Na Slovensku pribudlo 41 nových prípadov nákazy koronavírusom

Premiér Igor Matovič (OĽaNO) na brífingu po prvom rokovaní vlády dnes oznámil, že Slovensko má 41 nových prípadov nákazy koronavírusom. Ide tak o najvyšší denný nárast výskytu tohto druhu ochorenia na Slovensku. Celkovo zatiaľ oficiálne evidujeme 178 prípadov ochorenia Covid-19.

21.03.2020 17:56 , aktualizované: 20:21
debata (807)

Na Slovensku bolo 21. 3. 2020 pozitívnych na koronavírusu 178 osôb, negatívnych 3 069, testovaných 3 247. Viac informácií o situácii na Slovensku TU. Všetky opatrenia nájdete TU.

Premiér zároveň vyzval seniorov a všetkých ľudí nad 65 rokov, aby zvážili každý svoj pohyb mimo domovov. Zároveň vyzval samosprávy, aby boli maximálne súčinné pri pomoci tejto skupine obyvateľstva, ktorá je podľa Matoviča počas šírenia epidémie koronavírusu najohrozenejšia.

Video: Igor Matovič potvrdil 41 nových prípadov nákazy koronavírusom na Slovensku.

Video

V najbližších dňoch noví ministri podľa Matoviča komunikovať s členmi jednotlivých krízových štábov na jednotlivých ministerstvách. V súvislosti so šírením nového koronavírusu by mali v pondelok ráno tieto štáby zasadnúť, následne by mal rokovať ústredný krízový štáb a popoludní by mala zasadnúť vláda.

Matovič tiež podotkol, že na Slovensku sa omnoho menej testujú ľudia na ochorenie Covid-19 ako v okolitých krajinách. Ak by sa viac testovalo, podľa jeho slov by bolo aj viac potvrdených prípadov.

„My máme zrejme medzi nami stovky nositeľov tejto choroby, ale keďže netestujeme, nevieme ich identifikovať, a tým pádom ohrozujeme samých seba. Aj to je problém, ktorý musíme veľmi rýchlo riešiť,“ dodal.

Zdravotníctvo musí byť v prvej línii záujmov štátu

Nový minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) si v sobotu prevzal ministerstvo po svojom predchodcovi Petrovi Pellegrinim (Smer-SD). Na tlačovej konferencii Krajčí informoval, že prináša reformu riadenej zdravotnej starostlivosti.

Krajčí zdôraznil, že musí teraz prevziať zodpovednosť vo veľmi ťažkej situácii. „Zdravotníctvo musí byť v prvej línii záujmov tohto štátu. Musí byť jeho prioritnou sociálnou službou hlavne teraz, keď sa ocitáme na takejto križovatke, ktorá preverí kvality nášho zdravotného systému,“ uviedol na margo šírenia sa nového koronavírusu.

Nový minister chce zlepšiť podmienky pre zdravotníkov a pacientov. Taktiež hovorí, že treba urýchlene začať stavať univerzitnú nemocnicu na Rázsochách v Bratislave. „Tá ma zabezpečiť to, aby sme mali dostatok lekárov, má zabezpečiť ich vzdelávanie a zároveň má zabezpečiť tú najkvalitnejšiu zdravotnú starostlivo, ktorú budeme potrebovať,“ poznamenal Krajčí. Dodáva, že má pripravenú reformu primárnej siete, reformu nemocničnej siete, akútnej urgentnej a dlhodobej starostlivosti.

Otázniky okolo postupu SŠHR

Matovič (OĽaNO) po rokovaní vlády tiež oznámil, že chce vedieť, akým spôsobom Správa štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR postupovala pri zabezpečovaní ochranných prostriedkov najmä pre nemocnice a zdravotníkov. V nedeľu chce prísť na SŠHR a stretnúť s predsedom Kajetánom Kičurom. V pondelok podľa Matovičových slov opäť zasadne vláda.

„Vzhľadom na medializované informácie postup štátnych hmotných rezerv nebol zrejme promptný, začali objednávať rúška a tieto prostriedky až potom, keď kríza koronavírusu bola prepuknutá. Zároveň podľa informácií nakupovali výrazne predražene,“ skonštatoval Matovič s tým, že chce počuť odpovede na všetky otázky. Zdôraznil, že je vo verejnom záujme vedieť, aký je stav a doterajší postup zo strany SŠHR.


Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

© Autorské práva vyhradené

807 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #koronavírus