Linka IPčko.sk zaznamenala v súvislosti s pandémiou 729 kontaktovaní

Klienti sa pýtajú na to, ako zvládnuť rodinné vzťahy v karanténe, či a ako riešiť konfliktné situácie. Psychológovia z online poradni vnímajú aj zvýšené riziko domáceho a sexuálneho násilia, hovoria s ľuďmi aj o tom, ako zvládnuť čakanie na výsledky z testovania na koronavírus.

19.03.2020 17:15
debata

Psychológovia preto pripravili aj osvetovú kampaň a tiež metodické webináre pre odborníkov. Agentúru SITA o tom informoval psychológ Marek Madro.

Uvádza, že záujem o služby psychologickej podpory a poradenstva je v dňoch „prítomnosti koronavírusu“ na online linke dôvery IPčko.sk trojnásobný oproti bežnému roku. Aktuálne 60 odborne školených psychológov denne od 7:00 do 24:00 hod. poskytuje cez chat bezplatnú a anonymnú pomoc a podporu prevažne mladým ľuďom.

„V týchto dňoch núdzového stavu v krajine ľudia častejšie siahajú po odborníkoch a na IPčko.sk hľadajú podporu najmä pri psychologickom strese a tlaku, ktorý je všade okolo. Teraz je obzvlášť cítiť, že takýchto služieb podpory je chronický nedostatok,“ povedal Madro a ďalej upozorňuje, že je veľmi dôležité, aby ľudia vedeli o možnostiach pomoci. Malo by teda ísť o viditeľné a dostupné kvalitné podporné služby, pretože tak, ako sa ľudia starajú o svoju fyzickú imunitu, je podľa neho teraz veľmi dôležitá aj duševná imunita.

Aj napriek rozšírenosti koronavírusu na celom svete Madro pripomína, že existujú aj iné ťažkosti, a preto psychológovia pripravili aj kampaň #dámeto, ktorej cieľom je podporiť takúto spolupatričnosť a podporu medzi ľuďmi. „Pozývame ňou ľudí, aby napísali cez sociálne siete alebo formou SMS svojim kamošom, blízkym, spolužiakom zo základnej alebo strednej školy, jednoducho hocikomu, koho majú vo svojom telefónnom zozname alebo friendliste na sociálnych sieťach, ideálne aj takým, s ktorými dlho neudržiavali kontakt. Vyzývame ich, aby im napísali povzbudivé slová, že na nich v týchto dňoch myslia a spýtali sa, ako zvládajú tieto ťažšie dni. Cieľom je povzbuď ich, že spolu toto ťažké obdobie zvládnu.“ Informuje spoluautorka kampane, psychologička Lenka Nemcová. Psychológovia tiež upozorňujú, že na IPčko.sk sa obracajú prevažne mladí ľudia, ktorí majú strach o vlastnú bezpečnosť.

Madro pridáva aj zopár rád, pretože izolácia môže ľudí spojiť s členmi rodiny viac ako doteraz alebo ich od seba na nejaký čas oddialiť. Podľa neho je dôležité byť k ľuďom vo svojom okolí ohľaduplný a tolerantný. Odporúča spoločné aktivity ako je hranie spoločenských hier, varenie, sledovanie filmov a seriálov. Zároveň upozorňuje aj na negatíva, ktoré súčasná situácia spôsobuje. „Dlhodobo poukazujeme na nevyhnutnosť komplexnej a systémovej pravidelnej podpory už etablovaných liniek pomoci a oblasti podpory duševného zdravia zo strany štátu. V týchto dňoch pociťujeme obrovský nápor aj zo strany pracovníkov novovznikajúcich krízových liniek, ktorí žiadajú o metodickú pomoc a podporu. Je to mimo našich momentálnych odborných kapacít. A zároveň nám chýbajú finančné zdroje na posilnenie našich vlastných odborných kapacít,“ dodáva

Linky dôvery, na ktoré je možné sa v tejto chvíli obrátiť:

IPčko.sk – chat, email, denne od 7:00 do 24:00

Linka detskej istoty: (Nonstop) – 116 111

Linka detskej dôvery (v pracovných dňoch od 14:00 do 20:00) – www.linkadeti.sk, 0907 401 749

Linka dôvery Nezábudka Ligy za duševné zdravie – (Nonstop) 0800 800 566

debata chyba
Viac na túto tému: #linka #koronavírus