Minister zahraničných vecí: Ivan Korčok

20.03.2020 00:00
debata (3)

Ministerstvo zahraničných vecí už riadil. Rezort viedol ako štátny tajomník, keď bol jeho šéf Miroslav Lajčák od septembra 2017 do septembra 2018 predsedom Valného zhromaždenia OSN. Patrí medzi najskúsenejších slovenských diplomatov. V súčasnosti je veľvyslancom v USA, túto funkciu zastával aj na mimoriadne dôležitých postoch v Nemecku a pri Európskej únii. Stálym predstaviteľom Slovenska pri EÚ bol dokonca netradične dlho, v rokoch 2009 až 2015, teda v časoch najhoršej finančnej krízy. Korčoka nominovala SaS, hoci sa zdalo, že tento post obsadí Martin Klus. Ten má byť štátnym tajomníkom. Korčok má 55 rokov, je ženatý a má dve deti.

Tri najdôležitejšie výzvy:

  1. Prispôsobenie slovenskej zahraničnej politiky meniacemu sa globálnemu prostrediu s ohľadom na prehĺbenie koordinácie európskych politík a fungovanie Slovenska v rámci V4.
  2. Opätovné hľadanie zahraničnopoli­tického konsenzu na Slovensku, ktorý sa postupne stráca, a najmä členstvo krajiny v NATO sa často priamo či nepriamo spochybňuje naprieč celým politickým spektrom.
  3. Nastavenie základných strategických dokumentov štátu, ktoré síce v minulom volebnom období schválila vláda, ale Bezpečnostná stratégia a Obranná stratégia neprešli v parlamente a je pravdepodobné, že sa bude pracovať na nových dokumentoch.
3 debata chyba
Viac na túto tému: #nová vláda