Nakazených máme 226, dvaja pacienti sa už vyliečili

V stredu pribudlo na Slovensku 10 pozitívnych prípadov ochorenia Covid-19. Aktuálne je tak spolu 226 potvrdených prípadov tohto ochorenia. Vzoriek s negatívnym výsledkom bolo za včerajší deň 325, celkovo tak na Slovensku máme viac ako 4 525 zistených negatívnych prípadov. Informoval o tom vo štvrtok Úrad vlády SR, potvrdil to aj predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO).

26.03.2020 08:00 , aktualizované: 15:27
debata (951)

Stručný popis potvrdených prípadov za včerajší deň:

  • muž, Bratislava-Kramáre, okres Bratislava
  • žena, okres Partizánske
  • muž, okres Prievidza, príchod z Brazílie
  • žena, okres Považská Bystrica
  • muž, Bratislava-Kramáre, okres Dunajská Streda
  • žena, karanténa Gabčíkovo
  • muž, karanténa Gabčíkovo
  • muž, karanténa Gabčíkovo, okres Bratislava
  • muž, okres Liptovský Mikuláš, návrat zo Španielska
  • žena, okres Zlaté Moravce

Na Slovensku máme oficiálne vyliečených dvoch pacientov nakazených koronavírusom, povedal to na tlačovej besede minister zdravotníctva Marek Krajčí. Obaja sú z košického regiónu. Kvôli ochrane osobných údajov však bližšie informácie poskytnuté nebudú. Nakazený pacient, ktorému ustúpili príznaky ochorenia COVID-19, musí byť podľa ministra ešte dva týždne v karanténe. Ak následne neprejavuje žiadne ochorenie, musí byť ešte dvakrát negatívne testovaný a napokon je vyhlásený za človeka, ktorý prekonal toto ochorenie.

Občania, ktorí boli v povinnej 14-dňovej karanténe napríklad z dôvodu, že sa vrátili zo zahraničia, sa budú môcť podľa hlavného hygienika SR Jána Mikasa vrátiť do normálneho života, ak neprejavujú žiadne príznaky.

K sankciám pre porušovanie nosenia ochranného rúška mimo svojho domu či bytu sa zatiaľ podľa hlavného hygienika nepristúpilo. „Prijali sme opatrenie, aby si ľudia uvedomili dôležitosť nosenia rúška. Ak sa budú hromadiť prípady nedodržiavania týchto opatrení, nájdeme možnosti, ako sankcionovať týchto ľudí. Máme určité legislatívne možnosti, postupovali by sme v spojení s políciou,“ vysvetlil Mikas novinárom. Dodal tiež, že ústredný krízový štáb bude rokovať aj o otázke spôsobu striedavej starostlivosti dieťaťa rodičmi.

Ďalšie informácie

Do testovania koronavírusu sa zapoja aj súkromné laboratóriá. Vo štvrtok to uviedol predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO). Zároveň potvrdil, že pred každou nemocnicou pribudnú odborné miesta, kde budú ľuďom odoberať vzorky na ochorenie COVID-19.

Plénum schválilo novelu, ktorá upravuje OČR, nemocenské a má pomôcť i firmám. Menia sa napríklad podmienky pri ošetrovnom (OČR), ktoré bude môcť byť rodičom poskytnuté za všetky dni počas uzatvorenia školských a predškolských zariadení, nie iba za 10 dní.

Reťazce vyplatia ľuďom platový bonus. Obchodné reťazce na Slovensku sa za náročnú prácu v čase šírenia vírusu chcú svojim zamestnancom finančne odvďačiť. V Rakúsku sa rozhodli zaplatiť ľuďom plat navyše zo štátnej kasy.

Nový web pomôže žiakom, učiteľom a rodičom počas prerušeného vyučovania. Vznikla nová internetová stránka Učíme na diaľku. Pripravil ju rezort školstva v spolupráci s viacerými mimovládnymi organizáciami.

Parlament rozhodol o sledovaní občanov pre koronavírus. Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR získa pre mimoriadnu situáciu prístup k údajom od mobilných operátorov, ktoré sú predmetom telekomunikačného tajomstva, s výnimkou obsahu správ.

Na Slovensku v utorok pribudlo 12 nakazených. Pre lekárov máme 100-tisíc respirátorov. Ide o deväť mužov a tri ženy. Celkový počet evidovaných prípadov ochorenia COVID-19 teda stúpol na 216. V stredu to pred rokovaním vlády oznámil predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO).

VIDEO: Minister dopravy: Dôchodcovia a študenti, ak nemusíte, necestujte

Video

Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

951 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus