Premiér: Ďalšie prevádzky a služby budú otvorené za prísnych podmienok

Štát umožní v pondelok otvoriť na Slovensku ďalšie prevádzky. Sú medzi nimi očné optiky, stanice STK a EK, záhradkárstva, stavebniny, galantérie či advokátske a notárske kancelárie.

28.03.2020 14:37 , aktualizované: 16:45
SR krízový štáb rozhodnutia Matovič TK BAX Foto: ,
Na snímke predseda vlády SR Igor Matovič .
debata (122)

Po rokovaní Ústredného krízového štábu to v sobotu oznámil premiér Igor Matovič (OĽaNO).

VIDEO: Štáb pritvrdí opatrenia, napríklad obmedzí vstup do obchodov, aby v nich nebol naraz väčší počet ľudí

Video

Tie zavádza aj v súčasnosti otvorených prevádzkach, ako sú predajne s potravinami či drogériou. Medzi nimi sa má obmedziť aj počet ľudí v predajniach. Povinná bude dezinfekcia rúk či ochranné rukavice. Pohotovostné lekárne a veterinárne ambulancie budú otvorené aj v nedeľu.

Po novom budú otvorené aj očné optiky, stanice STK a EK, záhradkárstva, stavebniny, galantérie či advokátske a notárske kancelárie. prevádzky lízingových služieb, servisy výpočtovej a telekomunikačnej techniky, advokátske a notárske kancelárie, kľúčové služby, zberné dvory, metrový textil a galantéria, predaj a servis bicyklov, záhradníctva a záhradné techniky, stavebniny, predajne inštalačného a elektroinštalačného materiálu, železiarstva, farby a laky.

Medzi podmienkami je dezinfekcia rúk

„Kto nesplní podmienky, ten neotvorí,“ dodal minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO). Ako uviedol premiér, prísne opatrenia sú v štyroch konkrétnych krokoch. Nosenie rúšok je povinné na verejnosti, teda aj v obchode, firme, výrobnej prevádzke. „Čokoľvek, čo je mimo domu,“ vysvetlil Matovič. Každá prevádzka bude musieť od pondelka 30. marca zabezpečiť dezinfekciu rúk alebo jednorazové rukavice, ideálne oboje.

Obchody tiež budú musieť zabezpečiť minimálny odstup dva metre v rade. Prevádzka bude musieť po novom aj počítať počet ľudí v interiéri. V prevádzke bude môcť byť v jednom okamihu maximálne jeden človek na 25 štvorcových metrov (m2) plochy prevádzky. „Čiže, ako príklad, ak má prevádzka 1500 m2, čo je klasický supermarket, je to 1500 delené 25, čiže môže tam byť naraz 60 ľudí,“ vysvetlil Matovič. „Za týchto sprísnených podmienok sa otvoria aj očné optiky, lízingové služby, služby STK a EK, servis výpočtovej techniky, advokátske a notárske služby,“ dodal Matovič.

V prípade, že tieto opatrenia nebudú obchodníci dodržiavať, vláda sa plánuje vrátiť k aktuálnemu stavu a tieto dodatočne otvorené druhy prevádzok zavrieť. Zároveň dodal, že v obchodných domoch však budú naďalej otvorené len tie prevádzky, ktoré boli aj doteraz. Dodal aj, že existuje aj maximálny rozmer predajne, ktorá bude môcť otvoriť, keďže vláda chce takto podporiť malých a stredných podnikateľov.

Platí termín pre nákupy seniorov

Hlavný hygienik SR Ján Mikas zároveň informoval, že pohotovostné lekárne a veterinárne ambulancie budú otvorené aj v nedeľu, keď budú zatvorené všetky iné prevádzky, ako potraviny či drogérie. Mikas informoval, že platí vymedzený termín od 09.00 do 12.00 h v obchodoch pre nákup ľudí starších ako 65 rokov. Štát tak chce zamedziť kontaktu seniorov, ako rizikovej skupiny, s ďalšou populáciou. Mikas zároveň vyzýva verejnosť, aby to rešpektovala.

Návrátilci zo zahraničia

Hlavný hygienik SR avizoval, že budúci týždeň chcú prijať opatrenia, aby štát zachytil všetkých Slovákov vracajúcich sa do krajiny späť zo zahraničia. Nebude sa to však už len týkať skupinových organizovaných prepráv formou autobusov či lietadiel, ale aj tých individuálnych. Mikas označil Slovákov vracajúcich sa zo zahraničia za rizikovú skupinu v súvislosti so šírením nového koronavírusu. „Môžu byť zdrojom infekcie a spraviť ďalšie ohniská nákazy po celom Slovensku,“ podotkol s tým, že apeluje na zodpovednosť týchto ľudí.

V piatok vyšetrili 47 vzoriek

Na Slovensku pribudlo počas piatka (27. 3.) 23 nových prípadov nákazy novým koronavírusom, celkový počet evidovaných prípadov ochorenia COVID-19 teda stúpol na 292. V sobotu to oznámil minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) s tým, že počas piatka bolo vyšetrených celkovo 747 vzoriek, z toho negatívnych bolo 724. Nie sú tu ešte zahrnuté odbery, ktoré realizovali súkromné laboratória. Počas piatka sa totiž ešte nepodarilo prepojiť databázy.

„Celkový počet pacientov s negatívnym výsledkov v SR je 6119 a celkový počet pozitívnych pacientov na COVID-19 je 292,“ uviedol minister. K štvrtku (26. 3.) bolo z celového počtu 292 pacientov, s potvrdením ochorením COVID-19, hospitalizovaných 85 ľudí. Ostatní sú podľa ministra v domácej izolácii. Dvaja pacienti však ležia na jednotke intenzívnej starostlivosti. Jeden nakazený je v kritickom stave a napojený je podľa ministra na umelú pľúcnu ventiláciu. Slovensko eviduje dvoch vyliečených pacientov z ochorenia COVID-19.

Cestovateľská anamnéza je podľa štatistík Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) potvrdená u 73 osôb, číslo však môže byť podľa Krajčího aj o niečo vyššie, nie všetci pacienti totiž atribút cestovateľskej anamnézy priznali. „Ľudia s ochorením COVID-19 v súvislosti s cestovateľskou anamnézou uviedli krajiny ako Chorvátsko, Rakúsko, Česko, Francúzsko, Ekvádor, Brazília, Švajčiarsko, Nemecko, Taliansko, USA, Belgicko, Anglicko, Slovinsko, Poľsko, Španielsko, Dominikánsku republiku, Maledivy či Austráliu,“ povedal šéf rezortu zdravotníctva.

Najmenej sú nakazené deti

V súvislosti s koronavírusom je najčastejšie nakazená veková kategória od 30 do 44 rokov. Je to takmer 34 percent z nakazených. Z percentuálneho vyjadrenia vekových skupín nakazených na Slovensku, vrátane dvoch vyliečených, podľa štatistík NCZI vyplýva, že v skupine 0–14 rokov je 7,89 percenta, v skupine 15–29 rokov 24,44 percenta, v skupine 30–44 rokov 33,84 percenta, v skupine 45–59 rokov 21,05 percenta a v rizikovej skupine ľudí viac ako 60 rokov 12,78 percenta nakazených. Minister zdravotníctva uviedol, že rizikovú skupinu ľudí budú špeciálne monitorovať, keďže ochorenie COVID-19 môže mať u nich veľmi nepriaznivý priebeh.

===== Štát zakáže predaj respirátorov bežnej verejnosti =====

Štát zakáže predaj respirátorov bežnej verejnosti. V sobotu to oznámil minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) s tým, že respirátory sú určené len do kontaminovaného prostredia. Človek, ktorý ich nosí, chráni podľa jeho slov len seba, ale nie iných ľudí vo svojom okolí. Tí, ktorí už respirátory nosia, ich budú musieť podľa ministra mať prekryté ochranným rúškom.

Šéf rezortu zdravotníctva vysvetlil, že respirátor funguje na princípe, že človek, ktorý ho nosí, vdychuje filtrovaný vzduch. Pri výdychu sa však ventil otvorí a dych človek aj so všetkými kvapôčkami ide von. „Mnohí ľudia, ktorí nemajú vôbec nosiť tieto respirátory, ich nosia. Je to zdanlivé, že chránia iných,“ povedal Krajčí. Ľudia sa podľa jeho slov dostatočne chránia, ak nosia štandardné ochranné rúško. Keď ho majú na sebe dvaja ľudia, ktorí sa stretnú, podľa ministra sa chránia takmer na 100 percent.

Respirátory pre profesionálov

Všetky respirátory na území Slovenska sa budú podľa Krajčího cielene poskytovať tým, ktorí ich naozaj potrebujú. „Všetkým profesionálom v zdravotníctve a v silových zložkách,“ podotkol minister s tým, že tí sa reálne pohybujú v rizikových priestoroch. Toto ustanovenie bolo prijaté na ústrednom krízovom štábe a podľa Krajčího ho ešte musí prijať vláda.

Tí, čo už vlastnia respirátory, ich podľa ministra môžu mať aj naďalej. „Mali by ich mať však prekryté bežným ochranným rúškom,“ podotkol Krajčí. Ak ľudia vlastnia nepoužité respirátory, minister ich vyzýva, aby ich odovzdali tým zložkám štátu, ktoré ich naozaj potrebujú. „Je to v záujme ochrany verejného zdravia, preto sme pristúpili k zákazu predaja respirátorov,“ podotkol. Minister uviedol, že sa vyskytli aj prípady, keď boli potrebné respirátory dodané do nemocnice, avšak niekto ich zobral a predal na čiernom trhu. „To nechcem, aby sa dialo,“ poznamenal Krajčí.

Premiér Matovič:Noste rúška

Premiér Igor Matovič (OĽaNO) povedal, že najlepšou cestou pri rúškach je ušiť si svoje vlastné. Po ich použití následne oprať a vyžehliť. Predseda vlády upozornil, že jednorazové ochranné rúška sú použiteľné len dve až tri hodiny, potom musia byť vyhodené do koša, inak ich ochrana môže mať opačný efekt. „Poďme cestou vlastných ušitých rúšok,“ vyzval premiér. Spoločne s hlavným hygienikom SR Jánom Mikasom pripomenuli, že nosenie ochranných rúšok na verejnosti, teda všade mimo svojho domu a bytu, je na Slovensku povinnosťou. Mikas odporúča, aby ochranné rúška mali na sebe aj deti.

Koaličná rada rieši ekonomické opatrenia

Na Úrade vlády SR v kancelárii predsedu vlády rokuje v sobotu koaličná rada vládnych strán a hnutí OĽaNO, Sme rodina, SaS a Za ľudí. V sobotu o tom informoval premiér Igor Matovič (OĽaNO) s tým, že v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu budú zrejme do neskorej noci riešiť ekonomické opatrenia. Prezentáciu výsledku rokovania očakáva v nedeľu.

Konkrétne riešenia uvádzať v sobotu zatiaľ nechcel. „Každý prichádzame na to riešenie s rôznymi pohľadmi. My najmä s tými, ktoré majú podporu ministra financií, na základe ekonomických fundamentov a stavu našej spoločnej kasy. Niekto druhý so svojimi predstavami. O tom sú koaličné rokovania, aby sme sa spoločne dohodli a našli zodpovednosť i vyslali signál ľuďom, ktorí tú ekonomiku držia a čakajú, čo bude, a či im štát pomocnú ruku dá,“ povedal premiér. Poznamenal, že štát pomocnú ruku chce dať, no o konkrétnych opatreniach chce hovoriť v nedeľu.

Matovič taktiež potvrdil, že koaličná rada sa bude zaoberať aj návrhom predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina), ktorý v piatok vyhlásil, že by si ústavní činitelia mohli na obdobie krízy v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu znížiť platy.

122 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #koronavírus