Klus: Repatriácie nie sú kyvadlová doprava, nepotrvajú donekonečna

Rezort diplomacie eviduje 3 640 žiadostí o repatriáciu Slovákov zo zahraničia. „Do stredy sa nám podarilo repatriovať už 1 546 občanov, 606 občanov sa vrátilo na Slovensko individuálne s asistenciou zastupiteľských úradov. Celkovo máme teda späť doma viac ako 2 000 občanov,“ povedal štátny tajomník ministerstva Martin Klus (SaS).

27.03.2020 08:51
debata (11)

VIDEO: Prílet repatriantov z USA.

Video

V piatok by malo prísť 50 Slovákov autobusom z Kodane. Lietadlom sa v piatok nadránom vrátilo 160 občanov zo Spojených štátov. Previezli ich do karantény.

„Okrem našich občanov sú v tomto repatriačnom lete aj občania Maďarska, Slovinska a Česka, spolu 278 osôb. Naši občania zase využívajú repatriačné lety, ktoré organizujú najmä Rakúsko a Česko, v menšom počte aj Nemecko,“ pokračoval Klus.

Zdôraznil, že je potrebné využiť prvý repatriačný moment. „Zdôrazňujeme, že repatriácia nie je kyvadlová doprava a ministerstvo maximálne využíva všetky dopravné zdroje, ktoré máme k dispozícii, pričom nie je možné ich opakovane posielať do rovnakej destinácie. Takisto dovolenkári, ak majú možnosť repatriácie, tak nech nezostávajú do konca dovolenky, lebo sa z tej dovolenky už s našou pomocou nemusia vrátiť. Zdôrazňujeme, že repatriácia nebude trvať donekonečna,“ dodal Klus.

Novinkou je, že rezort zvažuje využívať letku ministerstva vnútra. „Aj tieto lety však budú organizované tak, aby nenarušili prípadný dovoz medicínskeho materiálu a repatriované osoby si ich budú hradiť. Dôvodom spoplatnenia je férovosť voči ostatným občanom, či už v zahraničí alebo aj doma,“ spresnil

11 debata chyba
Viac na túto tému: #repatriácia #koronavírus