Matovič zatiaľ nepovedal, kto bude vo vláde

Budúci premiér Igor Matovič (OĽaNO) už druhý deň sľubuje, že verejne predstaví vládu. Ani dnes sa však zrejme mená nedozvieme. "Všetko závisí od okolností dňa. Máme veľa práce okolo koronavírusu a príprav po prebratí vlády," povedal pre Pravdu Eduard Heger (OĽaNO), budúci minister financií. Zástupcovia strán zvolených do Národnej rady (NR) SR si na utorkovom rokovaní poslaneckého grémia rozdelili pozície v jednotlivých parlamentných výboroch.

17.03.2020 13:29 , aktualizované: 17:22
debata (300)

VIDEO: Matovič sa vysmial Ficovi: Padol z hrušky dole.

Video

Novozvolení poslanci NR SR si na piatkovej ustanovujúcej schôdzi zvolia okrem predsedu parlamentu aj dvoch podpredsedov. V piatok tiež podá demisiu dosluhujúca vláda, prezidentka SR Zuzana Čaputová vymenuje novú v sobotu. Zvyšných dvoch podpredsedov NR SR by mali poslanci zvoliť v pondelok, kedy už nominant Smeru Peter Pellegrini nebude premiérom. Predstavitelia parlamentných hnutí a strán o tom hovorili na utorkovom poslaneckom grémiu.

Líder OĽaNO Igor Matovič, ktorý je poverený zostavením novej vlády, nechcel povedať, koho hnutie nominuje na post podpredsedu parlamentu. Rozhodnúť by o tom podľa jeho slov mali novozvolení poslanci za hnutie.

Konkrétne mená Matovič v pondelok povedal prezidentke Zuzane Čaputovej. Tá vyhlásila, že akceptuje všetky predložené mená. Ministrom zdravotníctva bude Marek Krajčí (OĽaNO), financií Eduard Heger (OĽaNO), šéfom hospodárstva a podpredsedom vlády pre ekonomiku bude Richar Sulík (SaS), jeho kolega Branislav Gröhling povedie školstvo. Mária Kolíková (Za ľudí) by si mala sadnúť na stoličku ministerky spravodlivosti.

VIDEO: Igor Matovič po rokovaní o rozdelení postov v parlamente.

Koaličné strany si rozdelili výbory

Zástupcovia strán zvolených do Národnej rady (NR) SR si na utorkovom rokovaní poslaneckého grémia rozdelili pozície v jednotlivých parlamentných výboroch. Dvanásť pripadlo budúcej koalícii. Sedem výborov vrátane piatich kontrolných si majú rozdeliť strany budúcej opozície, teda Smer a ĽSNS.

Líder hnutia OĽaNO Matovič, ktorý je poverený zostavením vlády, zatiaľ nepovedal, v ktorých výboroch budú predsedať poslanci za OĽaNO. Nekonkretizoval ani posty podpredsedov.

VIDEO: Boris Kollár o aktuálnej situácii.

Hnutie Sme rodina by malo obsadiť predsednícke posty vo výbore pre regionálny rozvoj a verejnú správu, predsedom by mal byť jeho poslanec Jozef Lukáč. Výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie by mal zas šéfovať za Sme rodina Jaroslav Karahuta.

Okrem toho obsadia nominanti hnutia pozície podpredsedov v troch výboroch. Podpredsedom brannobezpečnos­tného výboru má byť Peter Pčolinský, podpredsedníčkou výboru pre sociálne veci Petra Krištúfková a v ústavnoprávnom výbore to má byť Petra Hajšelová. Predsedom poslaneckého klubu Sme rodina má byť Pčolinský.

Predsedom Národnej rady by mal byť Boris Kollár.

SaS navrhne za podpredsedu parlamentu Klusa

SaS podľa slov svojho predsedu Richarda Sulíka získa výbor pre financie a rozpočet, kde bude predsedom jej poslanec Marián Viskupič. „Je to súčasťou dohody, kompenzácie toho, že nie som na ministerstve financií,“ vysvetlil s tým, že dostanú aj predsednícky post v zdravotníckom výbore pre Janu Cigánikovú.

VIDEO: Richard Sulík prezradil čo obsadia v rámci výborov nominanti SaS.

Sulík skonštatoval, že posty sa majú deliť podľa získaných mandátov jednotlivých strán. „Máme dva výbory, ale máme dôležité výbory pre stranícku politiku,“ odpovedal na otázku, či je s rozdelením spokojný. Dodal, že SaS získala tiež dvoch podpredsedov výborov, v zahraničnom výbore to bude napríklad Peter Osuský.

Strana SaS by mala za podpredsedu parlamentu nominovať Martina Klusa. Jeho nomináciu schválila podľa šéfa liberálov Sulíka Republiková rada SaS. Nemusí to však znamenať, že bude nominovaný. V hre by mala byť totiž možnosť, že Klus bude štátnym tajomníkom na ministerstve zahraničných vecí.

Kiska sa vzdal mandátu

Post predsedu výboru pre európske záležitosti by mal podľa slov podpredsedníčky strany Za ľudí Veroniky Remišovej obsadiť ich kandidát Tomáš Valášek. Skonštatovala, že je to dlhoročný diplomat. „Myslím si, že európsky výbor bude fungovať úplne ináč, ako fungoval za minulej vlády,“ podotkla.

Pozíciu predsedu výboru pre sociálne veci, ktorá pripadá strane Za ľudí, by mohla podľa jej slov obsadiť Jana Žitňanská. Dodala, že strana bude mať aj troch podpredsedov výborov, jedného napríklad vo výbore pre verejnú správu.

Smeru a ĽSNS podľa slov Remišovej a Kollára ponúkli toľko výborov, na koľko majú nárok. Budúca koalícia čaká, o ktoré výbory strany prejavia záujem. Remišová priznala, že strana Za ľudí by mohla mať problém s nomináciami na niektoré posty ĽSNS vo výboroch.

Exprezident Andrej Kiska oznámil, že sa vzdáva mandátu poslanca NRSR zo zdravotných dôvodov. Predsedom strany Za ľudí zostáva.

Koaličné strany si prerozdelia celkovo 12 postov a opozičné sedem, zatiaľ však nie je známe koľko predsedov kontrolných výborov bude mať strana Smer a Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko. Šéf strany Smer – sociálna demokracia (Smer) Robert Fico tiež zopakoval, že podpredsedom NR SR bude Peter Pellegrini (Smer).

VIDEO: Príchod Igora Matoviča a Veroniky Remišovej do parlamentu, kde sa majú stretnúť lídri opozície aj koalície.

300 debata chyba
Viac na túto tému: #NR SR #Igor Matovič #nová vláda