Dovoz potravín taxikármi má v Bratislave pozitívne ohlasy

Na krízový režim v súvislosti so šíriacim sa koronavírusom sa adaptovali už aj taxikári. Tí bratislavskí sa namiesto pasažierov rozhodli rozvážať jedlo. Taxi služby totiž podľa slov predsedu asociácie Taxi Slovenskej republiky Branislava Masára v posledných dňoch využívajú ľudia len na 10 až 15 percent. Vodiči tak chcú aspoň priložiť ruku k dielu a zabrániť tomu, aby zraniteľná časť obyvateľstva musela opúšťať svoje domovy z dôvodu nákupu základných potravín.

16.03.2020 16:10
debata (1)

Informáciu o novej službe priniesli na svojich sociálnych sieťach. Na telefónnom čísle 02/16 999 si majú ľudia objednať potraviny, ktoré potrebujú nakúpiť a taxikári im všetok tovar prinesú priamo domov. Táto služba podľa informácií taxislužby stojí 9,80 eur a platí pre celú Bratislavu. Ohlasy sú podľa Masára zatiaľ pozitívne.

Skutočný dopad však ukážu až najbližšie dni a týždne, keďže ľudia boli zatiaľ dobre predzásobení. „Predpokladáme, že služba sa bude využívať hlavne ako spôsob dozásobovania sa,“ povedal pre Pravdu Masár. Dovoz jedla však podľa neho vyriešil situáciu hlavne seniorom a rodičom na materskej, ktorí nechcú ísť do obchodu aj s dieťaťom.

Pravidlá služby sú jednoduché. Pokiaľ ide o drobný nákup do 10 eur, taxikár si peniaze od zákazníka vypýta až po dodaní tovaru. Pri väčších nákupoch najprv prebehne transakcia. Sumu za tovar a dovoz je možné zaplatiť kartou. V prípade, že má zákazník záujem o bezkontaktné odovzdanie, môže peniaze nechať pred vchodom a následne si prevziať nákup.

Dostanú výnimku?

Taxikári však v týchto chvíľach nezabezpečujú len donášku potravín, ale aj rozvoz zdravotníckeho materiálu a personálu. Aj preto Masár verí, že i keď spadajú pod služby, dostanú od vlády výnimku a budú môcť naďalej fungovať aspoň týmto spôsobom. „Sme za to, aby rozvoz taxíkom bol v rozumnej miere povolený. Už teraz robíme potrebné hygienické opatrenia,“ povedal Masár.

Starším vodičom (nad 65 rokov) odporučili ostať doma, ostatní, ktorí sa rozhodnú naďalej jazdiť, musia používať rúška a dezinfikovať priestory po každej jazde. Rúška sú povinnosťou už aj pre klientov a nie je možné sedieť pri vodičovi. „Hoci to vyzeralo na paniku a ľudia sa báli, že rúška nebudú, zrejme si ich povyrábali alebo súdržne podarovali medzi sebou. Sú disciplinovaní,“ povedal Masár.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus