Šéf Jednoty dôchodcov: Vlaky nie sú plné seniorov

Predseda Jednoty dôchodcov Ján Lipiansky si nemyslí, že by seniori brali krízu v súvislosti so šírením koronavírusu na ľahkú váhu. "To, čo premiér momentálne vyhlasuje, už niekoľko týždňov predsa platí," pripomína a Igorovi Matovičovi odkazuje, že väčšina seniorov nemá problém s disciplínou.

25.03.2020 11:41
debata (111)
Foto: Ivan Majerský, Pravda
Jan Lipiansky, jednota dochodcov

Ako hodnotíte opatrenia vlády, ktoré sa týkajú dôchodcov?

Nič nové som sa nedozvedel, pretože ohlásené opatrenia sú už týždne zabehnuté v praxi. V sociálnych zariadeniach už niekoľko dní platia prísne opatrenia. Z posledných hodín máme informácie, že kontakt s obvodnými lekármi, ktorí majú seniorov na starosti, bez problémov funguje. Ľudia si telefonicky dohodnú lieky a potom si buď po ne idú lekárne osobne, alebo im po ne niekto skočí. Mnohí obvodní lekári poznajú zdravotný stav svojich pacientov a telefonicky ich proaktívne oslovujú, aby zistili, ako sa majú. Ale to platí od začiatku problémov s koronavírusom.

Správajú sa seniori dostatočne disciplinovane?

Sme na Slovensku a nedisciplinovanosť je našou výsadou. Čiže nemožno povedať, že opatrenia sa všade dodržiavajú na sto percent. Vždy sa nájde niekto, kto robí lacného hrdinu a môže spôsobiť veľa problémov nielen sebe, ale aj svojmu okoliu.

Ako funguje vaša organizácia počas krízy?

Zastihlo nás to v období výročných členských schôdzí, ktoré sú spojené s kumuláciou ľudí. Od 5. marca sme zrušili zasadnutia výborov a všetky akcie. Platí to do konca apríla. Na našej stránke však informujeme o všetkých aktualitách, ktoré sa v súčasnosti seniorov dotýkajú. Celý týždeň sa realizuje dohoda, ktorú máme s najväčšími obchodnými reťazcami na Slovensku o vyhradených hodinách pre seniorov, pričom preferujeme predpoludňajšie hodiny. Koncom týždňa túto dohodu budeme vyhodnocovať.

Matovič vyzval seniorov, aby obmedzili cestovanie verejnými prostriedkami, možné je aj zrušenie vlakov zadarmo. Spomenul, že si vraj vlakom robia výlety do Tatier.

To je širší problém. Pán Matovič roky patril k tým, ktorí jednoznačne hovorili, že všetky benefity nám zrušia. V rámci predvolebnej kampane obrátil svoj názor o 180 stupňov. Ale vymýšľať si, že v sobotu sú plné vlaky seniorov, ktorí cestovali do Tatier? Mám informácie, že sa tam v sobotu a nedeľu nijaké významné množstvo seniorov nenachádzalo. Tento argument vlády neberiem. Vyzývam seniorov, aby vnímali situáciu mimoriadne vážne a urobili všetko preto, aby chránili seba aj svoje okolie.


Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

111 debata chyba
Viac na túto tému: #Jednota dôchodcov #koronavírus