nákazy a desať mŕtvych; potvrdil sa tak pokles počtu nových prípadov a úmrtí z posledných dní. Aj v Južnej Kórei počet nových prípadov ďalej klesá. Za sobotu Soul ohlásil 76 prípadov, za piatok ich bolo ešte 107.

V pondelok ohlásila Čína ďalších 16 nových prípadov, 14 infekcii podľahlo. Južná Kórea v pondelok hovorila o 76 pozitívne testovaných. Celkový počet nakazených v Južnej Kórei sa do pondelka vyšplhal na 8236, z nich 75 zomrelo a 1137 sa uzdravilo. Posledné údaje sú výrazne nižšie ako v čase, keď bola pandémia v krajine na vrchole.

© Autorské práva vyhradené

130 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19