Na Slovensku pribudlo 19 nových prípadov nákazy. Je ich 123

Na Slovensku pribudlo vo štvrtok 19 nových prípadov nákazy koronavírusom, celkový počet evidovaných prípadov ochorenia COVID-19 teda stúpol na 123. Po zasadnutí vlády to oznámil dosluhujúci premiér Peter Pellegrini (Smer) s tým, že doteraz celkovo 2316 vyšetrených má negatívny nález.

19.03.2020 12:20 , aktualizované: 17:33
debata (482)

V domácej izolácii v Bratislave sa nachádzajú dvaja muži, jeden z nich s cestovateľskou anamnézou z Anglicka. Dve ženy ležia na oddelení infektológie v Ružomberku. Obe mali cestovateľskú anamnézu v Česku.

Šesť mužov a dve ženy ležia vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne. Muž z Giraltoviec a muž z Prešova ležia vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Prešove. Dvom ženám a jednému mužovi boli urobené domáce odbery v Bratislave. Kontakt s nakazenou osobou mala žena zo Štúrova, ktorá je momentálne v domácej izolácii. Muž z Prešova, ktorý leží vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Prešove, mal tiež kontakt s nakazeným človekom.

„Ak sa započíta aj prípad pani, ktorá zomrela, nie z dôvodu ochorenia COVID-19, tak je to spolu 124 prípadov,“ povedala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.


Žiadna krajina nie je schopná otestovať celú populáciu na ochorenie COVID-19, uviedol ďalej dosluhujúci premiér, ktorý tak odpovedal na otázku, či Slovensko testuje v dostatočnom množstve. Rozsah testovania podľa Pellegriniho musia zvažovať odborníci a je realizovaný v takej miere, akú požadujú úrady a nemocnice.

„Nebude sa robiť testovanie a ani si nemyslím, že je správne testovať niekoho, kto má len pocit, že by mohol byť ohrozený, a chce dobre spať. Tých setov nie sú desaťtisíce a my nemôžeme plytvať testmi len pre niekoho komfort a nemať ich na pacientov, ktorí to budú potrebovať,“ povedal Pellegrini.

Zo zahraničia prídu stovky až tisíce Slovákov

V nasledujúcich dňoch prídu pre situáciu okolo koronavírusu zo zahraničia späť na Slovensko stovky až tisíce Slovákov. Mnohí z Talianska a Španielska. Upozornil na to končiaci premiér Pellegrini. Spoločne s dosluhujúcou ministerkou vnútra Denisou Sakovou (Smer) a končiacim ministrom zahraničných vecí Miroslavom Lajčákom (nominant Smeru) žiadajú Slovákov, ktorí sa vracajú alebo už prišli zo zahraničia, o disciplinovanosť a rešpekt voči iným občanom Slovenska.

Problémom sa podľa nich stávajú tí, ktorí po návrate zo zahraničia odmietajú dodržať povinnú 14-dňovú karanténu v štátnych zariadeniach, ako je napríklad karanténne centrum v Gabčíkove. „Prosíme o disciplinovanosť všetkých občanov, ktorí prichádzajú do SR zo zahraničia. Nech si uvedomia, že ich prijíma republika, a nech majú troška zodpovednosti a solidárnosti k ľuďom, ktorí tu žijú dlhé roky či celý život, a nech dodržujú pravidlá, ktoré im nastavil štát,“ povedala Saková. Slovákov, ktorí prišli zo zahraničia, podľa jej slov testujú a pokiaľ sú ich výsledky negatívne, zo zariadení sa posielajú do domácej karantény.

Lajčák tvrdí, že počúvajú od niektorých nadávky, keď ich štát žiada, aby ostali v karanténe. „Neuvedomujú si, že je to pre dobro nás všetkých,“ poznamenal dosluhujúci šéf slovenskej diplomacie. Myslí si, že niektorí chcú len tú lepšiu stránku dohody, a to, aby ich štát len doviezol späť do vlasti. „Zároveň nám však vyčítajú, že majú dodržať to, čo občania žijúci v SR považujú za normálne, a to správať sa disciplinovane,“ uviedol Lajčák. V prípade repatriácie tvrdí, že je zbytočné sa upierať na vládny letecký špeciál, pokiaľ ide o prepravu osôb. Lajčák tvrdí, že štát má dohodu s komerčnými leteckými prepravcami. V sobotu (21. 3.) odlieta podľa jeho slov prvé lietadlo z Londýna a o päť dní zo Spojených štátov amerických. „S lietadlami nie je problém,“ ubezpečil.

Pellegrini vyzval občanov SR, aby „podržali“ novú vládu Igora Matoviča (OĽaNO) a „prinútili“ ísť ľudí vracajúcich sa zo zahraničia do povinnej karantény v štátom stanovených priestoroch. „V opačnom prípade, keď sem príde 500 ľudí z Talianska a rozpŕchne sa po celom území Slovenska, ja neviem potom garantovať zdravie občanov,“ dodal Pellegrini.

V Bratislave pristálo lietadlo so zdravotníckym materiálom

Z Číny na Slovensko dorazilo milión jednorazových rúšok a 100-tisíc rýchlotestov na nový koronavírus. Po pristátí vládneho špeciálu z Číny to na brífingu na bratislavskom letisku uviedol premiér Pellegrini . Nejde však o dodávku, ktorá súvisí s kontraktom Štátnych hmotných rezerv, tá sa ešte len má realizovať. Ide o iniciatívu ministerky vnútra Denisy Sakovej (Smer) a jej rezortu. „V živote som tak neočakával pristátie lietadla, ako som ho očakával dnes," uviedol Pellegrini.

VIDEO: V Bratislave pristálo lietadlo so zdravotníckym materiálom

Video

Premiér poďakoval čínskej strane za ochotu. Aj vďaka nášmu prístupu spred niekoľkých týždňov podľa neho patríme ku krajinám, ku ktorým sa tento tovar dostal. „Držme si palce, aby v nasledujúcich hodinách pristáli ďalšie lietadlá z Turecka, opäť je to v gescii ministerky vnútra," konštatoval. Situácia by podľa neho mohla byť na niekoľko dní či týždňov dopredu upokojená. Ako uviedla Saková, v tureckých dodávkach sú najmä respirátory FFP3 a FFP4. V procese sú ďalšie objednávky rúšok, niekoľko miliónov by podľa nej malo prísť v nasledujúcich dňoch.

Zdravotnícky materiál, ktorý k nám dorazil, smeruje na bezpečnostné sklady ministerstva vnútra. Rozdeľovať sa bude podľa pokynov rezortov vnútra a zdravotníctva. „Už tento týždeň začala distribúcia niekoľko tisíc rúšok, ktoré už boli na sklade," konštatoval Pellegrini. Ako dodal, toto sú ďalšie, ktoré sú pripravené primárne pre tých, ktorí vykonávajú najdôležitejšie úlohy pre štát.

Nakazená dôchodkyňa umrela na infarkt

Dôvodom úmrtia 84-ročnej seniorky, ktorá bola pozitívne testovaná na nový koronavírus, bol s vysokou pravdepodobnosťou masívny infarkt myokardu. Po výsledkoch pitvy o tom vo štvrtok informoval dosluhujúci predseda vlády Pellegrini.

„Na Slovensku v každom prípade ešte nemáme prípad úmrtia v dôsledku infikovania koronavírusom SARS-CoV-2,“ zdôraznil.

O úmrtí seniorky, v snahe zabrániť dezinfomáciám, hovoril Pellegrini v stredu po rokovaní vlády a ústredného krízového štábu. Upozornil na to, že hoci bola seniorka vzhľadom na kontakt s blízkymi, ktorí boli v postihnutých oblastiach v zahraničí, pozitívne testovaná na nový koronavírus, nie je možné automaticky spájať jej úmrtie s touto nákazou. Seniorka podľa jeho slov trpela viacerými vážnymi zdravotnými ťažkosťami, vrátane vážnych srdcovo-cievnych ochorení.

Ďalších 20 ľudí ide z Gabčíkova domov

Ministerka vnútra Denisa Saková uviedla, že ďalších 20 ľudí, umiestnených do karanténneho centra v Gabčíkove, ide domov. Prepustili ich do domácej karantény po tom, ako im boli urobené testy na COVID-19 s negatívnym výsledkom.

Ľudia zo zahraničia, ktorí sú na povinnej karanténe v Gabčíkove, sa však sťažujú na zlé podmienky. Polícia im odkazuje, že nie sú v hoteli. Vyplýva to z príspevku zverejneného políciou na sociálnej sieti. Do povinnej karantény musí ísť povinne každý človek, ktorého prevoz zo zahraničia zabezpečí Slovensko. Ministerstvo vnútra má na takéto prípady vyčlenené špeciálne ubytovacie zariadenia v Gabčíkove či Liptovskom Jáne. Sociálne siete však zaplavili príspevky ľudí, ktorí sa sťažujú na povinnú karanténu v zariadení ministerstva vnútra pre zlé hygienické podmienky či slabé informovanie zo strany polície.

Bratislava dočasne pozastavila práce na električkovej radiále

Mesto Bratislava dočasne pozastavilo práce na Karlovesko-dúbravskej električkovej radiále. Dôvodom je aktuálna situácia v súvislosti so šírením nového koronavírusu a prijaté opatrenia na úrovni štátu. Práce sú predbežne pozastavené do stredy (25. 3.), ich dosah na celkový harmonogram magistrát zatiaľ nepredpokladá. TASR o tom informoval hovorca hlavného mesta Peter Bubla.

Počas uplynulého víkendu sa začali práce na trati pri električkovom tuneli. Cieľom bolo vymeniť výhybky pri tuneli tak, aby bola zabezpečená premávka električiek cez tunel na Nábrežie arm. gen. Ludvíka Svobodu po začatí tretej etapy modernizácie radiály. Naplánovaná je od mája tohto roka.

Testy na nový koronavírus sú plne pod koordináciou štátu

Laboratórne testy na diagnostiku nového koronavírusu sa realizujú plne pod koordináciou štátu. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová s tým, že denne bude vyšetrených do 700 vzoriek.

Pripomenula tiež, že do konca týždňa sa s testovaním začne aj v Trenčíne. Aktuálne sa vyšetrujú vzorky v Bratislave, Košiciach a v Banskej Bystrici. Pripravené pomôcť štátu sú podľa MZ SR aj súkromné laboratórne zložky. „V súčasnej dobe, kedy je na celom svete nedostatok materiálu, poskytnú štátu zásoby na testovanie,“ komentoval rezort.

Asociácia laboratórií zároveň vo štvrtok na stretnutí na pôde MZ SR deklarovala za tri laboratórne súkromné spoločnosti, že nebudú vykonávať samostatné testovanie vo vlastnej réžii pre samoplatiteľov z dôvodu zachovania systému a štruktúry v zbere dát a ďalších epidemiologických krokov. „Svoje kapacity na testovanie ponúknu len v prípade potreby, ak by štát uvedené kapacitne nezvládal,“ zdôraznil rezort.

MZ SR bude cez národný klinický tím monitorovať kapacity všetkých poskytovateľov laboratórnej diagnosticky v oblasti zdravotníckych pracovníkov vyškolených na ochorenie COVID-19.

482 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19