Toto je rýchlotest Igora Matoviča. Bude pozitívny alebo skončí v Dunaji?

Premiérovi Igorovi Matovičovi sa už po niekoľkých dňoch podarilo dostať do stavu, do ktorého sa iní dostávajú mesiace či roky. Posťažovať si, že ľudia nedoceňujú jeho prácu.

29.03.2020 08:00
debata (683)

Premiér má pocit, že kritika médií, ktoré sa pri niektorých jeho krokoch objavuje, nie je spravodlivá. Vyčítajú mu nedodržiavanie termínov tlačových besied, spanilú celodennú jazdu po štátnych hmotných rezervách, kam mohol poslať na kontrolu niekoho iného, chaos okolo navrhovaných opatrení. Robím, čo môžem, obhajuje sa. Otázka je, či to všetko robiť musí.

Ani jedna vláda nemala na túto krízu manuál. Predošlá zastavila život v krajine, súčasná ho bude musieť rozbehnúť.

Koronavírusová epidémia je niečo výnimočné, čo presahuje rozmer nielenže Slovenska, ale celého sveta. Vynútila si drastické opatrenia, prevrátila život naruby, skúša trpezlivosť ľudí. Ak je niečo dôležité, tak je to súdržnosť celej krajiny, sústredenie sa na podstatné problémy. Odsunúť na chvíľu stranícku politiku nabok.

Ak sa Igor Matovič domnieva, že podstatné je hneď po voľbách v štýle Donalda Trumpa pokračovať vo volebnej kampani, tak o žiadnej súdržnosti a sústredení sa na problém nemôže byť ani reči. Ak je pre premiéra dôležité neustále sa sťažovať, že mu predošlá vláda nič nenechala (aj keď ešte stále „žije“ z toho, čo mu jeho predchodcovia naobjednávali), tak len zbytočne vytvára konflikt v spoločnosti, ktorí tu v tomto momente vôbec nemusel byť a zobúdza kritikov, ktorých nemá a nebude mať málo.

Obidve vlády – predošla aj dnešná – sa ocitli v situácii, na ktorú neboli a nie sú manuály. Predošlá vláda urobila podstatný krok – včas zastavila život v krajine, keď iné štáty ešte váhali a dúfali, že situáciu ustoja. Súčasná vláda bude musieť urobiť bezprecedentné kroky, aby krajinu opäť rozbehla, lebo nemôže zostať v stave ekonomickej klinickej smrti.

Slovo premiéra má oveľa väčšiu váhu ako slovo lídra opozičnej strany. Skončili sa časy, keď mohol ako politický rebel hádzať číslami od buka do buka, teraz musia byť jeho údaje presné ako chirurgický nôž. Bude musieť zniesť aj oveľa kritickejší pohľad na svoju prácu, než na aký bol zvyknutý – a nebude mať na to 100 dní. Toto je rýchlotest jeho práce. Na jej konci môže byť pozitívny a stať sa víťazom, alebo ho jeho kritici „vykúpu“ v Dunaji, kam chcel nahádzať objednané rýchlotesty z Číny (kým o ne neprejavila záujem Česká republika).

V TOP 10 videí týždňa opäť dominuje koronavírus. Pozrite si zaujímavu debatu Zuzany Martinákovej a epidemiologičky prof. Mudr. Zuzany Krištúfkovej v relácii Ide o Pravdu. Slovensko profituje z toho, že urobilo dobré opatrenia vo vhodnom čase.

Video

***

Video

2.

Robím čo môžem, kľúčové sú pre mňa životy, nie trápne kecy, podotýka premiér Igor Matovič. Zároveň nezabudol pripomenúť, že v súčasnosti je z politikov (okrem ministra zdravotníctva) najviac fundovaný v testovaní na koronavírus a preto ho vidieť všade, kde sa o tom hovorí.

***

Video

3.

Trojnásobný expremiér Robert Fico má zopár rád pre dnešného premiéra Igora Matoviča. Fico mu okrem iného odkazuje, že musí reálne robiť a nie chodiť na tlačové konferencie. A mal by viac počúvať opozíciu. Je však pravdepodobné, že ak niekoho Matovič určite nebude počúvať, tak to je práve Fico.

***

Video

4.

Letí, letí, všetko letí, čo má krídla všetko letí – a k nám prileteli dve lietadlá z Číny s respirátormi a rýchlotestami. Objednávku z čias minulej vlády prevzali zástupcovia tej súčasnej a nezabudli pripomenúť, na čo sa testy na palube nehodia a koľko nás stoja.

***

Video

5.

Ak Igor Matovič nechce to, čo objednala bývalá vláda, nech to oznámi dodávateľom a ja garantujem, že iné krajiny po nich siahnu, odkázal expremiér Peter Pellegrini tomu súčasnému.

***

Video

6.

A opäť lietadlo, tentoraz z Washingtonu. Priviezlo Slovákov, ktorí sa potrebovali dostať domov na Slovensko. Zviezli sa s nimi aj ľudia z iných štátov. Pasažieri putovali do karantény. Štátny tajomník na ministerstve zahraničných vecí Martin Klus pripomína, že ľudia, ktorí majú záujem o repatriáciu, by sa mali poponáhľať a kontaktovať slovenské zastupiteľstvá, pretože štát nevykonáva kyvadlovú dopravu a nebude chodiť von po ľudí donekonečna.

***

Video

7.

Opozícii sa nepáči schválený zákon, ktorý umožňuje využiť mobilné dáta na sledovanie pohybu ľudí. Považuje to za krok, ktorý by mal posúdiť ústavný súd, kam ho chce poslať.

***

Video

8.

Keď nie sú nové rúška, poslúžia aj staré. Aj keď sú v skladoch už desiatky rokov. Primátor mesta Rajec Milan Lipka siahol do skladov Civilnej obrany a našiel v nich masky, ktoré sa dajú použiť aj dnes – dokonca v niečom sú aj lepšie ako súčasené. V čom?

***

Video

9.

Slovenská ekonomika prežije šok, otázne je len to, aký bude veľký. Guvernér Národnej banky Slovenska Peter Kažimír hovorí o prognózach, čo nás čaká. Sú tri scenáre, jeden horší ako druhý.

***

Video

10.

Keď je toho veľa, čo bolo treba prebrať a predstaviť verejnosti. Jedna z tlačových besied, trvala takmer hodinu a pol. Okrem iného sa na nej dozviete, že do testovania nového koronavírusu sa zapoja aj súkromné laboratóriá a prečo cena takéhoto testovania bude pre štát vyššia, než bola predtým súkromná ponuka pre verejnosť.

683 debata chyba
Viac na túto tému: #top 10 videí týždňa #TOP 10 videí týždňa TV Pravda