V Číne sa pandémia upokojuje, v Taliansku je takmer 100 000 nakazených

Najviac obetí choroby COVID-19 má Taliansko, kde počet mŕtvych presiahol hranicu 10 000. Aktuálne je svete vyše 689 000 nakazených, z toho v USA vyše 125 000, v Taliansku vyše 97 000, v Číne vyše 82 000 a v Španielsku viac ako 78 000 ľudí, v Rakúsku je vyše 8500 a v ČR je to viac ako 2600.

29.03.2020 05:00 , aktualizované: 21:52
KORONAVÍRUS: Mimoriadna situácia v New Yorku Foto: ,
Ulice mesta New York počas mimoriadnej situácie v súvislosti s výskytom ochorenia COVID-19 v USA.
debata (310)

Prehľad počtu infikovaných v 154 krajinách sveta


21:52 Americký prezident Donald Trump v nedeľu povedal, že vyhlásenie karantény v štátoch New York, New Jersey a Connecticut „nebude nevyhnutné“, informovala na svojej webovej stránke stanica BBC. Centrá pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) v týchto oblastiach vydali výstrahy v oblasti cestovania. Obyvatelia majú v období najbližších dvoch týždňov obmedziť cestovanie len na nevyhnutné prípady. Prezident ešte v sobotu uviedol, že uvažuje o vyhlásení „karantény“ v celom štáte New York a v priľahlých oblastiach, aby tamojší obyvatelia nešírili nový koronavírus do ostatných častí USA. V štáte New York zaznamenali už 965 úmrtí a viac ako 52,000 prípadov nákazy. (TASR)

20:32 Francúzsko v nedeľu zaznamenalo 292 nových úmrtí na ochorenie COVID-19, čím sa celkový počet obetí v krajine zvýšil na 2606. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na zdravotnícke úrady. (TASR)

20:25 Starosta Moskvy Sergej Sobianin v nedeľu všetkým obyvateľom mesta nariadil domácu izoláciu z dôvodu nárastu počtu prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 v meste, informovala agentúra AFP. Opatrenie vstúpi od platnosti od pondelka. Obyvatelia Moskvy budú mať povolené opustiť svoje domovy len zo zdravotných dôvodov a v prípade cesty do práce a návšteve obchodov s potravinami a lekární. (TASR)

20:21 Talianske úrady v nedeľu oznámili, že predĺžia mesiac trvajúce obmedzenie pohybu verejnosti, ktoré má zastaviť šírenie pandémie koronavírusu. Počet úmrtí v krajine totiž dosiahol 10.779 a počet nakazených sa blíži k 100.000. In­formovala o tom tlačová agentúra AFP. Služba civilnej ochrany v Taliansku, najťažšie zasiahnutej krajiny na svete, hlásila v nedeľu ďalších 756 úmrtí. Počet oficiálne zaznamenaných prípadov ochorenia COVID-19 sa zvýšil o 5217 na 97.689.Denný nárast prípadov nakazených sa predsa len spomalil na 5,6 percenta – to je najnižší nárast odvtedy, čo talianski predstavitelia začali po prvom úmrtí z 21. februára vyhľadávať prípady nákazy. V ohnisku pandémie, v regióne okolo severotalianskeho mesta Miláno, kde sa počet prípadov predtým denne zvyšoval, zostal počet Talianov na jednotkách intenzívnej starostlivosti takmer nezmenený. (TASR)

19:28 Ďalších 209 ľudí zomrelo v Británii na následky ochorenia COVID-19, ktoré spôsobuje koronavírus SARS-CoV-2, informovala v nedeľu agentúra DPA. Celkový počet obetí v krajine je 1228. Nárast v počte úmrtí je nižší ako v sobotu, keď v Británii zaznamenali 259 obetí tohto ochorenia.Britské ministerstvo zdravotníctva oznámilo, že v Spojenom kráľovstve je nakazených už 19 522 osôb. Za posledných 24 hodín sa tento počet zvýšil o viac ako 2400 prípadov­. (TASR)

18:54 Český miliardár a premiér Andrej Babiš v nedeľu poradil americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi, aby vyhlásil povinné nosenie ochranných rúšok na verejnosti a takto sa pokúsil zastaviť prudký nárast ľudí nakazených koronavírusom v USA. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.„Pán prezident, skúste riešiť vírus českým spôsobom,“ napísal v tweete Babiš, bohatý podnikateľ, ktorý sa podľa AFP tak ako Trump stal populistickým politikom. „Nosenie jednoduchého látkového rúška znižuje šírenie vírusu o 80 percent! Česká republika vyhlásila pre občanov nosenie rúška na verejnosti za povinné,“ uviedol Babiš na Twitteri a dodal: „Boh žehnaj Amerike.“ (TASR)

17:58 Približne 4000 ošetrovateľov v talianskom zdravotníctve sa dosiaľ nakazilo koronavírusom, ktorý sa v Taliansku objavil prvýkrát koncom januára. Oznámil to v nedeľu tamojší národný ošetrovateľský zväz , ktorého údaje prevzala tlačová agentúra APA. Celkove 9.448 ošetrovateľov sa medzitým prihlásilo talianskemu úradu civilnej ochrany, ktorý chce posilniť zdravotný systém najpostihnutejšieho regiónu Lombardsko o ďalších 500 pracovníkov­. (TASR)

17:54 Počet nakazených ochorením COVID-19 v Česku stúpol v nedeľu popoludní podľa ministerstva zdravotníctva na 2743. Ministerstvo v sobotu ráno uviedlo, že zomrelo 16 ľudí. Všeobecná fakultná nemocnica v Prahe odpoludnia oznámila, že zomrela aj žena s rakovinou, ktorá mala COVID-19. Nie je však jasné, či ju rezort započíta do štatistík ako 14. obeť koronavírusu, napísal český portál Novinky.cz.(TASR)

16:45 Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom v Holandsku prekročil v nedeľu 10.000, informovali úrady. Krajina sa zameriava na vybudovanie kolektívnej imunity, a nie na zabránenie pohybu 17 miliónov obyvateľov, pripomenula tlačová agentúra AFP. Na pandémiu ochorenia COVID-19 spôsobeného koronavírusom zomrelo v Holandsku celkovo 771 ľudí a pozitívne tam testovali 10.866 ľudí, oznámil v nedeľu holandský úrad verejného zdravotníctva a životného prostredia (RIVM). (TASR)

Preprava pacienta s chorobou Covid-19, ktorého... Foto: TASR/AP, Marcel Kusch
Nemecko Koronavírus Taliansko prevoz pacienti Preprava pacienta s chorobou Covid-19, ktorého priviezli vojenským vrtuľníkom z francúzskeho mesta Metz na vyšetrenie do fakultnej nemocnice v nemeckom Essene 29. marca 2020.

15:57 Počet zaznamenaných prípadov nakazenia koronavírusom v Nemecku za jediný deň stúpol o najmenej 4000. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnil v nedeľu Inštitút Roberta Kocha (RKI) ako hlavný nemecký orgán pre kontrolu chorôb a ktoré prevzala aj tlačová agentúra DPA. Podľa tejto bilancie, dokumentujúcej stav z polnoci na nedeľu, bolo v Nemecku dosiaľ zaznamenaných celkove 52.547 prípadov nakazenia, teda v priemere 63 na 100.000 obyvateľov. Doterajší oficiálny počet úmrtí v dôsledku koronavírusovej infekcie stúpol na 389. Podľa údajov zhromaždených samotnou agentúrou počet zaznamenaných prípadov nakazenia novým koronavírusom v Nemecku do nedeľňajšieho skorého popoludnia vrástol až na vyše 56.500, zatiaľ čo úmrtí je už najmenej 428. (TASR)

15:14 V čínskej provincii Chu-pej, pôvodnom epicentre šírenia koronavírusu, v nedeľu obnovili prevádzku viacerých letísk v rámci postupného rušenia karanténnych opatrení, ktoré vyše dva mesiace udržiavali doma desiatky miliónov ľudí. Informovali o tom agentúry DPA a AP. Prvý let vyštartoval z mesta I-čchang do mesta Fu-čou pri východnom pobreží so 64 pasažiermi. Celkovo bolo počas dňa z provincie Chu-pej plánovaných 98 domácich a nákladných letov, vyplýva z údajov oficiálnej tlačovej agentúry Sinchua. (TASR)

15:10 Na území Moskvy zaznamenali do nedele už vyše 1000 potvrdených prípadov nakazenia koronavírusom, čím tamojšia situácia okolo koronavírusovej pandémie dosiahla „novú úroveň“. Oznámil to starosta ruskej metropoly Sergej Sobjanin, ktorého vyjadrenie citovali tlačové agentúry TASS a DPA. Ruský úrad verejného zdravotníctva informoval, že takmer 183000 ľudí zostávalo v Rusku do soboty pod zdravotníckym dohľadom pre podozrenie z nakazenia koronavírusom­. (TASR)

14:03 Nórske zdravotnícke úrady oznámili, že začnú robiť náhodné testy na nový koronavírus. Nórsko sa inšpirovalo Islandom, ktorý takýto experiment už urobil, napísala v nedeľu tlačová agentúra AP. Nórska verejnoprávna stanica NRK s odvolaním sa na predstaviteľov Nórskeho úradu verejného zdravotníctva v nedeľu uviedla, že takéto náhodné testovanie medzi všetkými občanmi prinesie odpovede na dve zásadné otázky: koľko z tých ľudí, ktorí pôsobia ako nakazení, skutočne koronavírus majú, a nakoľko je tento vírus rozšírený. (TASR)

14:01 Počet nakazených koronavírusom v Maďarsku dosiahol 408. Nákaze podľahli dvaja ďalší pacienti, počet obetí ochorenia COVID-19 tak stúpol na 13, zaznelo v nedeľu v Budapešti na tlačovej konferencii krízového štábu. Šéfka Úradu štátnej zdravotnej služby (ÁNTSZ) Cecília Müllerová spresnila, že najnovšie obete boli ľudia vo veku 86 a 90 rokov, ktorí trpeli viacerými chronickými chorobami a boli v zlom zdravotnom stave. K ich úmrtiu podľa jej slov prispela aj nákaza. (TASR)

12:50 Irán v nedeľu oznámil, že na koronavírus zomrelo 123 ďalších ľudí. Oficiálny celkový počet mŕtvych v krajine tak stúpol na 2640. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP. (TASR)

12:38 Počet doterajších prípadov nakazenia koronavírusom SARS-CoV-2 stúpol v Rakúsku do nedeľňajšieho dopoludnia (10.00 h) na 8552, pričom stav 931 osôb si vyžadoval nemocničné ošetrenie. Na následky respiračného ochorenia COVID-19 v tejto krajine zomrelo už 86 ľudí, najmenej 479 ďalších sa medzičasom uzdravilo. Najnovšie čísla, ktoré oznámilo rakúske ministerstvo vnútra, priniesla tlačová agentúra APA.Do nedeľňajšieho rána (08.00 h) vykonali rakúski zdravotníci 46.441 testov na prítomnosť koronavírusu. (TAS­R)

12:30 Počet prípadov úmrtia na nákazu spôsobenú koronavírusom sa v Španielsku za 24 hodín zvýšil o 838, čo je dosiaľ najviac počas jedného dňa. Ochoreniu v krajine podľahlo celkovo 6528 ľudí, vyplýva z údajov španielskej vlády zverejnených v nedeľu. Informovala o tom agentúra AFP. Nákazu doposiaľ potvrdili u 78.797 osôb, pričom za posledných 24 hodín pribudlo 6549 nových prípadov. Miera nárastu počtu nových infikovaných sa znížila na 9,1 percenta oproti predchádzajúcemu dňu, keď dosiahla 12,8 percenta. Hospitalizáciu si aktuálne 43 397 ľudí, z nich 4907 je na jednotkách intenzívnej starostlivosti. V krajine sa vyliečilo 14 709 ľudí, uviedlo podľa denníka El País španielske ministerstvo zdravotníctva­. (TASR)

10:54 Nákaze koronavírusom podľahlo v Českej republike už 13 ľudí. České ministerstvo zdravotníctva to oznámilo v nedeľu dopoludnia po úmrtí ďalších dvoch pacientov, informovali servery Novinky.cz a iDnes.cz.Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 v Česku sa podľa týchto údajov zvýšil na 2669. V sobotu pribudlo 262 pacientov. Z ochorenia COVID-19 spôsobovaného koronavírusom sa v krajine dosiaľ vyliečilo 11 ľudí. (TASR)

10:00 Britský premiér Boris Johnson vyzval v liste adresovanom obyvateľom krajiny, aby zostali doma, a upozornil ich na prísnejšie opatrenia, ktoré ešte prídu v boji proti šíreniu koronavírusu. Informovala o tom v nedeľu agentúra DPA. „Je dôležité, aby som k vám bol úprimný – vieme, že situácia sa zhorší pred tým, ako sa zlepší,“ napísal Johnson v liste, ktorý zverejnila jeho kancelária. List by mali počas nadchádzajúceho týždňa doručiť 30 miliónom domácností v krajine. (TASR)

9:04 V Spojených štátoch zomrelo dieťa mladšie ako jeden rok, u ktorého bola diagnostikovaná nákaza koronavírusom. O jeho úmrtí informoval v sobotu guvernér štátu Illinois Jay Robert (J.B.) Pritzker. Zatiaľ nie je jasné, či dieťa netrpelo ešte nejakými ďalšími zdravotnými problémami, napísala agentúra AFP.

8:45 Čínske mesto Wu-chan, pôvodné ohnisko šírenia nákazy koronavírusom, cez víkend znova otvorilo svoje metro a prevádzku diaľkových vlakov.Informovala o tom v nedeľu agentúra AP. Cestujúcich vpustili po sobotňajšom obnovení prevádzky len s ochranou tváre a po kontrole teploty, uviedla oficiálna tlačová agentúra Sinchua. Vo vozňoch boli umiestnené pokyny, aby cestujúci medzi sebou nechávali prázdne sedadlá. Čínske úrady fakticky uzavreli Wu-chan 23. januára. (TASR)

Socha indiánskeho skauta Siouxa s ochranným... Foto: TASR/AP, Charlie Riedel
USA koronavírus vláda opatrenia denný život Socha indiánskeho skauta Siouxa s ochranným rúškom na tvári v americkom meste Kansas City 26. marca 2020.

8:24 Južná Kórea potvrdila v nedeľu 105 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, čím počet infikovaných stúpol na 9538. Počet úmrtí vzrástol o osem na celkovo 152, informovala agentúra AP s odvolaním sa na Kórejské centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (KCDC). Šírenie koronavírusu sa v tejto východoázijskej krajine postupne spomaľuje.(TASR)

8:23 Nový Zéland, ktorý začiatkom týždňa zaviedol mesiac trvajúce prísne obmedzenia pohybu občanov na spomalenie šírenia koronavírusu, v nedeľu oznámil prvé úmrtie pripisované ochoreniu COVID-19. Informoval o tom britský denník The Guardian. Obeťou je sedemdesiatnička z Južného ostrova, ktorej bola pôvodne diagnostikovaná chrípka. Na Novom Zélande doteraz potvrdili 514 prípadov nákazy koronavírusom­.(TASR)

7:17 Počet potvrdených prípadov infekcie koronavírusom na Ukrajine sa za posledných 24 hodín zvýšil o 46 na 356. Uviedla to v sobotu večer agentúra UNIAN s odvolaním sa na ukrajinské ministerstvo zdravotníctva. Podľa ministerstva bolo doteraz zaregistrovaných deväť úmrtí a päť ľudí vrátane jedného dieťaťa sa uzdravilo.

8:00 Z nemocníc v Holandsku, kde sa starajú o pacientov s ochorením COVID-19, stiahli desaťtisíce respirátorov dovezených z Číny, pretože nespĺňajú kritériá kvality. V sobotu o tom informovalo holandské ministerstvo zdravotníctva. Zásielku týchto ochranných pomôcok dostalo Holandsko od čínskeho výrobcu 21. marca, uviedlo ministerstvo pre agentúru AFP. Už pri prvej kontrole sa objavili náznaky, že respirátory nie sú kvalitné. (TASR)

7:15 Vyhlásenie karantény pre oblasť New Yorku nie je v tejto chvíli potrebné, uviedol americký prezident Donald Trump. V sobotu šéf Bieleho domu hovoril o tom, že pre New York, New Jersey a určitej časti Connecticute zvažuje karanténu. Štát New York je najviac postihnutým miestom v USA, počet nakazených tam stúpol na viac ako 52 000 a počet obetí presiahol 700.

Prehľad počtu infikovaných v 40 krajinách Európy

5:50 Čína ohlásila 45 ďalších nakazených koronavírusom, len jeden nebol zo zahraničia. Je to pokles oproti predchádzajúcemu dňu, keď ich bolo 54. Zaznamenala aj päť úmrtí, všetky v meste Wu-chan. V ňom sa postupne obnovuje bežný život po prísnej karanténe.

5:15 V Česku bude podľa odborníkov vrcholiť vlna nákazy koronavírusom koncom apríla, uviedol pre server idnes.cz český infektológ Jiří Beneš. Skôr či neskôr sa koronavírusom nakazí veľká časť populácie. Počet nakazených v Česku je podľa neho desaťnásobne vyšší, než udávané oficálne číslo (viac ako 2500 ľudí).

5:00 Už viac ako 2000 ľudí zomrelo v USA na nákazu koronavírusom, uviedla americká Univerzita Johnsa Hopkinsa. Infikovaných je v Spojených štátoch viac ako 121 000 ľudí, čo je najviac na svete. Najviac obetí choroby COVID-19 má Taliansko, kde počet mŕtvych presiahol hranicu 10 000. Tretí najvyšší počet nakazených, takmer 82 000, zaznamenala doteraz Čína, kde chorobe, ktorú vírus spôsobuje, podľahlo približne 3300 ľudí. Štvrté je v tragickej bilancii Španielsko, kde sa od februára doteraz nákaza potvrdila u viac ako 72 000 ľudí, viac ako 5800 z nich zomrelo.

310 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus