Na Slovensku máme 185 nakazených

Na Slovensku dnes potvrdili ďalších sedem prípadov nákazy koronavírusom, 235 vzoriek bolo negatívnych. Dovedna sa tak ochorenie Covid-19 potvrdilo u 185 osobách. Informoval o tom minister zdravotníctva Marek Krajčí s tým, že doteraz celkovo 3304 vyšetrených má negatívny nález. Slovensko zatiaľ neeviduje žiadne úmrtie na koronavírus.

22.03.2020 11:15 , aktualizované: 20:00
debata (2888)

Na Slovensku bolo 21. 3. 2020 pozitívnych na koronavírusu 178 osôb, negatívnych 3 069, testovaných 3 247. Viac informácií o situácii na Slovensku TU. Všetky opatrenia nájdete TU.

Jeden zo zachytených prípadov je podľa neho muž, ktorý bol v karanténe v Gabčíkove. Spolu bolo doteraz pozitívne testovaných šesť ľudí, ktorí boli ubytovaní v karanténnych staniciach po návrate zo zahraničia. Povinná karanténa po repatriácii podľa neho uľahčuje zachytenie ochorenia.

Video: Premiér Matovič a minister zdravotníctva Krajčí o aktuálnej situácii ohľadom koronavírusu.

Ďalšie prípady špecifikoval ako dvoch mužov z Bratislavy, dve ženy z Nitry a dve ženy z Martina. O jednej žene je známe, že bola v kontakte s osobou s Covid-19 a dva prípady mali cestovateľskú anamnézu. U ďalších pôvod nákazy budú vyšetrovať.

Minister Krajčí na tlačovom brífingu tiež oznámil, že v ružinovskej Univerzitnej nemocnici Bratislava (UNB) prijali prísne epidemiologické opatrenia na gynekologicko-pôrodníckej klinike. Pohyboval sa tam lekár, ktorému potvrdili nakazenie koronavírusom. Zákroky presunuli.

Dodal, že na klinike pracovali aj dvaja lekári, ktorí sa vrátili z lyžovačky v Taliansku, mali príznaky ochorenia Covid-19 a bez ochranných pomôcok ďalej pracovali. Aktuálne sa čaká na výsledky ich testov.

Kičura bude odvolaný

Premiér Matovič na spoločnej tlačovej konferencií tiež povedal, že Správa štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR na čele s Kajetánom Kičurom zabezpečila 200-tisíc kusov rýchlotestov na koronavírus, ktoré boli podľa neho niekoľkonásobne predražené, nepresné a teda zbytočné.

„Považujeme jeho konanie za nehospodárne, nie v súlade s verejným záujmom, priamo ohrozujúce verejný záujem a priamo ohrozujúce zdravie obyvateľov,“ povedal Matovič s tým, že takýto človek nemá čo vo vedení inštitúcie robiť. Premiér potvrdil, že Kičura nepožíva dôveru vlády a bude pre situáciu ohľadom koronavírusu pri nákupe ochranných pomôcok odvolaný zo svojej funkcie, ktorá bude mať i trestnopráv­nu dohru.

Podľa premiéra však bude do týždňa v plnej miere zabezpečené zásobovanie všetkých nemocníc na Slovensku nevyhnutným zdravotníckym materiálom.

Video: Brífing predsedu Správy štátnych hmotných rezerv Kajetána Kičuru po tlačovke premiéra Matoviča.

Kičura trvá na tom, že pri nákupoch zdravotníckych pomôcok sa konalo v zmysle zákona. Priznal, že pri nákupe rýchlotestov došlo k chybe, tá sa však podľa jeho slov dá napraviť. Iné zlyhanie nevidí.

Kičura reagoval aj na kritiku v súvislosti s Matovičovými slovami, že SŠHR pod jeho vedením objednala nepotrebné a predražené testy. Tvrdí, že postupovali podľa objednávky ministerstva zdravotníctva na 200 000 kusov rýchlotestov a 200 000 kusov testov na výtery. Podotkol, že ponuku dostali len na rýchlotesty, a preto ich objednali.

„Dnes sa zistila chyba pri počítaní,“ poznamenal. Pokračoval, že objednali 200 000 balíkov a nie kusov, ako si pôvodne mysleli. Aj s tým podľa jeho slov súvisí vyššia suma objednávky. Zdôraznil, že spoločnosť okamžite kontaktujú a objednávka sa upraví. Kičura potvrdil, že do sudcovského talára sa v najbližšej dobe vrátiť neplánuje.

Prázdny sklad?

Matovič ešte na tlačovej konferencii konanej dnes v priebehu doobedia informoval o stretnutí s predsedom SŠHR SR Kajetánom Kičurom a situácii v tejto inštitúcii. Matovič už vtedy avizoval, že chce podať návrh na odvolanie Kičuru.

Jedným z dôvodov sa podľa Matoviča stalo tiež zistenie, že v Správe štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR sa nachádza takmer úplne prázdny sklad ochranných pomôcok potrebných na zvládnutie epidémie koronavírusu. Počet jednorázových ochranných oblekov: nula, počet návlekov na obuv k ochranným oblekom: nula, počet ochranných okuliarov: nula, počet najdôležitejších respirátorov FFP3: nula, rátal Matovič na brífingu.

Video: Igor Matovič vynadal minulej vláde za koronavírus po stretnutí s predsedom Správy štátnych hmotných rezerv Kajetánom Kičurom.

Video

Matovič na brífingu tiež povedal, že krízový štáb SR sa v súvislosti so situáciou epidémie koronavírusu prvýkrát zišiel až 27. februára, teda prvý deň predvolebného moratória a nie v januári, ako sa pôvodne myslelo. Smer a vláda si krízu koronavírusu podľa Matoviča do konca kampane nevšímali. Správy o prítomnosti koronavírusu v Európe boli pritom v čase, keď začal zasadať krízový štáb SR, už mesiac známe.

Video: Brífing predsedu Správy štátnych hmotných rezerv Kajetána Kičuru.

ÚVO preveruje zákazky SŠHR

Dôvod pre odvolanie šéfa Správy štátnych hmotných rezerv súvisí so zákazkami vyhlásených touto inštitúciou v súvislosti s dodaním tovaru na zabezpečenie mimoriadnej situácie týkajúcej sa ochorenia Covid-19, spôsobeného koronavírusom.

Úrad začal podľa predsedu Miroslava Hliváka s preverovaním okamžite po zverejnení informácií, ktoré môžu signalizovať pochybnosti pri prerozdeľovaní verejných zdrojov, konkrétne v utorok 17. marca.

„Verejný obstarávateľ má v stanovenej lehote dokladovať, akým spôsobom v rámci priameho rokovacieho konania dospel ku konečnému výberu hospodárskych subjektov, ktoré predložili ponuku a bola s nimi uzavretá zmluva,“ vysvetľuje Hlivák.

Aj v mimoriadnej situácii musí podľa neho každý verejný obstarávateľ obstarávať hospodárne a efektívne. ÚVO podľa Hliváka nemá a ani pred podpisom zmluvy nemal k dispozícii informácie potrebné pre komplexné posúdenie postupu vo verejnom obstarávaní, a teda ani postup SŠHR neodobril.

Úrad si tiež vyžiadal zaslanie zoznamu všetkých zmlúv, ktoré SŠHR uzavrela od 4. do 18. marca. Keďže tieto nákupy podľa úradu súvisia s mimoriadnou situáciou, ktorá sa dotýka každého občana, o svojich zisteniach bude informovať po ukončení konania a v závislosti od jeho záverov sa môže obrátiť na ďalšie príslušné kontrolné orgány. „Prioritou úradu nie je vyvolávať špekulácie, ale dohliadať na zákonný postup aj v mimoriadnej situácii,“ uzavrel Hlivák.

Viac testov

Predseda vlády tiež povedal, že „najhorším prekvapením“ bolo pre neho zistenie, že Slovensko má k dispozícii len 3000 regulárnych testov. Tvrdí, že je dôležité zachytiť ľudí, ktorí nemajú príznaky toho, že chorobu Covid-19 majú, ale rozširujú ju. Problémom je podľa neho aj to, že sa nevie, kde majú zohnať ďalšie špecializované tes­ty.

Predošlou vládou sú podľa Matoviča zabezpečené testy maximálne do piatka 27. marca. Napriek tomu vyzval ľudí, aby sa nebáli. Nevylúčil, že vláda prijme ďalšie preventívne opatrenia na zabránenie šírenia koronavírusu. Zdôraznil, že opatrenia by mali byť všade na Slovensku rovnaké.

Pomoc z Číny

Premiér Matovič by si vedel predstaviť pomoc pre Slovensko v čase výskytu koronavírusu v podobe zdravotníckeho personálu a ochranných pomôcok z krajín, kde epidémiu už prekonali, napríklad z Číny. Povedal to v nedeľnej diskusnej relácii TV Markíza Na telo. Zároveň nevylúčil, že seniorom sa posunie vyplácanie 13. dôchodkov.

Podľa Matoviča je dôležité, aby sa s verejnosťou komunikovalo otvorene a priamo. Poukázal na to, že v súčasnosti má Slovensko 450 pľúcnych ventilátorov, pomôcť by Slovensku mohla napríklad Čína.

„V zúfalej situácii treba využiť akékoľvek riešenie,“ poznamenal. Presvedčený je tiež o tom, že ľudia by pochopili, keby sa v danej situácii posunuli 13. dôchodky o rok či dva, a to v prípade, ak Slovensko nebude mať peniaze. Podľa jeho slov je to lepšie, ako keby „krajina mala zahynúť“. „Nebojím sa takto čestne postaviť pred ľudí. Ja si myslím, že to pochopia,“ povedal.


Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

© Autorské práva vyhradené

2k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Správa štátnych hmotných rezerv #Igor Matovič #koronavírus #Kajetán Kičura