Advokáti žiadajú premiéra, aby riešil problém lehôt

Predseda Slovenskej advokátskej komory (SAK) Tomáš Borec adresoval predsedovi vlády SR Petrovi Pellegrinimu (Smer) otvorený list, v ktorom ho žiada, aby riešil situáciu advokátskeho stavu v súvislosti s koronavírusom.

18.03.2020 19:44
debata (13)

Žiada legislatívne opatrenie na zmrazenie lehôt, podobné tomu z čias sovietskej okupácie. SAK o tom informuje na svojom webe. Viacero advokátov kontaktovalo v ostatných dňoch SAK s tým, že síce rešpektujú opatrenie Úradu verejného zdravotníctva SR o uzatvorení advokátskych kancelárií, avšak nedarí sa im ho aplikovať v úplnosti vzhľadom na prístup zo strany sudcov a polície.

Dôvodom je neustále nariaďovanie alebo neodročovanie už skôr nariadených pojednávaní na súdoch napriek opakovanému odporúčaniu zo strany Ministerstva spravodlivosti SR, uviedol Borec. Ten dodáva, že sa s rovnakou situáciou stretávajú advokáti u orgánov činných v trestnom konaní. Úkony sa realizujú napriek odporúčaniu sústrediť sa iba na neodkladné úkony trestného konania. To sa podľa Boreca deje aj za prítomnosti osôb, u ktorých je overená informácia, že podliehajú povinnej karanténe. Takáto situácia ohrozuje sudcu, prokurátora, účastníkov konania, advokátov a pri následnom rešpektovaní povinnej karantény znefunkčňuje celý súdny systém, myslí si Borec.

Riešenie vidí SAK v právnej regulácii, ktorá zabezpečí napríklad prerušenie procesných a hmotnoprávnych lehôt. Ako inšpiráciu uvádza SAK zákon o prechodnej úprave niektorých lehôt, ktorý bol prijatý v roku 1968 ako dôsledok invázie vojsk Varšavskej zmluvy do vtedajšieho Československa.

Hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Zuzana Drobová avizovala, že sa minister Gábor Gál (Most-Híd) vyjadrí vo štvrtok.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenská advokátska komora #koronavírus