Na Slovensku zomrela nakazená žena, príčinu smrti ukáže pitva

Od utorka sa počet nakazených koronavírusom, spôsobujúcim ochorenie COVID-19 opäť zvýšil. Pribudlo 8 nových prípadov, čím počet nakazených presiahol 100. Aktuálne je na Slovensku 105 potvrdených prípadov nákazy. 84-ročná žena, u ktorej potvrdili nákazu, zomrela. Premiér Pellegrini odmietol potvrdiť, že na následky koronavírusu.

18.03.2020 10:10 , aktualizované: 17:04
debata (253)

“Táto osoba bola aj pozitívne testovaná na koronavírus,” uviedol premiér, ktorý ale nechce, aby médiá informovali o “prvej obeti” nákazy.

Išlo o 84-ročnú ženu, ktorá trpela viacerými akútnymi zdravotnými problémami.

Pellegrini odmietol potvrdiť, že ide o prvú obeť nákazy, keďže žena bola hospitalizovaná aj s inými akútnymi zdravotnými problémami. Či išlo o úmrtie na následky nákazy koronavírusom, alebo nie, ukáže pitva.

Počet nakazených presiahol 100

Počet nakazených sa za stredu doposiaľ zvýšil o 8. Potvrdil to po rokovaní vlády dosluhujúci premiér Peter Pellegrini (Smer). Celkovo teda bolo na Slovensku testovaných 105 pozitívnych pacientov.

Hospitalizovať bolo na Slovensku doposiaľ potrebné 35 pacientov, pričom ani jeden z nich si nevyžaduje umelú pľúcnu ventiláciu.

Premiér Peter Pellegrini s odvolaním sa na štúdiu IZP povedal, že mnohé prijaté opatrenia budú musieť platiť podstatne dlhšie, ako pôvodne navrhovaných 14 dní. Myslí si, že v najbližších dňoch sa situácia nezlepší a aj budúca vláda bude opatrenia musieť predlžovať.

Premiér naznačil, že počet prípadov porastie, keďže sa uskutočňuje pomerne masívne testovanie vzhľadom na rozšírenie miest, ktoré testujú vzorky. „Počet by mal byť známy okolo 15.00 h až 16.00 h, verím, že nepôjde o extrémny nárast,“ povedal Pellegrini.

Pellegrini uviedol, že štátny letecký špeciál sa už nachádza v Číne a aktuálne čaká na nakládku zdravotníckeho materiálu.

Pellegriniho vláda celoplošné vyhlásenie núdzového stavu, súvisiace s obmedzením pohybu osôb asi neurobí.

Nové prípady nákazy:

  • Žena, domáca izolácia, Bratislava, Poľsko-cestovateľská anamnéza
  • Muž, domáca izolácia, Bratislava, Poľsko-cestovateľská anamnéza
  • Muž, domáca izolácia, Banská Štiavnica, Taliansko-cestovateľská anamnéza
  • Žena, domáca izolácia, Bratislava, Francúzsko-cestovateľská anamnéza
  • Muž, hospitalizácia, Košice
  • Muž, hospitalizácia, Martin
  • Muž, hospitalizácia, Vráble, Taliansko-cestovateľská anamnéza
  • Žena, hospitalizácia, Nitra, Taliansko-cestovateľská anamnéza

Počet negatívnych vzoriek za dnešný deň je zatiaľ 217. Informácie potvrdila hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.



Prvých 40 ľudí ide z Gabčíkova do domácej karantény, testy boli negatívne

V rámci prvých testov, ktoré sa robia v prípade internovaných ľudí v karanténnom centre v Gabčíkove, je 40 negatívnych vzoriek. Títo ľudia sú prepúšťaní zo zariadenia, naďalej však musia dodržiavať dvojtýždňovú karanténu nariadenú pre ľudí prichádzajúcich zo zahraničia. Po stredajšom rokovaní vlády a ústredného krízového štábu to uviedla ministerka vnútra SR Denisa Saková (Smer).

V gabčíkovskom karanténnom centre bolo k pondelkovému večeru umiestnených 155 občanov. Centrum zriadila sekcia krízového riadenia Ministerstva vnútra SR v spolupráci s Asociáciou samaritánov SR. Ubytovanie v karanténnom centre je bezplatné, platí sa za stravu.

O repatriáciu požiadalo 1918 občanov SR v zahraničí

O repatriáciu požiadalo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR prostredníctvom zastupiteľských úradov SR v zahraničí 1918 osôb. Po rokovaní vlády a ústredného krízového štábu to uviedol šéf diplomacie Miroslav Lajčák (nominant Smeru).

Podľa Lajčáka sa nachádzajú na viacerých kontinentoch, na niektorých z nich ide o jednotlivcov. „Prosíme preto žiadateľov, aby sa snažili maximálne priblížiť k Slovensku a zjednodušiť tak repatriáciu,“ uviedol Lajčák. Oznámil, že prevoz bude zabezpečovaný najmä prostredníctvom autobusovej dopravy, výnimočne i letecky, autobusová preprava bude zadarmo.

Lajčák pripomenul priority pri selekcii prednostne vyčleňovaných osôb na repatriáciu. „Prednosť maju maloletí, tehotné ženy, tí, ktorí boli vyslaní za prácou, respektíve študenti. Naopak najviac trpezliví, musia byť tí, ktorí si vyšli za golfom, alebo spoznávať pláže,“ zdôraznil. Zároveň priznal, že mediálne najhlučnejší, ktorí sa dožadujú prevozu vládnym špeciálom, sú práve takíto dovolenkári.

Lajčák oznámil, že zabezpečených je 157 autobusov s kapacitou vyše 8000 miest a viacerí leteckí prepravcovia, ktorí sú schopní zabezpečiť prevoz v rámci celého sveta. Leteckú prepravu však bude nutné zaplatiť. Repatriácia sa uskutočnila v prípade vyše stovky osôb z Rakúska, vyše tridsiatich ľudí z Maďarska. "V spolupráci s Českou republikou zabezpečujeme prevoz približne 80 osôb z Kanárskych ostrovov, ďalších desiatich v spolupráci s Rakúskom z Maroka. Vo štvrtok budú vypravené autobusy na prepravu občanov z Talianska a Švajčiarska s viac ako občanmi a v stredu odchádzajú prvé autobusy na prevoz zo Spojeného kráľovstva. V ďalších dňoch by sa autobusmi mali prevážať ľudia z Francúzska, Talianska, Slovinska, Chorvátska a ďalších krajín.

Lajčák zdôraznil, že všetky organizovane repatriované osoby musia nastúpiť do zariadení rezortu vnútra na dobu do diagnotikovania na nový koronavírus. V prípade negatívnych testov budú prepúšťaní do domácej karantény. „Je to povinné, nemožno s nami vyjednávať. Ako sa to udialo, že niekto nechce do takejto karantény nastúpiť preto, lebo má stravovacie limity,“ zdôraznil Lajčák.

Pripojil aj skúsenosť z utorňajšej prepravy z budapeštianskeho letiska, ktorému predchádzalo získanie výnimky zo strany maďarských orgánov. „Napriek tomu, že občania boli poučení o izolácii, pri prestupe z maďarského do slovenského autobusu polovica z nich utiekla spolu s rodinnými príslušníkmi, ktorí ich na hraniciach čakali,“ priblížil. Zakročiť musela polícia, ktorá podľa Lajčáka zasahovala aj pri nesúhlase ľudí, ktorých do karanténneho centra v Gabčíkove doviezol autobus. „Ak akceptujeme podmienky ktoré štát ponúka, musíme ich rešpektovať až do konca,“ uviedol Lajčák.

Ľudí vracajúcich sa osobnou dopravou vyzval k sledovaniu informácií na webe ministerstva.

Slovenskí väzni vyrobili už 28 500 ochranných rúšok

Slovenskí väzni vyrobili do stredy za približne dva týždne 28.500 ochranných rúšok, ktoré pomáhajú v boji s nákazou novým koronavírusom. S prípravou produkcie začal Zbor väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) 27. februára a 5. marca sa začala výroba rúšok v dvoch ústavoch – Košice-Šaca a Banská Bystrica-Kráľová. TASR o tom informovala riaditeľka odboru komunikácie Generálneho riaditeľstva ZVJS Katarína Nováková. Rúška v súčasnosti robia podľa nej v siedmich ústavoch, ktoré majú strediská šitia.

„Rúška sú primárne distribuované podľa požiadaviek do všetkých ústavov zboru, ako aj pre subjekty spadajúce pod rezort Ministerstva spravodlivosti SR (ministerstvo, súdy, prokuratúry, Súdna rada a Centrum právnej pomoci). Rúška sú taktiež poskytované orgánom činným v trestnom konaní, sudcom, obhajcom, advokátom a iným osobám poskytujúcim právnu pomoc v prípade ich vstupu do ústavu za účelom vykonania úkonov s obvineným alebo odsúdeným. Platí to len v prípade, že si tieto osoby nezabezpečia vlastné rúška na tvár,“ priblížila Nováková.

Zdôraznila, že v prípade požiadaviek na výrobu pre štátne hmotné rezervy, je zbor pripravený realizovať aj túto požiadavku podľa svojich kapacitných možností. Aktuálne šije rúška 113 odsúdených a využívajú sa aj zákonné možnosti nadčasovej práce. Rúška na tvár sa vyrábajú predovšetkým zo zdravotnícky odporúčaných materiálov, ktoré je možné prať na vysokej teplote, chemicky čistiť a žehliť.

Vláda rozšírila núdzový stav na celý sektor zdravotníctva

Núdzový stav, ktorý bol od pondelka v súvislosti s výskytom nového koronavírusu vyhlásený pre štátne nemocnice, bude od štvrtka platiť pre celý sektor zdravotníctva. Rozšírenie platnosti v stredu schválila vláda.

Podľa schváleného uznesenia na základe ústavného zákona o bezpečnosti štátu v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu sa platnosť núdzového stavu týka všetkých držiteľov povolenia na prevádzkovanie ústavnej zdravotnej starostlivosti, ambulancií záchrannej zdravotnej služby a dopravnej zdravotnej služby. Rozsah je rozšírený aj na Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR, Úrad verejného zdravotníctva SR a jeho regionálne úrady, Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou a subjekty, ktoré s týmto úradom majú uzatvorenú zmluvu o zabezpečení vykonávania prehliadok mŕtvych tiel, takisto núdzový stav platí aj pre pohrebné služby.

„Nebude to platiť na ambulantný sektor, teda všeobecných lekárov, špecialistov v ambulanciách,“ dodal premiér Peter Pellegrini (Smer).

Pracovníci spomínaných úradov a inštitúcií zároveň nebudú môcť odmietnuť prísť do práce, respektíve vyhlásiť štrajk.

Prísne opatrenia sa dotknú aj pohrebov v Bratislave

Prísne opatrenia pre nový koronavírus sa dotknú aj pohrebov v Bratislave. Organizácia Marianum-Pohrebníctvo mesta Bratislavy rozhodla, že od stredy sa obrady na cintorínoch budú konať výlučne pri hrobovej jame, kde bude zosnulý pochovaný. Obradné miestnosti – domy smútku na cintorínoch – budú vydezinfikované a ostávajú do skončenia ohrozenia nakazenia sa novým koronavírusom zatvorené. Informoval o tom riaditeľ Marianum Boris Šramko.

„Obrady v Krematóriu v Bratislave sa budú konať za prísnych opatrení a len za prítomnosti priamych pokrvných príbuzných zosnulého v obradnej miestnosti krematória,“ priblížil Šramko. Obradná miestnosť sa podľa jeho slov čistí denne a každých 20 dní prejde komplexnou dezinfekciou všetkých priestorov špecializovanou firmou.

Pohreby v Bratislave, ktoré sú ku dňu 18. marca objednané, sa v domoch smútku uskutočnia podľa platnej objednávky. „Nové objednávky na obrad v domoch smútku sa už nebudú realizovať,“ podotkol riaditeľ Marianum.

Výzva pre ľudí, aby s úradmi komunikovali elektronicky

Národná agentúra pre sieťové a elektronické služby (NASES), ktorá je príspevkovou organizáciou Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu (ÚPVII), vyzýva občanov, aby s úradmi komunikovali elektronicky. Informoval o tom generálny riaditeľ agentúry Peter Ďurica na tlačovom brífingu v stredu po rokovaní vlády SR.

Brífing Národnej agentúry pre sieťové a elektronické služby k aktuálnej situácii. Vláda schválila opatrenia, aby ľudia znížili potrebu chodiť na úrady.

"Potrebujete k tomu elektronický občiansky preukaz s čipom, čítačku elektronických kariet a aktiváciu vašej elektronickej schránky na www.slovensko.sk, vysvetlil Ďurica. Týmto spôsobom môžu občania preberať úradné rozhodnutia bez toho, aby museli chodiť so žltým lístkom na poštu.

Aktivácia elektronickej schránky potrvá podľa jeho slov do troch minút, na portáli je k tomu dostupný aj návod. Týmto spôsobom chránite svoje zdravie, týmto spôsobom chránite pracovníkov pošty, samozrejme, šetríte svoj čas a peniaze a môžete komunikovať s úradmi z domova, dodal Ďurica.

Zväz obchodov: Zásobovanie potravinami je bezproblémové, problémom je personál

Zásobovanie obchodov s potravinami je prakticky bezproblémové. Obchody začínajú mať však problémy s personálom. Uviedol to pre TASR Martin Katriak, prezident Zväzu obchodu (ZO) SR. Obchodným reťazcom podľa neho nie je zatiaľ jasné, čo robiť, ak by sa v niektorej predajni (potravín) zistil nositeľ nového koronavírusu. Viac si prečítate tu.

Matovič: Od pondelka bude zasadať permanentný krízový štáb

Od pondelka 23. marca bude zasadať permanentný krízový štáb, ktorý sa bude zaoberať riešením situácie s novým koronavírusom. Oznámil to predseda OĽaNO a dezignovaný premiér Igor Matovič na stredajšej tlačovej konferencii, na ktorej predstavil svoju vládu. Podpredsedníčka Za ľudí Veronika Remišová doplnila, že sa je snaha zvládnuť krízu do dvoch mesiacov.

VIDEO: Chceme krízu zvládnuť najneskôr do dvoch mesiacov, tvrdí Veronika Remišová.

Video

„Potrebujeme mať nonstop krízový štáb, ktorý bude mať prehľad o každom jednom kroku a opatrení, ktoré prijímajú aj okolité krajiny,“ priblížil Matovič. Dodal, že kľúčovými rezortmi na zvládnutie krízy budú ministerstvo vnútra a zdravotníctva v spolupráci s rezortom hospodárstva. Predseda SaS Richard Sulík, ktorý bude ministrom hospodárstva, chce pripraviť niekoľko desiatok opatrení na okamžité zmiernenie ekonomických dosahov krízy spojenej s novým koronavírusom.

Remišová, ktorá bude podpredsedníčkou vlády a ministerkou pre investície a regionálny rozvoj, uviedla, že bude od Európskej komisie žiadať, aby voľné a dostupné eurofondy presmerovala do čerpania pomoci, ktorá sa týka priamo zvládnutia tejto krízy. Eurofondy by mali byť využité na nákup zdravotníckych pomôcok, na pomoc nemocniciam, ako aj pomoc malým a stredným podnikateľom, čiže na vyrovnávanie a stabilizáciu ekonomickej situácie. „Budeme žiadať, aby v eurofondoch bola čo najvyššia miera flexibility,“ doplnila.

253 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19