Jankovská a ďalší sudcovia ostávajú vo väzbe

Monika Jankovská, sudcovia Denisa Cviková, Eugen Palášthy a Richard Molnár ostávajú vo väzbe. Spolu s nimi aj právnik Miroslav Mojto. Rozhodol o tom v piatok senát Najvyššieho súdu (NS) SR. Informovala o tom hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová. Jankovská a ďalší sudcovia a iné osoby sú obvinení z korupčných trestných činov v spojitosti s Marianom Kočnerom.

20.03.2020 13:10 , aktualizované: 13:48
monika jankovská Foto: ,
Bývalá štátna tajomníčka Ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská počas príchodu na Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici, 14. marec 2020.
debata (17)

Okrem toho, že bývalá štátna tajomníčka a sudkyňa Monika Jankovská ostáva vo väzbe, jej senát rozšíril dôvody väzby o preventívnu, aby jej bolo zabránené v pokračovaní trestnej činnosti. Dôvod na existenciu preventívnej väzby však súd nezistil u obvineného sudcu Eugena Palášthyho Okrem štvorice sudcov dnes súd potvrdil väzobné stíhanie aj pre advokáta Miroslava Mojta.

Najvyšší súd rozhodoval o sťažnostiach prokurátora a obvinených bez prítomnosti verejnosti aj procesných strán. Do väzby zobral obvinených sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici.

NAKA obvinila minulý týždeň v rámci akcie Búrka 18 osôb, z toho 13 sudcov, z trestných činov podplácania, prijímania úplatku a zasahovania do nezávislosti súdu. Medzi obvinenými je aj Marian Kočner. Skutky, ktorých sa korupčná trestná činnosť mala týkať zahŕňajú aj ovplyvňovanie sudkyne Zuzany Maruniakovej v kauze zmeniek TV Markíza. Tá prisúdila jednu zo zmeniek Marianovi Kočnerovi bez toho, aby skúmala ich pravosť. Za ich falšovanie je Kočner neprávoplatne odsúdený na 19-ročný trest odňatia slobody. Ovplyvňovať rozhodovanie súdu mal podľa uznesenia o vznesení obvinenia Marian Kočner cez Jankovskú. Maruniaková zaslala vyjadrenie súdu o tom, že chce s políciou spolupracovať. Svoju vinu však naďalej popiera.

Vzhľadom na to, že bolo viacero obvinených sudcami musel o ich možnosti väzobného stíhania rozhodnúť Ústavný súd. Ten tak urobil iba pri piatich z 13 sudcov. Ostatní sudcovia zostávajú naďalej obvinení, budú však stíhaní na slobode.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #súdnictvo #Najvyšší súd #sudcovia #Monika Jankovská #kauza Threema #Denisa Cviková