Rušia sa písomné maturity aj monitor

Vyučovanie na školách bude prerušené až do odvolania. Dôvodom sú opatrenia týkajúce sa zabránenia šíreniu koronavírusu. Po utorkovom rokovaní vlády o tom informoval minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS).

24.03.2020 14:24
debata (14)
VIDEO: Minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling.
Video

„Písomné maturity“ sa v tomto školskom roku neuskutočnia. Ako uviedol Gröhling, interná časť maturitnej skúšky, teda „ústne maturity“, by sa mala konať do dvoch týždňov od obnovenia výučby. „Chceme, aby maturanti tento rok maturovali, a to do 30. júna,“ povedal minister školstva. Ak by opatrenie, ktoré sa týka prerušenej výučby do odvolania, nebolo zrušené, sú pripravené opatrenia, aby do 30. júna zmaturovali. Tento rok sa ruší aj Testovanie 9, teda monitor, ktorý píšu žiaci deviateho ročníka a žiaci štvrtého ročníka osemročných gymnázií.

„Prihlášky na stredné školy bude možné podať do 15. mája a potvrdenie lekára nebude možné, aby sme neurobili nával študentov smerom k ambulanciám. Prijímacie pohovory na stredné školy sa uskutočnia najneskôr do 30. júna,“ povedal minister školstva.

Gröhling informoval o tom, že boli posunuté aj termíny zápisov do základných a škôl. Tie by sa mali uskutočniť v druhej polovici apríla, od 15. do 30. apríla, ale bez osobnej prítomnosti detí. „Ideálne by to bolo elektronickou formou tam, kde je to možné,“ povedal. Podávanie žiadostí do materských škôl bude počas celého mája.

Zápis do materskej školy ministerstvo posunulo na máj. Rodičia môžu svoje deti zapísať od 30. apríla do 31. mája. Pri žiadosti tiež nemusia uviesť potvrdenie o zdravotnom stave dieťaťa.

„Čo sa týka regionálneho školstva, školský rok chceme reálne ukončiť tak, ako je naplánované, teda do 30. júna,“ povedal minister školstva s tým, že učivo, ktoré sa nepreberie, sa bude posúvať do ďalšieho ročníka. V prípade vysokoškolákov chce minister školstva apelovať na Slovenskú rektorskú konferenciu, aby akceptovala tento stav.

Pomôcť môže špeciálny web

V rámci podpory dištančného vzdelávania vzniká web Učíme na diaľku, na ktorom budú informácie pre učiteľov, rodičov a žiakov. Všetky vzdelávacie portály a weby budú tak združené pod jednou stránkou. „Chceme, aby ich učitelia naozaj využívali. Najmä pre najmenších žiakov, ktorí potrebujú audiovizuálny formát," priblížil minister. Portál bude informovať o všetkých potrebných termínoch. Zaoberať sa bude aj pracovno-právnymi otázkami, ktoré vypracovalo právne oddelenie ministerstva. Portál pomohli vytvoriť Slovenská komora učiteľov, iniciatíva To dá rozum, Inštitút vzdelávacej politiky, Inklucentrum a Komenského inštitút.

Gröhling však poznamenal, že digitálne vzdelávanie touto formou nestačí. So šéfom verejnoprávnej televízie Jaroslavom Rezníkom sa dohodol na rozšírení vyučovania na druhom kanáli televízie. Od budúceho týždňa, od 30. apríla, by tak mala televízia vysielať pre žiakov dlhšie, a to od 9:15 do 11:00. Mali by tam byť začlenené prvky vzdelávania pre deti zo sociálne znevýhodnených prostredí či deti so zdravotným postihnutím. Dodal, že v priebehu tohto týždňa budú riešiť prípravu opatrení pre vzdelávanie tejto skupiny detí. „Musíme aj ich vzdelávať, pretože nevieme, kedy bude ukončené prerušenie vzdelávania,“ poznamenal Gröhling.

Od 12. marca platí na Slovensku pre koronavírus mimoriadna situácia. V tejto súvislosti boli v krajine zavedené viaceré obmedzenia na zamedzenie šírenia ochorenia.


Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

14 debata chyba
Viac na túto tému: #školstvo #Branislav Gröhling #koronavírus