Na Slovensku je 314 nakazených koronavírusom, v sobotu pribudlo 22

Premiér Igor Matovič (OĽaNO) oznámil v sobotu opatrenia Ústredného krízového štábu, ktoré týkajú otvorenia niektorých prevádzok. Dnes predstavitelia koaličných strán rokujú na Úrade vlády SR o sociálnych a ekonomických opatreniach počas pandémie. Štát okrem iného zakáže vstup do predajní potravín väčšiemu množstvu ľudí. Jeden človek na 25 m2. V bežnom supermarkete s plochu 1200 m2 to bude približne 50 ľudí naraz. Polícia na sociálnej sieti uverejnila aktuálne opatrenia proti koronavírusu.

28.03.2020 10:00 , aktualizované: 29.03.2020 19:19
debata (1102)

VIDEO: Po sobotňajšom rokovaní Ústredného krízového štábu – štáb pritvrdí opatrenia, napríklad obmedzí vstup do obchodov, aby v nich nebol naraz väčší počet ľudí

Video

Nedeľa

12:00 Počas soboty pribudlo 22 nakazených po testoch v štátnych laboratóriách. Spolu je tak oficiálne 314 ľudí nakazených. V nedeľu to oznámil premiér Igor Matovič (OĽaNO) s tým, že počas soboty bolo vyšetrených celkovo 720 vzoriek. Negatívne testovaných vzoriek je na Slovensku doteraz celkovo 6817.

Počet vzoriek premiér znovu vyčíslil len za štátne laboratória, pretože so súkromnými laboratóriami ešte databázy prepojené nie sú.„Väčšina nakazených ľudí je v pásme okolo 30 rokov,“ uviedol premiér. Najmladším pozitívne testovaným je podľa Matovičových slov dvojročný chlapček z okresu Považská Bystrica. Ako dodal, čo sa týka rizikových skupín, najstaršími pozitívne testovanými sú dvaja muži, jeden 73-ročný a jeden 74-ročný. Sú z Bratislavy a z Partizánskeho.

Sobota

12:40 Na Slovensku pribudlo počas piatka 23 nových prípadov nákazy koronavírusom, celkový počet evidovaných prípadov ochorenia COVID-19 teda stúpol na 292. V sobotu to oznámil minister zdravotníctva Marek Krajčí s tým, že počas piatka bolo vyšetrených celkovo 747 vzoriek, z toho negatívnych bolo 724. Po testovaní je zatiaľ spolu 6119 otestovaných ľudí negatívnych na koronavírus. Premiér Matovič oznámil otvorenie menších prevádzok ako optiky, služby advokátov a notárov či stavebniny, nie však obchodných centier. Zároveň avizoval sprísnenie hygienických podmienok, ktoré musia prevádzky splniť, aby boli otvorené pre verejnosť. Dnes predstavitelia koaličných strán rokujú na Úrade vlády SR o sociálnych a ekonomických opatreniach počas pandémie. Výsledky by mali byť známe v nedeľu.

Ďalšie informácie

Nedeľa

20:07 Predseda Úradu pre verejné obstarávanie Miroslav Hlivák a jeho manželka boli v nedeľu pozitívne testovaní na ochorenie COVID-19, ktoré spôsobuje koronavírus.

""19:43 Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Košiciach zverejnilo na svojej stránke na sociálnej sieti video, v ktorom sa rómsky kráľ prihovára Rómom. „Ak porušíte stanovené pravidlá, straty môžu byť naozaj veľké. Predíďme tomu, že deti stratia matky, ženy mužov,“ znie jeho odkaz.

19:16 "Predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský odmietol ponuku od ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽaNO) na post štátneho tajomníka v rezorte zdravotníctva.

18:46 Výsledky testovacej vzorky, ktorú v sobotu odobrali obyvateľovi rómskej osady v gelnickej mestskej časti Háj, ktorý porušil karanténu po príchode zo zahraničia, sú negatívne. Informovalo o tom mesto Gelnica na sociálnej sieti.

18:17 Príslušníci Hasičského a Záchranného zboru (HaZZ) už dva týždne dohliadajú na chod karanténneho centra v Gabčíkove, informovala Zuzana Farkasová z HaZZ."Na mieste pomáhajú hasičom podľa Farkasovej tiež dobrovoľníci z Asociácie samaritánov Slovenskej republiky, niektorí dobrovoľní hasiči i členovia Komplexnej centrálnej záchrannej služby.

18:10 Na Slovensko pricestovali v rámci repatriácie Slováci, ktorí prileteli zo švédskeho Štokholmu.

Na snímke Slováci vystupujú z lietadla po... Foto: TASR, Jaroslav Novák
SR Bratislava letisko repatriačný prílet Štokholm Slováci B Na snímke Slováci vystupujú z lietadla po repatriačnom lete zo Štokholmu na Letisku M. R. Štefánika v Bratislave 29. marca 2020.

15:07 "Počet žiadostí o repatriáciu na Slovensko od krajanov mimoriadne vzrástol. Len z Veľkej Británie prišlo rezortu diplomacie v posledných dňoch okolo 2500 žiadostí.

14:33 Na čiastočnom znovuotvorení cestného hraničného priechodu Šiatorská Bukovinka–Somoskőújfalu, ktorý bol zatvorený v rámci opatrení proti šíreniu nákazy novým koronavírusom, sa dohodol šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó s ministrom hospodárstva SR Richardom Sulíkom (SaS). Maďarský minister to oznámil v nedeľu na sociálnej sieti.

14:27 Slovenská aliancia moderného obchodu (SAMO), ktorá združuje spoločnosti obchodu (Billa, dm drogerie markt, Kaufland, Lidl, Metro, Terno a Tesco), upozorňuje na riziko, že v pondelok sa budú pred obchodmi vytvárať rady. Podľa SAMO tiež hrozí riziko, že si nebude môcť každý zákazník nakúpiť v obchode v blízkosti jeho domova.

13:47 Dvaja z celkovo 119 repatriantov z Londýna, ktorí boli po príchode na Slovensko umiestnení do Kúpeľno-liečebného ústavu (KLÚ) Družba v Bardejovských kúpeľoch, boli pozitívne testovaní na ochorenie COVID-19. „Okrem toho, že majú pozitivitu, nemajú žiadne prejavy choroby,“ opísal ich zdravotný stav pre TASR riaditeľ KLÚ Družba Martin Tarcala.

13:16 Otvorenie hraničného priechodu Šahy pre kamióny veľmi pomohlo, skonštatoval to policajný prezident Milan Lučanský,ktorý bol situáciu na priechode osobne skontrolovať. Otvorenie hraničného priechodu Šahy bolo podľa Lučanského potrebné s maďarskou stranou vyrokovať, pretože sa v Bratislave a jej okolí tvorili mnohokilometrové kolóny kamiónov.

13:05 Polícia SR doteraz zaevidovala 803 priestupkov v prípade dodržiavania karantény, 218 porušení zákazu otvorenia reštauračných zariadení, dvakrát šírenie poplašnej správy a trikrát šírenie nákazlivej choroby.

12:00 Budúci minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok (nominant SaS) prosí slovenských občanov, aby komunikovali medzi sebou ako ľudia a zachovali si základnú úctu a rešpekt. Informoval o tom na sociálnej sieti.

10:30 Slovákom bude od pondelka umožnený tranzit územím ČR.Platí to od pondelka od polnoci. Podmienkou tranzitu je však, že sa uskutoční v čo najkratšom čase len s nevyhnutnou prestávkou a počas celého tranzitu územím Česka platí povinnosť mať zakrytý nos a ústa rúškom alebo šatkou

Sobota

19:50 Úrad verejného zdravotníctva SR na základe záverov z ústredného krízového štábu povolil od pondelka prevádzku zberných dvorov na Slovensku. Stalo sa tak na základe návrhu ministra životného prostredia Jána Budaja (OĽaNO). Šéf envirorezortu týmto návrhom reagoval na podnety prichádzajúce na ministerstvo životného prostredia.

16:40 Na Úrade vlády SR v kancelárii predsedu vlády rokuje v sobotu koaličná rada vládnych strán a hnutí OĽaNO, Sme rodina, SaS a Za ľudí. V sobotu o tom informoval premiér Igor Matovič (OĽaNO) s tým, že v súvislosti s pandémiou koronavírusu budú zrejme do neskorej noci riešiť ekonomické opatrenia.

16:19 Polícia SR vyzýva vodičov nákladných vozidiel, aby využili aktuálnu priechodnosť hraníc a nezdržovali sa na parkoviskách na území Slovenskej republiky bezdôvodne. Polícia SR o tom informovala na sociálnej sieti. Polícia SR tiež pripomenula, že v nedeľu platí pre kamionistov výnimka a môžu jazdiť.

Polícia na sociálnej sieti uverejnila aktuálne opatrenia proti koronavírusu

15:10 Do konca týždňa budú mať ochranné prostriedky všetci tí, ktorí bojujú s novým koronavírusom v prvej línii. V diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy to uviedol minister vnútra (MV) SR Roman Mikulec (OĽaNO). Mikulec povedal, že doteraz chýbal zber informácií o tom, čo ľudia v prvej línii ako lekári, zdravotné sestry, hasiči či policajti potrebujú.

13:10 Práva a povinnosti dlžníkov a veriteľov zostávajú zachované, pripomína Slovenská komora exekútorov v súvislosti s opatreniami v justícii pre situáciu vo veci šírenia koronavírusu. Exekúcie ako také sa neprerušujú, pozastavené sú iba niektoré lehoty. Informovala hovorkyňa Stanislava Kolesárová.

11:02 Všetky otvorené hraničné priechody sú aktuálne od 10.00 h prejazdné. Otvorený je aj hraničný priechod Brodské. Na sociálnej sieti o tom informovala polícia. Doprava je pre nákladné vozidlá z dôvodu prijatia opatrení proti šíreniu ochorenia COVID-19 už niekoľko dní skomplikovaná. V okolí Bratislavy a v smeroch na otvorené hraničné priechody s Maďarskom sa tvoria časté kolóny.

Zvýšený počet testov sa prejavil aj na vyššom počte pozitívne testovaných. Na Slovensku pribudlo počas štvrtku 43 nových prípadov nákazy koronavírusom, celkový počet evidovaných prípadov ochorenia COVID-19 stúpol na 269. Otestovali viac ako 900 ľudí.

Na bratislavskom letisku pristál tretí repatriačný let z Washingtonu. Prvé dva boli z Londýna. Od zákazu civilných letov, teda od 13. marca, sa zatiaľ realizovalo alebo sa plánuje celkovo sedem repatriačných letov. Ide o prílety z Veľkej Británie a odlet do nej, prílety z USA či zo Švédska a o odlet nórskych občanov do ich krajiny.

Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) urýchli registráciu liekov, ktoré sa používajú pri koronavíruse, a takisto urýchli aj schvaľovanie klinického skúšania pre pacientov s ochorením COVID-19.

Prihlášky na univerzity je možné podať najmä elektronicky. Záujemcovia o štúdium na niektorej zo slovenských univerzít môžu stále zaslať svoju prihlášku, pričom univerzity preferujú najmä ich elektronickú verziu.


VIDEO: Na bratislavskom letisku pristáli lietadlá z Číny so zásielkou rúšok a rýchlotestov. Minister zdravotníctva SR Marek Krajči (OĽaNO) a člen permanentného krízového štábu, biochemik Róbert Mistrík boli v piatok pred 23.00 h na bratislavskom letisku M.R. Štefánika pri prílete dvoch čínskych lietadiel, ktoré priviezli zdravotnícke pomôcky, objednané štátom na zvládnutie boja s novým koronavírusom. Podľa ministra boli súčasťou dodávky 2,2 milióna chirurgických rúšok a jeden milión krvných rýchlotestov na diagnostikovanie infekcie koronavírusu SARS-CoV-2. Zásielku objednala Správa štátnych hmotných rezerv ešte pod vedením Kajetána Kičuru, ktorého vláda pred pár dňami odvolala.

Video

Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus