Lekár zamlčal cestovateľskú anamnézu. Do karantény putovalo 27 jeho kolegov

Jedným z nakazených, ktorému bol potvrdený COVID–19, je lekár z Kliniky úrazovej chirurgie na Kramároch. Keď sa vrátil z pobytu zo zahraničia však nešiel do štrnásťdňovej karantény, ale nastúpil do služby a dokonca operoval pacienta.

17.03.2020 10:18
debata (32)

„Je nám veľmi ľúto, že aj napriek opakovaným výzvam a niekoľkým príkazom, ktoré boli vydané v súvislosti s usmernením hlavného hygienika a o ktorých bol personál Univerzitnej nemocnice Bratislava niekoľkokrát poučený, sa konkrétny lekár zachoval maximálne nezodpovedne, nerešpektoval príkazy a nariadenia a ohrozil život a zdravie nášho personálu a pacientov,“ uviedla pre Pravdu hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava Eva Kliská s tým, že hneď ako sa dozvedeli o tejto mimoriadnej udalosti, prijali všetky bezpečnostné opatrenia, vedúce k ochrane zdravia personálu a pacientov.

Ako spresnila Kliská, situáciu konzultovali s regionálnym hygienikom a vyhlásili karanténne opatrenia pre 27 zdravotníckych pracovníkov a vykonali i dezinfekciu kontaminovaných priestorov. „Voči konkrétnemu lekárovi, ale aj voči iným našim zamestnancom, ktorí sa v budúcnosti zachovajú nezodpovedne podobným spôsobom, vyvodíme zodpovednosť,“ dodala Kliská k vzniknutej situácii s tým, že si nikto na klinike nevie vysvetliť toto nezodpovedné správanie lekára.

Cez víkend sa podobný prípad stal v ružinovskej nemocnici v Bratislave. Riaditeľka nemocnice Marta Hájková po známosti nechala pacienta pohybovať sa po nemocnici na rôznych vyšetreniach, pričom sa vrátil z Miami a bol podozrivý z nákazy koronavírusom. Na druhý deň od prijatia sa uňho tento vírus potvrdil a pľúcnu kliniku, na ktorej ležal, museli sčasti zatvoriť. Do karantény sa dostalo 20 osôb – okrem lekárov a sestier aj nižší zdravotnícky personál. Zatiaľ nie je jasné, aký postih čaká riaditeľku nemocnice.

VIDEO: Pellegrini v pondelok o možných opatreniach v boji proti koronavírusu

Video

Bystrica uzavrela pľúcne oddelenie

Žena, ktorá zamlčala svoju epidemiologickú anamnézu, bola nedávno hospitalizovaná na oddelení pneumológie a ftizeológie v banskobystrickej Rooseveltovej nemocnici. Keďže jej test na koronavírus bol pozitívny, nemocnica bola nútená toto oddelenie uzavrieť.

„U personálu, ktorý prišiel do styku s pacientkou, sa koronavírus nepreukázal. Je však v štrnásťdňovej karanténe,“ uviedla hovorkyňa nemocnice Ružena Maťašeje. Koľkí zdravotníci museli zostať doma, nekonkretizovala. „Chod ostatných oddelení je nateraz zabezpečený, rovnako tiež starostlivosť o pneumologických pacientov,“ doplnila Maťašeje.

Druhou pacientkou s koronavírusom, ktorá je od nedele hospitalizovaná na oddelení banskobystrickej infektológie, je 65-ročná žena. Predtým ju mala navštíviť vnučka z Viedne. Práve túto skutočnosť zrejme pred lekármi zamlčala.

V Trenčíne je personál v karanténe

Hovorkyňa Fakultnej nemocnice Trenčín Martina Holecová potvrdila, že päť lekárov, osem zdravotných sestier a dve sanitárky z trenčianskej nemocnice sú v karanténe, keď prišli do kontaktu s osobami infikovanými novým koronavírusom. Tie hospitalizovali na pediatrii.

Ako uviedla Holecová, u hospitalizovanej pacientky s dieťaťom sa pri hospitalizácii nedala na základe anamnézy a klinického obrazu predpokladať možná infekcia novým koronavírusom. Všetci pacienti aj personál, ktorí prišli s infikovanou do kontaktu, sú v karanténe. „Prevádzka oddelenia pediatrie je zabezpečená. Priestory boli v zmysle dezinfekčného programu pre pacientov s ochorením COVID-19 vydezinfikované. K dnešnému dňu máme potvrdených 7 pacientov s ochorením COVID-19,“ doplnila Holecová.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus