Grendel stále čelí obžalobe, prokuratúra čaká na vyjadrenie sudcu

Na zvoleného poslanca Národnej rady (NR) SR Gábora Grendela (OĽaNO) je naďalej podaná obžaloba vzhľadom na to, že späťvzatie Krajskej prokurátorky v Bratislave nevzal zatiaľ sudca Okresného súdu Bratislava I na vedomie. Informovala o tom hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

18.03.2020 07:58 , aktualizované: 11:57
Gábor Grendel Foto:
Gábor Grendel
debata (58)

„Momentálne prokuratúra čaká na vydanie a doručenie rozhodnutia zákonného sudcu Okresného súdu Bratislava I o tom, že berie na vedomie späťvzatie obžaloby,“ uviedla Predajňová. Prokuratúra dopĺňa, že niekoľkotýždňová absencia daného uznesenia bráni ďalšiemu konaniu a rozhodovaniu prokurátorky. Kým toto rozhodnutie nebude doručené, nemôže prokuratúra konať ďalej a Grendel zostáva naďalej obžalovaný za ohrozenie bankového tajomstva Mariana Kočnera.

Hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak uviedol, že zákonný sudca, ktorému prípad pripadol, je dlhodobo práceneschopný (PN). „Vedenie súdu má informáciu od zákonného sudcu v predmetnej trestnej veci, že by mal do konca tohto týždňa ukončiť dlhodobú PN, pričom ako uviedol, že o veci rozhodne bez zbytočného odkladu,“ uviedol predseda OS Bratislava I Ján Golian. Ten pripomenul, že bol zákonný sudca PN už v čase podania obžaloby a že je podľa Trestného poriadku vylúčené, aby zaňho v tejto veci vykonal úkon zastupujúci sudca.

Grendel bol obžalovaný vo februári z ohrozovania bankového tajomstva prokurátorkou Krajskej prokuratúry v Bratislave. Udialo sa tak napriek komunikácii Mariana Kočnera cez aplikáciu Threema. Z tej malo vyplynúť, že ovplyvňoval svedkyňu Martinu Ruttkayovú. Ruttkayová vypovedala v roku 2016, že jej Grendel dal ako novinárke dokumenty o bankových prevodoch Mariana Kočnera.

Cez Threemu sa mala Ruttkayová Kočnerom radiť o výpovedi pred vyšetrovateľom a zháňala od neho svoju predchádzajúcu svedeckú výpoveď. Exsiskárovi Petrovi Tóthovi mal Marian Kočner zase napísať o obavách, že Ruttkayová povie polícii, že bola na výpoveď proti Grendelovi nahovorená. Autenticitu komunikácie potvrdil neprávoplatným rozsudkom Špecializovaný trestný súd (ŠTS).

Obžalobu zdôvodňovala prokuratúra tým, že Ruttkayovej svedectvo nebol jediný dôkaz, ktorý viedol k obžalobe. Napriek tomu však bola obžaloba Krajskou prokurátorkou v Bratislave po preštudovaní spisu vzatá späť jeden deň pred parlamentnými voľbami. Vo svojom stanovisku však Krajská prokuratúra Bratislava vtedy dodala, že nevylučuje po späťvzatí opätovné podanie obžaloby.

58 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kočner #obžaloba #Gábor Grendel