Kollára zvolili za predsedu parlamentu. Väčšina výborov pozná svojich šéfov

Na ustanovujúcej schôdzi Národnej rady (NR) SR pre nasledujúce volebné obdobie bol za predsedu NR SR zvolený Boris Kollár, predseda hnutia Sme rodina. Pri tajnej voľbe za predsedu NR SR ho podporilo 106 poslancov. Poslanci si zvolili aj podpredsedov parlamentu a predsedov parlamentných výborov.

20.03.2020 07:45 , aktualizované: 18:44
Boris Kollár / NR SR Foto:
Nový predseda Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) Boris Kollár počas ustanovujúcej schôdze NR SR v piatok 20. marca 2020 v Bratislave.
debata (2106)

Andrej Danko odovzdal Kollárovi vedenie schôdze a Národnej rady SR. Kollár mu poďakoval a zaželal veľa pracovných úspechov. Potom sa postavil pred plénum a predniesol svoj prvý prejav z postu šéfa parlamentu. Hovoril v ňom najmä o nutnosti riešiť krízu s novým koronavírusom.

Danko zaželal novému vedeniu parlamentu, aby sa mu darilo pri práci. Zdôraznil potrebu riešenia problémov ľudí. Poukázal aj na zložitú situáciu v súvislosti s koronavírusom, je však presvedčený, že Slovensko aj túto situáciu zvládne.

VIDEO: Richard Sulík (SaS) označil Ľuboša Blahu za koronavírus a dodal, že ho treba izolovať od spoločnosti. Reagoval na to, že by ho Smer rád videl v čele ľudskoprávneho výboru.

Video

Kollár vyzýva opozíciu a koalíciu na spoluprácu

Ľudia od novej vlády a parlamentu neočakávajú plané reči, ale rázne skutky a zmenu. Dôležité je, aby sa vládna koalícia aj opozícia spojili aj v súvislosti s mimoriadnou situáciou pre šírenie nového koronavírusu na Slovensku. Zdôraznil to nový predseda NR SR Kollár po tom, ako ho poslanci na piatkovej ustanovujúcej schôdzi zvolili do funkcie.

„Je dôležité, aby sme sa v týchto ťažkých časoch, opozícia aj koalícia, spojili. Sme na jednej lodi,“ povedal Kollár a poukázal na hroziacu zdravotnícku i hospodársku krízu. Podotkol, že v pléne parlamentu sa prijímajú zákony pre všetkých ľudí, preto by sa podľa neho nemali poslanci prizerať na to, kto aký návrh predkladá, ale načo ho predkladá.

Kollár sa zároveň poďakoval odchádzajúcej vláde Petra Pellegriniho (Smer) za to, čo urobila v súvislosti s mimoriadnou situáciou na Slovensku. Zároveň sa poďakoval zdravotníkom, záchranným zložkám či pracovníkom v laboratóriách a ďalším ľuďom, ktorí denne pracujú napríklad v obchodoch či službách.

Podpredsedami parlamentu sú Grendel a Šeliga

Poslanci NR SR si zvolili aj dvoch podpredsedov parlamentu. Sú nimi Gábor Grendel (OĽaNO) a Juraj Šeliga (Za ľudí). Zvyšných dvoch by si mali zvoliť na nasledujúcej schôdzi. Kandidovať má Peter Pellegrini (Smer), za SaS sa spomína Milan Laurenčík.

V tajnom hlasovaní bolo platných 132 hlasov. Za zvolenie Grendela bolo 108 poslancov, proti 20, štyria sa zdržali. Šeligu volilo 88 zákonodarcov, proti bolo 31, zdržali sa 13 poslanci.

Novozvolení poslanci Národnej rady si v piatok prvýkrát sadli do parlamentných lavíc. Ako prvé zložili sľub. Vláda Petra Pellegriniho v piatok podá demisiu. Nová vláda Igora Matoviča bude vymenovaná v sobotu.

Poslanci síce do parlamentu prišli v rúškach a rukaviciach, ale sľub niektorí skladali bez nich. Medzi nimi napríklad Richard Sulík alebo Robert Fico.

Väčšina výborov má svojich predsedov

Väčšina výborov NR SR už pozná svojich predsedov. Zvolení boli na piatkovej ustanovujúcej schôdzi parlamentu na základe dohody, že koalícia obsadí 12 predsedníckych postov a opozícia sedem.

OĽaNO má nateraz šesť predsedníckych kresiel, Sme rodina dve, SaS dve a Za ľudí dve. Smer dostal nateraz dve predsednícke kreslá, ĽSNS jedno.

Zoznam zvolených predsedov výborov:

  • Predsedníčka Výboru NR SR pre zdravotníctvo – Jana Cigániková (SaS)
  • Predseda Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť – Juraj Krúpa (OĽaNO)
  • Predsedníčka Výboru NR SR pre sociálne veci – Jana Žitňanská (Za ľudí)
  • Predseda Zahraničného výboru NR SR – Juraj Blanár (Smer)
  • Predseda Ústavnoprávneho výboru NR SR – Milan Vetrák (OĽaNO)
  • Predseda Výboru NR SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport – Richard Vašečka (OĽaNO)
  • Predseda Výboru NR SR pre kultúru a médiá – Kristián Čekovský (OĽaNO)
  • Predseda Výboru NR SR pre verejnú správu a regionálny rozvoj – Jozef Lukáč (Sme rodina)
  • Predseda Výboru NR SR pre európske záležitosti – Tomáš Valášek (Za ľudí)
  • Predseda Výboru NR SR pre financie a rozpočet – Marián Viskupič (SaS)
  • Predseda Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti – Peter Kremský (OĽaNO)
  • Predseda Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie – Jaroslav Karahuta (Sme rodina)
  • Predsedníčka Mandátového a imunitného výboru NR SR – Anna Andrejuvová (OĽaNO)
  • Predseda Osobitného kontrolného výboru na kontrolu činnosti SIS – Erik Tomáš (Smer)
  • Predseda Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti NBÚ – Martin Beluský (ĽSNS)

Kotleba nebude šéfovať výboru na kontrolu činnosti vojenského spravodajstva

Predseda ĽSNS Marian Kotleba nebude šéfovať výboru N) SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva (VOS). Rozhodli o tom poslanci v tajnom hlasovaní na piatkovej ustanovujúcej schôdzi parlamentu.Hla­sovalo zaňho len 46 poslancov z prítomných 138 poslancov. Platných bolo 133 hlasov.

Poslanca Martina Beluského z ĽSNS parlament zvolil do čela parlamentného výboru na kontrolu činnosti Národného bezpečnostného úradu. Získal 75 zo 135 platných hlasov, prítomných bolo 138 poslancov, tri hlasy boli neplatné.


VIDEO: Ustanovujúca schôdza parlamentu.

Blahu nezvolili za predsedu ľudskoprávneho výboru

Poslanci NR SR na dnešnej ustanovujúcej schôdzi nezvolili Ľuboša Blahu (Smer) za predsedu Výboru NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny. Za jeho zvolenie hlasovalo iba 55 zo 144 poslancov, pričom potrebný bol zisk nadpolovičnej väčšiny hlasujúcich poslancov. Proti jeho zvoleniu bolo 84 poslancov a piati sa zdržali.

Opozičné strany Smer a ĽSNS disponujú v parlamente dokopy 55 mandátmi. Za Blahu tak nehlasoval žiaden poslanec koaličných strán. Opakovaná voľba sa uskutoční na ďalšej parlamentnej schôdzi. Ostatní kandidáti na predsedov parlamentných výborov hlasovaním prešli.

Predstavitelia strán Za ľudí, Sloboda a Solidarita (SaS) a hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) ešte pred začiatkom rokovania parlamentu vyhlásili, že Blahu nepodporia do funkcie predsedu ľudskoprávneho výboru NR SR.

Pokračovať vo voľbe sa bude v utorok

Poslanci zasadnú po ustanovujúcej schôdzi NR SR do lavíc opäť v utorok. Informoval o tom predseda parlamentu Kollár.

Voliť na nej majú chýbajúcich dvoch podpredsedov parlamentu. Kandidovať má za Smer Peter Pellegrini, za SaS sa spomína Milan Laurenčík. Okrem toho majú poslanci zvoliť aj chýbajúcich predsedov parlamentných výborov.

Šeliga si myslí, že svoju funkciu získal aj vďaka organizovaniu protestov

Novozvolený podpredseda parlamentu Šeliga (Za ľudí) si myslí, že svoju funkciu získal aj vďaka organizovaniu protestných zhromaždení v rámci iniciatívy Za slušné Slovensko. Šeliga to uviedol po dnešnej ustanovujúcej schôdzi, na ktorej bolo zvolené aj vedenie parlamentu.

„Vnímam to tak trochu cez prizmu námestí, že človek, ktorý organizoval zhromaždenia, je vo vedení národnej rady. Teší ma, že za mňa nehlasovali smeráci a kotlebovci, takže to tiež trochu vnímam ako svoju vizitku,“ povedal Juraj Šeliga.

Spor medzi novou koalíciou a opozíciou ohľadne voľby Ľuboša Blahu (Smer-SD) za predsedu ľudskoprávneho výboru Šeliga vníma ako hodnotovú otázku a kandidáta Smeru – sociálnej demokracie nepodporí.

Koaličnú dohodu majú podpisovať v sobotu

Lídri OĽaNO, Sme rodina, SaS a Za ľudí Igor Matovič, Boris Kollár, Richard Sulík a Andrej Kiska majú podľa informácií TASR podpísať koaličnú dohodu v sobotu dopoludnia.

Štvorlístok si už skôr podelil miesta vo vláde a v parlamente. OĽaNO obsadí vo vláde osem postov, Sme rodina a SaS po tri, Za ľudí dve. Vládu vymenuje prezidentka SR Zuzana Čaputová v sobotu. Premiérom bude Igor Matovič, úrad si preberie od Petra Pellegriniho popoludní.

Rezort zahraničia dočasne povedie zastupujúci minister, môže to byť Sulík

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) by mal po vymenovaní vlády dočasne viesť zastupujúci minister. A to po dobu, kým sa nový minister Ivan Korčok (nominant SaS) nevráti zo zahraničia a neabsolvuje karanténu. Povedal to Martin Klus (SaS) počas piatkovej ustanovujúcej schôdze Národnej rady (NR) SR. Dodal, že zastupujúcim ministrom by mohol byť šéf SaS Richard Sulík.

„Kým tu nie je minister a kým nie je reálne vymenovaný, preberá rezort zastupujúci minister,“ povedal Klus. Predpokladá, že to bude niektorý z ministrov za SaS. Dodal, že pravdepodobne to bude Sulík. „Ten bude viesť ministerstvo formálne a oficiálne do času, kým pán minister nepríde na Slovensko, neabsolvuje karanténu, a potom sa nechá vymenovať,“ uviedol.

Na otázku, kto bude okrem neho štátnym tajomníkom na MZVaEZ, odpovedal tým, že niekto kvalifikovaný z rezortu. „Nemusí to byť nominant žiadnej strany, jediným straníckym nominantom podľa informácií, ktoré mám, na ministerstve budem ja,“ povedal.

Strany a hnutia si vytvorili poslanecké kluby

Politické strany a hnutia si na piatkovej ustanovujúcej schôdzi Národnej rady (NR) SR vytvorili poslanecké kluby.

Klub OĽaNO povedie Michal Šipoš, Sme rodina Peter Pčolinský, SaS Anna Zemanová a Za ľudí Jana Žitňanská.

Predsedom klubu Smeru bude predseda strany Robert Fico, vo vedení klubu ĽSNS bude šéf strany Marian Kotleba.

Najsilnejším klubom v NR SR je OĽaNO, ktorému patrí 53 mandátov. Nasleduje Smer (38), Sme rodina a ĽSNS (po 17), SaS (13) a Za ľudí (12).

Ustanovujúca schôdza NRSR, Igor Matovič, Eduard...
Ustanovujúca schôdza NRSR, Richard Sulík
+3Ustanovujúca schôdza NRSR, Veronika Remišová

Niektorí sa vzdali mandátov

Poslanecký sľub zložili náhradníci na neuplatňované mandáty poslancov, ktorí sú ešte členmi vlády za Smer – sociálna demokracia (SD) vo vláde Petra Pellegriniho. Dosluhujúca vláda totiž podá demisiu až po ustanovujúcej schôdzi niekedy okolo večera. Taktiež poslanecký sľub zložili náhradníci za tých poslancov, ktorí sa mandátov v parlamente vzdali.

Poslaneckého mandátu sa vzdal bývalý prezident a šéf strany Za ľudí Andrej Kiska. Namiesto neho si mandát poslanca prevzal Tomáš Lehotský. Kresla poslancov za stranu Sloboda a Solidarita (SaS) sa vzdali bratislavský župan Juraj Droba a europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová. Namiesto nich do parlamentu nastúpili ako poslanci Jarmila Halgašová a Karol Galek. Mandátu poslankyne sa vzdala Danica Mikovčáková zo strany Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS). Namiesto nej si mandát prevzal Miroslav Suja.

Za siedmich členov Pellegriniho vlády za stranu Smer-SD nastúpili náhradníci. Dočasné budú poslancami Augustín Hambálek, Vladimír Jánošík, Ján Kvorka, Zdenko Svoboda, Branislav Ondruš, Pavol Goga a Mária Janíková.

Keď premiér Pellegrini podá večer demisiu do rúk prezidentky Zuzany Čaputovej, doterajší ministri zvolení do parlamentu za Smer-SD si poslanecké mandáty automaticky uplatnia. Konkrétne Peter Pellegrini, Richard Raši, Denisa Saková, Ján Richter, Ladislav Kamenický, Peter Žiga a Ľubica Laššáková.

Dezinfekcia v NR SR

Vstup do rokovacej sály bol podmienený dezinfekciou rúk, potom si noví poslanci navliekli rukavice a nasadili rúška. Uviedol to riaditeľ odboru komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie NR SR Tomáš Kostelník. „Budeme sa snažiť eliminovať rozširovanie vírusu tým, že dodržíme všetky ochranné opatrenia,“ povedal.

Do budovy môžu okrem poslancov a zamestnancov vojsť len ľudia, ktorí musia byť podľa protokolu prítomní.

„Každému, kto bude vchádzať do budovy parlamentu, môže byť meraná teplota, môžeme sa ich pýtať na cestovateľskú anamnézu alebo napríklad na symptómy, či neprejavujú niektoré z príznakov, ktoré sprevádzajú ochorenia novým koronavírusom,“ uviedol na webovej stránke parlamentu Kostelník.


VIDEO: Ako bude vyzerať piatkový parlament? Povie vám to Tomáš Kostelník z NR SR.

Video

Video

VIDEO: Budúci poslanci sa pripravujú na piatkový sľub.

Video
2k+ debata chyba
Viac na túto tému: #parlament #NR SR #nová vláda