Nakazených pribúda. Na Slovensku je 72 prípadov

Na Slovensku pribudlo v pondelok 11 prípadov ochorenia COVID-19. Po zasadnutí ústredného krízového štábu to oznámil predseda vlády Peter Pellegrini (Smer) s tým, že doteraz celkovo 1523 vyšetrených má negatívny nález. Celkovo sa tak počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom zvýšil na 72. Po rokovaní krízového štábu boli modifikované opatrenia dočasného uzatvorenia pre obchodné prevádzky a poskytovateľov služieb.

16.03.2020 13:36 , aktualizované: 21:49
debata (425)

Tlačová beseda premiéra Petra Pellegriniho po zasadnutí krízového štábu

Ministerstvo zdravotníctva následne spresnilo, že v pondelok bolo 11 pozitívnych a 148 negatívnych vzoriek. Medzi pozitívnymi 11 prípadmi je žena z okresu Trnava, muž z okresu Trenčín, muž z okresu Pezinok, dvaja muži z okresu Svidník, dieťa v okrese Prešov, žena a muž v okrese Košice, žena z okresu Rožňava, muž z okresu Liptovský Mikuláš a muž z okresu Sobrance.

Krízový štáb prijal niekoľko zmien v opatreniach

Pellegrini tiež informoval, že po rokovaní krízového štábu boli modifikované opatrenia dočasného uzatvorenia pre obchodné prevádzky a poskytovateľov služieb. Po novom môžu byť otvorené práčovne a čistiarne, takisto budú môcť fungovať autoservisy, pneuservisy, ale i odťahové služby. "Takisto budú môcť fungovať taxislužby, no nie na prevoz ľudí, ale na prevoz tovaru, donáškovú službu, osvetlil Pellegrini.

Premiér tiež uviedol, že počet chorých bude podľa Inštitútu zdravotnej politiky len mierne prevyšovať kapacity našich nemocníc. Nakaziť by sa u nás nemalo viac ako 40 % obyvateľstva. Informoval tiež, že k nám majú prísť tisícky kusov ochranných pomôcok z Turecka. Aj keď o ne podľa Pellegriniho žiada 23 krajín, pravdepodobne budeme jediní, kto dostane výnimku. Lekárne požiadal, aby každému predávali len nevyhnutné množstvo liekov. „Aby sa nikto nemohol zásobovať na úkor iných,“ dodal.


Ústredný krízový štáb bude podľa premiéra odporúčať vláde, aby na najbližšom rokovaní rozšírila stav núdze na celý segment zdravotníctva. Platil by tak napríklad aj pre súkromných poskytovateľov alebo záchranky, bez ohľadu na vlastníctvo.

Pellegrini tiež avizoval, že sa bude odporúčať všetkým prevádzkovateľom dopravných prostriedkov, budov, úradov či predajní, aby umožnili vstup len ľudom, ktorí budú akýmkoľvek spôsobom chránení prekrytím nosa a úst. Premiér tiež požiada telekomunikačných operátorov o dáta, akým spôsobom sa hýbe mobilita na Slovensku.

Uzatvárajú sa tiež hranice s Poľskom, keďže však už poľská strana hranice uzavrela, ide podľa premiéra o hermetické uzavrenie slovenských hraníc so všetkými susedmi.

Ak nebudú ľudia disciplinovaní, núdzový stav zasiahne celú krajinu

Ako Pellegrini konštatoval, akonáhle sa ukáže, že ľudia neobmedzujú svoj pohyb, vláda môže kedykoľvek zasadnúť a prijať rozšírenie núdzového stavu na územie celého Slovenska. Občania by sa tak mohli pohybovať iba v prípade neodkladnej potreby, napríklad, keď pôjdu do práce alebo na nákup potravín. Zatiaľ je obmedzenie pohybu obyvateľov len v rovine odporúčaní.

Premiér tiež dodal, že prebieha diskusia s našimi susedmi o tom, ako sa vysporiadať s ľudmi, ktorí na jednej strane hraníc bývajú a na druhej pracujú. Ide napríklad o ošetrovateľky alebo zdravotníkov. „V tomto je však zdravie a ochrana obyvateľov na prvom mieste, až potom sú záujmy rakúskych seniorov. Ale budeme rokovať, ako s touto situáciu naložiť,“ konštatoval.

Riešiť sa majú aj výplaty sociálnych dávok pre marginalizované skupiny. Každý klient Slovenskej pošty by mal mať pri návšteve pobočky k dispozícii dezinfekciu rúk a ochranné prostriedky. Na niektorých miestach majú byť policajti, na najnavštevova­nejších miestach aj armáda. Predseda vlády tiež informoval, že momentálne o repatriáciu žiada takmer tisíc Slovákov. Ich zvoz na naše územie sa má postupne plánovať.

Vláda od pondelňajšieho rána pristúpila k vyhláseniu núdzového stavu nemocníc a prijala ďalšie opatrenia. Ide o ďalšie zatváranie prevádzok, pričom platí, že sa to netýka potravín, drogérií, lekární či vybraných služieb, akými sú napríklad banky či poisťovne.

„Opatrenia, ktoré prijímame, nás posúvajú ku krajinám, kde by dopady mohli byť najmenšie, aké sa len dajú dosiahnuť,“ spresnil predseda vlády. Štát má odhady percenta nakazených i koľko by mohlo byť v najvyššom momente denne nakazených ľudí. „Mali by sme sa však hýbať hlboko pod hranicou 40 percent obyvateľstva SR, na rozdiel od iných krajín, kde opatrenia nespravili a riziko nákazy hrozí 80 percentám ľudí,“ podotkol Pellegrini.

Kičura: Do budúceho utorka príde 30 miliónov rúšok

Do utorka 24. marca má prísť na Slovensko 30 miliónov chirurgických rúšok. K naskladnenie materiálu má dochádzať postupne v ďalších dňoch. Po rokovaní ústredného krízového štábu to uviedol predseda Správy štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR Kajetán Kičura.

Predseda Správy štátnych hmotných rezerv Kičura po zasadnutí ústredného krízového štábu.

Video

Oproti už zverejneným informáciám sa nič zásadné nezmenilo. "Čakáme na prvé naskladňovanie, robíme všetko preto, aby sme zabezpečili dopravu pre naskladnený materiál v objeme 65 kubických metrov v Číne, ostatné by sa mohlo naskladňovať v piatok – sobotu a na budúci týždeň v utorok. Všetok nakontrahovaný tovar by sa mal do budúceho utorka dostať na Slovensko, " uviedol Kičura Dodal, že spôsob distribúcie je v rukách vlády.

V karanténe je 27 zdravotníckych pracovníkov z nemocnice na Kramároch

Univerzitná nemocnica Bratislava (UNB) prijala karanténne opatrenia pre 27 zdravotníckych pracovníkov. Zároveň vykonala dezinfekciu priestorov na Klinike úrazovej chirurgie Nemocnice akademika Ladislava Dérera na bratislavských Kramároch, na ktorej sa nachádzal lekár s nových koronavírusom. Potvrdila to hovorkyňa UNB Eva Kliská s dôvetkom, že lekár sa vrátil zo zahraničného pobytu. Na prípad upozornil Denník N.

„Hneď ako sme sa dozvedeli o tejto mimoriadnej udalosti, prijali sme všetky bezpečnostné opatrenia, vedúce k ochrane zdravia personálu a pacientov. Situáciu sme konzultovali s regionálnym hygienikom,“ povedala Kliská. Doplnila, že rovnako nemocnica zrealizovala všetky opatrenia aj na Klinike úrazovej chirurgie pre zabezpečenie neodkladnej zdravotnej starostlivosti. Tá je aktuálne zabezpečená.

Podľa UNB sa lekár zachoval maximálne nezodpovedne, nerešpektoval príkazy a nariadenia a ohrozil život a zdravie personálu a pacientov. „Voči konkrétnemu lekárovi, ale aj voči iným našim zamestnancom, ktorí sa v budúcnosti zachovajú nezodpovedne podobným spôsobom, vyvodíme zodpovednosť,“ uzavrela Kliská.

V Trenčíne je v karanténe päť lekárov, osem sestier a dve sanitárky

Päť lekárov, osem zdravotných sestier a dve sanitárky z Fakultnej nemocnice (FN) v Trenčíne sú v karanténe po tom, ako prišli do kontaktu s osobami infikovanými novým koronavírusom. Tie hospitalizovali na pediatrii.

Ako informovala hovorkyňa FN Trenčín Martina Holecová, u hospitalizovanej pacientky s dieťaťom sa pri hospitalizácii nedala na základe anamnézy a klinického obrazu predpokladať možná infekcia novým koronavírusom. Pacienti aj personál, ktorí prišli s pacientkami do kontaktu, sú v karanténe. Z personálu sa v karanténe nachádza päť lekárov, osem sestier a dve sanitárky.

„Prevádzka oddelenia pediatrie je zabezpečená. Priestory boli v zmysle dezinfekčného programu pre pacientov s ochorením COVID-19 vydezinfikované. K dnešnému dňu máme potvrdených 7 pacientov s ochorením COVID-19,“ doplnila Holecová.

V Karanténnom centre v Gabčíkove je umiestnených už 155 občanov

V Karanténnom centre v Gabčíkove je umiestnených už 155 občanov, ktorí povinnú 14-dňovú karanténu po návrate zo zahraničia nemôžu absolvovať v domácom prostredí. Informoval o tom hovorca Ministerstva vnútra (MV) SR Petar Lazarov.

Karanténne centrum zriadila sekcia krízového riadenia MV SR v spolupráci s Asociáciou samaritánov SR. Otvorili ho v sobotu (14. 3.). „Po príchode je každý klient zaregistrovaný do elektronickej registrácie, ktorá umožňuje online sledovanie stavu v karanténnom centre, ako aj priebežné informovanie kompetentných orgánov,“ priblížil Lazarov.

Ubytovanie v karanténnom centre je podľa hovorcu bezplatné, za stravu sa platí 13 eur na deň.

Kamenický uvoľnil 63 mil. eur na nákup ochranných pomôcok

Minister financií Ladislav Kamenický (Smer) uvoľnil prostriedky pre Správu štátnych hmotných rezerv v celkovej výške 63 miliónov eur na nákup ochranných pomôcok. Informoval o tom v pondelok po konferenčnom hovore s predstaviteľmi zamestnávateľov v súvislosti so šírením nového koronavírusu. Ceny týchto pomôcok podľa neho rapídne rastú, ale je potrebné, aby Slovensko zabezpečilo dostatok ochranných prostriedkov.

VIDEO: Prezidentka Zuzana Čaputová sa v pondelok stretla s premiérom Petrom Pellegrinim a budúcim premiérom Igorom Matovičom. Pozrite si ich tlačovú besedu.

Video

Medirex začína testovať vzorky na nový koronavírus

Súkromné laboratóriá Medirex sú od pondelka pripravené testovať vzorky na koronavírus SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19. Upozorňujú však, že ide výhradne o diagnostiku pre potreby štátu, nie o preventívne testovanie individuálnych záujemcov. Denne by sa mohlo vyšetriť 260 vzoriek, do budúcnosti možno kapacitu zvýšiť. Vedenie spoločnosti o tom informovalo na pondelkovom brífingu.

„Všetci si uvedomujeme vážnosť situácie, ktorá vznikla na Slovensku a chceme svojim spôsobom priložiť ruku k dielu a pomôcť Slovensku zvládnuť túto krízovú situáciu. V krátkom čase sme zaviedli a validovali metodiku PCR (analýza vzoriek zo sterov z hrdla a nosohltanu), ktorá je potrebná na diagnostiku biologického materiálu,“ povedal Radoslav Bardún, generálny manažér Medirex Group.

Poznamenal, že v prípade potreby štátu je možné kapacitu vyšetrených vzoriek navýšiť približne o 500 testov, aj v spolupráci s partnerským laboratóriom v Nemecku.

MZ rozširuje laboratórnu diagnostiku koronavírusu

Vzorky od pacientov s podozrením na ochorenie COVID-19 by malo po novom testovať aj laboratórium v Trenčíne. Doposiaľ tak robili odborníci Národného referenčného centra pre chrípku na Úrade verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR a Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) so sídlom v Banskej Bystrici a v Košiciach. Rozšírením testovacích kapacít sa zároveň skráti doba čakania na výsledky.

Predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer) poverený riadením Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR priblížil, že laboratóriá úradov verejného zdravotníctva v Bratislave, v Košiciach a v Banskej Bystrici sú schopné spolu denne vyšetriť približne 400 vzoriek. „Testovacie kapacity posilňujeme z dôvodu pribúdajúceho počtu vzoriek a z dôvodu zabezpečenia lepšej dostupnosti laboratórnej diagnostiky nového koronavírusu,“ komentoval.

Podľa hlavného hygienika SR Jána Mikasa sa rozšírením laboratórnej diagnostiky nového koronavírusu na ďalšie pracoviská zvýši šanca väčšieho záchytu ochorenia COVID-19. „Našim epidemiológom v teréne zabezpečí podchytenie väčšieho množstva ohnísk s následkom úspešnej eliminácie rizika šírenia ochorenia,“ povedal Mikas.

Rezort zdravotníctva komunikuje vo veci zapojenia sa do koordinovanej, štátom riadenej laboratórnej diagnostiky nového koronavírusu aj s komerčnými laboratóriami. Svoje sily ponúkol aj Virologický ústav Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied (SAV).

Viaceré nemocnice v Bratislave a okolí pracujú len v neodkladnom re­žime

Viaceré nemocnice v Bratislave poskytujú už len akútnu, čiže neodkladnú zdravotnú starostlivosť. Dôvodom sú bezpečnostné opatrenia pred šírením nového koronavírusu.

V najväčšej slovenskej nemocnici, v Univerzitnej nemocnici Bratislava (UNB), informovali o zrušení plánovaných operačných výkonov. „Zrušenie operačných výkonov sa týka len takých výkonov, ktoré neohrozujú zdravie pacienta ani jeho zdravotný stav nezhoršujú. U pacientov, ktorých zdravotný stav je vážny, teda akútny, sú operačné výkony realizované, vrátane onkologických pacientov,“ uviedla hovorkyňa UNB Eva Kliská. V prípade vopred naplánovanej kontroly u lekára UNB radí neabsolvovať takúto návštevu, ak nejde o akútne prípady.

„Vzhľadom na aktuálnu situáciu rozhodnutím generálneho riaditeľa NÚDCH, prechádza nemocnica na režim poskytovania iba akútnej zdravotnej starostlivosti. Všetky opatrenia robíme z dôvodu bezpečnosti našich pacientov, ako aj zamestnancov,“ informuje najväčšia slovenská detská nemocnica.

Národný ústav srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH) rovnako poskytuje svojim pacientom iba neodkladnú zdravotnú starostlivosť. TASR to potvrdila jeho hovorkyňa Soňa Valašíková. Obmedzenia sa týkajú aj návštev. NÚSCH má podľa jej slov vypracovaný aj krízový epidemiologický plán na súčasnú mimoriadnu situáciu. „Ten sa bude postupne aktualizovať a revidovať. NÚSCH má pri vstupe zabezpečenú dezinfekciu rúk, ochranné rúška na tvár a meranie teploty. Až do odvolania nie sú povolené návštevy na všetkých lôžkových oddeleniach ústavu. Pripravené má aj tímy zdravotníckych pracovníkov, ktorí nastúpia do práce v prípade, že by aktuálna skupina lekárov a sestier mala nariadenú karanténu pre styk s osobou pozitívnou na nový koronavírus,“ uviedla Valašíková.

V súvislosti so šírením nového koronavírusu na Slovensku prijal opatrenia aj Národný onkologický ústav (NOÚ). „Pacientom, u ktorých to umožňuje zdravotný stav, sme presunuli termíny operácií a chirurgických zákrokov. Tí pacienti, ktorých zdravotný stav si návštevu nášho zdravotníckeho zariadenia vyžaduje – napríklad podávanie chemoterapie či rádioterapie, musia na ústach a nose nosiť rúško, respektíve iný alternatívny spôsob ochrany. Na recepciách máme pripravené dezinfekčné prostriedky na dezinfekciu rúk,“ komentovala špecialistka pre styk s verejnosťou NOÚ Patrícia Kubicová. Dodala, že obmedzili aj počet sprevádzajúcich osôb na maximálne jednu osobu. Pacientov ústav vyzval, aby si termín kontrol a observácií preobjednali.

Pozastavené je aj poskytovanie plánovanej zdravotnej starostlivosti ambulantnej, ako aj v lôžkovej časti v Nemocnici v Malackách, ktorej zriaďovateľom je Bratislavský samosprávny kraj. „Niektoré plánované výkony je možné výnimočne zrealizovať, najmä v prípadoch, kedy by odloženie plánovanej zdravotnej starostlivosti mohlo spôsobiť zhoršenie alebo ohrozenie zdravotného stavu je to však na rozhodnutí príslušného primára oddelenia, respektíve ošetrujúceho lekára a po zvážení bezrizikovosti pacienta z pohľadu možnej infekcie COVID-19,“ informuje malacká nemocnica.

„Nemocnica CINRE – Centrum intervenčnej neurorádiológie a endovaskulárnej liečby, vrátane ambulancií, pracuje len v neodkladnom akútnom režime,“ informovala špecialistka marketingovej komunikácie CINRE Dobroslava Krajačičová.

425 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #Peter Pellegrini #Zuzana Čaputová #nová vláda