Pellegrini: Odovzdávame novej vláde plne funkčný štát, avšak v ťažkom čase

Nová vláda Igora Matoviča (OĽaNO) dostane od končiaceho vládneho kabinetu plne funkčný štát, avšak pre situáciu okolo nového koronavírusu v ťažkom čase. Vyhlásil to dosluhujúci premiér Peter Pellegrini (Smer) po štvrtkovom rokovaní vlády, ktoré bolo pre tento kabinet posledným. V piatok totiž podá súčasná vláda demisiu.

19.03.2020 15:19 , aktualizované: 16:46
pellegrini vláda fototermín Foto: ,
Na snímke spoločné fotenie členov vlády SR po 203. rokovania vlády SR v Bratislave 19. marca 2020.
debata (1171)

VIDEO: Tlačová konferencia po poslednom rokovaní vlády.

Video

„Odovzdávame novej vláde plne funkčný štát s kopou šikovných ľudí a je na novej vláde, ako to uchopí,“ vyhlásil Pellegrini po poslednom rokovaní vlády, na ktorom odvolali všetkých súčasných štátnych tajomníkov i vedúceho Úradu vlády SR. Vládny kabinet, na ktorého čele stál, podľa neho podával maximálne profesionálny výkon a ani jeden minister či ministerka z neho nemuseli odísť pre kauzu či svoju neschopnosť.

Kľúčovou prioritou novej vlády bude podľa končiaceho premiéra boj s koronavírusom, ochrana zdravia a bezpečnosť ľudí. „Nech sa novej vláde darí a prináša ľuďom čo najlepšie riešenia,“ podotkol Pellegrini, ktorý sa poďakoval končiacim ministrom za ich odvedenú prácu. Odporučil im, aby nevnímali hodnotenia, ktoré im vystavia médiá a jednotliví novinári, ale aby sa riadili tým, ako to vnímajú a čo hovoria bežní ľudia.

Premiérske kreslo som preberal v ťažkej situácii, v ešte ťažšej ho odovzdávam, povedal pred štvrtkovým rokovaním vlády Pellegrini. Svoje pocity pred posledným zasadnutím vlády opísal, že je unavený, ale aj smutný, že to už končí a do exekutívy prídu iní.

„Robili sme, ako sme vedeli. Možno sa nám všetko nepodarilo urobiť tak, ako si to všetci predstavovali, ale robili sme to každý deň najlepšie, ako sme si mysleli,“ povedal Pellegrini. Tvrdí, že to nemali ľahké, keď v čase po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, ktorá zasiahla Slovensko, preberali vládu. Priznáva však, že budúci premiér Igor Matovič (OĽaNO) to bude mať pre situáciu okolo nového koronavírusu ešte ťažšie.

VIDEO: Pellegrini otvára posledné zasadnutie vlády.
Video

Lajčák je vyrovnaný so všetkým

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru) povedal pred rokovaním vlády, že je vyrovnaný so všetkým. „Je veľa vecí, ktoré mi budú chýbať a je dosť dlhý zoznam vecí, kde som šťastný, že sa s nimi nebudem potýkať,“ povedal. V každom vládnom kabinete sa podľa jeho slov vytvorí istý tímový duch. „Tie vzťahy medzi členmi vlády sú vždy bližšie než medzi poslaneckými klubmi za tie isté politické strany v parlamente. Cítime spoločnú zodpovednosť a tá nás istým spôsobom zbližuje,“ skonštatoval.

VIDEO: Dosluhujúci premiér pred posledným rokovaním vlády.

Video

Matečná sa vráti k podnikaniu

Ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná (SNS) sa po skončení svojho pôsobenia na čele agrorezortu pravdepodobne vráti k podnikaniu. Uviedla to pred štvrtkovým, posledným rokovaním dosluhujúceho vládneho kabinetu.

„Potrebujem si určite oddýchnuť, pretože neviem, či bol niekto predo mnou štyri roky generálnym riaditeľom (Slovenského pozemkového fondu, pozn. TASR) a potom štyri roky ministrom poľnohospodárstva. Takže si oddýchnem. Predtým som podnikala v poľnohospodárskom poradenstve, určite sa potom vrátim k tomu, čo som robila a čo viem robiť,“ avizovala Matečná.

„Urobili sme toho veľmi veľa pre rezort, ktorý vediem, aspoň z môjho pohľadu. Odchádzam so spokojnosťou na duši, že odovzdávam (agro)rezort v plnej sile a s dobrým svedomím, že som urobila všetko, čo som vládala a ako som najlepšie vedela,“ zhodnotila. Dodala, že kolektív pracovníkov z MPRV jej „určite bude chýbať“. „Nie je to také jednoduché, proste im povedať ‚ahoj‘, ale tie vzťahy zostávajú,“ uzavrela.

Dosluhujúci vládny kabinet premiéra Pellegriniho sa vo štvrtok popoludní zišiel poslednýkrát. Predseda vlády v stredu avizoval, že ak sa nič mimoriadne v krajine nestane, program vlády bude venovaný len odvolávaniu štátnych tajomníkov jednotlivých ministerstiev a lúčeniu sa. V piatok podá končiaca vláda demisiu, v tento deň sa bude konať aj ustanovujúca schôdza Národnej rady (NR) SR. Nový vládny kabinet budúceho premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) vymenuje prezidentka SR Zuzana Čaputová v sobotu.

Končia aj vedúci úradu vlády a štátni tajomníci

Doterajší štátni tajomníci končia na svojich postoch. Dosluhujúci vládny kabinet premiéra Pellegriniho ich vo štvrtok podobne ako vedúceho Úradu vlády SR Matúša Šutaja Eštoka odvolal zo svojich funkcií. Vláda sa zaoberala aj svojou piatkovou (20. 3.) demisiou.

Štátnymi tajomníkmi na ministerstve vnútra boli Rudolf Urbanovič a Michal Bagačka. Na ministerstve školstva to boli štátni tajomníci Peter Krajňák, Oľga Nachtmannová a Jozef Gönci. Ako štátni tajomníci na ministerstve obrany pôsobili Marián Saloň a Róbert Ondrejcsák. V rámci rezortu životného prostredia pôsobili štátni tajomníci Norbert Kurilla a Boris Susko. Na ministerstve kultúry boli štátnymi tajomníkmi Ivan Sečík a Konrád Rigó, na ministerstve dopravy Ladislava Cengelová a Peter Ďurček.

Ako štátni tajomníci na ministerstve zdravotníctva pôsobili Jaroslav Ridoško a Stanislav Špánik. Na ministerstve zahraničných vecí boli štátni tajomníci František Ružička i Lukáš Parízek a v rezorte spravodlivosti štátna tajomníčka Edita Pfundtner. Na ministerstve práce, sociálnych vecí a rodiny pracovali štátni tajomníci Branislav Ondruš a Ivan Švejna, v rezorte pôdohospodárstva Anton Stredák a Gabriel Csicsai. Na ministerstve financií bola štátna tajomníčka Dana Meager. Vojtech Ferencz a Rastislav Chovanec pôsobili ako štátni tajomníci na ministerstve hospodárstva.

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #vláda SR #Peter Pellegrini