Španielsko má už viac obetí nákazy ako Čína

V Česku v stredu zomrel piaty pacient s ochorením COVID-19. V Nemecku zaznamenali dosiaľ viac ako 33 200 prípadov nákazy koronavírusom, z nich vyše 160 bolo smrteľných. V Číne zaznamenali za posledných 24 hodín 47 nových prípadov ochorenia, ktoré sú "dovezené" zo zahraničia. Celkovo sa vírusom nakazilo už viac ako 450-tisíc ľudí, z toho sa takmer 112-tisíc vyliečilo. Dianie sledujeme online.

25.03.2020 06:37 , aktualizované: 23:08
debata (227)

Na Slovensku bolo k 24. 3. 2020 pozitívnych na koronavírus 216 osôb. Viac informácií o situácii na Slovensku TU. Všetky opatrenia nájdete TU.

23:08 Počet zaregistrovaných prípadov nákazy novým druhom koronavírusu od vypuknutia pandémie dosiahol vo svete číslo 450-tisíc. Vyplýva to z výpočtu tlačovej agentúry AFP, ktorý vychádza zo zverejnených oficiálnych údajov.

22:03 Ukrajina od piatkovej noci preruší všetky letecké a železničné spojenia s ostatnými krajinami. Oznámil to dnes ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov. Ukrajina tiež vyhlásila na jeden mesiac „núdzovú situáciu“ na celom území krajiny kvôli šíreniu koronavírusu. Opatrenie okrem iného znamená, že až do 24. apríla sa predlžuje uzavretie škôl, verejných zariadení či väčšiny obchodov, uviedla agentúra AFP.

22:00 Americké ministerstvo obrany zakázalo kvôli koronavírusu na 60 dní všetky zahraničné cesty americkým vojakom, civilným zamestnancom Pentagonu aj ich rodinám. Agentúre Reuters to dnes povedal minister obrany Mark Esper s tým, že opatrenie bude mať niekoľko výnimiek. Jednou z nich je sťahovanie amerických vojsk z Afganistanu.

21:08 Obyvatelia v Česku sa môžu na verejných miestach združovať nanajvýš v dvojčlenných skupinách. Výnimka v tomto smere platí len pre členov jednej rodiny, účastníkov pohrebov či ľudí vykonávajúcich svoju prácu alebo podnikateľskú činnosť.

20:54 Dvadsať vojakov NATO nasadených v Litve malo pozitívny test na koronavírus. Oznámil to v stredu hovorca tamojšieho mnohonárodného práporu NATO, holandský kapitán Evert-Jan Daniels. Podľa agentúry AFP potvrdil, že dvaja infikovaní holandskí vojaci boli prepravení za účelom liečby do Holandska. Odmietol však zverejniť občianstvo ďalších infikovaných vojakov.

20:52 Počet potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom sa v Spojených štátoch v stredu zvýšil na 61 167. Ochoreniu COVID-19 tam podľahlo už 827 ľudí. Vyplýva to z najnovších údajov Univerzity Johnsa Hopkinsa, píše agentúra AFP. Pred 24 hodinami evidovali v USA 600 úmrtí na koronavírus. Spojené štáty majú tretí najvyšší počet potvrdených prípadov na svete – po Číne a Taliansku.

20:28 Vo Francúzsku podľahlo nákaze novým koronavírusom za posledných 24 hodín 231 ľudí, čím celkový počet mŕtvych stúpol na 1 331. Informovala o tom v stredu agentúra AFP s odvolaním sa na úrady. Celkovo je hospitalizovaných 11 539 ľudí, uviedol generálny riaditeľ francúzskeho úradu verejného zdravotníctva Jérôme Salomon.

19:30 V nasledujúcej fáze pandémie koronavírusu v Nemecku môže dôjsť k zmierneniu preventívnych opatrení a mladí ľudia budú môcť znovu chodiť von. Uviedol to v stredu podľa agentúry DPA Helge Braun, vedúci úradu nemeckej kancelárky Angely Merkelovej. Ako poznamenal Braun, spolková vláda plánuje prísne obmedzenia týkajúce sa pohybu osôb a sociálnych kontaktov, ktoré boli zavedené v dôsledku koronavírusovej krízy neskôr zmierniť, čo sa bude týkať v prvom rade mladých zdravých ľudí.

19:28 Medzinárodné letisko Orly južne od Paríža zatvoria od 31. marca pre komerčnú dopravu. Rozhodnutie si vynútila pandémia ochorenia COVID-19. V stredu o tom informovala spoločnosť ADP, ktorá letisko spravuje. Spoločnosť Aéroports de Paris (ADP) vysvetlila svoj krok tým, že nastal „veľký a brutálny“ pokles v počte letov na Orly aj na Letisku Charlesa de Gaulla nachádzajúcom sa severne od francúzskej metropoly.

19:18 Desiatou obeťou nového druhu koronavírusu v Maďarsku, o ktorej informovali v stredu maďarské orgány iba ako o Britovi, bol iba 37-ročný zástupca veľvyslanca Veľkej Británie v Budapešti Steven Dick. Napísal to večer spravodajský server Index.hu, ktorého správu aj potvrdilo britské veľvyslanectvo. Stredoeurópsky spravodajca britského denníka The Guardian Shaun Walker na Twitteri uviedol, že minulý týždeň sa rozprával s Dickom, ktorý mu povedal, že je síce infikovaný novým druhom koronavírusu, ale že sa má dobre.

18:58 Sudánska vláda nariadila prepustenie tisícok trestancov, aby zabránila rozšíreniu nového koronavírusu SARS-CoV-2 vo väzeniach. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na stredajšie správy miestnych médií. „Prvá skupina väzňov z celkového počtu 4217 už bola prepustená z väznice al-Hodá v meste Omdurmán,“ uviedla agentúra SUNA bez toho, aby spresnila počet prepustených trestancov a charakter trestných činov, za ktoré boli odsúdení.

18:28 V Taliansku podľahlo nákaze spôsobenej novým koronavírusom ďalších 683 ľudí. Informoval o tom v stredu večer spravodajský kanál Rai News 24 s odvolaním sa na predstaviteľov Úradu pre civilnú ochranu.

18:06 Metro a železničné služby v Paríži a na jeho predmestiach budú od štvrtka obmedzené na minimum. Toto opatrenie je súčasťou celoštátneho obmedzenia pohybu spôsobeného pandémiou nového koronavírusu, oznámili v stredu francúzski predstavitelia.

17:44 Na Slovensko bolo dovezených 74 ton zdravotníckeho materiálu z Číny. S jeho vykladaním a následnou prepravou do priestorov Správy štátnych hmotných rezerv SR pomáhali profesionálni vojaci z Veliteľstva posádky Bratislava. TASR o tom informoval León Zázrivý z tlačového oddelenia Ministerstva obrany (MO) SR.

17:26 V Taliansku podľahlo nákaze novým koronavírusom už 30 lekárov vrátane 17 všeobecných. Päť zo šiestich lekárov, ktorí zomreli za posledných 24 hodín, boli rodinní lekári. Oznámila to v stredu Talianska federácia lekárov všeobecného lekárstva (FIMMG).

17:17 V Singapure potvrdili 73 nových prípadov nákazy. Ide o najväčší denný nárast, aký v tomto mestskom štáte doteraz zaznamenali. Celkový počet osôb, ktoré sa v krajine nakazili ochorením COVID-19, ktorého pôvodcom je nový koronavírus, sa vyšplhal na 631. S odvolaním sa na vyhlásenie singapurského ministerstva zdravotníctva o tom v stredu informovala agentúra Reuters.Ako uviedlo ministerstvo, polovica nových prípadov bola do krajiny importovaná zo zahraničia a polovica mala miestny pôvod.

16:32 Ruský prezident Vladimir Putin rozhodol, že vzhľadom na pandémiu koronavírusu bude odložené referendum o zmenách ústavy, ktoré sa malo pôvodne konať 22. apríla. V stredu o tom informovala agentúra Interfax. Putin vo svojom vyhlásení zdôraznil, že názor občanov Ruska je pre neho dôležitý a sľúbil, že plebiscit sa uskutoční neskôr. Podľa jeho slov sú však momentálne hlavnou prioritou „zdravie, život a bezpečnosť ľudí“. V Rusku bolo v stredu potvrdených celkovo 658 prípadov infekcie koronavírusom a doposiaľ žiadne úmrtia.

15:30 Holandské úrady informovali, že koronavírus sa objavil už aj v odpade. Konkrétne jeho prítomnosť zistili pomocou testov DNA v odpadovej vode tečúcej z Amsterdamu a tiež z juhoholandského Tilburgu, ktorý sa nachádza v najviac postihnutej oblasti. Ako vysvetľuje holandské ministerstvo zdravotníctva, k symptómom nákazy koronavírusom a ochorenia COVID-19 patria u niektorých pacientov aj hnačky. U niektorých z nich potom môže vírus zostávať aj vo výkaloch. Podľa holandských médií táto situácia len potvrdzuje dôležitosť prísnych ochranných opatrení pre ľudí, ktorí prichádzajú do styku s odpadom.

15:24 Španielsko podpísalo s Čínou zmluvu v hodnote stámiliónov eur na zdravotnícke pomôcky potrebné v boji proti pandémii koronavírusu, informoval v stredu španielsky minister zdravotníctva Salvador Illa. Citovala ho tlačová agentúra AFP. Kontrakt vo výške približne 432 miliónov eur pokrýva 550 miliónov ochranných masiek, 5,5 milióna súprav rýchlotestov, 950 respirátorov a 11 miliónov párov ochranných rukavíc – tieto dodávky majú pomôcť vyriešiť ich nedostatok v Španielsku.

15:11 V Slovinsku zomrel piaty pacient s ochorením COVID-19. Oznámil to minister zdravotníctva Tomaž Gantar s tým, že ide o ženu, ktorá zomrela v ošetrovateľskom dome v mestskej občine Šmarje pri Jelšah. V krajine doposiaľ evidujú 528 infikovaných vrátane 73 zdravotníkov, píše slovinská tlačová agentúra STA. Minister zdravotníctva Vili Beroš uviedol, že v krajine na koronavírus otestovali celkovo 3392 ľudí.

14:29 Srbsko potvrdilo štvrté úmrtie pacienta nakazeného koronavírusom. Chorobe COVID-19 podľahla 60-ročná žena, ktorá bola hospitalizovaná v nemocnici v meste Niš na juhu krajiny. Oznámil to minister zdravotníctva Zlatibor Lončar, informovala agentúra Hina. Pacientka, ktorá bola diabetička, ležala napojená na umelej pľúcnej ventilácii od 21. marca a zomrela v utorok popoludní. V krajine zatiaľ evidujú 303 infikovaných vrátane dvoch detí; hospitalizovaných je 152 pozitívne testovaných a 21 z nich leží v kritickom stave na pľúcnej ventilácii.

14:02 Indonézia sa môže stať novým epicentrom nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 podobne ako čínske mesto Wu-chan alebo Taliansko, keďže doteraz v krajine oficiálne zaznamenali pravdepodobne iba 2 percentá skutočného počtu prípadov, ktorý môže dosahovať až úroveň Iránu. Informovala o tom v stredu agentúra Reuters s odvolaním sa na londýnske Centrum pre matematické modely infekčných chorôb. Počet nakazených v Indonézii zrejme v súčasnosti dosahuje až 34 300, kým oficiálne údaje uvádzajú iba 686 prípadov. Krajina podľa odborníkov zaostáva v počte testovaní a má tiež najvyšší počet úmrtí medzi štátmi juhovýchodnej Ázie – 55.

13:40 Mali hlási prvé dva prípady nákazy koronavírusom. Informovala o tom v stredu agentúra AFP. Vláda tohto západoafrického štátu potvrdila nákazu u dvoch Malijčanov, ktorí sa v polovici marca vrátili z Francúzska. Infikované osoby sa podrobujú liečbe. Existujú obavy, že Mali patrí medzi zvlášť ohrozené africké krajiny z hľadiska infekčných respiračných ochorení, keďže riziko šírenia nákazy tam zvyšuje pretrvávajúci konflikt.

12:57 Taliansko oznámilo nové opatrenia v boji proti šíreniu koronavírusu. Ide najmä o zvýšenie pokút za nedodržiavanie opatrení, ktoré sú už v platnosti, informovala v stredu spravodajská stanica CNN, ktorá citovala vyhlásenie talianskej vlády. Dekrét s novými opatreniami vydal Rím v utorok neskoro večer.

Budhistickí mnísi s ochrannými maskami počas... Foto: TASR/AP, Sakchai Lalit
Thajsko koronavírus mnísi modlitby rúška Budhistickí mnísi s ochrannými maskami počas modlitieb za šťastie v chráme Debsirin v Bangkoku v Thajsku 25. marca 2020.

12:51 V Česku v stredu zomrel piaty pacient s ochorením COVID-19. Úmrtie oznámila pražská Nemocnica na Bulovke, píše spravodajská televízia ČT24. Ide o 88-ročného muža zo Stredočeského kraja trpiaceho chronickými ochoreniami, ktorý sa liečil v domácej starostlivosti.

12:45 Britský parlament plánuje v stredu večer pozastaviť svoju činnosť na nasledujúce štyri týždne. Podľa zdrojov televízie BBC by mali toto preventívne opatrenie proti možnému rozšíreniu koronavírusu v zákonodarnom zbore poslanci odhlasovať v stredu.

12:35 V Nemecku zaznamenali dosiaľ viac ako 33 200 prípadov nákazy koronavírusom, z nich vyše 160 bolo smrteľných. Na základe vlastného prieskumu o tom v stredu informovala agentúra DPA. Vládna agentúra pre kontrolu chorôb na svojom poslednom brífingu uviedla, že ešte je príliš skoro na to, aby sa dalo určiť, či Nemecko svojimi opatreniami spomaľuje šírenie vírusu.

12:22 Irán v stredu potvrdil ďalších 143 prípadov úmrtia na nákazu spôsobenú koronavírusom, čím sa ich počet v krajine zvýšil celkovo na 2 077. Nakazených je vyše 27 000 osôb. Informovala o tom agentúra AFP.

12:13 Španielsko potvrdilo v stredu už celkovo 3434 úmrtí v dôsledku nákazy koronavírusom, čo je viac ako v Číne. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie vlády.

12:07 Ruskí zákonodarcovia navrhli udeľovať prísne tresty – vrátane odňatia slobody až na sedem rokov – pre ľudí porušujúcich pravidlá karantény v čase epidémie koronavírusu. Informovala o tom v stredu agentúra AFP.

11:41 Štátny ústav pre kontrolu liečiv aj Európska lieková agentúra varujú pred nákupom falšovaných liekov. V týchto dňoch sa najmä na internete objavujú predajcovia, ktorí ponúkajú produkty na liečbu či prevenciu ochorenia COVID-19, alebo ľahký prístup k liekom, ktoré sú inak nedostupné. ŠÚKL upozorňuje, že takéto internetové stránky nie sú schválenými internetovými lekárňami a zároveň ponúkajú neschválené lieky, pričom môže ísť aj o falšované lieky.

11:34 Jordánsky premiér Umar Razzáz oznámil v utorok uvoľnenie prísnych opatrení, ktoré vláda zaviedla v sobotu. Informovala o tom agentúra Reuters. Vláda opäť otvorí potraviny, pekárne a lekárne a umožní ľuďom vyjsť z domu na nákup. Všetky tieto typy podnikov boli od soboty zatvorené pre obavy zo šírenia koronavírusu.

11:24 Najvyšší predstaviteľ samosprávy talianskeho regiónu Lombardsko, prezident Attilio Fontana, považuje súčasnú pandémiu koronavírusu za „epochálnu udalosť“, ktorá zásadne zmení doterajší život obyvateľov. Vyjadril sa tak v rozhovore pre taliansku televíznu stanicu RAI 2, z ktorého citovala v stredu tlačová agentúra APA.

11:12 V bratislavskej mestskej časti Staré Mesto sa predlžuje zákaz organizovania kultúrnych, spoločenských a športových podujatí až do 1. júna. Termín sa však môže podľa situácie zmeniť. Informuje o tom Staré Mesto na svojej webovej stránke. Zákaz je dôsledkom vládnych opatrení na spomalenie šírenia koronavírusu.

11:05 Nadácia Tatra banky v boji proti koronavírusu podporí v prvom kole výzvy organizácie v sume 170 000 eur. Celkovo sa podporí 110 projektov. Informoval o tom hovorca banky Boris Fojtík.

10:54 V Pakistane zaznamenali doposiaľ 1 000 prípadov nákazy koronavírusom. Informovala o tom v stredu agentúra DPA s odvolaním sa na miestne ministerstvo zdravotníctva. Za posledných 12 hodín zaevidovali približne 100 nových prípadov. Prvú nákazu koronavírusom hlásili v Pakistane 26. februára a doteraz jej podľahlo najmenej sedem ľudí. Ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že v krajine je viac ako 7 000 podozrivých prípadov nákazy.

10:17 Predseda Košického samosprávneho kraja, Rastislav Trnka rozhodol o vyčlenení vyše troch miliónov eur na opatrenia súvisiace so šírením koronavírusu. „Tieto finančné prostriedky boli vyčlenené z rezervného fondu Košického samosprávneho kraja, ktoré je v zmysle zákona o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy možné použiť na krytie mimoriadnych okolností. Použité budú najmä na nákup ochranných pomôcok, dezinfekčných prostriedkov či prípravu a zabezpečenie karanténnych zariadení,“ uviedla hovorkyňa predsedu KSK Anna Terezková.

Na snímke vykladanie krabíc z lietadla letky... Foto: TASR, Vladimir Benko/MV
Letka MV Respirátor FFP3 letisko polícia lietadlo Na snímke vykladanie krabíc z lietadla letky ministerstva vnútra SR, ktorá priviezla stotisíc respirátorov FFP3 z Turecka na letisku M.R. Štefánika v Bratislave v stredu 25. marca 2020.

10:08 Bratislava umožní daň z nehnuteľností rozdeliť občanom i živnostníkom na splátky. Magistrát zároveň posúva aj termín doručovania výmerov. V prípade, že bude možné začať doručovať rozhodnutia v máji, predpokladaná splatnosť prvej splátky dane z nehnuteľností by mohla byť približne na prelome júla a augusta. Viac sa dočítate TU.

9:57 V Českej republike zaevidovali k stredajšiemu ránu 1497 prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Oficiálne sa z ochorenia COVID-19 spôsobeného koronavírusom vyliečilo doteraz desať nakazených. Testy podstúpilo 22 600 ľudí, informoval spravodajský server iDNES.cz. Počet nakazených sa zvýšil za uplynulých 24 hodín o 185. Ide o druhý najvyšší nárast od minulého štvrtka, keď za jediný deň zaznamenali 205 nových prípadov. Doposiaľ v krajine zomreli traja ľudia.

9:48 Prvý prípad nakazenia novým druhom koronavírusu oznámila aj Líbya. Informovala o tom v stredu agentúra AFP, ktorá dodala, že tento fakt je osobitným zdrojom obáv v tejto severoafrickej krajine, keďže občianska vojna tam vážne narušila systém verejného zdravotníctva.

9:44 Slovensko má 12 nových prípadov nákazy koronavírusom ku včerajšiemu dňu. Celkový počet evidovaných prípadov ochorenia COVID-19 teda stúpol na 216. Viac sa dočítate TU.

9:37 Univerzitná nemocnica Louisa Pasteura Košice v utorok prepustila do domácej liečby 26-ročného pacienta, ktorý bol nakazený koronavírusom. V uplynulých dňoch zároveň hospitalizovali ženu, ktorá bola doposiaľ v domácej izolácii, potvrdila hovorkyňa nemocnice Ivana Vaněková s tým, že im na sklade chýbajú napríklad ochranné štíty. Viac sa dočítate TU.

9:33 Japonské hlavné mesto Tokio sa stalo epicentrom nákazy koronavírusu SARS-CoV-2 v krajine. Za jediný deň zaznamenalo rekordne vysoký počet nových prípadov. Tokio malo v utorok 17 nových prípadov, čím sa celkový počet nakazených osôb zvýšil na 171 – ide o najvyšší počet spomedzi 47 prefektúr Japonska. Hlavné mesto tak predstihlo najsevernejší japonský ostrov Hokkaido, ktorý eviduje 163 prípadov a kde sa medzitým skončil miestny stav núdze vyhlásený v súvislosti so šírením vírusu. Japonsko má doposiaľ 1214 prípadov nákazy, ochoreniu COVID-19 už podľahlo 43 ľudí.

9:26 Celkove 5282 potvrdených prípadov nakazenia koronavírusom zaznamenali v Rakúsku do stredajšieho rána (08.00 h). Oficiálny počet úmrtí v dôsledku tejto nákazy stúpol na 30. Spomedzi prípadov nakazenia je stále najviac – 1338 – evidovaných v Tirolsku. Ďalšími v poradí sú Horné Rakúsko (860), Dolné Rakúsko (691), Viedeň (678), Štajersko (585), Salzbursko (493), Vorarlbersko (404), Korutánsko (145) a Burgenland (88). Najviac úmrtí – 12 – je oficiálne potvrdených vo Viedni.

Prehľad počtu infikovaných v 40 krajinách Európy

9:19 Juhoafrická republika potvrdila v stredu 155 nových prípadov nákazy koronavírusom. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie ministra zdravotníctva Zweliho Mkhizeho. Celkovo je v Juhoafrickej republike 709 potvrdených prípadov. V dôsledku nákazy dosiaľ v krajine nikto nezomrel.

8:55 Austrália nepustí na svoje územie pasažierov dvoch výletných lodí, ktoré sú pri jej západnom pobrežia. Na jednej z nich má príznaky koronavírusu 25 ľudí. Austrálske úrady na ňu poslali zdravotnícky personál, ale do prístavu v Perthe jej vplávať nedovolí. Krajina nechce zopakovať incident, ktorý sa stal na opačnej strane Austrálie. Na pevninu v Sydney tam vystúpilo bez zdravotnej kontroly 2700 pasažierov výletnej lode Ruby Princess a vírus sa potvrdil neskôr u 130 z nich. Ostatné turistov sa teraz snažia úrady dostihnúť.

8:51 Poľské ministerstvo zdravotníctva zverejnilo v utorok večer aktualizovanú bilanciu, podľa ktorej v krajine evidujú 901 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom a desať úmrtí. Informovala o tom agentúra PAP. Celkovo 1479 ľudí hospitalizovali a do karantény pre podozrenie z infikovania koronavírusom nastúpilo 62.511 osôb. V utorok večer potvrdili zdravotníci nárast o 45 nových prípadov.

8:43 V Číne zaznamenali za posledných 24 hodín 47 nových prípadov ochorenia COVID-19, vo všetkých prípadoch išlo o nedávno „privezené“ nákazy koronavírusom zo zahraničia. Informovala o tom v stredu čínska Národná zdravotnícka komisia s tým, že štyri ďalšie osoby nákaze podľahli. Žiadne nové prípady nákazy nehlásili zo stredočínskeho mesta Wu-chan v provincii Chu-pej, odkiaľ sa koronavírus od konca minulého roka rozšíril do celého sveta.

8:41 Desiatou obeťou ochorenia COVID-19 v Maďarsku je britský občan. Počet potvrdených nakazených koronavírusom SARS-CoV-2 stúpol v krajine na 226, uviedla v stredu vládna informačná stránka koronavirus-gov.hu. Počet pacientov zotavených z tejto choroby je v súčasnosti 21, v nemocničnej karanténe je 85 ľudí a laboratóriá vyšetrili vzorky 6817 pacientov.

8:29 Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas vyzval v čase pandémie koronavírusu SARS-CoV-2 na medzinárodnú solidaritu. Informovala o tom v stredu agentúra DPA. „Národné úsilie, ktoré sa od nás všetkých dnes vyžaduje, nesmie vyústiť do špirály národného ega,“ povedal šéf nemeckej diplomacie pre DPA pred začiatkom online summitu skupiny siedmich hospodársky najvyspelejších krajín sveta G7.

8:25 Letisko M. R. Štefánika v Bratislave vybavuje repatriačné lety Slovákov zo zahraničia domov. Po zákaze civilných letov, ktoré nariadil Ústredný krízový štáb SR od 13. marca v rámci opatrení proti koronavírusu, vybavilo zatiaľ dva evakuačné lety z Londýna – Stanstedu, v pláne sú aj prílety z Washingtonu či Štokholmu. Ako letisko informovalo na svojom portále, okrem toho vybavuje aj nákladné lety so zdravotníckymi pomôckami, ktoré priváža na Slovensko flotila Leteckého útvaru Ministerstva vnútra SR. Očakáva však aj prílety lietadiel An124 Ruslan a ďalšie humanitárne cargo lety. Zároveň je letisko i naďalej otvorené pre súkromné, záchranárske a technické lety.

8:14 Biely dom a obe hlavné politické strany v americkom Senáte dosiahli v noci na stredu dohodu o návrhu zákona o mimoriadnej finančnej pomoci. Financie vo výške asi dva bilióny dolárov sú určené pre americkú ekonomiku a zdravotný systém, ako aj na pomoc miliónom radových občanov. Informovala o tom agentúra AP. Podľa už zverejnených informácií návrh zákona, o ktorom diskutovali Biely dom a Senát, ráta s poskytnutím finančnej pomoci vo výške 1200 dolárov mnohým radovým Američanom, s vytvorením programu na podporu malých podnikov dotovaného sumou 367 miliárd dolárov, ako aj s vyčlenením 500 miliárd dolárov na financovanie rôznych priemyselných odvetví, podpory miest i štátov americkej Únie. Významnú finančnú pomoc dostanú aj zdravotnícke zariadenia.

8:10 Nemecko má podľa novej bilancie viac než 31.500 ľudí nakazených koronavírusom. Počet úmrtí sa zvýšil z utorkových 114 na 149. Čerstvé informácie dnes zverejnil Inštitút Roberta Kocha (RKI). V Nemecku nákazu potvrdili u 31 554 ľudí, čo je v porovnaní s predchádzajúcim dňom nárast o viac ako 4000 prípadov. Rastie počet infikovaných od pondelka približne rovnakým tempom.Pacientov, ktorí chorobu neprežili, pribudlo 35 a je ich už 149.

7:38 Prvý prípad nakazenia koronavírusom SARS-CoV-2 hlásia aj z Veľkonočného ostrova ležiaceho v Tichom oceáne, informovala televízia CNN Chile.Nakazeným je dospelý muž, ktorého stav je stabilizovaný. Ostrovné úrady sa teraz snažia vystopovať ľudí, s ktorými mohol byť nakazený muž v kontakte.Veľko­nočný ostrov leží vo východnej časti Polynézie na juhu Tichého oceánu a spravuje ho Čile. Je považovaný za najodľahlejší obývaný ostrov na svete.

7:28 Madridský pochod Gay Pride za práva sexuálnych menšín, ktorý sa mal konať 4. júla, organizátori posunuli z dôvodu pandémie koronavírusu SARS-CoV-2, informovala agentúra AFP. Nový termín pochodu nie je známy. V celom španielsku je od 14. marca v platnosti zákaz vychádzania v súvislosti s nákazou koronavírusom, ktorá si v krajine vyžiadala už 2696 obetí a takmer 40.000 nakazených. Oblasť v okolí hlavného mesta Madrid je najviac postihnutá nákazou.

6:27 Na verejnosti je zakázané pohybovať sa bez prekrytia nosa a úst.Pozastavuje sa činnosť zariadení sociálnych služieb s ambulantnou formou a denných stacionárov. Predajne budú v nedeľu zatvorené, nariadený majú sanitárny deň. Vyplýva to z opatrení Úradu verejného zdravotníctva SR, ktoré platia od stredy až do odvolania. Prijal ich ústredný krízový štáb pre pandémiu koronavírusu. Viac sa dočítate TU.

5:55 Brazílsky prezident Jair Bolsonaro skritizoval obmedzovacie opatrenia, prijaté rôznymi brazílskymi štátmi a obcami v snahe zamedziť šíreniu koronavírusy, a prirovnal ich k politike „spálenej zeme, ktorá hrozí zničením najpoprednejšej ekonomiky Latinskej Ameriky“. „Riziková skupina sú ľudia starší ako 60 rokov. Tak prečo zatvárať školy?“ pýtal sa Bolsonaro. Krajne pravicový prezident obvinil médiá, že „šíri hystériu“, a tvrdil, že Brazília je vďaka svojmu teplej klíme a prevažne mladej populácii imúnna voči nákaze.

5:54 Južná Kórea ohlásila 100 nových prípadov koronavírusy. Ich celkový počet tak stúpol na 9137. Kórea predchádzajúcich 13 dní v rade hlásila klesajúci počet nových prípadov, v pondelok ich bolo 76. To bolo najmenej od 29. februára, kedy tamojšie úrady oznámili rekordných 909 novo infikovaných pacientov za deň.

5:50 Čína zaznamenala pokles nových prípadov koronavírusu, zo 78 v pondelok na 47 v utorok. Všetky nové prípady sa týkajú ľudí, ktorí pricestovali z cudziny. Celkovo sa v pevninskej Číne od prepuknutia epidémie nakazilo 81 218 ľudí, z čoho 3281 zahynulo. Oproti pondelku pribudli štyria mŕtvi, dodal Reuters.

5:40 New York má 14 775 potvrdených prípadov nákazy a 131 obetí, uviedol starosta najväčšieho amerického mesta Bill de Blasio. New York je jedným z ohnísk nákazy v Spojených štátoch. Koronavírusu podľa agentúry AP podľahlo už viac ako 600 Američanov a vyše 46 000 sa nakazilo. Guvernér štátu New York, ktorého súčasťou je veľkomesto, Andrew Cuomo podľa serveru BBC News požiadal federálne úrady o ďalšie zdravotnícke vybavenie. Varoval, že vrchol ochorenie COVID-19, ktoré koronavírus spôsobuje, bude horšia, než sa čakalo. Potreboval by 30-tisíc pľúcnych ventilátorov.

5:30 Americký prezident Donald Trump varoval, že obmedzenie voľného pohybu osôb v Spojených štátoch by mohlo „krajinu zničiť“ a vyjadril želanie, aby boli opatrenia prijaté v USA v súvislosti s pandémiou koronavírusu už do polovice apríla zmiernené. Prezident by podľa vlastných slov bol rád, keby sa krajina otvorila do Veľkej noci. Veľkonočná nedeľa pripadá tento rok na 12. apríla, pripomína AFP. Zdravotnícki experti tvrdia, že opatrenia sú jediný spôsob, ako zabrániť nekontrolovanému šíreniu koronavírusu SARS-CoV-2. Trump však dal jasne najavo, že zastavenie prevádzok považuje za prehnanú reakciu.

Súhrn dňa 24. 3. 2020:

  • Na Slovensku potvrdili 19 nových prípadov nákazy koronavírusom, aktuálne tak evidujeme 204 pozitívnych výsledkov na ochorenie Covid-19.
  • Kajetána Kičuru odvolali z postu predsedu štátnych hmotných rezerv, premiér Matovič ohlásil ďalších 40 opatrení na zvládnutie epidémie koronavírusu.
  • Výučba na slovenských školách bude pre koronavírus prerušená až do odvolania. Tento rok sa ruší testovanie 9 pre základné školy, ako i písomné maturity. Ústne maturity sa uskutočnia do dvoch týždňov po zrušení mimoriadnych opatrení.
  • Na Slovensko z Číny dorazilo prvé lietadlo so zdravotníckym materiálom na boj proti epidémii koronavírusu.
  • Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom v Európe prekročil 200 000. Európa je momentálne najviac zasiahnutým kontinentom pandémiou vírusu
  • Globálne sa koronavírusom nakazilo už 420 tisíc ľudí, takmer 19-tisíc ochoreniu podľahlo, uzdravilo sa už vyše 107-tisíc osôb.

Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

227 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus