Na Slovensku pribudlo 12 nakazených. Pre lekárov máme 100-tisíc respirátorov

Na Slovensku pribudlo v utorok 12 nových prípadov nákazy koronavírusom, ide o deväť mužov a tri ženy. Celkový počet evidovaných prípadov ochorenia COVID-19 teda stúpol na 216. V stredu to pred rokovaním vlády oznámil predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO). Vzoriek s negatívnym výsledkom bolo v utorok 304, celkovo tak na Slovensku máme viac ako 4 200 zistených negatívnych prípadov.

25.03.2020 09:33 , aktualizované: 17:45
debata (1703)

Jeden z nových pacientov má bydlisko v Martine. Ďalší bol zachytený cez karanténu v Gabčíkove. Podľa slov premiéra sa tak toto karanténne opatrenie javí ako účinné. Ďalší je prípad osoby s bydliskom v Hanušovciach nad Topľou. Traja pacienti sú z Bratislavy, jeden pacient zo Záhorskej Vsi, ďalej pribudol prípad v Považskej Bystrici, Novej Dubnici, Zázrivej, v Slovenskej Ľupči a v Lučenci.

VIDEO: TK premiéra Igora Matoviča o aktuálnej situácii s koronavírusom.

Video

Slovensko obdržalo v stredu 100-tisíc FFP3 respirátorov. Vládny špeciál ich doviezol z Turecka. Ochranná pomôcka je určená pre zdravotné sestry a lekárov, ktorí sú v prvej línii v boji proti koronavírusu, informoval premiér. Ako doplnil minister vnútra (MV) SR Roman Mikulec (OĽaNO), pôvodne ich mala doviezť súkromná spoločnosť, nastali však problémy s preclievaním.

„Napokon sme v utorok (24. 3.) rozhodli o vyslaní letky MV, ktorá materiál v stredu ráno priviezla,“ dodal. Materiál bude podľa Matoviča okamžite distribuovaný z centrálneho skladu v Slovenskej Ľupči. „V najbližších hodinách sa dostane k zdravotníkom po celom Slovensku,“ dodal.

Všetky opatrenia nájdete TU.

Premiér tiež uviedol, že v utorok prišlo do centrálneho skladu Správy štátnych hmotných rezerv ako dar od firmy J&T 25-tisíc ochranných okuliarov, 20-tisíc jednorazových oblekov a 500-tisíc chirurgických jednorazových rúšok. Ďalších 500-tisíc kusov nakúpil štát. Prišlo aj 50-tisíc rýchlotestov. Ako Matovič podotkol, milión kusov týchto rýchlotestov je v súčasnej dobe nepoužiteľných. „Kičura za 30, premiér Pellegrini za 8,9 a v Číne za dve ," povedal na margo toho, ako štát za deväť miliónov eur nakúpil počas úradovania Petra Pellegriniho a ministerky vnútra Denisy Sakovej rýchlotesty.

V stredu by sme mali tiež získať dodávku 10 mil. jednorazových chirurgických masiek. „Postupne dokážeme zabezpečiť všetky zdravotnícke pomôcky, ktoré ľudia v prvej línii potrebujú pre výkon služby, ktorú pre nás poskytujú,“ konštatoval. „Moja výzva pre ľudí je, aby si ušili rúška, vyprali, vyžehlili, než čakali na jednorázové," žiada Slovákov premiér Matovič.

Na Slovensko bolo dovezených 74 ton zdravotníckeho materiálu z Číny

Na Slovensko bolo dovezených 74 ton zdravotníckeho materiálu z Číny. S jeho vykladaním a následnou prepravou do priestorov Správy štátnych hmotných rezerv SR pomáhali profesionálni vojaci z Veliteľstva posádky Bratislava. TASR o tom informoval León Zázrivý z tlačového oddelenia Ministerstva obrany (MO) SR.

„Profesionálni vojaci dnes v priestoroch bratislavského letiska pomáhali s prepravou zdravotníckeho materiálu, ktorý je určený na pomoc v boji s novým koronavírusom. Som preto veľmi rád, že naši vojaci sú v súčasnosti oporou, s ktorou môžu občania Slovenska počítať,“ povedal minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO). Dodal, že príslušníci Ozbrojených síl SR zároveň plnia asistenčné úlohy v zmiešaných hliadkach Policajného zboru SR.

Dovoz zdravotníckeho materiálu bol podľa Zázrivého realizovaný prostredníctvom programu NATO – SALIS s využitím veľkokapacitného transportného lietadla. „Obsahom zásielky zdravotníckeho materiálu sú ochranné rúška, rukavice a tiež ochranný odev,“ dodal Zázrivý.

Matovič: Podmienkou masívnejšieho testovania je mať dostatok testov k dispozícii

Masívnejšie testovanie je možné spustiť vtedy, keď bude istota, že je dostatok testov, nielen na pár dní. Upozornil na to predseda vlády Matovič. „Zatiaľ sa rysuje takáto možnosť, že budeme mať dostatok testov na to, aby sme mohli výraznejšie viac testovať, ale kým to nie je stopercentné, nemôžeme k tomu pristúpiť,“ objasnil Matovič. „Mohli by sme sa totiž tak dostať do situácie, že za pár dní nebudeme mať testy,“ dodal.

VIDEO: Predáme rýchlotesty na koronavírus?
Video

Uviedol, že neustále sa diskutuje o možnostiach zintenzívniť testovanie. Naznačil, že sa hovorí o možnosti aj tzv. pooling testovania, ktoré umožňuje diagnostikovať väčšiu skupinu ľudí naraz, pričom sa vo väčšom prostredí vyselektujú prípadní nositelia nákazy a uľahčí sa tak prijatie adresných opatrení.

Premiér na tlačovom brífingu počas rokovania ústredného krízového štábu informoval, že štát chce desaťnásobne zvýšiť počet denných testovaní, zo súčasných približne 300 na 3 000 testov denne. Informoval taktiež, že k dispozícii je 13 000 testovacích súprav, ma sa nakúpiť ďalších 19 000 a rysuje sa nákup 200-tisíc testov.

Pellegrini: Rýchlotesty sa dajú v istom štádiu ochorenia využiť

Bývalý premiér Peter Pellegrini (Smer) upozornil, že niektoré vyjadrenia predstaviteľov novej vlády o zdravotníckom materiáli zo zahraničia v súvislosti s koronavírusom môžu mať diplomatickú odozvu. Rýchlotesty, ktoré sa doviezli z Číny, sa podľa neho dajú v istom štádiu ochorenia využiť. Vymedzil sa voči kritike zo strany nového premiéra Matoviča.

„Mrzí ma postoj nového premiéra, ktorý každú tlačovku začína kritikou a urážaním,“ povedal Pellegrini s tým, že veľa vecí sa spravilo dobre aj za jeho vlády. „Kampaň sa skončila, my už sme v opozícii, my už vám nič neurobíme,“ podotkol s tým, že Matovič preto nemusí každú tlačovú konferenciu začínať kritikou. Dodal, že sa takto vymedzuje voči jeho tvrdeniam poslednýkrát a zdôraznil, že v aktuálnej situácii musí ísť politika bokom.

VIDEO: Keď Matovič testy nechce, nech ich predá, povedal Pellegrini.
Video
Viac videí a relácií si pozrite na novej TV Pravda. {* koniec-sablona *}

Podotkol tiež, že ak sa Matovičovi nepáči cena materiálu, ktorý sa podarilo zakúpiť, môže zmluvy zrušiť. Garantuje však, že firmy nájdu okamžite iných odberateľov pre tovar, ktorý Slovensko odmietne. Pripomenul, že respirátory FFP3, ktoré dorazili na Slovensko v noci, sa podarilo zaobstarať ešte jeho vláde.

Nové vedenie štátu požiadal, aby sa citlivo vyjadrovalo k dodávkam z niektorých krajín. Skonštatoval, že čínska vláda mala dobrý úmysel, keď na Slovensko poslala rýchlotesty. Pozrieť by sa na ne podľa Pellegriniho slov mala Matovičova vláda s odborníkmi a lekármi, pretože v určitom štádiu ochorenia COVID-19 sa dajú využiť aj tieto.

Exministerka vnútra Denisa Saková (Smer) doplnila, že rýchlotesty skúmali v laboratórnych podmienkach na úrade verejného zdravotníctva aj v Slovenskej akadémii vied (SAV) na príslušnom virologickom oddelení. „Od začiatku som hovorila, že zaberajú až pri určitej fáze ochorenia. (…) Počkala by som si na výsledky výskumu v SAV,“ poznamenala.

Pellegrini tiež kritizoval vládny návrh zákona, aby mal Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR k dispozícii dáta od mobilných operátorov bez súhlasu dotknutých osôb. S návrhom by súhlasil, keby sa dal uplatniť len počas toho, ako bude vyhlásený núdzový stav pre celé Slovensko. „Len keď bude vyhlásený núdzový stav na celom území SR a len pre konkrétnych ľudí, u ktorých bola potvrdená nákaza, alebo sú v povinnej karanténe,“ priblížil. Je podľa neho otázne, či má ÚVZ na to kapacity, aké bezpečnostné previerky majú ľudia, ktorým sa informácie do rúk dostanú a či nebude možné ich zneužívať napríklad aj na zisťovanie pohybu novinárov a ich kontaktov.

Krízový štáb doplní Pollák

Matovič ďalej uviedol, že permanentný krízový štáb v súvislosti s bojom proti šíreniu koronavírusu doplní bývalý vládny splnomocnenec pre rómske komunity Peter Pollák (OĽaNO).

„Spolu s ďalším človekom sa bude špeciálne venovať situácii, predikcii a rizikám v prostredí marginalizovaných rómskych komunít,“ uviedol o hlavnom zábere činnosti Polláka v permanentnom krízovom štábe Matovič. Priznal, že bez vyvolávania paniky a vzbudzovania dojmu o nevyhnutnosti použitia príslušníkov bezpečnostných síl, bude musieť štát v prostredí rómskych osád prijať opatrenia na zabezpečenie hygienických štandardov, ktoré by minimalizovali riziká prenosu nákazy v tomto prostredí aj mimo neho.

Okrem Polláka sú členmi permanentného krízového štábu aj odborník na biochémiu Robert Mistrík, expert na telekomunikačné technológie a IT Peter Škodný, odborník na tropickú medicínu profesor Vladimír Krčméry a predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský.

„Je to poradný orgán premiéra, po formálnej stránke predpokladám, že bude mať podobu sekretariátu ústredného krízového štábu,“ dodal Matovič o permanentnom krízovom štábe.

Zákaz vývozu liekov pre ľudí do zahraničia

Na Slovensku platí zákaz vývozu liekov pre ľudí a výrobcov zdravotníckych pomôcok a diagnostických zdravotníckych pomôcok in vitro, zaregistrovaných alebo zaevidovaných na Štátnom ústave pre kontrolu liečiv (ŠÚKL), do zahraničia. Opatrenie Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR, platné od pondelka (23. 3.), podpísal minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO). Zverejnené je na stránke ŠÚKL.

Zákaz sa však nevzťahuje na držiteľa povolenia na výrobu liekov, ak humánny liek vyrába pre iný štát, a na výrobcu zdravotníckych pomôcok a diagnostických zdravotníckych pomôcok in vitro, ak zdravotnícku pomôcku alebo diagnostickú zdravotnícku pomôcku vyrába na základe zmluvy uzavretej pred vyhlásením núdzového stavu pre odberateľa v inom štáte.

Cieľom opatrenia je zabezpečiť bezproblémové zásobovanie obyvateľov Slovenska počas núdzového stavu.

Zavedenie pandemického ošetrovného

Na Slovensku sa má zaviesť pandemické ošetrovné (OČR) a vyplatenie nemocenského má byť možné už od prvého dňa karantény z dôvodu koronavírusu. Okrem toho sa majú prijať do praxe opatrenia, ktoré majú pomôcť zamestnávateľom udržať pracovné miesta. Počíta s tým novela zákona o sociálnom poistení z dielne ministerstva práce, ktorú v stredu schválil kabinet Igora Matoviča (OĽaNO) s pripomienkou. Parlament o právnej norme rokoval v skrátenom legislatívnom konaní. Na brífingu po rokovaní vlády o tom informoval minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak. Viac v tomto článku.

Nový web pre žiakov a učiteľov

Minister školstva Branislav Gröhling a zástupcovia mimovládnych organizácií predstavili na tlačovom brífingu nový web ucimenadialku.sk , kde sú všetky informácie o termínoch a aj nápady pre rodičov a učiteľov, ako vzdelávať deti doma počas mimoriadnej situácie pre koronavírus. Viac v tomto článku.

Od stredy platia na Slovensku viaceré sprísnené opatrenia. Na verejnosti je zakázané pohybovať sa bez prekrytia nosa a úst. Pozastavuje sa činnosť zariadení sociálnych služieb s ambulantnou formou a denných stacionárov. Predajne budú v nedeľu zatvorené, nariadený majú sanitárny deň, vyplýva to z opatrení Úradu verejného zdravotníctva SR, ktoré platia od stredy až do odvolania. Prijal ich ústredný krízový štáb pre pandémiu koronavírusu.


Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #koronavírus