Kraje podporujú zmeny pre chod samospráv v núdzi

Upozornil na to predseda Trnavského samosprávneho kraja a predseda Združenia samosprávnych krajov SK 8 Jozef Viskupič.

20.03.2020 20:05
debata (2)

Poukazuje pritom na fakt, že súčasná mimoriadna situácia vyvolaná šírením koronavírusu výrazne obmedzuje aj riadne fungovanie zastupiteľských orgánov krajskej, ako aj miestnej samosprávy. „Zákon de facto nepredpokladá existujúcu situáciu a neumožňuje flexibilne reagovať, napríklad prispôsobenou formou rokovania zastupiteľstiev,“ upozornil Viskupič.

V mene SK8 sa pripojil k výzve, ktorú v piatok adresoval nastupujúcej vláde predseda Združenia miest a obcí Slovenska(ZMOS) Branislav Tréger, presadzujúci zaviesť v zákone o obecnom zriadení možnosť realizovať rokovania zastupiteľstiev v krízovom režime napríklad s možnosťou hlasovania per rollam (elektronicky).

Obce, mestá a samosprávne kraje, ktoré plánovali v týchto dňoch zasadnutia svojich zastupiteľstiev, sú nútené v záujme bezpečnosti a ochrany zdravia tieto zasadnutia rušiť a presunúť na iný termín, pričom nie je jasné, kedy to z pohľadu pretrvávajúceho núdzového stavu bude možné. Samosprávy upozorňujú, že nútený odklad môže spôsobiť vážne problémy, keďže nemožnosť rokovať znamená v konkrétnych prípadoch napríklad nemožnosť schváliť spolufinancovanie eurofondových projektov, voľbu kontrolóra či zmenu v rozpočte.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #K8 #koronavírus