Nakazených pribúda. Slovensko eviduje 97 prípadov

Nakazených koronavírusom na Slovensku pribúda. V utorok pribudlo na Slovensku 25 nových pozitívnych prípadov na ochorenie COVID-19. Spolu tak máme 97 pozitívnych vzoriek a 1 816 negatívnych. "Bližšie informácie poskytneme po skompletizovaní výsledkov z laboratórii zajtra," spresnila hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová v utorok večer.

17.03.2020 09:50 , aktualizované: 22:00
debata (314)

Premiér Peter Pellegrini (Smer) v utorok po návšteve Zornice v Bánovciach nad Bebravou uviedol, že 22 ľudí leží v slovenských nemocniciach, dvaja z nich sú momentálne na jednotke intenzívnej starostlivosti bez potreby umelej pľúcnej ventilácie. Zvyšok je v domácej karanténe s ľahším priebehom ochorenia.

Vláda SR na odporúčanie krízového štábu vyhlási v stredu rozšírený núdzový stav pre oblasť zdravotníctva aj na všetkých ostatných poskytovateľov ústavnej zdravotnej starostlivosti, to znamená aj na súkromné nemocnice, súkromné kliniky, úrady verejného zdravotníctva, záchranky, dopravnú zdravotnú službu a iné. „Tento núdzový stav sa nebude týkať našich ambulancií a lekárov, títo zostávajú vo svojom režime,“ podotkol Pellegrini.

Domov sa chce vrátiť asi 2000 Slovákov

Záujem o repatriáciu prejavilo približne 2000 ľudí zo všetkých kontinentov. V spolupráci s dopravnými spoločnosťami sa už vracajú Slováci z Mníchova, Budapešti a Ľubľany. Všetci pôjdu po príchode na Slovensko do povinnej karantény pre možnú nákazu novým koronavírusom. Informoval o tom hovorca ministerstva zahraničných vecí Juraj Tomaga.

Polícia vyšetruje prípady šírenia dezinformácií

Polícia identifikovala prvú osobu, ktorá šírila dezinformácie v súvislosti s koronavírusom. Ide o ženu z okresu Dunajská Streda. Polícia o tom informovala na sociálnej sieti. Momentálne sú v tomto prípade vykonávané procesné úkony. Na Slovensku sa za posledné dni objavili ešte ďalšie dve nahrávky, ktoré šírili dezinformácie o koronavíruse. Polícia na margo toho uvádza, že pokračuje aj vo vyšetrovaní ďalších prípadov, no zatiaľ nemôže poskytnúť detaily.

„Je nutné si uvedomiť, že na Slovensku platí mimoriadny stav a zažívame krízu, aká tu bola naposledy pred viac ako polstoročím. Každý, kto bude šíriť poplašné správy, dezinformácie a hoaxy, bude musieť brať na zreteľ, že jeho konanie bude polícia sledovať,“ hovorí polícia. Ak budú splnené znaky trestného činu, polícia podľa vlastných slov zasiahne a autor podobných správ „bude mať problémy“. Policajti podotýkajú, že „tu akákoľvek sranda končí a treba byť zodpovedný“.

V hoteli košickom zomrel zahraničný hosť

V karanténe musí ostať posádka Záchrannej služby Košice, ktorá v utorok zasahovala v jednom z košických hotelov v súvislosti s úmrtím ubytovaného zahraničného hosťa. „Vzhľadom na to, že tam bola pozitívna cestovateľská anamnéza, o ktorej sme nevedeli, tak posádka ostáva v karanténe najbližších minimálne 48 hodín, keď budeme čakať na výsledok testov,“ uviedol pre TASR hlavný zdravotnícky záchranár košickej záchranky Vladimír Hosa. Na prípad upozornil portál Aktuality.sk.

Záchranári pôvodne išli na miesto po telefonáte na tiesňovú linku, že muž je v bezvedomí. „Žiaľ, záchranári mu už nedokázali pomôcť, lekár konštatoval smrť,“ potvrdila Alena Krčová z Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby. Podľa Hosu ide pri karanténe o štandardný postup v súvislosti s hrozbou nového koronavírusu. „Nie je to prvá ani posledná posádka, ktorá v karanténe je. Bohužiaľ, takýchto prípadov je viac a viac,“ dodal.

Ružomberská nemocnica má druhý potvrdený prípad nákazy

Ústredná vojenská nemocnica (ÚVN) SNP v Ružomberku má druhý potvrdený prípad nákazy koronavírusom. Informovala o tom hovorkyňa nemocnice Petra Dišková. „Testy potvrdili nákazu u 58-ročnej ženy. Ružomberčanka sa 14. marca vrátila z Rakúska, kde pracovala ako chyžná. Po návrate na Slovensko prišla priamo na kliniku infektológie, kde je aj momentálne hospitalizovaná,“ uviedla Dišková s tým, že celkovo je vo vojenskej nemocnici hospitalizovaných šesť pacientov, z toho k dnešnému dňu sú dvaja s pozitívnym výsledkom. Uvedená žena podľa informácií televízie TA3 ešte nie je započítaná do celoslovenského zoznamu nakazených.

Deti zo škôlok v Ružinove majú problém s testovaním

V bratislavskej mestskej časti Ružinov evidujú pacientov s pozitívnym testom na koronavírus v materskej škole Palkovičova. Sú medzi nimi aj učiteľky, riaditeľka, upratovačka i samotné deti. Starosta Ružinova Martin Chren je s rodičmi detí v dennom kontakte. Podľa jeho informácií z rizikových škôlok už otestovali do desať detí, pričom u dvoch z nich sú výsledky na koronavírus pozitívne.

„Včera večer sme mali potvrdený jeden prípad, dnes ráno pribudol ďalší. Dnes máme teda zo škôlky Palkovičova už dve pozitívne testované detičky,“ povedal starosta Ružinova pre Pravdu. Ten je pravidelne v kontakte s rodičmi. Podľa jeho informácií rodičia musia niekoľko dní čakať na testovanie, keďže sú kapacity obmedzené. Starosta tvrdí, že deti, ktoré prišli do kontaktu s učiteľkami s koronavírusom, majú problém s tým, aby ich vôbec otestovali. Najskôr musia mať príznaky ako horúčku, kašeľ, problémy s dýchaním.

„Rodičia majú strach, ale my ich neustále vyzývame, aby striktne dodržiavali izoláciu. Do desať detí už bolo otestovaných, z toho len dve pozitívne,“ povedal Chren. Medzi prvými s pozitívnym koronatestom je muž, ktorý pochádza z Humenného, no spolu s manželkou bývajú v Bratislave. Žena pracuje ako učiteľka v škôlke Velehradská, takže v kontakte bola s viacerými deťmi. Jej test na koronavírus bol však negatívny. Chren tvrdí, že z tejto škôlky zatiaľ neevidujú žiadneho pacienta s koronavírusom.

Zo škôlky na Palkovičovej bola prvou pozitívne testovanou učiteľka. Tá bola na oslave u známych na chalupe v Kittsee. Práve v tejto rodine bol potvrdený koronavírus. Od učiteľky sa podľa Chrena nakazila upratovačka, ďalšia učiteľka a riaditeľka. Keďže však materská škola na Palkovičovej je elokovaným pracoviskom škôlky na Prešovskej, považuje sa aj toto zariadenie za rizikové.

Po oslave bola učiteľka štyri dni v práci, na piaty deň vyšli správy o pozitívnom teste rodiny z Kittsee. „Okamžite si spojila dve a dve. Hneď v piatok volala na infolinku, v nedeľu ju prišli otestovať a v pondelok ráno mala pozitívny výsledok. Ihneď nás o tom informovala,“ povedal Chren s tým, že vzápätí mestská časť škôlku zatvorila.

„Vieme o viacerých deťoch a ich rodinách, ktoré majú príznaky vírusových ochorení. V tomto období je však ťažké zistiť, či ide len o nádchu alebo koronavírus,“ dodal Chren, ktorý dúfa, že pacientov zo škôlok v Ružinove nebude pribúdať.

Pacientka z bojnickej nemocnice nemá koronavírus

Výsledky pacientky podozrivej na COVID-19, pre ktorú skončili desiatky zdravotníkov z bojnickej nemocnice v preventívnej karanténe, sú negatívne. Nemocnica s poliklinikou (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach o tom v utorok informovala na svojej stránke na sociálnej sieti.

Utorkom sa tak končí i karanténa zdravotníckeho personálu. Ten na preventívnu karanténu nastúpil v pondelok (16. 3.), išlo celkovo o 41 zamestnancov – lekárov, sestry a sanitárov.

Pacientka, ktorá od začiatku marca viackrát navštívila bojnickú nemocnicu, cez uplynulý víkend priznala, že sa stretávala so svojou dcérou pracujúcou v Rakúsku. NsP Prievidza spolu s dobrovoľníkmi z civilnej ochrany tiež pri vstupe do areálu postavili stan, ten slúži ako filtračná zóna pre pacientov.

Richter vyzve zamestnávateľov, aby umožnili zamestnancom pracovať z domu

Žiga: elektriny, plynu a pohonných látok sú zabezpečené

Slovenské energetické firmy, ktoré dodávajú elektrickú energiu, plyn a pohonné látky, sú na prípadné zhoršenie situácie a rozšírenie nákazy nového koronavírusu dobre pripravené a dodávky energií sú zabezpečené. Povedal to v utorok minister hospodárstva Peter Žiga (Smer) po konferenčnom hovore so zástupcami týchto firiem.

Lučanský: Povinnú karanténu si nemôžeme mýliť s trojhviezdičkovým hotelom

Povinnú karanténu si nemôžeme mýliť s trojhviezdičkovým hotelom. Povedal to policajný prezident SR Milan Lučanský po tom, čo v utorok navštívil karanténne centrum v Gabčíkove. Umiestnení sú tu Slováci, ktorí povinnú 14-dňovú karanténu po návrate zo zahraničia nemôžu absolvovať v domácom prostredí. Policajný šéf zisťoval ich problémy a podnety, zároveň ich požiadal o trpezlivosť.

Video

„Prišiel som skontrolovať, ako sa tu ľuďom vedie, aké majú problémy, čo ich trápi a čo im vieme zabezpečiť,“ uviedol Lučanský vo videu na sociálnej sieti. Veľa ľudí, ktorí sú v karanténnom centre v Gabčíkove, podľa jeho slov vyjadrilo podporu, sú však aj nespokojní občania. „Je to len začiatok. Prvé dva či tri dni sa dajú zniesť, potom prichádza ‚ponorková nemoc‘. Snažíme sa im preto čas nejako spríjemniť. Zabezpečujeme im pitnú vodu, minerálky. Taktiež deky, lebo sa sťažovali, že je tu chladno, kým nabehne centrálny systém kúrenia,“ priblížil policajný šéf. Ako podotkol, záchranári chodia jednotlivo po izbách a zisťujú, čo treba ľuďom nakúpiť. „Majú tu však trikrát za deň teplú stravu,“ spresnil.

Slováci, ktorí sú v karanténnom centre v Gabčíkove, sa pýtali, prečo sú na jednej izbe ubytovaní aj štyria či piati ľudia. Lučanský tvrdí, že je to z kapacitných dôvodov. „Nemôžeme si mýliť povinnú karanténu s trojhviezdičkovým hotelom,“ poznamenal. Ľudí požiadal o trpezlivosť a aby svojím správaním boli príkladom aj pre iných, dodržiavali karanténu a neohrozovali seba a ani ostatných.

V gabčíkovskom karanténnom centre bolo k pondelkovému večeru umiestnených 155 občanov. Centrum zriadila sekcia krízového riadenia Ministerstva vnútra SR v spolupráci s Asociáciou samaritánov SR. Otvorili ho v sobotu 14. marca. „Po príchode je každý klient zaregistrovaný do elektronickej registrácie, ktorá umožňuje online sledovanie stavu v karanténnom centre, ako aj priebežné informovanie kompetentných orgánov,“ priblížil hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov. Ubytovanie v karanténnom centre je bezplatné, platí sa za stravu.

Ministerstvo vnútra nakúpilo rúška za 2,5 milióna eur

Ministerstvo vnútra (MV) zakúpilo milión kusov antibakteriálnych rúšok. Ako sa ďalej uvádza v zmluve zverejnenej na Centrálnom registri zmlúv, celkové náklady na zabezpečenie rúšok vyčíslili na 2 520 000 eur aj s DPH. Rúška má do Ústredného skladu MV SR v Slovenskej Ľupči dodať spoločnosť Fintex s.r.o. zo Spišskej Novej Vsi. „Predávajúci sa zaväzuje dodať tovar kupujúcemu v čiastkových dodávkach do 30. júna 2020,“ uvádza sa v zmluve.

Predseda Správy Štátnych hmotných rezerv (SŠHR) Kajetán Kičura po pondelňajšom rokovaní ústredného krízového štábu uviedol, že v súvislosti s globálnou pandémiou koronavírusu sa na Slovensku majú v najbližšom období naskladniť ochranné prostriedky v hodnote 50 miliónov eur. Spolu 65 kubíkov materiálu by malo byť k dispozícii do budúceho týždňa do utorka. Ako Kičura dodal, o spôsobe distribúcie rozhoduje vláda.

Od 12. marca platí na Slovensku pre koronavírus mimoriadna situácia. V tejto súvislosti boli v krajine zavedené viaceré obmedzenia na zamedzenie šírenia ochorenia. Vláda SR tiež pristúpila k vyhláseniu núdzového stavu a prijala ďalšie opatrenia, ktoré sú v platnosti od 16. marca. Ide o ďalšie zatváranie prevádzok, pričom platí, že sa to netýka potravín, drogérií, lekární či vybraných služieb, akými sú napríklad banky či poisťovne. Počet infikovaných ľudí na nový koronavírus na Slovensku je aktuálne 72.

Taxislužba Bolt pozastavila prevádzku na celom Slovensku

Na základe posledných opatrení vlády SR o zákaze prevádzkovania taxislužieb na prevoz ľudí, služba Bolt pozastavila prevádzku na celom Slovensku. TASR o tom informoval regionálny manažér spoločnosti Bolt pre strednú Európu Roman Sysel v utorok (17. 3.). Taxíky spoločnosti nepremávajú od pondelka 16. marca.

Spoločnosť kladie za svoju prioritu ľudí a ich bezpečnosť. Pozastavením prevádzky chce ochrániť zdravie partnerských vodičov, cestujúcich a aj svojich zamestnancov.

„Aj naďalej by sme chceli slúžiť ľuďom a pomáhať im s jednoduchým presunom po meste, ale budeme rešpektovať nariadenia vydané vládou SR,“ uviedol Sysel. O termíne obnovenia služby budú verejnosť informovať.

„Bolt zároveň ponúkol na Slovensku pomoc a plnú spoluprácu v boji proti šíreniu nového koronavírusu premiérovi SR, príslušným ministerstvám a zástupcom miest, v ktorých pôsobí,“ dodal Sysel.

Ako uviedol dosluhujúci premiér SR Peter Pellegrini (Smer)v pondelok (16. 3.), taxíky síce môžu jazdiť, prevážať však môžu len tovary, prípadne môžu byť využívané ako donášková služba.

314 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19