Ministrom schválili pravé ruky, štátnych tajomníkov

V novej koalícii sú už známi viacerí budúci štátni tajomníci na ministerstvách. V prípade ministerstva obrany pôjde o malú kuriozitu – šéf a jeho zástupca budú takpovediac dátumové dvojčatá.

21.03.2020 18:59
debata (8)

Marian Majer sa stane pravou rukou ministra obrany Jaroslava Naďa (OĽaNO). Majer pracuje v kancelárii Róberta Ondrejcsáka, odchádzajúci štátneho tajomníka, ktorý sa dostal do funkcie ako nestranícky nominant strany Most-Híd.

Naď a Majer sa dlhé roky poznajú z pôsobenia v obranno-bezpečnostnom sektore, preto nie je prekvapujúce, koho si nový minister berie k sebe ako svojho zástupcu. Zhodou okolností obaja majú rovnaký dátum narodenia – 21. marec (mimochodom, táto sobota). Naď je ročník 1981, Majer je o rok starší.

Na ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí zmieri na post štátneho tajomníka Martin Klus (SaS). Pôvodne sa o ňom špekulovalo, že sa stane šéfom diplomacie, ale nakoniec kreslo získal nestraník a dlhoročný kariérny diplomat Ivan Korčok. Doteraz pôsobil ako veľvyslanec SR v USA. Tí, čo poznajú Korčoka trochu bližšie, vytušia, že zloženie novej vlády mu orientáciou vyhovuje, pretože zmýšľa pravicovo.

Klus sa s Korčokom uvidí v sídle ministerstva až budúci mesiac. Korčok po príchode z Washingtonu totiž musí ísť na 14 dní do karantény, čo súvisí s prevenciou proti koronavírusu. Ministerskú kanceláriu po Miroslavovi Lajčáka preto prevezme niekedy v apríli. Zatiaľ povedie rezort diplomacie šéf SaS Richard Sulík, ktorý je aj súčasne ministrom hospodárstva a prvým podpredsedom vlády.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #nová vláda