Nový web pomôže žiakom, učiteľom a rodičom počas prerušeného vyučovania

Počas prerušeného vyučovania na školách a prerušenej prezenčnej výučby na vysokých školách v čase epidémie nového koronavírusu vznikla nová internetová stránka Učíme na diaľku. Ako uviedol v stredu počas tlačovej konferencie minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS), stránku pripravil rezort školstva v spolupráci s viacerými mimovládnymi organizáciami.

25.03.2020 14:16 , aktualizované: 16:29
Minister školstva Branislav Gröhling korona Foto: ,
Minister školstva Branislav Gröhling.
debata (16)

„Viem, že vyučovanie v škole nenahradíme úplne. Ale verím, že tento portál pomôže mnohým učiteľom v ich práci a k žiakom dostane interaktívne a zaujímavé vzdelávacie materiály. Ide o spoločné úsilie viacerých aktérov v školstve. Veľmi ma teší, že sme dokázali portál v krátkom čase vytvoriť, naplniť ho kvalitným obsahom a dokonca to nestálo nič,“ povedal Gröhling. Webovú stránku spustili v stredu ráno a podľa ministra návštevnosť je od rána „enormná“. Ako doplnil, najdôležitejšou časťou na portáli sú materiály na digitálne vzdelávanie. „Portál vznikol z vlastnej iniciatívy a nestál nás nič,“ povedal minister.

Cieľom webovej stránky www.ucimenadialku.sk je pomôcť pedagogickým a odborným zamestnancom, ale aj zriaďovateľom škôl a žiakom, študentom a rodičom zorientovať sa v množstve informácií, odporúčaní a usmernení v oblasti školstva. Zároveň stránka ponúka inšpirácie a kontakty na možnosti podpory pre rodičov pri vzdelávaní detí doma, ktoré by im mohli čiastočne uľahčiť situáciu. Sú na nej sústredené všetky dôležité termíny a usmernenia pre školy a školské zariadenia tak, aby sa nimi mohli tieto zariadenia jasne a jednoznačne riadiť.

VIDEO: Minister školstva Branislav Gröhling a zástupcovia mimovládnych organizácií o novom webovom portáli.

Okrem toho sa na tejto stránke nachádza prehľad elektronických zdrojov dostupných online, ktoré sú určené pre učiteľov, žiakov a rodičov. Zoznam sa zameriava na zdroje pre materské, základné a stredné školy. Nachádzajú sa tam odkazy na rôzne druhy materiálov, ako sú napríklad interaktívne učebné materiály pre žiakov, náučné videá, interaktívne cvičenia a testy, elektronické učebnice, metodické materiály pre učiteľov či mobilné aplikácie.

Súčasťou webovej stránky je aj prehľad dostupných komunikačných nástrojov a platforiem, elektronických zdrojov a existujúcej podpory pre školy, pedagogických a odborných zamestnancov, ako aj pre rodičov. Mnohé spoločnosti poskytujúce online vzdelávanie sa rozhodli zadarmo sprístupniť svoj obsah po dobu trvania mimoriadnej situácie. Súčasťou nového portálu sú aj informácie o pracovnoprávnych vzťahoch.

„Cieľom portálu je poskytnúť nielen aktuálne informácie, ale na jednom mieste združovať aj všetky iniciatívy, ktoré vznikajú,“ povedala Miroslava Hapalová z iniciatívy To dá rozum. Ako doplnila, informácie na portáli sa budú priebežne aktualizovať.

Stránku spolu s rezortom školstva pripravovali Slovenská komora učiteľov, To dá rozum, Inklucentrum Centrum inkluzívneho vzdelávania, Inštitút vzdelávacej politiky, Komenského inštitút, Deti nepočkajú a Pedagogická fakulta Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici.

Gröhling: Prijímačky na stredné školy by sme chceli zvládnuť v tomto období

Prijímacie pohovory na stredné školy by chcel nový minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS) zvládnuť v tomto období. Nemyslí si, že by bolo správne presúvať ich na september. Uviedol to v stredu počas tlačovej konferencie.

„Aj keď ich zvládneme v tomto období, tak bude určite obrovský presun mladých ľudí, ktorí si zle vyberú, práve v septembri,“ povedal minister. Na presun žiakov medzi školami, ktorý nastane začiatkom nového školského roka 2020/2021, sa budú musieť podľa neho všetci pripraviť.

„Prihlášky na stredné školy bude možné podať do 15. mája. Prijímacie pohovory na stredné školy sa uskutočnia najneskôr do 30. júna,“ uviedol Gröhling. Podľa jeho slov v prípade prijímacích pohovorov na stredné školy sa môže ísť dvoma spôsobmi. „Jeden by bol online spôsob. Druhý by bol na základe ich predchádzajúcich výsledkov,“ poznamenal minister.

„Písomné maturity“ sa v tomto školskom roku neuskutočnia. Ako uviedol Gröhling, interná časť maturitnej skúšky, teda „ústne maturity“, by sa mala konať do dvoch týždňov od obnovenia výučby. „Chceme, aby maturanti tento rok maturovali, a to do 30. júna,“ povedal ešte v utorok (24. 3.) minister školstva. V prípade „ústnej maturity“ sú podľa neho pripravené viaceré verzie. „Musíme mladých ľudí stále držať v tom, že v júni pôjdu na maturitu a musia zvládať všetky problémy. Musia sa stále učiť,“ dodal Gröhling.

Stretnutie s prezidentkou

Nový minister školstva sa v stredu stretol s prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou. Hovorili najmä o aktuálnej situácii v školstve, ako ju riešiť, ale i o tom, ako čo najlepšie pomôcť učiteľom, rodičom a žiakom, aby mal stav núdze čo najmenší dosah na vzdelávací proces.

„Veľmi ma teší, že pani prezidentke na školstve záleží a že má záujem na tom, aby sme túto situáciu zvládli a hľadali spôsoby, ako podporiť žiakov vo vzdelávaní a ako pomôcť aj deťom so zdravotným znevýhodnením či špeciálnymi potrebami,“ uviedol minister školstva na sociálnej sieti.

Národná rada SR schválila v utorok (24. 3.) ministrovi školstva právo vo výnimočných situáciách meniť zákonom dané termíny v rámci organizácie školského roka. Po novom tak bude môcť v jednoznačne vymedzených situáciách rozhodnúť o termínoch prijímacích skúšok, zápisov do základnej školy či maturitných skúšok mimo termínov ustanovených zákonom o výchove a vzdelávaní. Počas tlačovej konferencie v stredu Gröhling uviedol, že prezidentku poprosil aj o súčinnosť pri podpisovaní vládnej novely školského zákona. „Aby sme mali všetko v poriadku a mohli sme školám poslať usmernenie, čo sa týka termínov a ostatných podmienok, ktoré nás čakajú,“ uzavrel Gröhling.


Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

16 debata chyba
Viac na túto tému: #školstvo #Branislav Gröhling #koronavírus