Vo štvrtok pribudlo 43 nakazených, otestovali 972 ľudí

Na Slovensku pribudlo počas štvrtku 43 nových prípadov nákazy koronavírusom, celkový počet evidovaných prípadov ochorenia COVID-19 stúpol na 269. V piatok o tom informoval predseda vlády Igor Matovič (OľaNO). Včera bolo v štátnych laboratoríach otestovaných viac ako 900 ľudí, potvrdil premiér. Matovič doplnil, že v jednom prípade pozitívne testovaného ide o muža šoféra, ktorý rozvážal potraviny. Ten mal byť testovaný v súkromnom laboratóriu.

27.03.2020 08:00 , aktualizované: 20:00
debata (563)

V štátnych laboratóriách bolo vo štvrtok otestovaných 912 ľudí, 42 z nich malo pozitívny výsledok, uviedol na tlačovom brífingu Matovič. Ako informoval, začalo už testovať aj jedno zo súkromných laboratórií. To otestovalo ďalších 60 ľudí a zachytilo jeden pozitívny prípad. Je ním vodič, ktorý po Slovensku rozvážal potraviny. Spolu je tak na Slovensku 269 pozitívne testovaných.

VIDEO: Premiér Igor Matovič a minister zdravotníctva Marek Krajčí o aktuálnej situácii s koronavírusom a o výraznom zvýšení počtu testovaných ľudí.
Video

Minister zdravotníctva Marek Krajčí informoval, že momentálne je na Slovensku jeden pacient v kritickom stave, ktorý bojuje o život. Ide o pacienta v rizikovom veku, ktorý má aj viacero iných ochorení. Aktuálne je na umelej pľúcnej ventilácii. Dodal tiež, že podpísal oznámenie, že liek Remdesivir sa bude môcť používať na liečbu ochorenia COVID-19. Tento liek v Českej republike zabral u nakazeného pacienta v kritickom stave.

Ako Krajčí informoval, z nových potvrdených pozitívnych prípadov sú iba dve osoby v rizikovej škále. Konštatoval, že sa bude osobne zaujímať práve o pozitívne identifikovaných ľudí v rizikovej skupine a zameria sa aj na spôsob, akým im bude poskytovaná zdravotná starostlivosť. Ako Krajčí uviedol, nemocnice sú výrazne reprofilizované a pripravené. „Nastavujeme kvalitné protokoly, aby sme čo najviac ľudí úspešne liečili a zachránili ich,“ konštatoval.

Premiér ďalej informoval, že si praje, aby sme o desať dní mohli testovať 4-tisíc ľudí denne. „Je to kľúčová cesta, ako identifikovať pozitívne nakazených, aby sme ich stiahli z obehu a liečili,“ konštatoval. Ak by sme podľa neho v minulosti úplne využívali kapacity štátnych laboratórií, mohli sme mať zachytených o stovky ľudí viac.

Matovič tiež prisľúbil, že do nedele nebude zdravotnícke zariadenie, ktoré by nemalo dispozícii ochranné prostriedky, ak nimi bude disponovať štát. V tejto súvislosti zavádza ministerstvo zdravotníctva online systém, kde sa budú prihlasovať jednotliví poskytovatelia zdravotnej starostlivosti. Tí budú uvádzať, koľko zo svojich zásob minuli a následne im budú dopĺňané.

Rómska osada v karanténe

Obyvatelia rómskej osady Háj v Gelnici sú pre hrozbu šírenia koronavírusu v karanténe. Ako mesto informuje na sociálnej sieti, krízový štáb dostal informáciu o porušení karantény zo strany občana, ktorý sa vrátil zo zahraničia, a preto nariadil karanténu pre celú lokalitu. Radnica pripomína, že uvedená osoba, ktorá prišla z Anglicka, nemá žiadne príznaky choroby Covid-19. Čo sa týka rómskych osád, premiér na tlačovke hovoril, že ak nákaza niekedy vypukne vo veľkom rozsahu, tak to bude najmä v osadách. „Tam je rizikový faktor, koľko jeden nakazený človek dokáže preniesť na ďalších ľudí,“ povedal Matovič. V osadách dokáže jeden človek nakaziť 20 ľudí, dodal s tým, že s touto problematikou má pomôcť Peter Pollák, nový člen krízového štábu.


Testy súkromných laboratórií budú určené pre štát

Do testovania pacientov na koronavírus SARS-CoV-2 sa na základe dohody s vládou SR po novom zapájajú aj najväčšie súkromné laboratóriá na Slovensku, združené v Asociácii laboratórií (AsLab). Testy budú podľa predsedu asociácie Vladimíra Ježíka určené pre štát, teda rizikové osoby a osoby v prvej línii, pre strategické podniky nevyhnutné na fungovanie štátu, akými sú telekomunikácie, energetika, doprava či zásobovanie a v prípade voľných kapacít aj pre samoplatcov.

AsLab združuje najväčších súkromných poskytovateľov laboratórnej diagnostiky na Slovensku spoločnosti Medirex, Klinická biochémia, Alpha Medical a Synlab. Cieľom testovania a prípadného včasného záchytu je podľa Ježíka zamedzenie šírenia nového koronavírusu, ako aj zachovanie chodu prevádzok, ktorých obmedzenie by znamenalo kolaps zásobovania a dodávok výrobkov prvej potreby. Podľa jeho slov ďalšie dni ukážu, aké testovacie kapacity sa podarí vytvoriť zo strany súkromných laboratórií a do akej miery bude táto kapacita vyťažená pre potreby štátu.

O možnostiach a režime testovania pre podniky a samoplatcov budú členovia AsLab priebežne informovať na svojich webových stránkach.


VIDEO: Robím čo môžem. Kľúčové sú životy, nie trápne kecy, povedal Matovič.
Video

Ďalšie informácie

Najbližšiu nedeľu ostanú potraviny, drogérie a ďalšie predajne, ktoré dostali výnimku zo zákazu prevádzky počas pandémie koronavírusu, zatvorené. Vláda v piatok s pripomienkami schválila opatrenia vyplývajúce z utorkového zasadnutia Ústredného krízového štábu.

Predseda Smeru Robert Fico očakáva od prezidentky, že sa obráti na Ústavný súd (ÚS) pre zákon o niektorých mimoriadnych opatreniach v súvislosti so šírením choroby COVID-19 a v justícii, ktorý dáva Úradu pre verejné zdravotníctvo (ÚVZ) SR možnosť získať a spracovať dáta od mobilných operátorov. Ak tak neurobí ona, obráti sa podľa Ficových slov na ÚS Smer. Povedal to na piatkovej tlačovej konferencii.

Ozbrojené sily SR sú pripravené byť nápomocné pri zložitej situácii súvisiacej s výskytom koronavírusu. Prezidentka SR Zuzana Čaputová o tom informovala po stretnutí s ministrom obrany SR Jaroslavom Naďom (OĽaNO).

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR bude mať aj v aktuálnom funkčnom období troch štátnych tajomníkov. Ide o Moniku Filipovú, Ľudovíta Paulisa a Ivana Husára.

Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) urýchli registráciu liekov, ktoré sa používajú pri koronavíruse, a takisto urýchli aj schvaľovanie klinického skúšania pre pacientov s ochorením COVID-19. Žiadosti na schválenie takéhoto lieku bude ŠÚKL posudzovať prednostne v čo najkratšom možnom čase, maximálne do siedmich dní, ak je liek registrovaný v Európskej únii. Na štátny ústav je možné podať žiadosť o registráciu takéhoto lieku formou tzv. MRP alebo RUP procedúry.

Koronavírus nemôže podľa premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) ovplyvniť fungovanie vnútorného trhu a Schengenu. „Nikto nemôže obmedziť dodávku tovarov ani spôsobiť, že repatriovaný občan má problém dostať sa do svojej domovskej krajiny. Potrebujeme jasné usmernenia, ktoré budú všetci bez výnimky dodržiavať,“ povedal po štvrtkovom rokovaní s európskymi lídrami.

Štát chystá masívne testovanie vybraných skupín ľudí.

Prihlášky na univerzity je možné podať najmä elektronicky. Záujemcovia o štúdium na niektorej zo slovenských univerzít môžu stále zaslať svoju prihlášku, pričom univerzity preferujú najmä ich elektronickú verziu. Napríklad najväčšia slovenská univerzita – Univerzita Komenského v Bratislave – prijíma prihlášky iba elektronicky, informuje o tom na svojom webe. Rovnako sa na viacerých univerzitách posúvajú aj termíny, dokedy je možné prihlášky podať.

Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala dva zákony v boji proti koronavírusu, ktoré schválil parlament. Štát napríklad bude získavať od mobilných operátorov údaje s cieľom identifikovať nakazených, a novelu zákona o sociálnom poistení. Novelou sa zas zavádza takzvané pandemické ošetrovné, nemocenské pri karanténe a umožní sa vyplácanie príspevkov na udržanie pracovných miest.

IT odborník: Dáta od operátorov pri sledovaní veľmi nepomôžu. Okrem rizík zneužitia osobných informácií ľudí pri sledovaní mobilov navyše takáto lokalizácia nie je ani dosť presná.

Ekonomika potrebuje naštartovať. Na čo vláda čaká? Opatrenia na záchranu slovenskej ekonomiky stále nie sú známe. Hrubý návrh z dielne SaS, ktorý sa dostal von ešte v minulú sobotu, sa zameral skôr na firmy ako na ľudí. Ministerstvo financií o svojom balíčku nateraz mlčí.

Živnostníci rozšírili svoje požiadavky na vládu. Slovenský živnostenský zväz požiadal listom premiéra Igorova Matovičova (OĽaNO) o urýchlené stretnutie a prerokovanie opatrení na pomoc živnostníkom postihnutým pandémiou ochorenia COVID-19.

Ako si umývať ruky a ako nasadiť rúško? Čo robiť a nerobiť v domácej izolácii?


VIDEO: Naučte sa s epidemiologičkou prof. Mudr. Zuzanou Krištúfkovou správne narábať s rúškom a ukáže vám aj ako si dôkladne umývať ruky.

Video

Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

563 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus