Prezidentka: Učiteľom želám otvorenosť, odvahu i vnútornú slobodu

Prezidentka Zuzana Čaputová vyjadrila pri príležitosti Dňa učiteľov vďaku pedagógom za to, čo pre výučbu detí a mládeže na Slovensku robia. Zároveň im zaželala otvorenosť, odvahu i vnútornú slobodu. Vyzdvihla i to, že pre aktuálnu pandémiu koronavírusu učitelia svoju profesiu neopustili a hľadajú inovatívne spôsoby ako deti vyučovať aj na diaľku.

28.03.2020 08:02 , aktualizované: 17:13
debata (37)

„Sme naozaj v mimoriadnej situácii, ktorá znamená, že takmer miliarda detí na celej planéte sa dnes neučí v školách, ale ostala vo svojich domovoch. Takmer stovka štátov pristúpila presne k tomu istému opatreniu, ako máme my v SR,“ uviedla prezidentka vo videu na sociálnej sieti. Ako tvrdí, je rada, že ministerstvo školstva pod novým vedením spustilo stránku ucimenadialku.sk. „Tá môže byť všetkým nápomocná,“ podotkla Čaputová. Tešia ju informácie aj o pomoci i solidarite medzi učiteľmi, rodičmi a žiakmi. „Že si navzájom pomáhajú a zdieľajú dobré skúsenosti a praktiky z výučby detí v domovoch,“ skonštatovala.

Učiteľom popriala otvorenosť. Čaputová tvrdí, že je dobré ponechať si to staré, ak to funguje, ale nebáť sa prijať aj nové výzvy, zmeny i skúsenosti. „Lebo iba tak sa môžeme posunúť dopredu,“ uviedla. Hlava štátu pedagógom zaželala aj vnútornú slobodu, lebo tá je podľa jej slov predpokladom inovatívnosti a odvahy experimentovať. „Viem, že k tomu potrebujete aj podporu z vedenia svojich vlastných škôl,“ povedala prezidentka.

Učiteľom popriala aj pokoj v tejto podľa jej slov zvláštnej dobe. „V ňom sa môžeme naučiť veľa o sebe samom i o svete okolo nás,“ uviedla Čaputová. Nečakanú a neželanú karanténu je podľa nej možné využiť aj ako príležitosť k upokojeniu, ako možnosť vystúpiť zo zabehnutej rutiny a na všetko sa pozrieť novými očami.

Minister ďakuje za tvorivosť

Minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS) ďakuje všetkým pedagógom, ktorí odvádzajú prácu v aktuálnej náročnej situácii v súvislosti so šíriacim sa koronavírusom. Uviedol to pri príležitosti sobotného Dňa učiteľov. „Ďakujem im, že sú veľmi kreatívni a dokážu sa prispôsobiť niečomu, na čo sme neboli nejakým spôsobom pripravení,“ povedal. Ako doplnil, na druhej strane ich zároveň prosí, aby boli v tejto situácii ústretoví aj smerom k rodičom, pretože „oni to majú tak isto náročné, tak ako to máme náročné my všetci.“

Morálne ocenenia v rezorte školstva nesúce meno svätého Gorazda sú najvyšším stupňom ocenenia v rezorte a udeľujú sa od roku 1999. Udeľujú ho ministri školstva pri príležitosti Dňa učiteľov pedagógom, školským pracovníkom a pracovníkom v iných oblastiach spoločenského života, ktorí vykonali záslužnú prácu pre školy a žiakov. Ako uviedol odbor komunikácie a protokolu rezortu školstva, vzhľadom na aktuálnu situáciu, počas ktorej je prvoradé zabezpečiť ochranu zdravia a života občanov, sa oceňovanie pedagógov odkladá.

Na Slovensku sa Deň učiteľov slávi 28. marca ako spomienka na narodenie Jana Amosa Komenského. V iných krajinách si pedagogickí pracovníci svoj deň pripomínajú 5. októbra. Organizácia Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) ho v roku 1993 vyhlásila za Medzinárodný deň učiteľov.

37 debata chyba
Viac na túto tému: #školstvo #koronavírus