Na Slovensku pribudlo 14 nakazených, spolu evidujeme 137 prípadov

Na Slovensku pribudlo v piatok 14 nových pozitívnych výsledkov na ochorenie COVID-19, negatívnych vzoriek bolo 354. Celkový počet ľudí s ochorením je tak na Slovensku 137. Z nemocníc prepustili už siedmich pacientov, ktorých liečili na ochorenie COVID-19. Negatívny výsledok na toto ochorenie ukázalo spolu doteraz 2 570 testov. Informovala o tom Zuzana Eliášová, hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR.

20.03.2020 13:00 , aktualizované: 19:23
SR Trnava koronavírus hygienický stan kontrola... Foto: ,
Na snímke personál nemocnice kontroluje pacientku v hygienickom stane pred Fakultnou nemocnicou v Trnave.
debata (142)

Medzi pozitívne testovanými boli aj tri osoby z karantény v Gabčíkove, ktoré sa vrátili z Rakúska.

  1. Muž, FN Nitra, Hronovce, kontakt s COVID-19
  2. muž, FN Trenčín, Moravské Lieskové
  3. muž, FN Trenčín, Považská Bystrica
  4. muž, Bratislava-Kramáre, Bratislava
  5. muž, Bratislava-Klenová, Malacky, Kontakt s osobou z rakúska
  6. muž, karanténa Gabčíkovo, Humenné, návrat z Rakúska
  7. muž, karanténa Gabčíkovo, Michalovce, návrat z Rakúska
  8. žena karanténa Gabčíkovo, Jakubovany, návrat z Rakúska
  9. muž, Bratislava-Kramáre, Bratislava
  10. žena, FNsP Prešov, Spišská Belá
  11. žena, UN Martin,
  12. muž, UN Martin,
  13. žena, UN Martin,
  14. muž, ÚNV Ružomberok, Paríž

Prepustili sedem pacientov

Z nemocníc prepustili už siedmich pacientov, ktorých liečili na ochorenie COVID-19. informovala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová. „Traja pacienti z Univerzitnej nemocnice Bratislava sú už prepustení, traja sú prepustení z Fakultnej nemocnice Trenčín a jeden prepustený pacient je z Banskej Bystrice,“ uviedla Eliášová. Dodala, že prepustení pacienti ešte dva týždne zostávajú z preventívnych dôvodov v domácej izolácii.

Asociácia sa obáva kolapsu nemocníc

Asociácia nemocníc Slovenska (ANS) sa obáva, že v dôsledku usmernenia hlavného odborníka Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR pre všeobecné lekárstvo môže dôjsť ku kolapsu nemocníc. Nemocnice dostávajú oznámenia od všeobecných lekárov o uzatváraní ambulancií pre fyzické návštevy pacientov. MZ SR pripomína, že aj naďalej poskytujú konzultácie, zabezpečujú predpis e-receptov a potvrdenia o práceneschop­nosti.

Usmernenie hovorí o tom, že v situácii, keď personál všeobecnej ambulancie nedisponuje ochrannými pomôckami, uzatvorí ambulanciu pre fyzickú návštevu pacientov a o situácii informuje lekára samosprávneho kraja a krajského odborníka e-mailom, priblížil pre TASR rezort zdravotníctva. Zdôraznil ale, že všeobecný lekár naďalej poskytuje telefonické alebo iné elektronické konzultácie a ďalšiu agendu.

„Zdravotná starostlivosť týmto usmernením nie je v žiadnom prípade ohrozená, práve, naopak, v súvislosti s ochorením COVID-19 sa chráni lekár pred prípadným prenosom nákazy, avšak pacientovi je naďalej k dispozícii telefonicky alebo elektronickou formou, čo je dnes aj základným všeobecným odporúčaním v súvislosti s kontaktom pacienta a všeobecného lekára. Odmietam snahu o šírenie paniky, že by dané mohlo ohroziť poskytovanie zdravotnej starostlivosti na Slovensku,“ komentovala hlavná odborníčka MZ SR pre všeobecné lekárstvo Adriána Šimková.

„ANS dôrazne upozorňuje, že v prípade realizácie uvedených krokov hrozí v blízkej dobe riziko kolapsu nemocníc, v dôsledku ktorého nebude zabezpečené poskytovanie zdravotnej starostlivosti v SR,“ uviedol v stanovisku riaditeľ kancelárie ANS Miroslav Valaštík. ANS združuje 75 malých a stredných nemocníc a iných zdravotníckych zariadení.

Na možný kolaps poukázala aj Asociácia súkromných lekárov (ASL) SR, a to z dôvodu nedostatku ochranných pomôcok. „Jednorazové rúška, plátené rúška, zopár rukavíc a návleky na topánky sú v boji s novým koronavírusom výsmechom. Žiadne respirátory, dezinfekcia a podobne,“ dodala ASL s dôvetkom, že problémom je aj vysoký vek viacerých ambulantných lekárov. Asociácia pripomenula, že jej ambulancie sú legitímnou súčasťou systému zdravotnej starostlivosti a jej zamestnanci sú rovnako ohrození, ale aj viazaní usmernením hlavného hygienika, ako zamestnanci štátnych zariadení.

Šesť zamestnancov Národného onkologického ústavu je v karanténe

Viacero zamestnancov Národného onkologického ústavu (NOÚ) v Bratislave je v karanténe po tom, ako 75-ročný muž zamlčal, že bol v kontakte s osobou s pozitívnou cestovateľskou anamnézou. Potvrdila to špecialistka pre styk s verejnosťou NOÚ Patrícia Kubicová.

V karanténe sú dvaja lekári, tri sestry a sanitárka. „Dvaja z nich využili možnosť ostať v karanténe v priestoroch NOÚ, kde nemajú prístup pacienti ani ostatní zamestnanci,“ priblížila Kubicová. Dodala, že pacienta do prevozu na infekčnú kliniku ihneď zaizolovali. V prísnej izolácii podľa Kubicovej ostáva aj pacient, s ktorým nakazený muž ležal na izbe. „V súčasnosti sa čaká na výsledky jeho vyšetrení,“ podotkla Kubicová.

Generálny riaditeľ NOÚ Tomáš Alscher opakovane vyzýva všetkých, ktorý musia navštíviť NOÚ, aby vo vstupnom filtri nič nezamlčali, pretože tým ohrozujú ostatných. Primárnym cieľom je teraz podľa Alschera ochrániť pacientov a zamestnancov v snahe zabrániť akémukoľvek ďalšiemu šíreniu nákazy nového koronavírusu.

Všetky opatrenia a obmedzenia nájdete TU.

Gröhling: Neviem si predstaviť, že po dvoch týždňoch sa deti vrátia do škôl

Nastupujúci minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS) si nemyslí, že by mohlo dôjsť k predčasnému ukončeniu školského roka. Pripúšťa však, že dočasné prerušenie vyučovania v súvislosti s výskytom nového koronavírusu bude dlhšie ako dva týždne. Uviedol to pred novinármi po piatkovej ustanovujúcej schôdzi Národnej rady SR.

O ďalšom vývoji v prípade prevádzky škôl bude hovoriť ešte počas najbližšieho víkendu s nastupujúcim ministrom zdravotníctva Marekom Krajčím (OĽaNO) a aj v rámci krízového štábu. „Neviem si predstaviť, že už po dvoch týždňoch sa vrátia žiaci do škôl, takže jedna z možností je predĺžiť prerušenie výučby o ďalšie dva týždne, ale o tomto budeme rokovať, preto nepredbiehajme,“ povedal. Uistil, že urobí všetko preto, aby sa školský rok skončil v plánovanom termíne.

Do úradu by mal fyzicky nastúpiť hneď po vymenovaní novej vlády prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou, teda v sobotu popoludní. „Mám dohodnuté stretnutie s pani končiacou ministerkou Lubyovou (SNS), že sa osobneme stretneme v sídle ministerstva, aby som prebral úrad i niektoré dokumenty,“ informoval. "Hneď potom budem mať stretnutie s jednotlivými ľuďmi a tímom, aby sme začali pracovať na tom, čo je potrebné, dodal.

UNB získala šesť pľúcnych ventilátorov

Univerzitná Nemocnica Bratislava (UNB) získala šesť nových pľúcnych ventilátorov, ktoré jej pomôžu pripraviť sa na veľký nával pacientov, ktorí môžu potrebovať umelú pľúcnu ventiláciu z dôvodu ochorenia COVID-19.

„Sú situácie, ako aj táto, na ktoré sa nedá dopredu pripraviť. Očakávaný nárast pacientov s potrebou umelej pľúcnej ventilácie, ktorý súvisí s ochorením COVID-19, by bez rýchlej pomoci zakúpenia veľkého množstva prístrojov bolo ťažké zvládnuť. Takto vieme byť pripravení pomôcť našim pacientom,“ povedala riaditeľka UNB Renáta Vandriaková. Prístroje nemocnici venovala spoločnosť Slovnaft.

Prístroje na umelú pľúcnu ventiláciu postupne inštalovali v Nemocnici sv. Cyrila a Metoda v Petržalke, v Novorodeneckej klinike M. Rusnáka v Petržalke a v nemocnici v Ružinove. Pľúcne ventilátory sú rôznych typov a zohľadňujú potreby jednotlivých nemocníc.

Nová vláda i krízový štáb by mohli zasadnúť v sobotu

Nová vláda by mohla zasadnúť ešte v sobotu po svojom vymenovaní a po tom, ako si líder OĽaNO a nový premiér Igor Matovič prevezme úrad vlády. Zasadnúť by mohol ešte v ten deň aj krízový štáb. Predpokladajú to budúci ministri školstva Branislav Gröhling (SaS) a zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO).

Gröhling priblížil, že na vláde by sa mali schvaľovať niektorí štátni a generálni tajomníci. Prioritou podľa neho je situácia v súvislosti s novým koronavírusom. Poznamenal, že už v sobotu by mal byť aj krízový štáb. V nedeľu by sa mali podľa jeho slov v tejto súvislosti stretnúť rezort školstva a zdravotníctva.

Pripustil, že následne by mohol krízový štáb zasadať aj v pondelok. „Myslím si, že iniciatíva aj zo strany pána premiéra je, že sa budeme stretávať každý deň,“ dodal Gröhling.

„Včera sme o tom diskutovali, že by sme veľmi radi hneď riešili situáciu zostra,“ povedal v súvislosti so sobotňajším krízovým štábom Krajčí. To, či naozaj krízový štáb zasadne ešte v sobotu, sa podľa jeho slov treba pýtať Matoviča.

142 debata chyba
Viac na túto tému: #Branislav Gröhling #koronavírus