Epidemiologička Krištúfková: Prijali sme dobré opatrenia vo vhodnom čase

V akej fáze epidémie koronavírusu sa nachádzame? Vieme zabrániť prudkému nárastu ochorení a kolapsu nemocníc? A sú opatrenia vlády účinné a dostatočné? Aktuálny vývoj sme zhodnotili s prof. Mudr. Zuzanou Krištúfkovou, vedúcou Katedry epidemiológie Slovenskej zdravotníckej univerzity v relácii Zuzany Martinákovej Ide o pravdu.

26.03.2020 09:55
debata (74)

VIDEO: Ide o pravdu so Zuzanou Martinákovou a s prof. Mudr. Zuzanou Krištúfkovou.

Video

„V porovnaní so susednými krajinami, napríklad s Čechmi, tá situácia nie je taká veľmi zlá. Môžeme povedať, že málo testujeme, určite by sme boli radi, keby sme testovali viac, ale ukazovateľmi sú aj počty hospitalizovaných a počty úmrtí,“ povedala Krištúfkovou. Na Slovensku ešte nebolo úmrtie, v Česku niekoľko.

„Tie drastické opatrenia, ktoré sme prijali hneď na začiatku a veľmi skoro, niektorým ľuďom sa zdali až prehnané, sa naozaj ukazujú, že boli prijímané vo veľmi vhodnom čase a veľmi dobre,“ uviedla.

„Nemyslím si, že by Česká republika zaostávala v prijímaní opatrení, prijímali sme ich súbežne,“ komentovala rozdiel v ťažkých prípadoch a úmrtiach. Boli sme jedna epidemiologická československá škola, ktorá bola výborná už za prvej republiky, podotkla epidemiologička. Rozdiel môže byť v tom, ako ľudia prijímajú opatrenia.

„Opatrenia môžete mať prijaté veľmi dobre, ak ich ľudia nedodržujú, a neriadia sa pokynmi, tak potom nemôžeme čakať, že budú tie opatrenia účinné,“ skonštatovala epidemiologička. Možno na Slovensku ľudia postupovali zodpovednejšie, domnieva sa. Je to vzdušná nákaza, šíri sa veľmi rýchlo a jediné riešenie ako obmeziť toto šírenie, je to, že sa nebudeme kontaktovať, dodala.

Pozrite si vo videu aj ukážku, ako správne narábať s rúškom – nielen ako si ho nasadzovať, ale ako ho aj skladať.

Podľa Krištúfkovej je ťažko povedať v akej fáze epidémie sme, počty pozitívnych aj hospitalizovaných budú stúpať. Verí však, že sa vyhneme talianskemu scenáru. Považuje však za dôležité, aby prísne opatrenia boli v platnosti aspoň dve inkubačné doby, čiže nielen týchto 14 dní, ktoré sa končia, ale aj ďalších 14 dní. „Boj nemáme vyhratý, nemôžeme v tom poľavovať,“ uviedla profesorka Krištúfková.

74 debata chyba
Viac na túto tému: #Ide o pravdu #koronavírus