Koaličnú dohodu majú podpísať aj poslanci

Ešte pred oficiálnym vymenovaním vlády podpísali zástupcovia strán OĽaNO, Sme rodina, SaS a Za ľudí koaličnú zmluvu. Jej znenie plánujú zverejniť, keď ju podpíšu aj všetci poslanci týchto subjektov.

23.03.2020 12:00
debata (20)

„Obsah koaličnej zmluvy zverejníme koncom týždňa. Povedali sme si, že urobíme niečo, čo nie je štandardom, že umožníme, aby každý jeden koaličný poslanec sa pridal a takisto parafoval túto zmluvu,“ uviedol šéf OĽaNO Igor Matovič v sobotu okolo poludnia.

Politológ Tomáš Koziak, rektor Vysokej školy politických a spoločenských vied v Kutnej Hore, tento krok nehodnotí negatívne. „Skôr by som to videl ako nový pozitívny prvok, symbolické gesto. Poslanci podpisom potvrdzujú, že chcú a budú dodržiavať programové vyhlásenie vlády počas svojho mandátu,“ vysvetlil s tým, že pre poslancov ide o morálny záväzok a ak sa rozhodnú opustiť vládnu koalíciu, nikto im v tom nemôže zabrániť.

Stranu Za ľudí zastupovala podpredsedníčka Veronika Remišová. Andrej Kiska už pred niekoľkými dňami na sociálnej sieti odkázal, že má zdravotné problémy a neujal sa ani svojho poslaneckého mandátu v parlamente. Remišová vysvetlila, že o ďalšom postupe bude Kiska informovať osobne.

Podľa politológa je Remišovej podpis pod koaličnou zmluvou symbolický a jasne čitateľný. „Zrejme sa skoro dozvieme to, že Andrej Kiska odchádza aj z predsedníckej stoličky, že sa sťahuje z politiky definitívne a líderstvo v strane preberá Veronika Remišová,“ myslí si Koziak.

Podľa neho Kiska zrejme cíti, že musí vyvodiť zodpovednosť. „Voľby pre neho neboli úspešné. Čakalo sa od neho viac, dokonca aj to, že bude skutočne premiérom. V konečnom dôsledku sa mohol neúspech strany Za ľudí takisto podpísať aj pod Kiskov zdravotný stav,“ myslí si Koziak.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #koaličná zmluva