V Európe rastie počet nakazených, Merkelová je v karanténe

Počet oznámených prípadov nákazy koronavírusom v Európe prekročil hranicu 150-tisíc, pričom v Taliansku ich je viac ako 59 000. Epidémia v tejto krajine nadobúda hrozivé rozmery, Taliansko preto utlmí výrobu, ponechá len to, čo je nutné. Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa rozhodla pre domácu karanténu potom, ako bola informovaná, že lekár, ktorý ju očkoval, má pozitívny test na koronavírus. Celosvetovo sa nakazilo už takmer 330-tisíc ľudí, viac ako 14-tisíc ochoreniu podľahlo, naopak vyliečilo sa už vyše 97-tisíc osôb. Dianie sme sledovali online.

22.03.2020 06:00 , aktualizované: 23:46
debata (793)

Na Slovensku bolo 21. 3. 2020 pozitívnych na koronavírusu 178 osôb, negatívnych 3 069, testovaných 3 247. Viac informácií o situácii na Slovensku TU. Všetky opatrenia nájdete TU.

23:42 V kostole v Trenčianskej Teplej sa opakovane konala i napriek zákazu organizovať a usporadúvať hromadné podujatia pre epidémiu koronavírusu súkromná bohoslužba. Podľa polície sa jej zúčastnilo asi 20 ľudí, z toho väčšinu tvorili seniori. Kňaz, ktorý mal omšu vykonať uviedol, že verejnosť sa jej zúčastnila z vlastnej vôle. Predstaviteľ cirkvi bol políciou opätovne upozornený na protiprávne konanie.

22:45 Americká firma Gilead Sciences, ktorá vyvinula potenciálne účinný liek proti koronavírusu Remdesivir, prestáva „kvôli veľkému dopytu v posledných dňoch“ udeľovať povolenia k pokusnej liečbe. Jedinú výnimku budú tvoriť tehotné ženy a deti mladšie ako 18 rokov, uviedla dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie spoločnosti.

22:03 Nemenovaný muž v Izraeli vrátil pamiatkovému úradu starý rímsky projektil do katapultu zvaný balista, ktorý ukradol pred 15 rokmi v Jeruzaleme. Zlodej povedal, že v ňom súčasná pandémia koronavírusu vyvolala obavu, že sa blíži „apokalypsa a koniec sveta“, napísal spravodajský server Fox News.

Kamenný projektil starý približne 2000 rokov muž ukradol vo svojich 15 rokoch pri návšteve Národného parku Dávidovo mesto v Jeruzaleme. Od tej doby ho mal doma.

21:49 V Taliansku počet obetí koronavírusu prekročil 5000. Za posledný deň sa počet mŕtvych zvýšil o 651 na 5476. Infikovaných je celkom už 59 138, čo je o 5560 viac ako v sobotu. Informoval o tom dnes úrad civilnej ochrany. Podľa talianskych médií možno cez hrozivé absolútne čísla vidieť optimistický trend, pretože v posledných dňoch sa počty novo infikovaných chorôb Covid-19 začali znižovať.

21:34 Sýrska vláda v nedeľu potvrdila prvý prípad nákazy koronavírusom v krajine. Informovala o tom agentúra DPA. Podľa ministerstva zdravotníctva v Damasku sa vírusom infikovala osoba, ktorá prišla do Sýrie zo zahraničia. Vojnou postihnutá Sýria bola poslednou krajinou Blízkeho východu, ktorá potvrdila nákazu koronavírusu.

Sýrsky prezident Bašár Asad rozhodol o udelení amnestie a skrátil tresty za všetky trestné činy spáchané pred 22. marcom. Amnestiu ponúkol aj vojenským dezertérom, ktorí sa priebehu najbližších mesiacov vzdajú úradom. V najnovšom dekréte sa nehovorí, či je prepúšťanie väzňov motivované snahou zabrániť šíreniu koronavírusu v sýrskych väzniciach.

21:21 Viac ako 600 Čechov sa pre epidémiu koronavírusu v posledných dňoch vrátilo cez Nemecko do svojej vlasti špeciálne vypravených autobusy. Českej televízii to dnes v Berlíne povedal veľvyslanec SR v Nemecku Tomáš Podivínský.

„Sú to rôzne destinácie, je to Bali, je to Honolulu, ale je to napríklad aj Kanada, Londýn, Paríž,“ vymenoval Podivínský niektoré miesta, odkiaľ sa českí občania cez Nemecko v čase epidémie koronavírusu vracajú do ČR.

21:00 Vo Francúzsku druhý deň v rade evidovali viac ako sto obetí nákazy koronavírusom. Celkovo 674 osôb tu už podľahlo tejto nákaze, je medzi nimi i prvý lekár. V priebehu soboty sa nakazilo ďalších 1559 osôb, celkový počet infikovaných je 16 018. Na tlačovej konferencii to uviedol zástupca ministerstva zdravotníctva Jérôme Salomon. Francúzske úrady začali kontrolovať, či ľudia dodržiavajú pravidlá karantény. Doteraz policajti zaznamenali cez 22 000 priestupkov.

20:43 Na milánskom letisku Malpensa dnes pristálo lietadlo s 53 kubánskymi lekármi a zdravotníkmi, ktorí budú Taliansku pomáhať v boji proti epidémii koronavírusu. Lekári budú pôsobiť v meste Crema v lombardskom regióne, ktoré je najviac postihnuté epidémiou koronavírusu.

Kubánski lekári krátko po pristátí na milánskom... Foto: SITA/AP, Antonio Calanni
Koronavírus Kubánski lekári krátko po pristátí na milánskom letisku Malpensa, 22. marca 2020.

20:26 Vládam k úspešnému boju proti koronavírusu nestačí len poslať obyvateľov svojich krajín do preventívnej karantény. Obmedzenie pohybu musí sprevádzať aj dôsledné testovanie všetkých potenciálnych nakazených a ďalšie zdravotnícke opatrenia. Vyplýva to z dnešného rozhovoru popredného experta Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Mika Ryana vo vysielaní televízie BBC. Varoval, že bez doplnkových krokov sa po uvoľnení karanténnych režimov môže vírus znovu začať rýchlo šíriť.

20:24 Česká republika zaznamenala prvé úmrtie na ochorenie Covid-19 spôsobené koronavírusom. Ide o 95-ročného muža, ktorý bol hospitalizovaný v pražskej Nemocnici Na Bulovke, a trpel aj inými pridruženými ochoreniami, informoval v nedeľu večer server iDNES.cz.

19:54 Republikán Rand Paul sa stal prvým americkým senátorom, u ktorého potvrdili koronavírus. Senátor to oznámil v nedeľu prostredníctvom svojho twitterového účtu, informovala televízia CNN. Politik pritom nemá vedomosť o tom, že by sa bol stretol s nejakou infikovanou osobou.

18:55 Nemecká kancelárka Angela Merkelová ide okamžite do domácej karantény. Rozhodla sa tak po tom, ako bola informovaná, že lekár, ktorý ju v piatok očkoval proti pneumokokovej infekcii, má teraz pozitívny test na koronavírus. Oznámil to v nedeľu hovorca nemeckej vlády Steffen Seibert.

18:27 Na Slovensku potvrdili ďalších sedem prípadov nákazy koronavírusom, ďalších 235 vzoriek bolo negatívnych. Dovedna tak ochorenie Covid-19 bolo oficiálne potvrdené u 185 osôb. Informoval o tom minister zdravotníctva Marek Krajčí. (Viac tu.)

18:22 Španielsky operný spevák Plácido Domingo v nedeľu oznámil, že je nakazený koronavírusom. Sedemdesiatdeväťroč­ný Domingo je v domácej izolácii spolu so svojou rodinou, informovala agentúra DPA.

18:20 V Taliansku podľahlo nákaze spôsobenej koronavírusom ďalších 651 ľudí. Oznámil to v nedeľu večer šéf Úradu pre civilnú ochranu Angelo Borelli. Je to menej ako v sobotu, keď bolo za uvedený čas zaznamenaných rekordných 793 úmrtí.

18:05 Grécko od pondelka obmedzí pohyb osôb na celom území krajiny v snahe obmedziť šírenie koronavírusu. Oznámil to v nedeľu grécky premiér Kyriakos Mitsotakis, ktorého citovala agentúra AFP.

17:41 Český armádny špeciál doviezol v nedeľu z Lotyšska 51 Čechov a Slovákov, ktorých repatriujú v súvislosti s epidémiou koronavírusu. Oznámil to český minister zahraničných vecí Tomáš Petříček.

17:23 V nemocnici v bratislavskom Ružinove museli uzavrieť celé gynekologické oddelenie. Tunajší lekár mal zatajiť, že bol v zahraničí a nakazil sa koronavírusom. Ten medzičasom stihol infikovať svojho kolegu u ktorého potvrdili výskyt tejto nákazy. Informoval o tom portál cas.sk.

17:16 Konferenčné centrum v španielskej metropole Madrid sa zmenilo na provizórnu poľnú nemocnicu pre pacientov nakazených koronavírusom. Celkovo v nej má byť až 5500 nemocničných lôžok, takže by malo ísť o najväčšie takéto zariadenie v Európe, informovala v nedeľu agentúra AFP.

16:47 Obmedzeniam v krajine pre epidémiu koronavírusu, budú Američania čeliť pravdepodobne desať až dvanásť týždňov, teda zhruba do začiatku júna. V televízii Fox News to dnes povedal americký minister financií Steven Mnuchin. Spojené štáty patria k najviac postihnutým krajinám, k dnešnému dňu registrujú takmer 27 000 nakazených a 325 mŕtvych.

16:45 V poľskom meste Wolica je v karanténe celá nemocnica zameraná na liečbu tuberkulózy a pľúcnych chorôb po tom, ako u 38-ročného pacienta zistili koronavírus. V karanténe sú všetci pacienti i personál, teda približne 70 ľudí. Nikto nemôže z nemocnice odísť, ani do nej vstúpiť. Nakazeného previezli do inej nemocnice a je vo vážnom stave.

Foto: SITA/AP - Pravda
Koronavírus / Karikatúra / Nepoužívať !!!!

16:40 Afganistan v nedeľu potvrdil prvé úmrtie na koronavírus. Tamojšie ministerstvo zdravotníctva podľa denníka Guardian informovalo, že 40-ročný pacient zomrel už pred tromi dňami, až teraz však prišiel výsledok jeho testu na koronavírus.

Afganistan doteraz zaznamenal 34 prípadov nákazy koronavírusom, pričom za uplynulých 24 hodín pribudlo desať infikovaných. Počet testov v tejto krajine je nízky a odborníci sa obávajú, že celý rozsah rozšírenia vírusu nie je známy, keďže z Iránu, jednej z najviac postihnutých krajín, tam denne príde až 15 000 ľudí.

16:37 Vo Švajčiarsku pribudlo za posledný deň 901 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom, celkom je tak v krajine už vyše 7000 infikovaných. Počet ľudí, ktorí zomreli, sa zvýšil o štyroch na 60, informoval dnes Spolkový zdravotnícky úrad (BAG).

16:15 Severné Macedónsko potvrdilo v nedeľu prvé úmrtie na koronavírus. Informovala o tom agentúra DPA. Prvou obeťou sa stala 57-ročná žena. Ochorenie u pacientky, ktorá bola v izolácii, potvrdili až posmrtne. Testy, ktoré u nej vykonali pred týždňom, sa totiž omylom zamenili s výsledkami iného pacienta.

V 2,1-miliónovom Severnom Macedónsku do nedele popoludnia potvrdili 114 prípadov nákazy koronavírusom.

16:12 V Nemecku sa celoplošne a podľa jednotných pravidiel sprísnia pravidlá pre pohyb občanov na verejných priestranstvách. Podľa informácií agentúry DPA sa na tom v nedeľu dohodla kancelárka Angela Merkelová počas telekonferencie s premiérmi všetkých spolkových krajín.

15:38 Počet ľudí, ktorí sa v Holandsku nakazili koronavírusom, stúpol za uplynulých 24 hodín o 573 (takmer 16 percent) na 4204. Informovala o tom v nedeľu stránka verejnoprávneho rozhlasu NOS s odvolaním sa na údaje Národného inštitútu pre verejné zdravie a životné prostredie (RIVM).

Za toto obdobie pribudlo aj 43 nových úmrtí na chorobu Covid-19 alebo komplikácie s ňou spojené, ktorú vírus spôsobuje, mŕtvych je tak celkovo 179. Ide o najvyšší denný nárast obetí od začiatku zverejňovania tejto štatistiky.

Holandská vláda rozposlala v nedeľu všetkým občanom SMS správu s výzvou, aby čo najdlhšie zostali doma a prispeli tak k obmedzeniu šírenia nového koronavírusu.

15:32 Reťazec Tesco pre koronavírus od pondelka dočasne upravuje otváracie hodiny. Hypermarkety a čerpacie stanice Tesco budú od pondelka 23. marca otvorené od 7. do 21. hodiny. (Viac tu).

15:13 Pápež František v nedeľu oznámil, že pre šíriacu sa pandémiu koronavírusu udelí mimoriadne požehnanie Urbi et Orbi (Mestu a svetu), ktoré sa tradične udeľuje iba v čase Vianoc a Veľkej noci. Pápež uviedol, že mimoriadne požehnanie udelí v piatok večer z prázdneho vatikánskeho Námestia sv. Petra.

14:41 V Iraku zaviedli v nedeľu celoštátnu karanténu, ktorá by mala platiť do 28. marca. Stalo sa tak v rámci boja proti koronavírusu, keďže pribúda nových prípadov nákazy, ktorej podľahlo 20 ľudí a 233 ďalších bolo nakazených. Existujú však obavy, že mnoho prípadov je doposiaľ nezistených. Doteraz totiž zo 40 miliónov obyvateľov podstúpilo testy iba 2000 ľudí.

14:36 Prvé úmrtie na koronavírus oznámila Kolumbia. Informoval o tom v sobotu minister zdravotníctva Fernando Ruíz, uviedla agentúra AFP. Podľa ministra ide o 58-ročného muža, ktorý zomrel už 16. marca, ale príčina jeho smrti sa zistila až o niekoľko dní neskôr. V stredoamerickej Kolumbii doteraz zaznamenali 210 infekcií koronavírusom.

14:12 V Indii dnes platí 14-hodinový zákaz vychádzania pre všetkých viac ako 1,3 miliardy obyvateľov. Opatrenie má podľa premiéra Narendra Módího poslúžiť ako skúška pripravenosti Indie na boj s pandémiou koronavírusu a čiastočne zastaviť šírenie nákazy, napísal server BBC.

„Buďme všetci súčasťou tohto zákazu vychádzania, ktorý dodá obrovskú silu v boji proti hrozbe Covid-19,“ napísal Módí na Twitteri. „Kroky, ktoré podnikneme teraz, nám pomôžu v budúcnosti. Zostaňte vnútri a zostanete zdraví,“ dodal.

Obyvatelia jedného z bytových komplexov v... Foto: SITA/AP, Rafiq Maqbool
India / Koronavírus / Obyvatelia jedného z bytových komplexov v indickom Bombaji počas 14-hodinového zákazu vychádzania nariadeného vládou, 22. marec 2020

14:07 Prvým katolíckym kňazom na Slovensku, ktorý mal pozitívny test na koronavírus, je 54-ročný salezián z rehoľnej komunity v Poprade-Veľkej. Následkom toho je v súčasnosti v karanténe celá popradská saleziánska komunita. Informovala o tom tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska (KBS).

13:53 Počet ľudí nakazených koronavírusom sa v Rakúsku zvýšil o 13,6 percenta na 3026. Informovala o tom agentúra APA s odvolaním sa na rakúske ministerstvo zdravotníctva. V Rakúsku bolo doteraz testovaných 21 368 osôb. Z ochorenia Covid-19 sa vyliečilo deväť pacientov. Potvrdených je deväť úmrtí pripisovaných koronavírusu.

Do vlasti bolo podľa ministerstva zahraničných vecí medzičasom repatriovaných okolo 3500 Rakúšanov. "Robíme všetko, čo je v našich silách, aby sme repatriovali tisíce Rakúšanov z viac ako 100 krajín, " uviedlo rakúske ministerstvo zahraničných vecí.

13:46 Počet oznámených prípadov nákazy koronavírusom v Európe prekročil 150 000, pričom v Taliansku ich je viac ako 53 000. Informovala o tom v nedeľu agentúra AFP, ktorá zostavila bilanciu z oficiálnych zdrojov. V Európe zaznamenali najmenej 152 117 prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, podľahlo mu 7802 osôb.

13:40 Slovensko sa môže vyhnúť tragickým scenárom, ak budú všetci disciplinovaní. V nedeľnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 to na margo situácie okolo epidémie koronavírusu uviedla slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, pričom zdôraznila dôležitosť dodržiavania preventívnych opatrení. Podľa jej slov tiež treba počúvať vedcov a odborníkov.

13:31 Spojené štáty v posledných niekoľkých dňoch zaznamenali strmý nárast počtu nakazených koronavírusom na svojom území – univerzita Johna Hopkinsa ich eviduje už 26 747. Infiko­vaných je tam novo viac ako v Nemecku, čím sa USA čo do počtu nakazených stali celosvetovo štvrtou najviac zasiahnutou krajinou po Číne, Taliansku a Španielsku.

13:28 Spoločnosť Adeli Medical Center v Piešťanoch ponúka vláde SR a krízovému štábu svoje priestorové a odborné kapacity zdravotníckeho a rehabilitačného centra. Tie by mohli byť v prípade potreby využité na starostlivosť o pacientov, ľudí v karanténe, pre zdravotníkov či ďalších ľudí v súvislosti s kulmináciou pandémie nového koronavírusu.

13:26 Kosovské úrady oznámili v nedeľu prvé úmrtie na ochorenie Covid-19. Informovala o tom agentúra AP. Chorobe podľahol 82-ročný muž, ktorého hospitalizovali pred týždňom s príznakmi zápalu pľúc, pričom tiež trpel inými chronickými ochoreniami pľúc a srdca. Koronavírusom sa nakazil od svojho syna a dcéry. V Kosove zaevidovali do nedele 28 prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2.

13:18 Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom v Nemecku sa v priebehu 24 hodín zvýšil o 1948 a v nedeľu dosiahol 23 129 osôb. Informoval o tom v dopoludnia Inštitút Roberta Kocha (RKI). Počet úmrtí na ochorenie Covid-19 spôsobované koronavírusom sa od soboty zvýšil zo 47 na 93.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová bude dnes prostredníctvom telekonferencie rokovať s premiérmi všetkých nemeckých spolkových krajín o zavedení celoplošného sprísnenia pohybu občanov na verejných priestranstvách podľa jednotných pravidiel.

13:10 Rumunsko zaznamenalo prvé úmrtie na infekciu spôsobenú koronavírusom SARS-CoV-2. Ide o 67-ročného muža, ktorý tiež trpel onkologickým ochorením v pokročilom štádiu. Informovala o tom agentúra AFP.

13:05 Za nedostatok solidarity a krádež označujú niektorí zahraniční novinári postup ČR v súvislosti s ochrannými pomôckami zhabanými v Lovosiciach. Minister vnútra ČR Jan Hamáček ich najprv označil za tovar špekulantov a Ústecký kraj si ich ponechal. Neskôr sa však ukázalo, že časť ochranných pomôcok bola pomoc Číny pre Taliansko, napísal v nedeľu server iDNES.cz.

Podľa talianskeho denníka La Reppublica sa ukázalo, že české úrady „svojvoľne zhabali obrovské množstvo 680 000 masiek a tisícov respirátorov, ktoré Čínska ľudová republika poslala do našej krajiny, aby nám pomohla“.

12:48 Bilancia počtu obetí koronavírusu v Španielsku narástla o ďalších 394 mŕtvych na celkových 1720 a opäť sa tak zvýšila o 30 percent. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na aktualizované údaje španielskeho ministerstva zdravotníctva. Počet potvrdených prípadov vzrástol z 24 926 na 28 572, pribudlo ich teda 3646.

Viac ako 2500 ľudí, ktorí mali pozitívny test na koronavírus, už španielske úrady evidujú ako uzdravené, ďalších skoro 1800 ale dnes bolo vo vážnom stave v starostlivosti lekárov. Viacero španielskych médií v posledných hodinách uviedlo, že vláda chce predĺžiť až do polovice apríla stav núdze, ktorý vyhlásila minulý víkend.

12:18 Irán v nedeľu potvrdil ďalších 129 prípadov úmrtia na nákazu spôsobenú koronavírusom SARS-CoV-2, čím sa ich počet zvýšil celkovo na 1685. Podľa iránskeho ministerstva zdravotníctva za posledných 24 hodín potvrdili nákazu koronavírusom u ďalších 1028 osôb, čím sa ich počet zvýšil na 21 638.

12:05 Počet obetí ochorenia Covid-19 v nedeľu v Maďarsku stúpol na šesť. Podľa informácie vládneho informačného servera koronavirus.gov.hu nákaze podľahli dve Maďarky vo veku 65 a 75 rokov. Z ochorenia sa v budapeštianskej Nemocnici sv. Ladislava zotavilo už 12 pacientov. V Maďarsku evidujú 131 nakazených. V nemocničnej karanténe je 115 ľudí.

11:20 Premiér Igor Matovič chce iniciovať odvolanie riaditeľa Správy štátnych hmotných rezerv Kajetána Kičuru. Návrh na odvolanie má súvisieť so situáciou epidémie koronavírusu, ako aj so zákazkami vyhlásených Správou štátnych hmotných rezerv v súvislosti s dodaním tovaru na zabezpečenie pomoci proti tejto nákaze. (Viac tu.)

11:08 Úrad pre verejné obstarávanie začal preverovať zákazky vyhlásené Správou štátnych hmotných rezerv SR v súvislosti s dodaním tovaru na zabezpečenie mimoriadnej situácie týkajúcej sa ochorenia Covid, spôsobeného koronavírusom. (Viac tu.)

10:34 Karanténa je v Španielsku veľmi prísna, avšak pes môže byť priepustkou, ktorá človeka dostane von z domova. Ako prvých občanov v Európe „uväznilo“ doma kvôli koronavírusu Taliansko, avšak Španielsko je nekompromisné – netoleruje sa žiadne vychádzanie a to ani v patričných rozostupoch. Avšak proti venčeniu psov sa nič nenamieta. Psy sa dokonca „prenajímajú“ a niektorí sa pokúšajú s nimi aj kupčiť, píše agentúra AFP.

10:29 Asociácia záchrannej zdravotnej služby (AZZS) tvrdí, že ak v najbližších dňoch nedôjde k oprave financovania záchraniek, prevádzka urgentnej neodkladnej prednemocničnej starostlivosti, čiže záchraniek, bude nezvratne kolabovať a stane sa nefunkčnou. Prezident AZZS Matej Polák poukázal na to, že o tento krok záchranná zdravotná služba dlhodobo žiada.

„Záchranky na Slovensku pracujú vo vypätých podmienkach už niekoľko mesiacov, už aj pred nástupom epidémie ochorenia Covid-19. Obrovský nápor súvisiaci s aktuálnou epidemickou situáciou však môže ešte urýchliť kolaps záchrannej zdravotnej služby,“ zhodnotil situáciu Polák.

10:24 Iránsky najvyšší duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí odmietol v nedeľu americkú pomoc v boji s koronavírusom. Spomínal pritom nepodloženú konšpiračnú teóriu o tom, že vírus mohol byť vyrobený Amerikou, uviedla agentúra AP.

„Bez ohľadu na fakt, že trpíte nedostatkom vo svojom boji proti vírusu, čo ak nám dáte liek, pomocou ktorého zostane tento vírus v Iráne natrvalo?“, uviedol Chameneí v televíznom prejave s tým, že jeho krajina je spôsobilá prekonať „akékoľvek krízy a problémy vrátane prepuknutia nákazy koronavírusom“.

9:58 Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom v Českej republike presiahol v nedeľu 1000 prípadov. Z ochorenia sa doposiaľ vyliečilo šesť ľudí, ale niekoľko pacientov je vo vážnom stave. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz.

Do nedele zaznamenali v ČR 1047 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. V sobotu českí zdravotníci zaevidovali 158 nových prípadov nákazy.

Foto: SITA/AP, Rajesh Kumar Singh
Koronavírus

9:36 Situácia v Maďarsku je čoraz vážnejšia, vyhlásil v sobotu večer vo videoposolstve na Facebooku predseda maďarskej vlády Viktor Orbán. Informoval, že rokoval so šéfmi akčných skupín, a že v pondelok vláda prijme ďalšie opatrenia proti šíreniu nákazy. Počet potvrdených nakazených stúpol v Maďarsku na 131.

9:00 Sudcovia na severovýchode Tanzánie dostali nariadené, aby „za žiadnu cenu“ neposielali ľudí do väzenia. Majú tiež poskytnúť možnosť prepustenia na kauciu tým, ktorí na ňu budú mať nárok. Dôvodom týchto netradičných opatrení je snaha úradov predísť šíreniu koronavírusu vo väzniciach, napísal s odvolaním sa na vyhlásenie najvyššieho sudcu server BBC. Tanzánia doteraz registruje päť prípadov ochorenia Covid-19, ktorú koronavírus spôsobuje.

8:43 Úrady v pásme Gazy v nedeľu potvrdili prvé dva prípady nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Ide o Palestínčanov, ktorí pricestovali z Pakistanu a po návrate boli umiestnení v karanténe. S odvolaním sa na ministerstvo zdravotníctva v Gaze o tom informovala agentúra AFP.

8:38 Ďalších 98 prípadov nakazenia koronavírusom zaznamenali v Južnej Kórei, čím doterajší počet nakazených v tejto krajine stúpol na 8897. Informovala o tom v nedeľu agentúra DPA s odvolaním sa na Kórejské centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (KCDC). Koronavírusu podľahlo v Južnej Kórei zatiaľ celkovo 104 ľudí.

8:33 Ruské ministerstvo obrany v sobotu oznámilo, že plánuje do Talianska poslať svoje tímy zdravotníkov a dezinfekčné potreby, aby krajine pomohlo v boji proti šíreniu koronavírusu. Informovala o tom v nedeľu agentúra AP.

Dohoda o vyslaní vojenského zdravotníckeho personálu a materiálnej pomoci do Talianska bola dosiahnutá počas telefonického rozhovoru, ktorý v sobotu absolvovali ruský prezident Vladimir Putin a taliansky premiér Giuseppe Conte.

Prvá dodávka ruskej materiálnej pomoci do... Foto: SITA/AP, Alexei Yereshko
Taliansko / Rusko / Koronavírus / Prvá dodávka ruskej materiálnej pomoci do Talianska.

8:25 Ukrajinské lietadlo An-124 Ruslan s viac ako sto tonami zdravotníckeho materiálu pristálo v sobotu pred pol dvanástou v noci na vojenskom letisku v Pardubiciach. Ide o ďalšiu z dodávok zdravotníckeho materiálu v rámci núdzových opatrení z dôvodu pandémie koronavírusu, informoval spravodajský server Novinky.cz.

Zásielka pôvodom z Číny obsahuje zdravotnícke rúška, respirátory aj ochranné okuliare. Hneď v nedeľu by ich mali začať rozvážať do nemocníc, zdravotníckych a sociálnych zariadení. Krátko po polnoci zo soboty na nedeľu na letisku v Prahe zároveň pristálo nákladné lietadlo spoločnosti China Eastern, ktoré priviezlo viac ako sedem miliónov rúšok, píše spravodajský server ČT24.

Príslušníci armádnych zložiek vykladajú... Foto: SITA/AP, Josef Vostarek
Koronavrísu / ČR / Lietadlo / Príslušníci armádnych zložiek vykladajú zdravotnícky materiál pôvodom z Číny z ukrajinského lietadla An-124 Ruslan na vojenskom letisku v Pardubiciach, 21. marca 2020

7:19 Rumunská vláda zakázala v sobotu vstup na svoje územie väčšine cudzincom a sprísnila obmedzenia pohybu občanov v snahe spomaliť šírenie koronavírusu. Opatrenie začne platiť v nedeľu večer. Zákaz sa nevzťahuje na tých cudzincov, ktorí prechádzajú cez Rumunsko a používajú trasy odsúhlasené susednými štátmi.

7:10 Až 1,5 milióna ľudí v Británii, ktorí patria do skupín obyvateľstva najviac ohrozených koronavírusom, by malo zostať doma po dobu najmenej 12 týždňov. V Británii evidujú už viac ako 5000 potvrdených prípadov nákazy. Ochoreniu celkovo podľahlo 233 pacientov.

6:25 Americký viceprezident Mike Pence v sobotu podstúpil test, ktorý u neho a ani jeho manželky Karen nepotvrdil nákazu. Pence stojí na čele pracovnej skupiny Bieleho domu, ktorá bola vytvorená pre boj s koronavírusom. Pence sa pre test rozhodol po tom, čo jeden z členov jeho kancelárie bol infikovaný.

6:17 Pevninská Čína za sobotu zaznamenala 46 nových prípadov koronavírusu, 45 z nich sa týka osôb, ktoré do krajiny pricestovali. Po štyroch dňoch tak eviduje aj prípad lokálneho prenosu infekcie. Počet obetí ochorenia Covid-19, ktorú koronavírus spôsobuje, za sobotu vzrástol o šesť na 3261.

6:10 Počet prípadov nákazy koronavírusom celosvetovo prekročil hranicu 300 000, takmer 13 000 ľudí chorobe podľahlo. Vyplýva to z dát vedcov Univerzity Johnsa Hopkinsa, ktorí sa štúdiu pandémie venujú.

6:00 V Taliansku, kde sa nedarí zastaviť šírenie koronavírusu, sa musí do 3. apríla pozastaviť celá výroba, ktorá nie je nevyhnutná, v chode zostanú len prevádzky zásobujúce supermarkety a lekárne, fungovať budú aj banky a pošta. V Taliansku v sobotu padol ďalší smutný rekord, kedy za jediný deň sa počet mŕtvych s nákazou koronavírusom zvýšil o 793. Obeťou pandémie je tak v tejto krajine 4825 a počet potvrdených prípadov nákazy chorobou Covid-19, ktorú koronavírus spôsobuje, sa za posledných 24 hodín zvýšil o viac ako 6000 na 53 578.


Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

© Autorské práva vyhradené

793 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus