Prezidentka Čaputová vymenuje novú vládu v sobotu

Ustanovujúca schôdza Národnej rady (NR) SR bude v piatok 20. marca. Dosluhujúca vláda vtedy podá demisiu, novú vládu vymenuje prezidentka SR Zuzana Čaputová v sobotu (21. 3.). Informovala o tom prezidentka Čaputová po pondelkovom stretnutí s dosluhujúcim premiérom Petrom Pellegrinim (Smer-SD) a lídrom OĽaNO Igorom Matovičom, ktorý je poverený zostavením novej vlády. Prezidentka tiež oznámila, že akceptuje všetky nominácie do Matovičovej vlády.

16.03.2020 14:11 , aktualizované: 21:22
debata (376)
VIDEO: TB Čaputovej, Pellegriniho a Matoviča po spoločnom stretnutí.
Video

Prezidentka ocenila, že dosluhujúci aj nastupujúci premiér deklarovali spoluprácu a konštruktívny prístup pri odovzdaní a prevzatí moci. „Som rada, že sme sa zhodli, že odovzdanie a prevzatie moci prebehne v absolútnej spolupráci a konštruktívne,“ vyhlásila s tým, že všetci si uvedomujú, v akej situácii sa Slovensko nachádza v súvislosti s novým koronavírusom.

Hlava štátu potvrdila, že schôdze sa dotknú bezpečnostné opatrenia vzhľadom na šírenie nového koronavírusu. Dosluhujúci šéf parlamentu Andrej Danko je podľa prezidentky pripravený ich zabezpečiť. „Miesto je plne v kompetencii predsedu parlamentu. Podľa doterajších rozhovorov to bude budova NR SR, ktorá bude na to technicky a bezpečnostne prispôsobená a vybavená,“ doplnila prezidentka. Informovala tiež, že pri organizácii menovania vlády sa zvažuje využitie exteriéru. „Nebude to prezidentská záhrada, ale možno zadné nádvorie,“ priblížila.

Pellegrini chce podľa svojich slov uistiť verejnosť, že odovzdanie moci bude prebiehať na úrovni a slušne. „Nastupujúcim ministrom aj nastupujúcemu pánovi premiérovi odovzdáme úrady s plne personálne vybaveným chodom, s ľuďmi, ktorí budú môcť okamžite nasledujúci deň už pod ich novým vedením pokračovať v rozbehnutých procesoch, aby nedošlo k žiadnemu prerušeniu prác a aby nikto nemohol mať pocit, že niekto chce škodiť novej vláde. V tieto dni a v týchto ťažkých časoch musí ísť politika bokom,“ skonštatoval Pellegrini.

Po podaní demisie budú podľa jeho slov všetci členovia dosluhujúcej vlády pripravení odovzdať vedenie novej vláde. Dodal, že budú aj naďalej nastupujúcim ministrom k dispozícii, keby potrebovali pomoc či radu.

Budúce vládne strany si prerozdelili výbory

Strany a hnutia OĽaNO, Sme rodina, SaS a Za ľudí by si mali prerozdeliť výbory Národnej rady (NR) SR v pomere 7:2:2:1. Prípadne hnutie OĽaNO prenechá ešte jeden výbor strane Za ľudí. Aj o tom by mali predstavitelia strán hovoriť na pondelkovom rokovaní.„Pre­rozdelenie výborov je takmer dohodnuté,“ povedal predseda Sme rodina Boris Kollár. Potvrdil, že jeho hnutie chce nominovať predsedu hospodárskeho výboru a výboru pre verejnú správu. Všetky kontrolné výbory by mali podľa jeho slov patriť štandardne opozícii.

Vznikajúca koalícia má mať predsedov dvanástich parlamentných výborov, opozícia siedmich. Potvrdil to predseda Sme rodina Boris Kollár po rokovaní s partnermi z OĽaNO, SaS a Za ľudí. Prerozdelenie podľa koaličných strán neprezradil. Opozícia sa má dohodnúť sama.

Predsedov výborov majú poslanci voliť na ustanovujúcej schôdzi Národnej rady SR, ktorá bude v piatok 20. marca. Na nej poslanci zložia ústavou predpísaný sľub, zvolia si nového predsedu parlamentu, podpredsedov a následne šéfov výborov. Predsedom parlamentu sa má stať Boris Kollár. Poslanci si na ustanovujúcej schôdzi utvoria aj poslanecké kluby.

V deň, keď sa zíde parlament v novom zložení, podá demisiu dosluhujúca vláda Petra Pellegriniho (Smer). Nový kabinet pod vedením Igora Matoviča vymenuje prezidentka o deň neskôr, v sobotu 21. marca.

Matovič: Situácia s koronavírusom bude v záujme novej vlády

„Som veľmi rád spoločnej dohode, že prechod moci bude čo najplynulejší, aby sme zabezpečili čo najväčší prísun informácií pre našich budúcich ministrov, ktorí budú zodpovední za zvládnutie krízovej situácie,“ poznamenal Matovič.

Deklaroval, že jediným záujmom novej vlády je postarať sa o situáciu s novým koronavírusom. Nechcú preto hneď po nástupe robiť personálne zmeny na úradoch, podľa jeho slov sú pripravení s pracovníkmi spolupracovať a požiadať ich o súčinnosť. „Pevne verím, že spoločne to zvládneme,“ dodal.

Ustanovujúcu schôdzu parlamentu v zmysle rokovacieho poriadku zvoláva hlava štátu najneskôr do 30 dní odo dňa vyhlásenia výsledkov volieb do národnej rady.

Miesto, deň a hodinu jej konania oznámi predseda NR SR zvolený v predchádzajúcom volebnom období. Ten podľa rokovacieho poriadku zvolá predsedov politických strán a hnutí zastúpených v parlamente a prerokuje s nimi prípravu schôdze. Doterajší predseda NR SR Andrej Danko (SNS) bude viesť ustanovujúcu schôdzu do zvolenia nového predsedu.

Poslanci na ustanovujúcej schôdzi zložia ústavou predpísaný sľub do rúk dosluhujúceho predsedu parlamentu. Tajnou voľbou si zvolia predsedu NR SR. Stať by sa ním mal šéf hnutia Sme rodina Boris Kollár, ktorý po svojom zvolení prevezme od Danka vedenie schôdze. Tá bude pokračovať tajnou voľbou štyroch podpredsedov snemovne.

Ďalšia tajná voľba sa bude týkať predsedov parlamentných výborov. Poslanci si na ustanovujúcej schôdzi utvoria aj poslanecké kluby.

376 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #Peter Pellegrini #Zuzana Čaputová #nová vláda