Koronavírusom sa v Európe nakazilo už 200-tisíc ľudí

Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom v Európe prekročil hranicu 200 000. V Číne po poklesoch opäť stúpol počet nakazených ľudí, jeden sa infikoval priamo v meste Wu-chan. V Nemecku budú liečiť Talianov. India, krajina s 1,3 miliardy obyvateľmi, nariadila úplné obmedzenie pohybu osôb v krajine po dobu troch týždňov. Dianie sledujeme online.

24.03.2020 05:30 , aktualizované: 22:59
debata (326)

Na Slovensku bolo k 24. 3. 2020 pozitívnych na koronavírus 204 osôb. Viac informácií o situácii na Slovensku TU. Všetky opatrenia nájdete TU.

22:58 Takmer polovica ľudí, ktorí sa na palube výletnej lode Diamond Princess nakazili koronavírusom SARS-CoV-2, nejavila až do testovania absolútne nijaké príznaky nákazy. S odvolaním sa na vyhlásenie amerického Centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (CDC) o tom v utorok informovala agentúra DPA. Podľa CDC ochorením COVID-19 spôsobeným novým druhom koronavírusu sa na palube lode nakazilo viac než 700 pasažierov a členov posádky. Z uvedeného počtu bolo bez symptómov tohto infekčného ochorenia nakazených až 331 osôb, teda 46,5 percenta.

22:18 Britská vláda v utorok oznámila, že v londýnskom výstavnom centre ExCel otvorí dočasnú nemocnicu so 4 000 lôžkami. Plánuje tam liečiť pacientov nakazených novým koronavírusom, informovala agentúra AFP.

22:05 V Českej republike zomrel už tretí človek s ochorením COVID-19. Oznámil to v utorok na Twitteri český minister zdravotníctva Adam Vojtěch s tým, že ide o ženu narodenú v roku 1949, ktorá bola od 22. marca hospitalizovaná v pražskej Všeobecnej fakultnej nemocnici pre pľúcne ochorenie, pričom mala aj ďalšie zdravotné problémy. Koronavírus u tejto 71-ročnej pacientky zistili práve v nemocnici. Podľa ministra sa nakazila od niekoho zo svojej rodiny. Vojtěch vyjadril ľútosť nad jej úmrtím a zároveň občanov vyzval, aby svojich starých rodičov v tomto období nenavštevovali, prípadne len s nasadeným rúškom.

21:53 Španielska armáda v utorok požiadala NATO o humanitárnu pomoc v boji proti nákaze koronavírusom SARS-CoV-2, informovala agentúra AFP. Španielsko má podobne ako ďalšie krajiny problémy s nedostatkom zdravotníckeho materiálu.

NATO vo vyhlásení uviedlo, že Španielsko požiadalo o „medzinárodnú pomoc“ v oblasti zdravotníckych potrieb s cieľom zastaviť šírenie nákazy medzi civilným obyvateľstvom i príslušníkmi armády. Požiadavka zahŕňa 450-tisíc kusov respirátorov, 500-tisíc rýchlotestov, 500 pľúcnych ventilátorov a 1,5 milióna chirurgických masiek.

21:23 Opatrenia, ktoré v snahe zabrániť šíreniu nového koronavírusu SARS-CoV-2 ešte minulý týždeň schválila francúzska vláda, by mali trvať najmenej šesť týždňov. V utorok to prostredníctvom ministerstva zdravotníctva oznámila poradná vedecká komisia, ktorá vláde pomáha v boji so šírením tohto infekčného ochorenia. Informovali o tom agentúry AFP a DPA. „Je pravdepodobné, že obmedzenia pohybu budú trvať najmenej šesť týždňov odo dňa, keď boli zavedené v praxi,“ uviedla komisia s tým, že "vzhľadom na nedostatok vedeckých poznatkov o tom, ako sa epidémia vyvíja, nie je možné špecifikovať konkrétny dátum.

20:59 Ďalšie tri prípady nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 zaznamenali v utorok vo Vatikáne, čím sa celkový počet nakazených zvýšil na štyri. Informovala o tom agentúra APA s odvolaním sa na vatikánskeho hovorcu Mattea Bruniho. Medzi novými prípadmi nákazy sú dvaja zamestnanci vatikánskeho múzea a jeden zamestnanec colného úradu.

20:20 Česko eviduje 1394 ľudí nakazených novým koronavírusom, počas utorka pribudlo viac ako 100 infikovaných. Večer pred 18.00 h to napísal český spravodajský portál Novinky.cz.

20:14 Vo Francúzsku podľahlo nákaze novým koronavírusom za posledných 24 hodín 240 ľudí, čím celkový počet mŕtvych stúpol na 1100. Informovala o tom v utorok agentúra AFP s odvolaním sa na úrady.

20:00 Vo Vietname bolo v utorok potvrdených 11 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Celkový počet infikovaných osôb v tejto krajine juhovýchodnej Ázie tak vzrástol na 134. S odvolaním sa na vietnamské ministerstvo zdravotníctva o tom informovala agentúra Reuters. Vietnam ešte v polovici februára oznámil, že všetkých 16 pacientov nakazených ochorením COVID-19, ktorého pôvodcom je koronavírus SARS-CoV-2, sa vyliečilo. Krajina však odvtedy čelí nárastu nových prípadov, ktoré zo zahraničia zavliekli turisti alebo Vietnamci unikajúci pred nákazou z iných, viac postihnutých štátov.

19:51 V Spojených štátoch zomrelo dosiaľ na nový koronavírus 600 ľudí a počet potvrdených prípadov tejto nákazy je aktuálne 49 768. Vyplýva to z údajov, ktoré v utorok zverejnila prestížna Univerzita Johnsa Hopkinsa. USA majú tretí najvyšší počet potvrdených prípadov na svete – po Číne a Taliansku. Smrtnosť, teda ukazovateľ, udávajúci podiel obetí zo všetkých infikovaných koronavírusom, dosahuje momentálne 1,2 percenta.

19:29 Guido Bertolaso, osobitný poradca talianskeho regiónu Lombardsko, ktorý je najviac postihnutý pandémiou nového koronavírusu, v utorok oznámil, že mal pozitívny výsledok testov na ochorenie COVID-19. Informovala o tom agentúra DPA. Bertolasa, 70-ročného bývalého šéfa civilnej ochrany, minulý týždeň najal región Lombardsko, aby premenil bývalé výstavné centrum v Miláne na nemocnicu pre pacientov s ochorením COVID-19.

19:21 Írsky premiér Leo Varadkar v utorok oznámil, že od polnoci miestneho času sa v krajine zatvoria všetky podniky a prevádzky, ktoré nie sú nevyhnutné na zaistenie základných potrieb pre obyvateľov. Toto opatrenie má zabrániť šíreniu nového koronavírusu, uviedla agentúra AFP. „Ide o bezprecedentné kroky reagujúce na bezprecedentnú mimoriadnu situáciu,“ povedal Varadkar s tým, že opatrenia ostanú v platnosti predbežne do 19. apríla.

18:38 V bavorskej metropole Mníchov zadržala polícia v pondelok muža po tom, čo na internete zverejnil videá, na ktorých v metre oblizuje automaty na cestovné lístky a tvrdí, že chce šíriť nový koronavírus. Informovala o tom stanica Deutsche Welle s odvolaním sa na tamojšiu políciu. Vo videonahrávke je vidieť nemenovaného muža vo veku 33 rokov ako oblizuje automaty na lístky a držadlá na eskalátore v metre. Polícia ho vzala do väzby a obvinila z vážneho ublíženia na zdraví.

18:27 V Taliansku podľahlo nákaze spôsobenej novým koronavírusom za 24 hodín ďalších 743 ľudí. Informovala o tom v utorok agentúra AFP.

18:16 Británia v utorok zaznamenala 8077 prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 a 422 pacientov ochoreniu podľahlo, informovalo na Twitteri britské ministerstvo zdravotníctva. Počet obetí sa v utorok zvýšil o 87, čo je najvyšší nárast za jeden deň, informovala televízia Sky News. Počet nakazených sa zvýšil o 1427. V Británii do utorka vykonali 90.436 testov.

17:18 Na letisku v Keni zmizlo šesť miliónov respirátorov, ktoré si objednalo Nemecko a boli určené pre tamojších zdravotníkov v boji proti koronavírusu. Informoval o tom v utorok magazín Spiegel Online.

Ochranné respirátory typu FFP2 zakrývajúce ústa a nos, ktoré odfiltrujú viac ako 90 percent mikročastíc, objednali nemecké colné úrady. Tie totiž spolu s ozbrojenými silami pomáhajú ministerstvu zdravotníctva získať nevyhnutné ochranné pomôcky.

16:59 Vatikánsky oficiálny denník L'Osservatore Romano prestal pre krízu spojenú s koronavírusom dočasne vydávať svoju tlačenú verziu. V utorok o tom informoval spravodajský server Vatican News, píše agentúra DPA. Takáto situácia nastala po prvý raz od roku 1861, keď tieto noviny vznikli. Ich tlač nebola prerušená ani počas prvej či druhej svetovej vojny.

16:53 Indický premiér Naréndra Módí nariadil „úplné“ obmedzenie pohybu osôb v krajine na 21 dní s cieľom zabrániť šíreniu koronavírusu. Informovala o tom agentúra AFP. Nariadenie v krajine, ktorá má 1,3 miliardy ľudí, začne platiť od utorňajšej polnoci miestneho času (19.30 h SEČ) a týka sa všetkých 36 indických štátov a teritórií.

16:50 Ochoreniu Covid-19 podľahol v Taliansku aj 72-ročný kňaz Giuseppe Berardelli, ktorý v nemocnici daroval svoj respirátor mladšiemu pacientovi nakazenému koronavírusom. Informovala o tom v utorok na spravodajská stanica BBC. Berardelli je jedným spomedzi najmenej 50 kňazov, ktorí ochoreniu Covid-19 v Taliansku podľahli.

16:42 Ruský prezident Vladimir Putin navštívil moskovskú nemocnicu pre pacientov nakazených koronavírusom, pričom mal oblečený ochranný odev. Informovala o tom agentúra AP. Po stretnutí s hlavným lekárom nemocnice si Putin obliekol žltý ochranný odev, nasadil ochrannú masku a vošiel do nemocničnej časti, kde liečia pacientov s touto nákazou.

Ruský prezident Vladimir Putin počas návštevy... Foto: SITA/AP, Alexei Druzhinin
Putin Ruský prezident Vladimir Putin počas návštevy nemocnice pre pacientov s koronavírusom v moskovskej časti Kommunarka 24. marca 2020.

16:26 Osobitný vyslanec OSN pre Sýriu Geir Pedersen vyzval v utorok na celoštátne prímerie v tejto blízkovýchodnej krajine. Jeho cieľom má byť zlepšiť reakciu na šírenie koronavírusu. Informovala o tom agentúra AFP.

16:24 Počet ľudí, ktorí sa v Holandsku nakazili koronavírusom, stúpol za uplynulých 24 hodín o 811 na 5560. Za toto obdobie pribudlo 63 ďalších úmrtí na koronavírus, čím ich celkový počet dosiahol 276, informovala v utorok agentúra AP s odvolaním sa na údaje Národného inštitútu pre verejné zdravie a životné prostredie (RIVM). Ide o zatiaľ najvyššie denné nárasty nakazených i mŕtvych v Holandsku.

16:22 Na Ukrajine je dosiaľ potvrdených 97 prípadov koronavírusovej infekcie, z toho tri smrteľné. Podľa agentúry Ukrinform o tom v utorok informoval námestník ukrajinského ministra zdravotníctva, hlavný hygienik Viktor Ľaško.

16:18 Rumunský prezident Klaus Iohannis oznámil, že v jeho krajine začne od stredy 25. marca platiť prísne obmedzenie pohybu ľudí, aby sa spomalilo šírenie koronavírusu. Rozmiestnená bude armáda, ktorá bude pomáhať kontrolovať dodržiavanie tohto nariadenia. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

15:37 Člen rodiny poslanca NR SR za SaS Alojza Baránika má príznaky choroby, ktoré niektoré zdroje považujú za príznak koronavírusu. Alojz Baránik preto preventívne ostal doma v karanténe a nezúčastnil sa na utorkovom rokovaní NR SR. Alojz Baránik zároveň požiadal o otestovanie v najbližších dňoch,“ objasnil Ondrej Šprlák z Komunikačného oddelenia SaS. (Viac sa dočítate tu)

15:32 Novým epicentrom pandémie koronavírusu SARS-CoV-2 by sa mohli stať Spojené štáty. Povedala to v utorok v Ženeve hovorkyňa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Margaret Harrisová.

Za uplynulých 24 hodín bolo až 85 percent nových prípadov nákazy registrovaných v Európe a USA, povedala novinárom Harrisová podľa agentúry Reuters. Štyridsať percent z nich sa vyskytlo v Spojených štátoch. Veľké zrýchlenie, s akým v USA pribúdajú nové prípady, otvára podľa Harrisovej možnosť, že krajina sa stane novým ohniskom nákazy.

15:18 Vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová vyzvala v utorok na „naliehavé prehodnotenie“ akýchkoľvek sankcií voči krajinám, ako je Irán, ktoré čelia pandémii koronavírusu. Malo by sa tak stať v snahe zabrániť kolapsu zdravotníckych systémov.

14:53 Rakúsky spolkový kancelár Sebastian Kurz zmiernil očakávania, že by sa opatrenia obmedzujúce život Rakúšanov v súvislosti so šírením koronavírusu mohli stať čoskoro minulosťou. Podľa jeho vyjadrenia, ktoré citovala tlačová agentúra APA, sa bude Rakúsko po Veľkej noci nachádzať vo „fáze podobnej viac tej súčasnej než normálnemu stavu“.

14:49 Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR z dôvodu šírenia ochorenia Covid-19 vyzýva slovenských občanov, aby rešpektovali platné cestovné odporúčanie rezortu diplomacie a necestovali do žiadnej krajiny sveta.

14:41 Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom v Európe prekročil 200 000. Viac než polovicu z celkového počtu predstavujú prípady v Taliansku (63 927) a Španielsku (39 673). Informovala o tom v utorok agentúra AFP, ktorá zostavila bilanciu z oficiálnych zdrojov.

V Európe zaznamenali najmenej 200 009 prípadov nákazy koronavírusom, podľahlo mu 10 732 osôb. Európa je kontinentom najviac postihnutým pandémiou – pred Áziou, v ktorej zaevidovali 98 748 prípadov nákazy a 3570 mŕtvych.

14:13 Primátor mesta Poprad Anton Danko a krízový štáb sa dohodli na prvej etape roznosu ochranných rúšok pre všetkých popradských seniorov nad 60 rokov, tehotné ženy, opatrovateľky a onkologických pacientov.

Informovalo o tom mesto na svojej internetovej stránke s tým, že v pondelok zasadal v Poprade krízový štáb už po štvrtýkrát v súvislosti s rozšírením nákazy koronavírusom.

14:07 Islandské ministerstvo zdravotníctva potvrdilo v utorok smrť ženy v dôsledku koronavírusu. Ide o prvé úmrtie spôsobené koronavírusom v krajine. Informovala o tom v utorok agentúra AFP. Vyhlásenie Islandskej národnej univerzitnej nemocnice uvádza, že pacientka – vo veku nad 70 rokov – trpela aj inou, chronickou chorobou.

14:02 Koronavírusom je vo Francúzsku nateraz okrem metropolitnej oblasti Paríža najviac postihnutý región Grand Est, ktorý však súčasne zažíva nezvyčajný prejav solidarity zo strany susedného Nemecka, informovala v utorok agentúra AP.

Tri susediace nemecké spolkové krajiny – Sársko, Porýnie-Falcko a Bádensko-Württembersko – totiž ponúkli, že vo svojich nemocniciach v rámci svojich možností hospitalizujú aj Francúzov nakazených infekčnou chorobou Covid-19 a odkázaných na pľúcnu ventiláciu. Podobné gesto urobilo aj niekoľko nemocníc na švajčiarskej strane spoločných hraníc s Francúzskom.

13:55 Talianske úrady zhabali v utorok takmer 2000 respirátorov určených pre pacientov nakazených koronavírusu, ktorí sa liečia v nemocnici v Grécku. Informovala o tom v utorok agentúra AFP.

Taliansko v rámci boja proti pandémii koronavírusu vývoz respirátorov zakázalo 25. februára. Talianski policajti a colní úradníci uviedli, že skonfiškovali 1840 kusov zdravotníckych pomôcok. Tovar našli v nákladnom aute, ktoré sa chcelo dostať na trajekt smerujúci do Grécka.

13:33 Masové rozšírenie nákazy koronavírusu očakáva 76 percent Maďarov, ale len 33 percent opýtaných považuje za pravdepodobné, že vírus nakazí aj ich. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky inštitútu Publicus Intézet, ktorého výsledky zverejnili v utorok. Prieskum, ktorý vykonali v období 17.-21. marca na reprezentatívnej vzorke 1003 osôb, si objednal denník Népszava.

13:27 Taliansko požaduje od všetkých ostatných krajín Európskej únie, aby v boji proti koronavírusovej pandémii prijali rovnako prísne opatrenia. Podľa premiéra Giuseppeho Conteho je v súčasnej situácii nutná „koordinovaná európska reakcia“, citovala v utorok jeho slová tlačová agentúra APA.

13:21 Na Slovensko z Číny dorazil zdravotnícky materiál na boj proti epidémii koronavírusu. Zásielka obsahuje 2,5 milióna rúšok, 50-tisíc kusov testerov, 20-tisíc kusov ochranného oblečenia a 25-tisíc kusov ochranných okuliarov. Informovala o tom polícia na sociálnej sieti.

12:52 Irán v utorok potvrdil ďalších 122 prípadov úmrtia na nákazu spôsobenú koronavírusom SARS-CoV-2, čím sa ich počet zvýšil celkovo na 1934. Nakazených je viac takmer 25 000 osôb. Informovala o tom agentúra AFP. Podľa iránskeho ministerstva zdravotníctva za posledných 24 hodín potvrdili nákazu koronavírusom u ďalších 1762 osôb, čím sa ich počet zvýšil na 24.811.

12:40 Slovenský manželský pár a jeho dve deti sú prvými osobami v rakúskej spolkovej krajine Burgenland, ktoré sa uzdravili po nakazení koronavírusom. Táto rodina bola zároveň prvým potvrdeným prípadom výskytu koronavírusu na území Burgenlandu, informovala v utorok tlačová agentúra APA.

12:39 Vyučovanie na slovenských školách bude prerušené až do odvolania. Dôvodom sú opatrenia týkajúce sa zabránenia šíreniu koronavírusu.

„Písomné maturity“ sa v tomto školskom roku neuskutočnia, interná časť maturitnej skúšky, teda „ústne maturity“, by sa mala konať do dvoch týždňov od obnovenia výučby. Po utorkovom rokovaní vlády o tom informoval minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling. (Viac čítajte tu)

12:21 Fajčiari podľa najnovších vedeckých dôkazov patria k rizikovej skupine ohrozenej nákazou COVID-19, spôsobenou koronavírusom. Po infikovaní sa u nich tiež predpokladajú ťažké zdravotné dôsledky. Upozorňujú na to centrá pre liečbu drogových závislostí, ktoré po dohode ponúkajú svoju expertízu na pomoc. TASR o tom informoval hlavný odborník Ministerstva zdravotníctva SR pre medicínu drogových závislostí Ľubomír Okruhlica.

12:05 Počet prípadov úmrtia na nákazu spôsobenú koronavírusom SARS-CoV-2 stúpol za 24 hodín v Španielsku o 514 a dosiahol 2696. Informovala o tom v utorok agentúra AFP.

11:58 Guvernér a generálny prokurátor amerického štátu Texas zakázali všetky interrupcie v dôsledku šírenia koronavírusu. Podľa nich tento zákrok nespadá do skupiny „nevyhnutných operácií“, ktoré tam sú povolené.

11:51 Počet potvrdených prípadov nakazenia koronavírusom v Rakúsku stúpol do utorkového rána na 4486; celkove 25 ľudí dosiaľ v dôsledku tejto nákazy zomrelo. Najnovšie údaje rakúskeho ministerstva zdravotníctva priniesla tlačová agentúra APA.

11:46 Ministerstvo obrany (MO) SR v rámci svojho rezortu zaznamenalo dva prípady nakazenia ochorením COVID-19. Ide o profesionálneho vojaka, ktorý pracuje na ministerstve obrany v Bratislave, a civilného zamestnanca z vrtuľníkového krídla v Prešove. TASR o tom informovala hovorkyňa MO SR Danka Capáková.

11:40 V Českej republike zomrel druhý pacient nakazený koronavírusom. Ide o muža narodeného v roku 1975, ktorý bol hospitalizovaný v nemocnici v meste Havířov a trpel pokročilým nádorovým ochorením. V utorok to oznámil na Twitteri minister zdravotníctva Adam Vojtěch. Koronavírus jeho stav zhoršil.

11:32 Indonézia potvrdila v utorok 107 nových prípadov nákazy koronavírusom. Ide o zatiaľ najvyšší denný nárast prípadov v tejto krajine juhovýchodnej Ázie. Informoval o tom predstaviteľ ministerstva zdravotníctva Achmad Yurianto, ktorého citovala agentúra Reuters.

11:08 Vo Francúzsku od utorka platí stav zdravotnej núdze. Mal by trvať dva mesiace, ale jeho platnosť môže byť predĺžená i skrátená – v závislosti od vývoja epidemiologickej situácie, informoval spravodajský portál France Info. Nový núdzový režim stanovuje opatrenia obmedzujúce Francúzom voľnosť pohybu, zhromažďovanie i podnikanie vo sfére obchodu.

10:25 V Českej republike potvrdili k utorkovému ránu 1289 prípadov nákazy koronavírusom, informoval spravodajský server iROZHLAS.cz s odvolaním sa na ministerstvo zdravotníctva. Denné prírastky nakazených ochorením COVID-19 podľa riaditeľa Ústavu zdravotníckych informácií a štatistiky Ladislava Dušeka klesajú a zrejme budú stagnovať. „Efektivita opatrení sa ťažko posudzuje. Ale dovolil by som si mierny optimizmus,“ uviedol.

10:15 Bývalý fínsky prezident a nositeľ Nobelovej ceny mieru Martti Ahtisaari (82) bol pozitívne testovaný na koronavírus. Podľa agentúry Reuters o tom informovala kancelária súčasného prezidenta Sauliho Niinistöa. Nákaza sa u Ahtisaariho potvrdila v pondelok. Predtým bola pozitívne testovaná aj Ahtisaariho manželka Eeva.

10:09 Počet úmrtí na ochorenie spôsobované novým druhom koronavírusu v Turecku stúpol na 37 po tom, ako za jediný deň zomrelo ďalších sedem ľudí. Informovala o tom v utorok tlačová agentúra DPA, ktorá sa odvoláva na tvít tureckého ministra zdravotníctva Fahrettina Kocu. Pozitívny výsledok testov na nový koronavírus medzitým v Turecku zaznamenali u ďalších 293 osôb, čím celkový počet známych prípadov nakazenia v tejto krajine stúpol na 1529.

9:46 Thajský premiér Prajut Čan-o-ča v utorok informoval, že jeho vláda schválila zavedenie výnimočného stavu, aby mohla zaviesť prísnejšie opatrenia v snahe dostať šírenie koronavírusu pod kontrolu. Thajská vláda sa dohodla na svojom zasadaní zaviesť mesačný výnimočný stav, ktorý začne platiť vo štvrtok. Vláda tak bude mať právomoci, ktorými bežne nedisponuje.

9:17 Saudská Arábia nariadila v pondelok v obmedzenie pohybu a Spojené arabské emiráty od stredy zrušia dopravné lety. Tieto opatrenia prichádzajú po náraste počtu prípadov nakazení koronavírusom, píše agentúra Reuters. Saudský kráľ Salmán bin Abd al-Azíz nariadil na 21 dní od 19.00 večera do 06.00 h rána obmedzenie pohybu. Cieľom je spomaliť šírenie koronavírusu. Za porušenie tohto nariadenia hrozí pokuta do výšky 10.000 rialov (2455 eur). Opakovaní vinníci môžu byť na 20 dní uväznení.

8:55 Ďalších 76 prípadov nakazenia novým koronavírusom zaznamenali v Južnej Kórei, čím doterajší počet infikovaných v tejto krajine stúpol na 9037. Koronavírusu podľahlo v Južnej Kórei zatiaľ celkovo 120 ľudí.Zatiaľ 171 infekcií bolo spojených s ľuďmi, ktorí prišli do krajiny zo zahraničia. Úrady preto zintenzívnili hraničné kontroly v snahe zabrániť opätovnému prieniku vírusu do krajiny. Deje sa tak v čase, keď sa v Kórei počet prípadov infikovania znižuje, ale nákaza sa šíri v Európe, Severnej Amerike a v iných častiach sveta.

8:40 Primátor mesta Košice Jaroslav Polaček zvolal mimoriadne zastupiteľstvo, kde s poslancami plánuje prijať nové opatreniam na zmiernenie následkov šíriaceho sa koronavírusu. Informoval o tom hovorca mesta Vladimír Fabian. „Som pripravený nastaviť mestský rozpočet tak, aby sme v prvej etape vyčlenili 2,5 milióna eur na pomoc, a z týchto peňazí urobili všetky opatrenia, ktoré bude v prvej etape mesto Košice potrebovať," uviedol Polaček.

8:29 Laboratórne vyšetrenie vzoriek na koronavírus v Trenčianskom samosprávnom kraji budú robiť v mikrobiologickom laboratóriu Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Trenčíne. S detekciou vírusovej nukleovej kyseliny v prvých vzorkách začali v pondelok. Po validácii vzoriek plánujú od stredy vyšetriť postupne približne 100 vzoriek denne.

8:20 Čínska centrálna provincia Chu-pej, kde sa minulý rok objavil smrtiaci koronavírus, zruší po dvoch mesiacoch cestovné obmedzenia. Informovala o tom v utorok agentúra AFP s odvolaním sa na miestnych predstaviteľov. Zdraví obyvatelia budú môcť odísť z provincie od stredy 25. marca. Mesto Wu-chan, epicentrum nákazy, zruší cestovné obmedzenia 8. apríla. Školy však zostanú v provincii Chu-pej zatvorené

7:09 Západoafrické štáty Senegal a Pobrežie Slonoviny vyhlásili v pondelok mimoriadny stav v súvislosti s pandémiou nového druhu koronavírusu. Núdzové opatrenia budú v oboch krajinách platiť od utorka.

6:03 Horná komora amerického Kongresu neschválila v pondelok – druhý deň po sebe – návrh zákona, ktorý mal uvoľniť státisíce miliónov dolárov na pomoc ekonomike USA v čase koronavírusovej krízy. Stalo sa tak napriek tomu, že podľa senátorov bolo odobrenie záchranného plánu blízko. Vláda Spojených štátov je pod tlakom, aby schválila legislatívu, ktorá by zabezpečila historicky vysokú finančnú čiastku z federálnych zdrojov na prevenciu pred zničujúcim ekonomickým kolapsom. Nátlak rastie, keď sa smrtiaca pandémia šíri v amerických štátoch ako New York či Kalifornia. Viac sa dočítate TU.

5:45 Čína zaznamenala za pondelok 78 novo nakazených koronavírusom, čo je dvakrát viac, než o deň skôr. V bilancii je tiež vyšší počet prípadov, keď sa pacienti nakazili od chorého na čínskom území. Jeden z nich sa pritom infikoval v meste Wu-chan, kde sa nákaza potvrdila koncom minulého roka po prvýkrát.

5:40 Francúzsko v snahe zabrániť šíreniu nového koronavírusu SARS-CoV-2 sprísni opatrenia na obmedzenie pohybu osôb vrátane obmedzenia pohybových aktivít mimo bydliska a uzatvorenia otvorených trhovísk. V rozhovore pre televíziu TF1 to v pondelok vyhlásil francúzsky premiér Édouard Philippe. Uviedol, že podpíše dekrét, na základe ktorého budú mať obyvatelia Francúzska od utorka zakázané venovať sa fyzickým aktivitám ďalej než kilometer od miesta svojho bydliska. Taktiež by mali byť po novom uzavreté aj otvorené trhoviská s tým, že miestne úrady budú mať možnosť požiadať o výnimku.

5:37 Nemocnice v nemeckej spolkovej krajine Sasko prijmú najmenej šesť pacientov s koronavírusom z Talianska, ktorým ich vlasť nedokáže poskytnúť liečbu. Oznámil to v pondelok saský premiér Michael Kretschmer.„V Ta­liansku teraz robia eticky veľmi náročné rozhodnutie – musia vybrať šesť ľudí, ktorých letecky prepravia,“ zdôraznil Kretschmer. Podľa jeho slov liečba talianskych pacientov bude pre saských lekárov šancou lepšie sa oboznámiť s novým druhom koronavírusu, pričom zároveň pôjde o gesto spolupatričnosti.

5:30 Kuba v snahe chrániť sa pred šírením nového druhu koronavírusu uzatvorí od utorka svoje hranice a umiestni do karantény zahraničných turistov. Vyhlásil to v pondelok kubánsky premiér Manuel Marrero. „Všetci turisti, ktorí sa stále nachádzajú v hoteloch, budú umiestnení do karantény. Nebudú môcť opustiť svoj hotel, pokiaľ si nenájdu let domov,“ uviedol premiér v štátnej televízii a dodal, že na tomto karibskom ostrove sa v pondelok nachádzalo 32.500 dovolenkárov zo zahraničia.

Zhrnutie 23. 3. 2020

  • Celosvetovo bolo potvrdených takmer 375-tisíc prípadov nákazy koronavírusom, podľahlo mu vyše 16 000 osôb. Viac ako 100-tisíc ľudí sa z nákazy vyliečilo.
  • Premiér Igor Matovič oznámil zriadenie permanentného krízového štábu s cieľom zamedziť šíreniu koronavírusu
  • Slovensko zatiaľ zaevidovalo 3009 žiadostí občanov SR z celého sveta o návrat do vlasti. Slovensko k dnešnému dňu repatriovalo dovedna 1468 Slovákov.
  • Svetová zdravotnícka organizácia oznámila, že pandémia koronavírusu sa jednoznačne zrýchľuje, dodala však, že stále je možné zmeniť trajektóriu šírenia tohto vírusu.
  • Generálny tajomník OSN António Guterres v rámci boja proti šíreniu koronavírusu vyzval na okamžité globálne prímerie.

Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

© Autorské práva vyhradené

326 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus